Categorie
Software

MediaMonkey: jouw digitale jukebox
Bezit je veel audiobestanden van uiteenlopende artiesten? Het is dan een hele uitdaging om de boel enigszins netjes te ordenen. De gratis versie van MediaMonkey helpt je hierbij. Maak met dit Windows-programma een overzichtelijke muziekbibliotheek en speel je favoriete liedjes op de computer af.

Ongebruikte computer in huis? Maak er een heuse media-pc van!
Begint je oude ratelende Windows-computer nog net niet te roken? Dikke kans dat de pc of laptop met LibreELEC weer loopt als een zonnetje. Dit lichtgewicht besturingssysteem telt slechts één programma: Kodi. En wat voor een, want eigen opgeslagen films, series en muziek verschijnen in een fraaie bibliotheek. Bouw met behulp van gratis software je eigen media-pc!

Volg de Nijmeegse Vierdaagse 2025 live
Van dinsdag 15 tot en met donderdag 18 juli vindt de alweer 107e editie van de Nijmeegse 4Daagse plaats. Kun je er niet bij zijn maar wil je wel alles volgen? In dit artikel zie je welke mogelijkheden je hebt om digitaal op de hoogte te blijven van de 4Daagse 2025, van een livestream tot handige feeds op social media en een tracking-app.

Bescherm je thuisnetwerk met een zelfgebouwde VPN
Wanneer je op afstand een apparaat of server in je thuisnetwerk benadert, is dat niet zonder risico. Met een eigen VPN-server creëer je een versleutelde verbinding. Daarmee blijft je netwerk van buitenaf onzichtbaar, behalve voor geautoriseerde apparaten zoals je smartphone.

Smetteloos bureaublad: weg met de prullenbak
In Windows staat de Prullenbak standaard op het bureaublad. Sommige gebruikers houden fanatiek van een minimalistische werkomgeving zonder snelkoppelingen en zelfs zonder Prullenbak. Geen enkel probleem, je kunt perfect gebruikmaken van de Prullenbak zonder dat die prominent in het zicht staat.

Zo stel je een afbeeldingswachtwoord in op Windows
Om de toegang tot je pc te beveiligen, denk je meestal aan een wachtwoord of pincode. Maar het is ook mogelijk om als slot een zelfgekozen afbeelding te gebruiken waarop je specifieke bewegingen uitvoert.

Start op jouw manier: vervang het standaardstartmenu van Windows
Ben je uitgekeken op het standaardstartmenu van Windows? Wij ook! Vervang het door een eigen creatie. Je kunt hiervoor verschillende apps gebruiken die je helpen met het transformeren van het startmenu. En als we dan toch bezig zijn, nemen we ook meteen de taakbalk mee.

Projectbeheer voor iedereen: gratis aan de slag met Monday
Monday is een krachtige en flexibele dienst die je takenlijst naar een hoger niveau tilt. Het wordt veel gebruikt door bedrijven als projectbeheersoftware, maar ook voor persoonlijke projecten is het enorm handig. Monday helpt je alles overzichtelijk te houden, of je nu een verbouwing plant, je budget wilt beheren of een groot evenement zoals een bruiloft organiseert.

Handige AI-apps voor mobiel
Tools met AI-technieken zijn zeker niet beperkt tot de desktopcomputer. Ook op mobiele apparaten kun je ze volop benutten. Of het nu via een specifieke app is of via een webapplicatie in je mobiele browser, de mogelijkheden zijn legio. En je zult merken dat er meer bestaat dan alleen ChatGPT.

Stel vragen over je eigen data met RAG: zo werkt AI met jouw bronnen
Wanneer je een chatbot als ChatGPT of Copilot een vraag stelt, krijg je (hopelijk) een degelijk antwoord. Dit is mogelijk omdat deze AI-modellen zijn getraind met talloze tekstdata, zoals boeken, artikelen en websites. Maar je kunt zo’n model ook koppelen aan een eigen verzameling documenten en deze data dynamisch laten gebruiken.

Van prompt naar programma: leer programmeren met AI
Niet alleen het saaie en repetitieve werk wordt vervangen door AI. Je bent óók als kenniswerker niet meer zeker van een baan. Software wordt al grotendeels door AI geschreven. Gelukkig kun je daar als hobbyprogrammeur ook enorm van profiteren. Het brengt naast tijdwinst ook veel gemak. We helpen je op weg met drie praktische tools: ChatGPT, Aider en de Windsurf Editor. We maken enkele eenvoudige voorbeelden, zodat je een helder beeld hebt van je potentiële workflow.

Dead internet theory: is het internet nog van ons?
Misschien heb je het al gemerkt: je komt online steeds meer posts en reacties tegen die door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt. Het aantal bots dat zich voordoet als gewone internetgebruikers lijkt verder toe te nemen. Stevenen we af op een internet dat, zonder dat we het doorhebben, wordt gedomineerd door AI-gegenereerde content?

Jouw foto's op jouw pc of NAS: veilig, privé en slim
Diensten als iCloud-foto’s en Google Foto’s zijn handig om je foto’s te back-uppen, beheren en delen. Alleen is de online opslagruimte beperkt. Ook je kijkt naar je privacy, zijn deze oplossingen niet altijd ideaal. Er zijn gelukkig gratis tools waarmee je bijna dezelfde ervaring hebt als bij deze online diensten. Je zet je foto’s niet in de cloud, maar gewoon op je eigen pc of NAS.

11 ergernissen in Windows 11 en hoe je ze uit de weg ruimt
Wanneer je naar Windows 11 overstapt, zijn er ongetwijfeld zaken waaraan je moet wennen. Maar soms kunnen die dingen ronduit irritant zijn. Daarom bekijken we de grootste ergernissen van Windows 11 én de manieren om ze te verhelpen.

Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!
Vanaf 7 juli krijgt Google Gemini toegang tot apps als WhatsApp, Telefoon en Berichten – zelfs als je dat niet expliciet hebt aangezet. Wat betekent dat voor je privacy? En hoe voorkom je dat de AI méér weet dan jij wilt? Dit moet je weten voordat de verandering ingaat.

Aanbevolen voor jou
Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!
* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.