Kan een slimme koelkast zich tegen je keren?

Voordat ze standaard in elk huis aanwezig zullen zijn, dat zal nog wel even duren. Misschien gebeurt het zelfs wel helemaal niet. Het kan namelijk zomaar zijn dat je slimme koelkast zich tegen je keert, als we tests van security-bedrijven mogen geloven. Wil je dat risico lopen?

De meningen waren verdeeld toen Samsung zijn Family Hub aangekondigde: een koelkast die perfect zou zijn om het gezinsleven op rolletjes te laten verlopen. Deze slimme koelkast helpt je niet alleen met voedselmanagement, maar ook met communicatie en entertainment voor je gezin.

Het is een grote Amerikaanse koelkast met twee deuren en op de ene deur een enorm aanraakscherm dat eigenlijk hetzelfde kan als een tablet: hij laat de tijd zien, er staan apps op en je kunt er een soort prikbord op laten zien voor als je een bericht achter wil laten 'op de koelkast'.

Voordelen van een slimme koelkast

En zo zijn er veel meer vergelijkbare smart koelkasten: een slim apparaat dus dat een heleboel voordelen heeft, naast de familie-mogelijkheden zoals berichtjes voor elkaar achterlaten en kalenders synchroniseren. Je kunt specifieke vakken bepaalde temperaturen maken, bijvoorbeeld 7 graden of juist -7 graden.

Je kunt via een app op elk gewenst moment binnenkijken om te weten wat je ook alweer in de koelkast hebt liggen, of raadplegen wat de houdbaarheidsdatum is van de producten in de koelkast. Klinkt ideaal, want hierdoor gooi je waarschijnlijk minder eten weg en wordt je soms een trip naar de supermarkt bespaard. Apps kunnen je zelfs een melding geven om je te laten weten dat iets bijna over datum gaat.

slimme koelkast

© PXimport

Toch schijnen slimme koelkasten nog niet enorm hard te lopen qua verkopen, omdat het ten eerste niet een apparaat is waarvan je elk jaar een nieuwe koopt, waardoor het simpelweg langzaam zal verschuiven naar smart. Maar er is nog een reden: heel veel opties van het apparaat zijn al in je smartphone geïntegreerd. Als je een berichtje wil achterlaten voor je gezin, dan WhatsApp je ze toch gewoon?

Als je een recept wil maken, dan gebruik je daarvoor ook eerder je telefoon dan het tablet-achtige scherm op de koelkast. Dat ding is immers altijd binnen handbereik. En als je wil checken of iets nog houdbaar is, dan zal je je waarschijnlijk niet altijd aan de houdbaarheidsdatum houden, waardoor ook dat niet per se een geweldig uniek voordeel is.

Internet-of-things

Er zijn voors en tegens en een groot tegen dat steeds vaker klinkt komt van security-experts. Net als een heleboel andere Internet Der Dingen-apparaten in je huis, is zo’n koelkast in te breken door hackers. En als hackers eenmaal binnen zijn, dan is de kans groot dat ze je hele huis kunnen overnemen, naast natuurlijk je e-mail en kalender die waarschijnlijk met het apparaat gesynchroniseerd zijn. En dat kan allemaal gebeuren terwijl je nietsvermoedend op je werk zit, of vlak onder je neus terwijl je televisie zit te kijken.

De Samsung-koelkast uit het voorbeeld hierboven, die heeft bijvoorbeeld zijn eigen besturingssysteem genaamd Tizen en dat zal ook gelden voor andere slimme apparaten. Juist omdat ze hun eigen besturingssysteem hebben en niet uitgaan van de kunsten van de gevestigde orde, is de kans nog groter dat er een zwakte in de software zit die kan worden misbruikt door kwaadwillenden.

Die hoeven echt niet te weten of je beschimmelde sperziebonen in je koelkast hebt liggen en zijn misschien zelfs niet geïnteresseerd in jou persoonlijk. Ze kunnen het apparaat wel inzetten om bijvoorbeeld enorme DDoS-aanvallen uit te voeren. Het is enige tijd geleden gebeurt via iot-apparaten en daardoor waren zelfs Amazon en Twitter tijdelijk niet bereikbaar.

De koelkast wordt nog makkelijker hackbaar als hij geen updates meer ontvangt. Kijkend naar Samsungs manier van werken voor updates op smartphones, dan zal een koelkast naar schatting - en met geluk - 5 jaar lang updates krijgen, terwijl je hem waarschijnlijk 10 tot 15 jaar wil gebruiken. Samsung lijkt hierover geen uitspraken te doen.

Als bovendien ook de apps niet meer worden ondersteund, dan wordt je slimme koelkast een gewone koelkast met een tv-scherm erin. Eigenlijk kun je zelfs stellen, dat je slimme koelkast dan een domme koelkast wordt. En als we de experts mogen geloven, ook nog een gevaarlijke die zich inderdaad tegen je kan keren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten