ID.nl logo
Huis

Downloaden met Vuze

Met behulp van het programma Vuze downloadt u moeiteloos bestanden vanaf het Bittorrent-netwerk. U beschikt daardoor snel over de nieuwste muziek en films. Daarnaast beschikt Vuze over enkele geavanceerde mogelijkheden die het u nog makkelijker maken.

1. Bittorrent

Bittorrent is feitelijk niets meer dan een slim systeem dat gebruikers koppelt zodat data uitgewisseld kan worden. Centraal staat hierbij de zogeheten tracker, een server die het download- en uploadproces coördineert. Via een torrent-bestand maakt u hiermee verbinding, waarna het mogelijk is om data te downloaden. De tracker houdt bij welke deelnemers in het netwerk de betreffende data al op de computer hebben staan en zorgt ervoor dat personen die deze gegevens willen downloaden op een juiste manier worden verbonden met degenen die de data hebben. Dat betekent dat u middels deze technologie zowel downloadt als uploadt, waardoor u als peer in het netwerk functioneert. Gegevens die u downloadt, deelt u dus direct weer. Gebruikers die bestanden uploaden terwijl ze niet aan het downloaden zijn, worden seeders genoemd. Hoe meer seeders er zijn, hoe sneller de film of het album doorgaans op uw computer staat. Personen die downloaden worden aangeduid als leechers. Bittorrent is vooral nuttig als u bestanden van grote omvang wilt binnenhalen, omdat u met de juiste instellingen een hoge downloadsnelheid bereikt.

2. Wetgeving

Via Bittorrent worden er veel rips van muziekalbums en films verspreid, waardoor het downloadnetwerk al een aantal jaar ter discussie staat. Onder andere Stichting Brein is een heksenjacht begonnen en sommeerde de ene na de andere torrent-website om hun activiteiten te staken. Vooral de populaire Zweedse website The Pirate Bay moest het vaak ontgelden. De beheerders lapten verschillende gerechtelijke uitspraken echter aan hun laars. Nog altijd worden er torrent-bestanden van films en muziek op deze website aangeboden. Hoewel het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal volgens de Nederlandse wet volledig legaal is, moet u toch oppassen. Het openbaar maken van dergelijke bestanden is namelijk wél verboden. Bittorrent is daarom uitsluitend geschikt voor het verkrijgen van rechtenvrije bestanden, omdat u de data automatisch weer beschikbaar stelt aan andere peers in het netwerk. Gebruik het om die reden alleen om bijvoorbeeld freeware of muziek waarop geen auteursrecht berust te downloaden, zodat u er zeker van bent dat u geen illegale activiteiten verricht.

©PXimport

Stichting Brein zorgde ervoor dat honderden torrent-websites offline werden gehaald.

3. Vuze installeren

Om toegang te krijgen tot het Bittorrent-netwerk hebt u speciale software nodig. Het gratis programma Vuze is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te configureren. Surf naar Vuze en klik aan de rechterkant op de oranje knop Vuze Free download. Bewaar het installatiebestand ergens op uw harde schijf en dubbelklik erop. Bevestig de Engelse taal via OK en ga akkoord met de licentievoorwaarden. In het volgende scherm kunt u een extra werkbalk van het programma in uw webbrowser installeren. Dat is echter niet noodzakelijk, zodat u het vinkje zonder problemen kunt weghalen. Maak uw keuze en klik op Next. In het laatste scherm van de installatiewizard wordt er gevraagd of u een commercieel spelletje wilt installeren. Klik op Decline om dat te weigeren. Ten slotte verschijnt het hoofdvenster van de software.

©PXimport

Beslis of u de Vuze toolbar wilt installeren.

4. Downloadmappen selecteren

Zodra u Vuze voor de eerste keer opstart, verschijnt er een wizard in beeld om uw internetverbinding in kaart te brengen. Hiermee wordt de bandbreedte vastgesteld. Bevestig met Continue en klik na een tijdje op Toepassen. Navigeer naar Gereedschappen en Configuratie. Ga naar Bestanden en geef aan op welke locatie u de gedownloade gegevens wilt bewaren. Klik vervolgens op het menuonderdeel Torrents. Selecteer de gewenste locatie waar u de torrent-bestanden wilt opslaan. Zet een vinkje voor Importeer automatisch nieuwe torrents en geef opnieuw de juiste plaats op uw harde schijf aan. Deze instelling is zeer nuttig, want wanneer u torrent-bestanden hebt gedownload, worden ze automatisch in Vuze geïmporteerd. Klik als laatste op Toepassen en Sluiten.

©PXimport

Bepaal waar uw gedownloade bestanden terechtkomen.

5. Poort openzetten

Om Bittorrent-verkeer mogelijk te maken en te optimaliseren, dient u in de meeste gevallen een poort open te zetten. Uw computer is op die manier toegankelijk voor het downloadnetwerk. Niet-gebruikte poorten worden meestal standaard door een firewall afgesloten, waardoor communicatie niet mogelijk is. Vuze ondersteunt UPnP, waarmee automatisch toegang wordt gegenereerd. Uw router dient wel deze technologie te ondersteunen. U controleert dat in de handleiding van het apparaat. Als UPnP niet wordt ondersteund, dan zult u handmatig poorten moeten openen. Navigeer in dat geval naar Gereedschappen, Configuratie, Plugins en haal het vinkje weg voor Schakel UPnP in. Bevestig met Toepassen en Sluiten. Bezoek de website www.portforward.com en klik bovenaan op Router List. Zoek het merk en typenummer van uw netwerkapparaat op. Laat u niet afleiden door de advertentie, want die klikt u rechtsboven gemakkelijk weg. Klik in de lange lijst met software op Vuze. Voer de stappen in de Engelstalige handleiding zorgvuldig uit om de juiste poort open te zetten. Via Gereedschappen, Configuratie en Verbindingen bekijkt u welk poortnummer er wordt gebruikt. U past deze eventueel aan voordat u de router gaat configureren. Om te controleren of de poort daadwerkelijk toegankelijk is, navigeert u naar Help en NAT/Firewall Test. Klik op Test en wacht af of er een positieve melding verschijnt.

©PXimport

Als uw router niet met UPnP overweg kan, dan dient u handmatig de juiste poort open te zetten voor een optimale verbinding.

6. Versleuteling instellen

Voordat u begint met downloaden, is het verstandig om een versleuteling in te schakelen. Hierdoor is het lastig voor internetproviders om de data te identificeren en is de kans kleiner dat het Bittorrent-verkeer wordt afgeknepen. Open via Gereedschappen het menu Configuratie. Standaard staat de modus ingesteld op Beginner, maar verander dat in Gevorderd zodat de versleutelingsopties niet meer verborgen zijn. Ga naar Verbindingen en Transport Encryption. Zet een vinkje voor Benodigd encryptie transport en selecteer in het uitrolmenu RC4. Indien gewenst staat u een uitgaande onversleutelde verbinding toe als een encryptie niet tot stand komt. Hierdoor is communicatie met oudere Bittorrent-clients mogelijk. Verder kunt u in dit menu inkomende onversleutelde verbindingen accepteren, maar dat is niet verstandig om te doen. Sla de wijzigingen op via Toepassen en Sluiten.

©PXimport

Het is raadzaam om uw verbinding te versleutelen met een RC4-encryptie.

7. Downloads zoeken

U hebt allereerst een torrent-bestand nodig van een film of muziekalbum. Vuze beschikt over een geïntegreerde zoekfunctie waarmee u meerdere torrent-websites afstruint, waaronder BTjunkie, Extratorrent en IsoHunt. Typ linksboven in het zoekvak een trefwoord en druk op Enter. Voer bijvoorbeeld de naam van een artiest of film in. Vervolgens verschijnt er een lijst met zoekresultaten. Rechtsboven bij Advanced Search filters specificeert u een zoekopdracht door meerdere trefwoorden te typen. De zoekresultaten worden direct aangepast. Daarnaast geeft u via de schuifbalk aan wat de minimale of maximale bestandsgrootte mag zijn. Verder verhoogt u optioneel het aantal zoekresultaten per pagina en selecteert u in welke categorie u wilt zoeken, zoals muziek, afbeeldingen of video's. Via de link Add/Edit schakelt u nog meer torrent-web­sites in door vinkjes in de betreffende selectiehokjes te plaatsen. Bij elk zoek­resultaat staan er verschillende gegevens vermeld. Zo ziet u de bestandsgrootte en hoe oud de tracker is. Belangrijk is om het aantal seeds en peers in de gaten te houden. Hoe hoger dit aantal is, hoe sneller u kunt down­loaden. Als u op de titel van een bestand klikt, wordt u binnen de interface van Vuze naar de betreffende torrent-website geleid. U vindt hier meer informatie over de torrent, bijvoorbeeld uit welke audiotracks een muziekalbum bestaat.

©PXimport

Gebruik de geïntegreerde zoekmachine van Vuze om aantrekkelijke downloads te ontdekken.

8. Downloaden

Hebt u een interessante film of muziekalbum gevonden? Klik dan op de groene knop Download Now. Er verschijnt een waarschuwing dat Vuze niet verantwoordelijk is voor de content die u met dit programma binnenhaalt. Klik op Continue Downloading als u het proces wilt starten. Via Library in het linkerdeelvenster houdt u de voortgang in de gaten. U ziet onder Speed welke downloadsnelheid er wordt gehaald. Door middel van de bedieningsknoppen in de werkbalk onderbreekt u het downloadproces. Handig wanneer u bijvoorbeeld tijdelijk bandbreedte wilt besparen. Het kan even duren voordat de torrent op gang is gekomen en de downloadsnelheid naar tevredenheid is. Zodra het proces is voltooid, wordt het bestand verplaatst naar het menuonderdeel Unwatched. Klik op Launch om de map met de bestanden in de Windows Verkenner te openen. U speelt de media nu zonder problemen af in het programma of een andere mediaspeler. Vuze ondersteunt onder andere de mediaformaten avi, mpeg, xvid en wmv.

©PXimport

U houdt het downloadproces nauwlettend in de gaten.

9. Torrent-bestanden

Hoewel de geïntegreerde zoekfunctie van Vuze goed werkt, hebt u misschien ook wel eens de behoefte om elders naar interessante torrent-bestanden te zoeken. Zo is The Pirate Bay niet opgenomen binnen de zoekfunctie. Dat is jammer, want het aanbod op dit platform is erg groot. Het is geen probleem om afzonderlijke torrent-bestanden te importeren binnen de software. Surf naar The Pirate Bay en zoek naar geschikte downloads door de zoekfunctie te gebruiken of te bladeren door de verschillende rubrieken. Leuk is om een kijkje te nemen bij de Top 100, waar u de populairste films in een overzicht vindt. Wanneer u iets hebt gevonden, klikt u op Download deze torrent. Bewaar het torrent-bestand vervolgens in de juist map die u eerder bij tip 4 hebt geselecteerd, zodat de data automatisch worden gedownload. Overigens kan het ook handmatig. U navigeert in dat geval achtereenvolgens naar Bestand, Openen en Torrent-bestand.

©PXimport

Snuffel eens door het brede aanbod van de omstreden website The Pirate Bay.

10. Bestanden klaarmaken

De meeste bestanden die u vanaf het Bittorrent-netwerk plukt, kunt u direct afspelen in Windows Media Player of een ander afspeelprogramma. Soms betreft het een imagebestand dat u eerst op een schijf moet branden voordat de film is te bekijken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het bekende iso-formaat. Verder komt het zo nu en dan voor dat een film in één of meerdere compressieformaten is opgeslagen, zoals zip of rar. Voordat u de media kunt afspelen, dient u het gecomprimeerde materiaal eerst uit te pakken met een archiveringsprogramma. WinRAR volbrengt deze taak uitstekend. U kunt de software officieel maar veertig dagen uitproberen, maar het blijft evengoed werken als deze termijn is verstreken. Surf naar RarLab en klik aan de linkerkant op Downloads. Kies op de volgende webpagina voor Dutch en open het installatiebestand. Kies daarna voor Installeren, OK en Gereed. Klik met de rechtermuisknop op bijvoorbeeld een rar-bestand en selecteer in het contextmenu Bestanden uitpakken. Geef aan waar u het wilt bewaren en bevestig met OK.

©PXimport

Sommige bestanden die u downloadt, moet u eerst uitpakken.

11. Codecs

Gedownloade media worden in de meeste gevallen gecodeerd opgeslagen. Zodra u een bestand wilt afspelen, doet de mediaspeler een beroep op codecs om de data te ontcijferen. In Windows 7 zijn veel codecs al standaard aanwezig, zodat bijvoorbeeld divx en xvid zonder problemen worden weergegeven. Helaas ontbreekt er ondersteuning voor het populaire mkv-formaat. Oudere besturingssystemen spelen van zichzelf zeer weinig formaten af. Om deze redenen is het raadzaam om een codecpack te installeren, zodat u zonder problemen alles afspeelt op uw pc. Surf naar Codec Guide en klik op Download Mega. Kies uit één van de downloadlinks en start de installatiewizard. Doorloop alle stappen volledig, waarna nagenoeg alle media probleemloos op uw computer zullen worden geopend.

©PXimport

Selecteer een downloadlink om het installatiebestand van het codecpack op te roepen.

12. Vergelijkbare content

Wanneer u in Vuze een downloadproces hebt gestart, dan bestaat er een grote kans dat het oranje pictogram Subscriptions zichtbaar is. Dat is vooral van toepassing als u interesse hebt in vergelijkbare content. U bekijkt hiermee gemakkelijk of de software interessante suggesties voor u heeft. Open het onderdeel Library en klik op het betreffende pictogram. In het nieuwe dialoogvenster klikt u op OK. Selecteer vervolgens het juiste item en bevestig met Add. Onder Subscriptions aan de linkerkant ziet u welk materiaal er voor u is gesorteerd. Zet een vinkje voor Auto-download als u vergelijkbare content automatisch wilt downloaden.

©PXimport

U klikt op het oranje pictogram zodat u vergelijkbare bestanden op een presenteerblaadje krijgt aangeboden.

13. Persoonlijke rss-feed

Bent u vaak van huis, maar wilt u wel graag downloads op uw thuiscomputer laden? Dat kan gemakkelijk met behulp van een persoonlijke rss-feed op The Pirate Bay. Een dergelijke rss-feed bestaat uit een hyperlink waaraan u één of meerdere torrents koppelt. U laat Vuze vervolgens de url van de feed weten, zodat het programma deze regelmatig controleert op nieuwe updates. Ga naar The Pirate Bay en vul de velden in achter Gebruikersnaam, E-mail en Wachtwoord. Vergeet niet om de verificatiecode in te vullen en bevestig met behulp van de knop Registreer. U ontvangt een registratiemail in uw mailbox. Klik op de bevestigingslink, waarna er een nieuwe webpagina opent. Klik onderaan op Log in en vul de zojuist aangemaakte accountgegevens in. Uw persoonlijke gegevens verschijnen vervolgens in beeld. Kopieer de link achter Jouw RSS feed door er met de rechtermuisknop op te klikken en de juiste keuze in het contextmenu te maken. In Vuze klikt u op het plusteken achter Subscriptions en daarna op de knop Create New Subscription. Ga naar het tabblad RSS en plak in het lege veld de url van uw persoonlijke rss-feed. Bevestig met Save. U ziet de weblink aan de linkerkant in het menu verschijnen. Klik daarop en zet een vinkje voor de optie Auto-Download, zodat het downloadproces automatisch in Vuze begint. U bedenkt eventueel een andere naam en klikt op Next. Geef aan hoe vaak het downloadprogramma de rss-feed moet controleren op nieuwe updates. Het minimale tijdsbestek is een uur. Sla ten slotte de instellingen op via Save. De persoonlijke rss-feed van uw account op The Pirate Bay is nu aan Vuze gekoppeld. U zet het downloadprogramma simpel aan het werk. Zorg dat u bent ingelogd op de torrent-website en zoek naar een leuke film. Voeg het materiaal toe via Add this torrent to personal RSS. Als het goed is, zijn de bestanden na de ingestelde periode in Vuze te bewonderen. De rss-dienst van The Pirate Bay was op het moment van schrijven erg wisselvallig, maar gelukkig hebben ook veel andere torrent-websites een dergelijke service, zoals IsoHunt en Mininova.

