ID.nl logo
Grote bestanden verzenden met deze 15 tips
© PXimport
Huis

Grote bestanden verzenden met deze 15 tips

Even een film van meerdere gigabytes verzenden via de mail, dát gaat je niet lukken. Er zijn handige webdiensten om grote bestanden te kunnen verzenden, maar ook deze diensten hanteren meestal een limiet. Gelukkig zijn er trucjes om deze limiet te omzeilen, bijvoorbeeld door het bestand op te delen in kleinere stukken. In dit artikel vind je de beste diensten om op een betrouwbare wijze je bestanden te versturen.

Verzenden is niet gelijk aan ontvangen

Hoeveel megabytes je kunt meezenden vanuit een e-mailprogramma, hangt af van je e-mailprovider. Sommige hostingbedrijven laten je zonder problemen bestanden van tientallen megabytes versturen. Dit betekent echter niet dat de bijlage ook bij de ontvanger aankomt, de meeste providers hebben namelijk maar een maximum ontvangstgrootte van 10 megabyte. Als een bijlage niet goed is ontvangen, krijg je een mail van de ontvangende provider terug en zul je het bestand op een andere manier moeten versturen.

1 Outlook en OneDrive

In Outlook mag de bijlage maximaal 20 megabyte groot zijn. Wil je een groter bestand versturen, dan moet je het eerst naar een clouddienst uploaden om vervolgens de koppeling naar dat bestand met de ander te delen. Uiteraard raadt Microsoft aan dit bij hun eigen dienst OneDrive te doen. Met een gratis OneDrive-account heb je maximaal 5 gigabyte gratis tot je beschikking, voor meer ruimte moet je een abonnement aanschaffen. Heb je een Office365-abonnement? Dan krijg je al minstens 1 terabyte van Microsoft.

©PXimport

2 Gmail

In Gmail kun je maximaal 25 megabyte aan je e-mail hangen, maar als je een grotere bijlage toevoegt, zal Gmail het automatisch via zijn clouddienst Google Drive versturen. De ontvanger krijgt dan een koppeling waarvandaan hij of zij het bestand kan downloaden, een Gmail-account is hiervoor niet noodzakelijk. Google Drive hanteert een maximale grootte per bestand van 10 gigabyte, wat zelfs genoeg is voor je grootste filmbestanden.

©PXimport

3 WeTransfer

Wil je liever geen bestand versturen via Gmail vanwege privacy-bezwaren of omdat je simpelweg geen Google-account hebt, dan ben je aangewezen op een file transfer dienst. Het Nederlandse WeTransfer is een van de meest populaire opties. Eén of meerdere bestanden mogen in totaal maximaal 2 gigabyte groot zijn en je kunt ze naar meerdere mensen sturen. De bestanden blijven zeven dagen op de servers staan alvorens ze automatisch verwijderd worden.

©PXimport

4 Dropbox

Met een Dropbox-account deel je gemakkelijk bestanden met anderen. Dit kan vanaf de website van de dienst door met je muis over op een bestand te bewegen en op de deel-knop te drukken. Geef een e-mailadres op en kies eventueel of de ontvanger het bestand mag bewerken (can edit). De ontvanger krijgt dan een mail en kan het bestand aan zijn of haar Dropbox-map toevoegen, bekijken of downloaden. Als je de Dropbox-app op je pc hebt geïnstalleerd, kun je, nog sneller, direct je bestanden delen vanuit de Windows Verkenner.

©PXimport

5 Apple Mail

Als je een groot bestand via Apple Mail wilt versturen, dan geeft het programma aan of je dit via Mail Drop wilt doen. Mail Drop is een service van iCloud die het bestand dertig dagen in de cloud opslaat. Ontvangers kunnen het bestand gedurende deze tijd downloaden, na die dertig dagen wordt het bestand automatisch van de clouddienst verwijderd. Hoe groot het te versturen bestand mag zijn, hangt af van de vrije ruimte die je nog in je iCloud-account hebt.

©PXimport

6 Pcloud

Een concurrent van WeTransfer is pCloud. Als je dat wilt, versleutelt de dienst je bestanden met een wachtwoord. Verstuur je af en toe een bestand tot 5 gigabyte dan surf je naar https://transfer.pcloud.com. Je kiest de ontvanger en selecteert het bestand. Bovenin heb je dan de optie om je bestand met een wachtwoord te beveiligen. Wil je vaker bestanden versturen, dan kun je een abonnement op pCloud nemen, dit is beschikbaar vanaf 3,99 euro per maand.

©PXimport

7 Send Anywhere

Send Anywhere heeft een iets andere benadering dan de concurrentie en belooft een directe overdracht van bestanden in realtime. Je selecteert een bestand en stuurt het naar Send Anywhere. Op dat moment komt er een zescijferige code in beeld. Die code laat je vervolgens aan de ontvanger weten. De ontvangende partij gaat ook naar de website van Send Anywhere en geeft deze code in. Het bestand wordt nu direct naar de ontvanger gestuurd, geen gedoe dus met koppelingen die vervallen.

©PXimport

8 TransferXL

Wil je écht grote bestanden versturen, dan biedt TransferXL uitkomst. De XL geeft al aan dat de dienst enorm grote bestanden en mappen kan versturen, tot wel 100 gigabyte. Hiervoor moet je dan wel een betaald abonnement nemen overigens, met de gratis versie kun je tot 5 gigabyte versturen. Optioneel maak je gebruik van end-to-end encryptie. Bij de gratis versie blijven je bestanden één week op de servers van TransferXL staan.

©PXimport

9 Mobiel verzenden

Als je vanuit Android een groot bestand wilt versturen, heb je de keuze uit veel verschillende aanbieders. Omdat het bestandssysteem in Android gewoon toegankelijk is voor apps, kun je gemakkelijk een willekeurig bestand selecteren en deze via een app van bijvoorbeeld WeTransfer, Send Anywhere of Google Drive versturen naar iemand anders. iOS heeft met de app Bestanden een eerste stap naar een meer open bestandssysteem gezet, het delen van bestanden van je iPhone gaat nu een stuk makkelijker.

10 7-zip

Het is verstandig om een groot bestand vooraf in te pakken in een zip-bestand, zodat de transfer sneller verloopt. Uiteraard kun je dit gewoon vanuit het contextmenu in de Windows Verkenner doen. Maar wil je een betere compressie, dan kun je ervoor kiezen om een programma als 7-Zip te gebruiken. 7-Zip belooft dat de compressieratio 2 tot 10 procent beter is dan die van bijvoorbeeld WinZip of PKZip. De ontvangende partij hoeft niet per se 7-Zip op zijn of haar pc te hebben staan, want veel programma’s kunnen 7-Zip-bestanden namelijk gewoon openen.

©PXimport

11 HJSplit

Een ander slim idee is om een bestand op te splitsen in meerdere kleine delen. Het gratis programma HJSplit voert dit in een handomdraai uit middels een extreem simpele interface. Je hoeft het programma niet eens te installeren, het is voldoende om gewoon het exe-bestand te starten. Selecteer je bestand en kies voor de split-optie in het programma. Het enige is dat de ontvanger het programma ook moet draaien om de delen weer aan elkaar te plakken, door op de join-knop te drukken.

©PXimport

12 GSplit

Een vergelijkbaar programma is GSplit. Dit programma heeft iets meer opties en kan bijvoorbeeld een bestand in even grote blokken hakken. Ook is de interface iets moderner en heb je wat meer mogelijkheden om je bestand op te splitsen. Ook hierbij moet de ontvanger het gratis programma op zijn of haar pc installeren om de delen weer samen te kunnen voegen.

©PXimport

13 FireFTP

Een geheel andere mogelijkheid is het versturen van bestanden via ftp, al moet je daarvoor wel over een serverruimte beschikken, bijvoorbeeld van je eigen website. Vervolgens kun je een map delen met iemand waar je vaak bestanden mee deelt of moet delen en hem of haar een ftp-inlogcode geven van deze specifieke map. Voor Mac-gebruikers is het gratis programma Cyberduck een goede optie.

©PXimport

14 AirDrop

iOS- en Mac-gebruikers kunnen gemakkelijk bestanden delen tussen hun apparaten via AirDrop. Deze functie zit standaard in de besturingssystemen van Apple ingebouwd. Open AirDrop en je ziet in een oogopslag welke andere apparaten AirDrop aan hebben staan. Sleep een bestand naar één van de apparaten en de ontvangende partij krijgt een melding dat er een bestand binnenkomt. Deze hoeft het alleen nog maar te accepteren waarna de bestandsoverdracht begint.

©PXimport

15 Koerier

Het lijkt een beetje een flauwe optie, maar als je écht veel terabytes wilt versturen, is een analoge koerier het handigst. Het is met geen enkele online dienst een pretje (of zelfs mogelijk) om meerdere terabytes aan data te versturen. Grote kans dat je bovendien een mailtje van je provider krijgt als je dit te vaak probeert te doen. Bedrijven kunnen gebruikmaken van diensten als Databox van Microsoft Azure of Snowmobile van Amazon.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: