ID.nl logo
Huis

50 handige apps

Ook dit jaar gooiden we bij PCMweb onze telefoons vol met gigabytes aan apps voor iOS, Android én Windows Phone, allemaal om jullie te laten zien welke het leukst, handigst, interessantst en best zijn. Wij zetten onder elkaar welke apps je écht op je smartphone moet hebben als het nieuwe jaar begint.

1. Deezer (iOS, Android)

Deze dienst voor het streamen van muziek is, met zijn muziekbibliotheek van ruim 25 miljoen nummers, een sterk alternatief voor Spotify. Ook verkrijgbaar voor Andriod.

2. ViewRanger (iOS, Android)

ViewRanger is een fijne en erg complete app voor het plannen van routes door de natuur of stad. Je kunt verschillende kaarten gratis gebruiken, waaronder de redelijk gedetailleerde OpenStreetMap.

3. Stack Exchange (iOS, Android)

Voor de talloze populaire vraag-en-antwoord-communities van Stack Exchange, waaronder Stack Overflow, Server Fault en Ask Ubuntu, is één handige officiële app uitgebracht. Onze favoriet is echter stackoverflow, waar voor ieder programmeervraagstuk wel een oplossing te vinden is.

4. Runtastic (iOS, Android)

Runtastic is erg populair onder hardlopers. Je kunt er feitelijk allerlei activiteiten mee ‘tracken’, waaronder wandelingen en fietstochtjes. Je kunt je tocht vastleggen op een kaart en onderweg blijf je op de hoogte van je prestaties, zoals afgelegde afstand en snelheid. De app is voor alle belangrijke platforms beschikbaar, zowel in een gewone als een Pro-versie.

5. Banjo (iOS, Android)

Als ergens iets te doen is, zal er vast veel over geschreven worden op sociale netwerken als Facebook, Twitter en Foursquare. Dat is het idee achter Banjo, dat evenementen bij jou in de buurt op een kaart laat zien. Zo weet je zeker dat je geen feestje meer hoeft te missen.

6. NiLS Lockscreen Notifications (Android)

NiLS toont een lijst met notificaties op het vergrendelscherm en heeft daarvoor, in tegenstelling tot onder meer DashClock Widget, geen widget nodig. Bovendien kun je het prima gebruiken in combinatie met lockscreen-vervangers als WidgetLocker.

7. HeadsUp (Android)

Nog een leuke verbetering in Android Lollipop zijn de zogenaamde Heads Up-notifications. Ontvang je een notificatie tijdens het gebruik van je toestel, zoals het browsen of spelen van een game, dan wordt deze melding in een mooi pop-up schermpje getoond, samen met de acties die je kunt ondernemen.

8. Spotzi-Atlas (iOS, Android)

Spotzi-Atlas bevat zo’n 500 themakaarten van over de hele wereld die je op een kaart kunt weergeven. Denk aan bijvoorbeeld het inkomen van de bevolking, percentage landbouwgrond en de verdeling van religies.

9. CloudMagic (iOS, Android)

CloudMagic is een reizende ster als het gaat om e-mailapps, met dank aan de sterke interface en brede ondersteuning van e-mailaccounts (onder meer Gmail, Exchange, Yahoo, iCloud en imap). Je kunt tot vijf accounts toevoegen die een universele inbox krijgen. Onderscheidend is de sterke zoekfunctie, waarmee je in één keer al je mailboxen kunt doorzoeken.

10. Blendle (Android)

Het ‘sociale’ Blendle biedt een brede selectie artikelen uit kranten en tijdschriften aan, die je tegen betaling per artikel kunt lezen. Een prijzenswaardig initiatief, dat goed aan lijkt te slaan. De app is weinig meer dan een jasje voor de website van Blendle, maar werkt wel vrij goed.

11. Comix (Windows Phone)

Comix dient hoofdzakelijk voor het lezen van digitale (of gedigitaliseerde) stripboeken en biedt veel klassiekers ter download aan. Er is ondersteuning voor verschillende bestandsformaten, waaronder cbz, cbr en cb7 alsmede zip- en rar-archieven. Desgewenst kun je de bibliotheek op OneDrive of Dropbox bewaren.

12. Go Locker (Android)

Go Locker toont notificaties van alle geïnstalleerde apps op je lockscreen. Opmerkelijk zijn de vele thema’s om het uiterlijk aan te passen. Niet alle thema’s zijn overigens gratis, en dat zie je helaas pas als je het thema gaat toepassen. Praktisch – maar misschien niet helemaal waterdicht – is de ingebouwde beveiliging met pincode of patroon. Go Locker werkt al vanaf Android 2.0.

13. Boxer (iOS, Android)

Boxer was trendsetter als het gaat om swipes. In deze app kun je hier optimaal gebruik van maken. Je kunt berichten direct vanuit je inbox naar de ingebouwde takenlijst doorzetten en er is zelfs een ‘like’-knop om contacten te laten weten dat je het bericht waardeert.

14. Coursera (iOS, Android)

Verschillende universiteiten, waaronder enkele Nederlandse (zoals UvA, Universiteit Leiden en TU Eindhoven), zijn aangesloten bij Coursera, dat een groot en gevarieerd aanbod van online cursussen biedt. Ook kun je ze downloaden om ze offline te kunnen bekijken en streamen via AirPlay.

15. Tasker (Android)

Tasker is de populairste en meest flexibele Android-app om taken tot in detail te automatiseren. Het is wat lastig om mee te beginnen, maar gelukkig grondig gedocumenteerd en je krijgt voor je inspanningen eindeloze mogelijkheden terug. Via een zogenaamd profiel kun je één of meerdere contexten met één of meerdere acties combineren.

16. Duolingo (iOS, Android, Windows Phone)

Wil je een vreemde taal leren lezen, schrijven en spreken dan is Duolingo een aanrader. Je kunt leren via de browser maar ook met deze iPhone- en iPad-app, die in 2013 door Apple werd uitgeroepen tot app van het jaar.

17. Waze (iOS, Android, Windows Phone)

Waze behoort tot de populairste navigatie-apps voor Android. Dat zal deels komen omdat het volledig gratis is. Maar ook de kwaliteit en functies worden geprezen. Wat Waze zo krachtig maakt, is een rijke community van mede(weg)gebruikers. Op basis daarvan kan het een optimale route berekenen en een gewijzigde route voorstellen bij drukte onderweg, waarbij je direct de tijdsbesparing en de nieuwe geschatte aankomsttijd door krijgt.

18. Google Maps (iOS, Android)

Maps is onze favoriet als het gaat om het vinden van locaties op de kaart, met dank aan de zeer krachtige zoekfunctie. De vele kaartweergaves zijn ook een pluspunt, zoals de satellietbeelden en StreetView-beelden op straatniveau.

19. Wickr (iOS, Android)

Wickr is een aanrader als je een veilig alternatief voor Snapchat zoekt. Bij het registreren maak je een Wickr ID (gebruikersnaam in combinatie met een wachtwoord) aan. Om gevonden te kunnen worden door vrienden is het handig je telefoonnummer en/of e-mailadres aan je account te koppelen, maar het is niet verplicht. Je kunt eventueel anoniem blijven. Toegang tot de app kun je met een wachtwoord afschermen.

20. Telegram HD (iOS, Android)

Je kunt met Telegram HD een privégesprek voeren waarbij niets op de servers wordt bewaard. Ook kun je aangeven dat een bericht automatisch moet worden verwijderd, minimaal 2 seconden en maximaal 1 week nadat het is gelezen. Nog een pluspunt is de mogelijkheid grote bestanden te versturen. Het is gekoppeld aan een telefoonnummer, maar een eenvoudig toestel waarop je het (eenmalige) verificatiebericht per sms kunt ontvangen is al voldoende.

21. Snapchat (iOS, Android)

Gezien het privékarakter van Snapchat en het enorme succes verdient het hier een plek, maar het is zeker niet de meest veilige chat-app. Kenmerkend is dat foto’s die je deelt slechts korte tijd (1 tot 10 seconden) zichtbaar zijn voor de ontvanger(s) en niet kunnen worden opgeslagen.

22. Nokia Mixradio (Windows Phone)

Nokia MixRadio geeft je tal van afspeellijsten met populaire muziek die je gratis kunt beluisteren. Naast de uiteenlopende (en telkens vernieuwende) mixen kun je ook een persoonlijke mix laten samenstellen. Hiervoor geef je drie van je favoriete artiesten op. Ook het offline bewaren van mixen is mogelijk, ideaal voor onderweg.

23. eLinea

De Spotify voor journalistiek, dat is een beetje de insteek van eLinea, dat voor een tientje per maand de mogelijkheid geeft artikelen van een fors aantal kranten, tijdschriften, journalisten en schrijvers te lezen. Toegang is mogelijk vanaf alle denkbare apparaten: smartphone, tablet, computer of desktop. Uniek is dat je voor een vast bedrag per maand alles kunt lezen.

24. Shazam (iOS, Android, Windows Phone)

Hoor je ergens een mooi nummer, maar weet je niet wie hoe het nummer heet en wie de artiest is? Shazam helpt je snel aan deze informatie, door enkele seconden naar de muziek te luisteren en de opname vervolgens te analyseren. Je krijgt er nog veel muziekinformatie bij, en de mogelijkheid de muziek aan te schaffen. Naast de gratis versie, is ook de betaalde (advertentievrije) uitvoering Shazam Encore beschikbaar.

25. Songkick Concerts (iOS, Android)

Met Songkick Concerts blijf je altijd op de hoogte van concerten van je favoriete bands. Je geeft vooraf enkele locaties op (bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht) en voegt je favoriete artiesten toe, eventueel automatisch op basis van de muziek die al op je toestel staat, en krijgt een persoonlijke concertagenda. Bladeren door concerten per locatie is natuurlijk ook gewoon mogelijk.

26. SongPop (iOS, Android)

Ben je een muziekkenner, dan is SongPop de beste manier om die kennis op de proef te stellen. Met deze sociale game daag je vrienden uit om zo snel mogelijk de artiest of het nummer van muziekfragmenten te herkennen. De muziekstijlen lopen zeer uiteen, en wekelijks worden nieuwe nummers toegevoegd.

27. SoundCloud (iOS, Android)

Veel artiesten maken muziek via SoundCloud beschikbaar. Gedreven door een flinke community is het een handige plaats om – zeker met de hulp van deze app – nieuwe trending muziek te ontdekken en je favoriete nummers en afspeellijsten te verzamelen. Ook als je zelf muziek met het publiek wilt delen kun je hier goed terecht.

28. Spotify Music (iOS, Android)

Spotify behoort tot de populairste streamingdiensten, met een enorme muziekbibliotheek van meer dan 20 miljoen nummers. Je kunt gratis luisteren met reclame, of €9,99 per maand betalen voor het reclamevrije Premium-abonnement. Je kunt uiteraard persoonlijke afspeellijsten maken en delen, en ook voor het ontdekken van nieuwe muziek geeft Spotify volop mogelijkheden.

29. YouTube (iOS, Android)

Het enorme videonetwerk YouTube mag natuurlijk niet ontbreken in een item over muziek. Je kunt hier gemakkelijk je favoriete nummers opsnorren, of de mooiste videoclips bekijken. Er zijn naast de fijne officiële app van Google ook talloze alternatieve YouTube-apps, waarvan enkele zoals Groove+ for YouTube zich puur op het streamen van muziek richten, met YouTube als bron.

30. Simple Last.fm Scrobbler (Android)

Last.fm kan je luistergewoonten bijhouden en daarmee onder meer suggesties geven voor andere goede artiesten. Veel muziek-apps in dit artikel ondersteunen Scrobbling via Last.fm, waarmee feitelijk informatie over de nummers die je luistert naar Last.fm wordt gestuurd zodat je muziekprofiel verder kan worden verbeterd. Deze Android-app komt van pas als de muziek-app die je gebruikt geen Scrobbling ondersteunt.

31. Podcasts! (Windows Phone)

Podcasts kunnen ook voor muziekliefhebbers een goede en informatieve bron zijn. Voor het zoeken naar en beluisteren van podcasts op je Windows Phone-toestel of onder Windows 8 is de gratis app Podcasts! een aanrader. Het is weliswaar sterk op de Amerikaanse markt gericht, maar er is ook internationale rubriek en kun je zelf bronnen toevoegen. De app werkt eventueel in Snapped View, zodat je kunt doorwerken in een andere app.

32. NS Reisplanner Xtra (iOS, Android)

De meest recente versie van de officiële treinreisplanner van de NS is behoorlijk gewijzigd, en zeker ten goede. De app is nu een stuk completer en werkt bovendien inmiddels ook op de iPad. Hoewel de meeste mensen hem onderweg op de smartphone zullen gebruiken, was dit toch één van de meest gevraagde uitbreidingen.

33. Rapidshare (Android)

RapidShare is een bekende partij voor het uitwisselen van bestanden via internet. Auteursrechtenkwesties spelen RapidShare regelmatig parten, maar sinds september gooit RapidShare het over een andere boeg. Het serverpark wordt nu ingezet voor persoonlijke online opslag en backup, waarmee het in het vaarwater van Dropbox komt.

34. Quiet Hours (Windows Phone)

Voor enige nachtrust is het prettig als een smartphone ’s nachts stil is.Windows Phone biedt zelf geen opties om 's nachts al je geluid uit te zetten, maar de app Quiet Hours komt echter aardig in de buurt. Hiermee kun je op vaste tijden het volume van je toestel beperken. Jammer is dat het niet heel nauwkeurig ingesteld kan worden.

35. Fotor (iOS, Android)

Fotor is een gebruiksvriendelijke app voor het bewerken van foto’s. Natuurlijk kun je uitgebreidere software vinden, maar Fotor is allerminst beperkt en zelfs ideaal te noemen voor snelle bewerkingen of het maken van fotocollages. Bij het bewerken van foto’s bereik je de verschillende onderdelen zoals Scenes, Edit, Crop, Effects, Borders en Text via de knoppenbalk geheel rechts.

36. Snappic

Snappic is een prima app om foto’s direct vanaf je iPhone te laten afdrukken. Handig voor de Instagram-gebruiker is dat ook vierkante printformaten mogelijk zijn. Naast foto’s kun je ook een canvas, setje pasfoto’s of fotogeschenken zoals een mok, muis-mat of sleutelhanger bestellen.

37. AirWeb (iOS)

AirWeb maakt het een stuk eenvoudiger om te browsen op je Apple TV. De app gebruikt AirPlay om internetpagina’s op jouw televisie met Apple TV weer te geven. Je iPhone of iPad kun je daarbij voor navigatie gebruiken. Ze moeten uiteraard wel met hetzelfde WiFi-netwerk zijn verbonden.

38. SkipLock (Android)

Een schermvergrendeling, zoals een patroon of pincode, is natuurlijk verstandig om privégegevens op je smartphone te beschermen, maar handig is het vaak niet. Met SkipLock, opvolger voor Unlock With WiFi, kun je de vergrendeling in veilige situaties uitzetten.

39. TouchPal X Keyboard (Android)

SwiftKey en Swype behoren tot de gevestigde orde als het gaat om alternatieve Android-toetsenborden. TouchPal X Keyboard doet daar eigenlijk weinig tot niets voor onder. Het is erg functioneel en de weergave laat zich via thema’s gemakkelijk aanpassen. De hoogte, breedte en positie kun je zelfs op de pixel nauwkeurig afstellen.