©PXimport

Kopieer uw persoonlijke rss-feed.

©PXimport

Beslis hoe vaak Vuze moet controleren op nieuwe updates.

14. Vuze Remote

Vuze beschikt over een methode om het programma op afstand te bedienen met bijvoorbeeld een smartphone of netbook: Vuze Remote. Uw router dient wel te beschikken over UPnP- of NAT-functionaliteit. Als dat niet het geval is, kunt u het ook proberen door poortnummer 9091 open te zetten. Navigeer naar Gereedschappen en Remote Pairing. Er verschijnt een code in beeld en u ziet meteen of communicatie met de webserver mogelijk is. Het is handig om deze code van zes karakters even op te schrijven. U hoeft nu alleen maar de webpagina Remote Vuze te bezoeken en in te loggen met de juiste gegevens. Het enige dat u hiervoor nodig hebt, is toegang tot internet via een webbrowser. Op deze manier bedient u vanuit waar dan ook Vuze op uw thuiscomputer.

©PXimport

Met behulp van deze code beheert u gemakkelijk alle downloads op afstand.

15. Op afstand downloaden

Zodra u bent ingelogd met Vuze Remote, verschijnt de mediabibliotheek in beeld. U ziet welke bestanden er worden gedownload en geüpload. U voegt simpel downloadopdrachten toe met behulp van de geïntegreerde zoekfunctie. Klik op Search en voer een trefwoord in. U hebt hierbij dezelfde mogelijkheden als in de normale versie van Vuze. Als u op Download klikt, worden de gegevens direct op uw thuiscomputer binnengehaald. Op deze manier staat het filmpje al voor u klaar als u thuiskomt. U kunt de voortgang moeiteloos tijdelijk staken of helemaal afbreken. Als er een torrent-bestand op uw harde schijf staat, dan voegt u die gemakkelijk handmatig toe. Zelfs het aanpassen van instellingen is in de webinterface mogelijk. Klik op het gereedschapspictogram en kies Preferences. U wijzigt onder meer de downloadmap en de inkomende netwerkpoort. Daarnaast stelt u een upload- en downloadlimiet in.

©PXimport

De webinterface van Vuze ziet er overzichtelijk uit.

16. Apparaten synchroniseren

Het is in Vuze mogelijk om de bibliotheek te synchroniseren met verschillende mobiele apparaten, zoals de iPhone, iPod, PSP en diverse Android-toestellen. Er is tevens ondersteuning voor iTunes. U wisselt hierdoor snel muziek en films met allerlei gadgets van fabrikant Apple uit. Ook kunt u materiaal over een netwerk streamen naar gameconsoles. Klik achter Devices op Turn On. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Klik opnieuw op de knop Turn On. Aangesloten (netwerk)apparaten detecteert de software automatisch. Als een bepaalde gadget niet wordt herkend, dan laat u het programma gemakkelijk opnieuw zoeken. Klik met de rechtermuisknop op Devices en kies Search For Devices. Klik op Library om een overzicht te krijgen van alle bestanden. Sleep interessante media naar het aangesloten apparaat. De software converteert vanzelf het bestand naar een geschikt formaat, waarmee het betreffende apparaat zonder problemen overweg kan. Vervolgens worden de gegevens gekopieerd. Het programma ondersteunt onder andere de formaten mkv, divx, wmv, avi, h.264 en mpeg. Het is handig om te weten dat u ook bestanden vanuit de Windows Verkenner naar de aangesloten apparaten in het downloadprogramma sleept. Vuze kan met sommige mediabronnen die zich in het netwerk bevinden communiceren, zoals de gameconsoles Playstation 3 en Xbox 360. Wanneer u video's via een actieve mediaserver hiernaartoe sleept, dan worden de bestanden rechtstreeks via het thuisnetwerk gestreamd. Dat is voornamelijk van toepassing als u gedownloade films direct op uw televisie in de woonkamer wilt bekijken.

©PXimport

Vuze is in staat om bestanden te converteren naar een ander mediaformaat, zodat die meteen afspeelbaar zijn op een mp3-speler of mobiele telefoon.

▼ Volgende artikel
Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?
© Quooker
Huis

Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?

De Quooker: je hebt er vast wel van gehoord, maar wat kun je precies met deze slimme kraan die onder meer in een handomdraai kokend water voor je laat stromen? Tijd om alle mogelijkheden eens op een rijtje te zetten.

Een Quooker-kraan is een bijzondere keukenkraan waarmee je onder meer direct kokend water tot je beschikking hebt. Het is een Nederlandse uitvinding en inmiddels marktleider op het gebied van kokendwaterkranen. Je monteert de Quooker als een normale kraan op het aanrecht met een bijbehorend reservoir in het keukenkastje eronder. Uit de kraan tap je niet alleen koud en warm water, maar ook 100°C kokend water. Modernere Quookers kunnen daarnaast zelfs gefilterd koel water en bruisend (spuit)water leveren. Zo zet je in een handomdraai een verse kop thee, maar net zo makkelijk een kan ijskoud bruisend limonadewater op tafel. In dit artikel bespreken we alle functies en voordelen van de Quooker-kraan, en vertellen we je waar je nog meer op moet letten.

Direct kokend water

Het grootste voordeel en de bekendste functie van de Quooker is dat je direct kokend water uit je kraan haalt. Nooit meer wachten tot de waterkoker of fluitketel eindelijk borrelt: met een Quooker tap je meteen kokend water precies op het moment dat je het nodig hebt. Of je nu ’s ochtends snel een kop thee wilt zetten of direct een pan wilt vullen met kokend water om pasta te koken – het kan allemaal zonder vertraging. Dit scheelt kostbare minuten in de keuken en maakt koken een stuk efficiënter.

Omdat het water constant op temperatuur wordt gehouden in het reservoir, heb je altijd 100°C water tot je beschikking. Raakt het reservoir een keer leeg (meestal 3 of 7 liter inhoud, afhankelijk van het model), dan is nieuw water binnen ongeveer tien minuten weer aan de kook. Je hoeft dus nooit lang zonder te zitten.

©Quooker

Doordat je altijd precies de benodigde hoeveelheid water kunt tappen, voorkom je ook verspilling. Bij een losse waterkoker kook je al gauw meer water dan je uiteindelijk gebruikt. Met de Quooker tap je daarentegen exact de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt, wat op den duur energie kan besparen. Bovendien hoef je de warme kraan niet eerst een tijd te laten lopen voordat er heet water uit komt – voor kleine hoeveelheden kokend water gebruik je gewoon de Quooker.

Veilig en kindvriendelijk

Kokend water direct uit de kraan halen is handig, maar kan natuurlijk ook onveilig zijn. Zeker als je niet weet wanneer het water heet of koud is. Bij Quooker is hier echter wel over nagedacht. De Quooker-kraan is namelijk uitgerust met een speciale kindveilige bedieningsknop die nooit zomaar kokend water afgeeft. Je moet de knop namelijk eerst tweemaal indrukken en dan draaien in een specifieke beweging om kokend water te kunnen tappen. De kans dat iemand per ongeluk de kokendwaterfunctie inschakelt is dus erg klein.

Daarnaast geeft de Quooker ook een rood licht op de lichtindicator waardoor je nog extra kunt zien dat er kokend water wordt afgegeven. Ook handig om te weten: de uitloop van de Quooker-kraan is goed geïsoleerd en dubbelwandig, zodat deze nooit te heet wordt om aan te raken.

Gefilterd water

Een minder bekende functie van de Quooker is dat hij is voorzien van een geïntegreerd filter voor het kokende water. In het Quooker-reservoir zit een HiTAC®-filter (High Temperature Activated Carbon) dat het leidingwater voor je zuivert. Dit filter haalt onzuiverheden en eventuele bijsmaken uit het water, waardoor het water uit de Quooker schoner is en neutraler smaakt. Thee die je zet met gefilterd kokend water zal daardoor voller van aroma zijn en geen bijsmaak van chloor of andere stoffen hebben. Ook koffie en andere dranken of gerechten profiteren van het zuivere water – fijnproevers merken het verschil meteen.

©Quooker

Het filter draagt niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de kwaliteit van je kokendwaterkraan en apparaten. Doordat het water gefilterd is, heb je minder last van kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker (als je die incidenteel nog gebruikt) of je pannen. De Quooker zorgt zo voor extra zuiver drinkwater rechtstreeks uit de kraan. Het vervangen van het Quooker-filter hoeft maar eens in de zoveel tijd en is vergelijkbaar met het vervangen van een Brita-kan filter, maar dan geïntegreerd in je keuken. Het resultaat is altijd helder, schoon kokend water voor al je warme dranken en gerechten.

Ook bruisend water

Behalve kokend water kan een Quooker tegenwoordig ook dienen als bar voor gekoeld bruisend water. Met de optionele Quooker CUBE breid je het systeem uit en tap je naast heet water óók ijskoud plat en bruisend water uit dezelfde kraan. De CUBE is een extra reservoir dat in je keukenkastje geplaatst wordt, naast het bestaande kokendwaterreservoir. Hij koelt het water en voorziet het van koolzuur, zodat je in een handomdraai een glas sprankelend water hebt. Een dorstlessend glas kraanwater met bubbels tappen is nu net zo makkelijk als het pakken van kokend water voor thee. Je kunt er bovendien de lekkerste limonades en sprankelende cocktails mee maken, direct vanuit je kraan. Een ander voordeel is dat je nu eigenlijk ook geen losse flessen met bruisend water meer hoeft te kopen: scheelt geld en is beter voor het milieu.

