ID.nl logo
Vier diensten om veilig bestanden te delen
© PXimport
Huis

Vier diensten om veilig bestanden te delen

Vaak wordt gezegd dat door de pandemie veilig bestanden delen belangrijker is dan ooit, maar eigenlijk is dit altijd al zo geweest. We kennen allemaal de verhalen van rondslingerende, onbeveiligde USB-sticks van hooggeplaatsten. Online bestanden delen klinkt gevaarlijker omdat het online gebeurt, maar tegelijkertijd brengt het vele mogelijkheden met zich mee.

Het voordeel van online bestanden delen is dat je bijvoorbeeld kunt zorgen dat een download maar een korte tijd beschikbaar is. Ook kies je hierbij zeer specifiek wie de ontvanger is en kun je zelfs bepalen welke rechten iemand heeft tot een bepaald document. Het is hierdoor bijvoorbeeld mogelijk om samen te werken in hetzelfde document, op hetzelfde moment, wat de (online) samenwerking enorm bespoedigt.

Geen wonder dus dat online documenten delen veelvuldig wordt genoemd als essentieel in een wereld waarin steeds meer wordt thuisgewerkt (en dit waarschijnlijk een hybride oplossing zal blijven). Het moet echter wel veilig, waardoor je het beste op zoek kunt gaan naar een app om bestanden te delen die een vorm van encryptie gebruikt en bijvoorbeeld een wachtwoord op een document zet. Het is wel aan te raden om dat wachtwoord niet in dezelfde mail te zetten als waarmee je het bestand verstuurt: iets dat nog steeds veelvuldig gebeurt. Je kunt er zelfs beter voor kiezen om het wachtwoord per telefoon te zeggen of te sms’en, zodat er twee ‘sleutels’ nodig zijn voor het slot.

©PXimport

Dropbox

Dropbox wordt nog altijd gezien als één van de eerste grote en bekende bestandsdelers. Het werkt via mapjes op je computer, waarmee je in één keer een backup maakt van een bestand op Dropbox, maar dus ook de mogelijkheid hebt om de bestanden met anderen te delen. Het is gratis te gebruiken tot 2GB en werkt op alle grote systemen, zoals iOS, Linux, MacOS, Windows en Android. Heb je meer nodig, dan wordt Dropbox wel vrij snel duur.

Deze bestandsdeeldienst is makkelijk in gebruik. Dropbox maakt gebruik van 256-bit encryptie wanneer bestanden ‘stilstaan’, maar wanneer ze worden verstuurd dan wordt er een SSL/TSL-tunnel gebruikt. Wel ligt Dropbox nog wel eens onder vuur, omdat het meent dat het het recht heeft om data op hun servers te bekijken. Dit is dan ook zeker iets om te onderzoeken als je meer wil met Dropbox.

Google Drive

Een veelgebruikte dienst om bestanden te delen is Google Drive, omdat Google bij veel mensen sowieso een veelgebruikte dienst is. Van de Google-zoekmachine tot het online emailprogramma Gmail, waardoor het makkelijk is om de overstap naar Google Drive te maken. Als je een groot bestand aan een e-mail wil toevoegen wordt er sowieso al snel gevraagd of het in Google Drive kan worden geüpload en gedeeld. Bij Google Drive krijg je tot 15GB gratis, daarna betaal je 10 euro per maand voor 2 TB (en er zijn nog grotere abonnementen).

Google Drive werkt niet alleen op Android en Chrome, maar ook op iOS, MacOS, Linux en Windows. Je kunt je account met tweefactorauthenticatie beveiligen, maar verder biedt Drive voor het verzenden van documenten geen heel verregaande beveiligingsopties. Wel kun je makkelijk samenwerken in documenten, want je kunt het in de browser openen en tegelijk aanpassen (waarbij je andere gebruikers herkent aan een andere kleur cursor). Er zit ook encryptie op de documenten, met een rustversleuteling van 256 bit.

©PXimport

Microsoft OneDrive

Waarschijnlijk zijn Google Drive en Microsoft OneDrive de grootste concurrenten: ze doen namelijk allebei ongeveer hetzelfde. Ze maken het mogelijk om in de cloud Word, Excel en PowerPoint te gebruiken (of het Google-equivalent) en tegelijkertijd samen te werken in een document. Wel is OneDrive minder klantvriendelijk: je moet er sneller voor betalen dan voor andere bestandsdelers: het is tot 5GB gratis. Wel krijg je hiervoor individueel versleutelde documenten.

OneDrive werkt niet op Linux, maar je kunt er op Windows, MacOS, iOS en Android wel mee aan de slag. OneDrive is makkelijk in gebruik, maar is vaak wel wat logger als het gaat om synchronisatie. Wel wordt deze software als erg betrouwbaar aangemerkt, mede omdat het documenten individueel kan versleutelen, maar uiteraard ook omdat je kunt leunen op het gigantische netwerk dat Microsoft over de hele wereld heeft.

WeTransfer

Een beetje Neerlands trots, want WeTransfer komt van Nederlandse bodem. Het voordeel aan WeTransfer is dat je je er niet eens voor hoeft aan te melden. Je kunt naar de website gaan in de browser en je kunt direct documenten van tot 2GB versturen. Het is niet zo dat je documenten hiermee in een soort mapsysteem zet of je er in kunt samenwerken, het gaat puur om het versturen van een bestand naar iemand anders.

WeTransfer doet wel aan encryptie (van zowel elk bestand als elke link), maar is door het open systeem niet de beste locatie om heel gevoelige of vertrouwelijke informatie te versturen. Wil je even snel een simpele presentatie versturen of je vakantiefoto’s, dan is WeTransfer perfect. Zo kun je zelf kiezen of je een e-mail stuurt of er een linkje van maakt, zodat je de documenten makkelijk kan delen. WeTransfer is erg makkelijk in gebruik, spreekt voor zich en zeker als je even snel iets wil delen wat dus niet vertrouwelijk is, kun je hiervan zeker op aan. 

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.