40. SwipePad (Android)

Tools om snel te wisselen tussen apps zijn populair. SwipePad is één van de betere: de app blijkt veelzijdig, stabiel en gebruikt weinig geheugen. Met SwipePad kun je een venster met snelkoppelingen naar voren halen met een beweging vanaf bijvoorbeeld de zijkant van het scherm of één van de hoeken. Het is een ideale manier om je 12 meest gebruikte apps snel te starten.

41. Regenmeter (iOS, Android)

Regenmeter geeft je een meerdaagse weersverwachting met details als temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid. Maar ook, zoals de naam al beloofd, een regenverwachting op een geanimeerde neerslagkaart of in een grafiek. De grafiek laat per 5 minuten zien hoeveel millimeter neerslag je kunt verwachten. Desgewenst kun je een melding ontvangen als er regen wordt verwacht op jouw locatie.

42. Google Fit (Android)

In het najaar introduceerde Google haar softwareplatform Google Fit voor het bijhouden van je gezondheid en sportprestaties. Google Fit geeft op één plek toegang tot gegevens van wearables, zoals stappentellers en hartslagmonitors, en apps op het gebied van sport, fitness en gezondheid zoals Runkeeper en Withings. Het maakt ook het delen van gegevens eenvoudiger.

43. Fitbit (iOS, Android)

Het Amerikaanse Fitbit heeft met activiteiten-trackers als de Flex en Charge een trend gezet. De armbandjes kwamen in de loop van 2014 ook in Nederland op de markt. Je kunt met het apparaatje onder meer je slaapritme analyseren, stappen tellen en calorieverbruik bijhouden.

44. Mobile Music Trainer (iOS, Android)

Deze in Nederland ontwikkelde app helpt je goed op weg bij het leren bespelen van een instrument en het instuderen van bladmuziek.

45. Link Bubble (Android)

Link Bubble biedt een slimme en efficiënte manier van browsen. De app vangt links naar internetpagina's op en zal deze op de achtergrond inladen. Je kunt daardoor rustig je sessie in Twitter of Facebook afronden, terwijl de webpagina's voor de links die je hebt aangeklikt alvast op de achtergrond worden geladen en klaargezet.

46. Vine (iOS, Android)

Vine is een sociaal netwerk voor het delen van korte filmpjes van zes seconden. Het is eenvoudig te gebruiken. Je moet je vinger op het scherm drukken tijdens het filmen, waarbij je eenvoudig meerdere korte stukjes kunt opnemen.

47. Virtuagym Food (iOS, Android)

Met deze app kun je aan de hand van een persoonlijk voedingsadvies afvallen en gezond blijven. Om een profiel op te stellen moet je enkele vragen beantwoorden, zoals het aantal uren slaap per nacht, soort werk en hoe actief je bent.

48. NPO (iOS, Android)

De NPO-app, voorheen Uitzending Gemist, is handig om gemiste televisieprogramma's van de publieke zenders tot dertig dagen geleden terug te kijken. De streams zijn van goede beeldkwaliteit en het aanbod is prima, al ontbreken vaak de wat oudere uitzendingen.

49. Receptenmaker (iOS)

Met Receptenmaker kun je gemakkelijk je eigen recepten invoeren of importeren vanaf zo'n achttien bekende kookwebsites, waaronder 24kitchen, Allerhande, Njam, Okoko en Smulweb. Bij het importeren worden velden als bereiding en ingedrediënten netjes ingevuld.

50. PhotoFunia (iOS, Android)

Met PhotoFunia bereik je met minimale inspanningen een prachtig resultaat. Een eigen foto, zoals een portretfoto, kun je door deze app eenvoudig laten plaatsen in een scéne, bijvoorbeeld een bushokje of billboard, schilderij of poster, jaar- of maandkalender, of de cover van een boek.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.