©Quooker

Door je Quooker uit te breiden met de CUBE, maak je van je Quooker een echte 5-in-1 kraan: kokend, warm, koud, gefilterd én bruisend water allemaal uit dezelfde tap. En dit alles gebeurt energiezuinig – de CUBE heeft een uitstekende isolatie en een laag stand-by verbruik.

Wat is het verbruik van een Quooker

Dat je direct kokend of bruisend water uit je kraan krijgt met een Quooker is natuurlijk handig, maar dat kost ook allemaal energie. Een Quooker-systeem is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waterkoker - een opstelling die altijd is ingeschskeld. Het water moet immers altijd tot 100°C verwarmd worden om die temperatuur direct te krijgen als het water wordt getapt. En ook het systeem voor bruisend water (de CUBE) kost energie. Maar hoeveel dan?

Jaarlijks verbruik Volgens de website van Quooker zelf verbruikt de kraan voor het kokend waterreservoir op jaarbasis 511kWh per jaar. Hoeveel je dat op jaarbasis kost hangt af van je energiecontract. Stel dat je een contract hebt met een tarief van 40 cent per kWh. Een Quooker kost je dan 204 euro per jaar. Heb je ook een CUBE, dan kost je dat per jaar 244 euro op jaarbasis.

Ter vergelijk: een gewone waterkoker kost - bij dagelijks gebruik - ongeveer 14 euro per jaar (bij een verbruik van zo'n 35kWh op jaarbasis)

©Quooker

Meer ruimte en een opgeruimd aanrecht

Een Quooker-kraan levert niet alleen water, maar bespaart in principe ruimte en rommel in de keuken. Doordat de Quooker de functie van een waterkoker overneemt, heb je geen losse apparaten zoals een waterkoker, fluitketel of filterapparaat nodig, want je kunt dat allemaal uit de Quooker halen. Dit zorgt voor een opgeruimd aanrechtblad en een nette uitstraling in de keuken. Zeker in moderne, open keukens is het fijn als het werkblad zo leeg mogelijk is.

©Quooker

En omdat de Quooker een vaste plek op het aanrecht krijgt, is hij altijd binnen handbereik en hoef je geen apparaat uit de kast te pakken voor kokend water. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het reservoir van een Quooker ruimte inneemt in het keukenkastje onder je gootsteen. Normaliter is dit bij de meeste mensen een kastje voor schoonmaakmiddelen, dus je hoeft dan alleen maar wat spulletjes te verplaatsen. En de gewonnen ruimte op het werkblad is het voor veel mensen dubbel en dwars waard. Je keuken oogt rustiger en opgeruimder, terwijl je toch meer functionaliteit tot je beschikking hebt.

Veelzijdige hulp

De Quooker ontpopt zich al snel tot een veelzijdige keukenhulp. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan thee zetten, maar de mogelijkheden reiken veel verder. Je kunt er bijvoorbeeld in één beweging een pan kokend water mee vullen om pasta, rijst of aardappelen te koken – dat scheelt wachttijd en je eten staat sneller op tafel. Groenten blancheren gaat eenvoudig door ze kort te overgieten met kokend water uit de Quooker. Heb je een baby? Dan is een Quooker ideaal om snel een flesje te maken of spenen en flesonderdelen te steriliseren met kokend water.

Ook keukengerei en vaat krijgen een grondige schoonmaakbeurt: met een straal kokend water verwijder je aangekoekte etensresten uit pannen of ovenschalen een stuk makkelijker. Even kokend water over een snijplank of keukendoekje gieten werkt desinfecterend.

Zelf installeren of laten doen

Een Quooker kun je in principe helemaal zelf installeren. Dat kan bijvoorbeeld bij een bestaande keuken die je wil voorzien van een nieuwe Quooker-kraan. Bij een compleet nieuwe keuken laat je de Quooker doorgaans meenemen in het ontwerp en zal deze bij de levering van de keuken voor je geïnstalleerd worden. Ga je zelf aan de slag? Bij het bestellen van een Quooker krijg je een uitgebreide handleiding en de benodigde onderdelen.

Daarnaast kun je creatief zijn: warm borden voor door er kokend water overheen te spoelen (of ze in de gootsteen te zetten met een laagje kokend water erin). Maak instant bouillon of soep door direct kokend water op bouillonpoeder of -blokjes te gieten. Zet razendsnel oploskoffie of cup-a-soup zonder te hoeven wachten. Zelfs voor het schillen van tomaten of ontvellen van amandelen is de Quooker handig – giet er kokend water over en de velletjes laten sneller los. Kortom, voor alles waarbij je normaal kokend water nodig hebt, biedt de Quooker een uitkomst. Die veelzijdigheid maakt dat de Quooker veel meer is dan een gimmick: het is een tijdsbesparende assistent bij alledaagse keukenhandelingen. Veel gebruikers vragen zich af hoe ze al die tijd zonder hebben gekund, als ze merken hoeveel gemak het toevoegt aan routineklusjes.

©Quooker

Verschillende modellen en stijlen Quookers

De afgelopen jaren heeft Quooker niet stilgezeten en biedt het bedrijf inmiddels een breed assortiment aan modellen, zodat er voor elke keuken en smaak een passende kokendwaterkraan beschikbaar is. In grote lijnen kun je kiezen tussen een 3-in-1 kraan (die warm, koud én kokend water uit één enkele kraan geeft) of een aparte kokendwaterkraan naast je bestaande mengkraan. Veel mensen gaan voor een alles-in-één model, zodat één kraan volstaat voor alle watertemperaturen. Anderen prefereren een losse Quooker-kraan erbij, bijvoorbeeld als ze al een design mengkraan hebben en daar kokend water naast willen.

Binnen het assortiment zijn een paar populaire modellen te onderscheiden. De Quooker Flex is bijvoorbeeld uniek vanwege zijn flexibele uittrekslang. Hiermee kun je de waterstraal makkelijk richten, handig bij bijvoorbeeld het afwassen of schoonspoelen van grote pannen en de gootsteen. De Flex geeft warm, koud en kokend water uit één kraan, en als je hem combineert met de CUBE levert hij ook gekoeld bruisend water. Dankzij de uittrekslang kun je overal bij, terwijl de kokendwaterfunctie uiteraard beveiligd is zodat je geen kokend water krijgt als de slang in gebruik is voor koud of warm water (er zit een mechanische beveiliging op).

Een ander - wellicht minder bekend - model is de Quooker Fusion. Dit is de alles-in-één kraan die qua vormgeving strak en modern is, en zowel in een rechte (Square) als ronde (Round) uitloop verkrijgbaar is. De Fusion geeft koud, warm en kokend water uit één kraan en kan, net als de Flex, worden uitgebreid met de CUBE voor extra functies. Er is ook een Classic Fusion-variant: technisch hetzelfde als de Fusion, maar dan in een klassiek vormgegeven jasje met sierlijke ouderwetse kranen stijl. Deze is populair bij keukens met een nostalgische of landelijke inrichting, zodat je wel het moderne gemak hebt maar met een traditionele look. Zowel de Fusion als Classic Fusion zijn in diverse finishes leverbaar – van chroom en roestvrij staal tot zwarte, gouden of messing patina afwerkingen. Zo kun je de Quooker naadloos laten aansluiten bij de rest van je keukenkranen en -accessoires.

©Quooker

Quooker-kranen uit de Nordic-serie zijn los verkrijgen en kun je naast je eigen keukenmengkraan installeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je je huidige keukenkraan mooi vindt, maar ook het gemak van een Quooker erbij wilt. De Nordic single taps zijn er in ronde of rechte uitloop en net als de andere modellen in verschillende kleuren/materialen. Combineer je een Nordic-kraan met de CUBE, dan tap je er eveneens koel bruisend en gefilterd water mee.

Zaken waar je op moet letten

Hoe handig een Quooker in de keuken ook kan zijn, is er toch een aantal zaken waar je op moet letten als je zo'n kraan wil aanschaffen. Allereerst vergt de Quooker een behoorlijke investering; de aanschafprijs ligt fors hoger dan die van een gewone keukenkraan plus waterkoker.

Daarnaast moet je ruimte maken in je keukenkastje voor het reservoir (boiler) van de Quooker. In een klein keukenkastje kan dat krap worden, al zijn de nieuwste reservoirs vrij compact. Zeker als je ook de CUBE toevoegt, heb je twee apparaten onder de gootsteen. Het is dus goed om van tevoren te checken of je de benodigde ruimte hebt of kunt vrijmaken. Ook de installatie vraagt soms om een extra elektriciteitsaansluiting. De Quooker heeft een apart stopcontact nodig en bij voorkeur een eigen elektrische groep, vanwege het vermogen van de boiler. In veel gevallen kan hij op een bestaande groep met de vaatwasser worden aangesloten via een automatische schakeling, maar laat je hierover informeren door een installateur als je keukenelectra wellicht wat aanpassingen nodig heeft.

Een ander punt is dat de Quooker altijd een kleine hoeveelheid energie verbruikt, ook in stand-by. Als je op vakantie gaat of de Quooker een tijdje niet gebruikt, kun je hem echter wel gewoon uitzetten om energie te besparen.

Tot slot: de Quooker levert een beperkte hoeveelheid kokend water in één keer. De gangbare reservoirs (3 liter of 7 liter) zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar als je een grote soeppan van 5 liter in één keer wilt vullen met kokend water, zal het reservoir halverwege bijgevuld en opnieuw opgewarmd moeten worden. Dit bijvullen duurt – zoals eerder genoemd – ongeveer tien minuten. In de praktijk is dit zelden een probleem (vergelijkbaar met een waterkoker die je ook opnieuw zou moeten vullen en koken), maar het is goed te weten dat er een grens zit aan de hoeveelheid direct kokend water. Voor vrijwel alle huishoudelijke toepassingen is de capaciteit toereikend.

▼ Volgende artikel
Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets
Huis

Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe smartphone of tablet, heb je vanaf nu extra parameters waar je op kunt letten. Een nieuw energielabel zoals we dat onder meer ook kennen voor koelkasten en televisies, is nu ook verplicht voor nieuwe smartphones en tablets. Hoe werkt zo'n nieuw label en welke informatie vind je erop terug?

Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone of tablet kijk je doorgaans misschien in eerste instantie alleen naar de schermgrootte en of het apparaat een redelijke batterij heeft. Dankzij het nieuwe energielabel voor deze apparaten kun je echter direct ook andere belangrijke informatie terugvinden, die zeker van belang zijn bij het langdurig behouden van je tablet of smartphone.

Meer dan energieverbruik

Het label dat een smartphone of tablet met het nieuwe logo krijgt, is afhankelijk van de capaciteit van de batterij en hoe lang een apparaat op één enkele lading kan werken. Deze berekening is het resultaat van de accuduur gedeeld door de capaciteit van de accu vermenigvuldigd met duizend.
De tablet of smartphone krijgt dan een energielabel van A t/m G. Voor de overige onderdelen van het nieuwe label worden andere paramaters toegepast. Deze lichten we hieronder uit.

Valbestendigheid bij herhaalde vallen

De valbestendigheidsklasse van een smartphone of tablet geeft aan hoe goed het apparaat tegen herhaaldelijke valpartijen kan. Dit wordt vastgesteld via een gestandaardiseerde test waarbij gekeken wordt hoeveel vallen het toestel doorstaat zonder dat de werking wordt aangetast. Klasse A betekent in dit geval dat het toestel zeer stevig is, terwijl klasse E staat voor een apparaat dat het minst goed tegen een stootje kan.

Batterijduur per gebruikscyclus

Met batterijduur per cyclus wordt bedoeld hoe lang je een smartphone kunt gebruiken vanaf een volle lading tot het moment dat hij weer aan de lader moet. Stel dat een toestel een batterijduur van 10 uur per cyclus heeft, dan kun je rekenen op zo'n 10 uur gebruik voordat je moet opladen. Deze gebruiksduur is gebaseerd op een gestandaardiseerde test en betreft een gemiddelde.

Reparatievriendelijkheid

Een telefoon of tablet is pas echt duurzaam als deze makkelijk is te repareren. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van een score van A tot E, waarbij A staat voor een toestel dat goed te repareren is met makkelijk verkrijgbare en te vervangen onderdelen en duidelijke handleidingen om dit voor elkaar te krijgen. Een apparaat met een E-label is dan niet of nauwelijks te repareren.

Overigens heeft de EU nog meer regels vastgelegd omtrent de reparatie van smartphones en tablets. Zo worden fabrikanten vanaf nu verplicht om reserve-onderdelen die erg belangrijk zijn voor de werking van het toestel binnen vijf tot tien werkdagen beschikbaar te hebben, en dat die onderdelen tot maar liefst zeven jaar na het van de markt halen van het toestel beschikbaar moeten zijn.

Bekijk ook deze smartphones met energielabel A:

IP-classificatie (stof- en waterdichtheid) en betrouwbaarheid accu

Hoe stof- en waterdicht een smartphone of tablet is, wordt al een tijdje bij de specificaties vermeld, maar deze informatie vind je nu ook direct terug op het energielabel zelf. Bijvoorbeeld: een toestel met IP68-classificatie is volledig stofdicht en kan zonder problemen onder water worden gehouden tot minstens 1 meter diepte, gedurende een bepaalde tijd. Daarnaast vind je op het nieuwe label ook terug hoe vaak de accu van de telefoon opnieuw kan worden opgeladen: het aantal laadcycli.

Deze apparaten krijgen een nieuw energielabel

Het nieuwe energielabel is voor alle draadloze telefoons en tablets die vanaf juni 2025 verschijnen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook draadloze huistelefoons zoals DECT-toestellen, maar ook feature phones; mobiele telefoons zonder apps. Alle tablets zonder fysiek toetsenbord vallen hier ook onder. Heeft een tablet een meegeleverd toetsenbord, dan valt deze in principe onder een laptop, en krijgt het ook geen nieuw energielabel.

Meer nuttige informatie

De informatie die wordt getoond over een nieuwe telefoon of tablet blijft niet beperkt tot de hier genoemde checks. Als je de QR-code scant die op het label staat, kom je op de algemene specificatiepagina van de EU uit, waar je alle overige handige informatie kunt terugvinden over het apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen voor hoeveel jaar je software-updates krijgt, of de accu van de telefoon eenvoudig is te vervangen, en welke onderdelen makkelijk zijn te vervangen.

Specifieke EU-regels

Al deze regels zijn specifiek bedacht om de consument in Europa te beschermen, maar gelden niet per se in andere landen. Toch is het voor een fabrikant eenvoudiger om zijn toestel in ieder geval wat betreft de reparatiemogelijkheden, accucapaciteit en energielabel gelijk te trekken voor iedere wereldwijde regio. Dat zijn immers de fysieke eigenschappen van het toestel, die je niet even eenvoudig per land aanpast. Wel kan een fabrikant natuurlijk wel zelf bepalen wat het updatebeleid is, en hoe snel een telefoon gerepareerd kan worden. Als EU-consument ben je in ieder geval wel goed beschermd op alle fronten.