ID.nl logo
Norton testpanel: Dennis
© CIDimport
Nieuws

Norton testpanel: Dennis

Mijn Norton Wifi Privacy productsleutels heb ik inmiddels via de mail ontvangen. Een historische vrouwenvoetbalfinale in aantocht, mooi de tijd om gelijktijdig de software van 73Mb te downloaden!

De installatie

Thuis natuurlijk in een oogwenk gebeurd, maar hier op de camping in het Franse Bretagne, op de openbare wifi, moet je een wat langere adem hebben. Laat ik het zo stellen, de Nederlandse leeuwinnen hadden ongeveer hetzelfde aantal minuten nodig om Denemarken met 4-2 te verslaan.

©PXimport

©PXimport

Na het aanmaken van een persoonlijke account op basis van een bestaand e-mailadres en het invoeren van de productsleutel op de downloadpagina wordt er gevraagd of dat automatisch verlengen van het abonnement gewenst is. Het valt mij op dat er op het eerste gezicht geen abonnementsprijzen genoemd worden. Desondanks kies ik voor automatisch verlengen, wel zo makkelijk.

In het volgende scherm wordt mij gevraagd mijn persoonlijke gegevens in te vullen inclusief de betaalmethode naar keuze. Als er op een website om deze persoonlijke gegevens gevraagd wordt dient er natuurlijk altijd een alarmbelletje bij jezelf af te gaan. Bevind ik mij op een betrouwbare website en verbonden via https? Check, maar aangezien ik nog steeds verbonden ben met het onbeveiligde wifi-netwerk van de camping, bewaar ik het invoeren van de gegevens tot later, deze stap sla ik dus over en bewaar ik totdat Norton Wifi Privacy mij netjes beschermd tegen allerlei onheil die je kan overkomen na het ‘lekken’ van je persoonsgegevens.

Dat en hoe je het installatiebestand moet downloaden wordt netjes en duidelijk aangegeven. Na het downloaden start ik de installatie. Ik moet even wachten totdat er iets van installatie op mijn scherm verschijnt, maar na goedkeuring te hebben gegeven aan Windows Smartscreen, de veroorzaker van de vertraging, selecteer ik Nederlands als taal en accepteer ik de licentieovereenkomst. Na enkele seconden wordt mij gevraagd om een nieuw apparaat de installeren. Aangezien Norton Wifi Privacy na installatie van mijn open, onbeveiligde Wifi verbinding een beveiligde VPN verbinding maakt, is het noodzakelijk om deze ook te installeren.

©PXimport

Ook vraagt Windows Firewall nog even bevestiging dat mijn nieuwe software mag verbinden met het internet, natuurlijk mag dat in dit geval.

De snelheid van het openbare Wifi netwerk van mijn geliefde camping laat nog steeds te wensen overlaat en het duurt dus even voordat Norton Wifi Privacy helemaal klaar is met laden. Daarna log ik, of eigenlijk mijn wachtwoordmanager, in op de app. Hier doet zich een vervelend verschijnsel voor, het inloggen duurt (oneindig) lang.

©PXimport

Dit is geheel te wijten aan de traagheid van de wifi-verbinding die ik gebruik maar legt wel een vereiste bloot die Norton Wifi Privacy stelt, een minimale bandbreedte. Hierover vind ik echter in de vereisten van de software niets terug. Na diverse malen opnieuw proberen houd ik het voor gezien. Daarbij valt het bij mij ook op dat Wifi Privacy niet automatisch start wanneer ik Windows opnieuw opstart. Ik vermoed dat deze optie wel beschikbaar zal zijn in de instellingen maar om zover te komen zal ik eerst succesvol in moeten kunnen loggen. Mijn eerste indruk van de Norton Wifi Privacy zal moeten wachten totdat ik weer thuis ben en zal ik beschrijven in mijn volgende blog. De installatie is echter een fluitje van een cent en zal voor niemand een probleem vormen om succesvol uit te voeren.


Ben je nieuwsgierig naar de andere reviews? Je leest ze hier.

Laptop uit de tas en opstarten maar, tijd voor wat uitgebreider testwerk van Norton Wifi Privacy! Eenmaal ingelogd, met mijn eerder aangemaakte account, krijg ik al snel de melding dat mijn Wifi verbinding veilig via de VPN servers van Symantec in Amsterdam verloopt. Het scherm van de software blijft makkelijk toegankelijk rechtsonder in de hoek op de taakbalk en bestaat uit de volgende drie tabbladen.

©PXimport

Op het tabblad Wifi-Privacy is af te lezen dat het Virtueel Privé Netwerk is ingeschakeld en met welke locatie er is verbonden. Er bestaat ook de mogelijkheid om de VPN (tijdelijk) uit te schakelen via de schakelaar onderin het scherm. In het tweede tabblad kun je kiezen met welke VPN server je (bij voorkeur) verbinding wil maken, dit zal voor Nederlandse gebruikers met name Nederland (Amsterdam) zijn, welke ook wordt geselecteerd wanneer je automatische selectie inschakelt. Het derde tabblad informeert je of de advertentieblokker actief is en hoeveel advertenties er geblokkeerd zijn per week, maand of totaal.

Ten slotte zijn er in de rechter bovenhoek van het scherm nog twee optiemenu’s beschikbaar. Een voor de instellingen van de software en de andere voor de persoonlijke accountinstellingen. Hier bevinden zich o.a. de instellingen voor automatisch opstarten en verbinden.

©PXimport

Bandbreedte en snelheid

Tijdens het uitproberen van de opties op het tweede tabblad, de virtuele locatie, kom ik erachter dat alle beschikbare locaties even gemakkelijk en snel verbinding maken, of ik nu kies voor Nederland, Verenigde Staten, Mexico of Australië. Wel denk ik te merken dat tijdens het surfen via de verschillende geografische locaties er een verschil in bandbreedte merkbaar is. Omdat meten weten is, gebruik ik een online snelheidstest, in dit geval van Ziggo.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Mijn vermoeden wordt bevestigd door de metingen. De beschikbare bandbreedte, met name de downloadsnelheid, is niet voor alle landen hetzelfde. Dit is niet direct een struikelblok en op voorhand eigenlijk al te verwachten, maar wel goed om te weten voordat je jezelf altijd ‘voor uiterste privacy’ verbindt met de meer ‘exotische landen’.

Wat daarnaast opvalt is het verschil in downloadsnelheid als je de VPN verbinding helemaal uitschakelt, dat scheelt een factor 3. Niet erg of storend tijdens surfen maar niet wenselijk wanneer je online film of tv kijkt of andere grote bestanden wilt downloaden. Veiligheid heeft zo zijn bandbreedteprijs zullen we maar zeggen. Ik hoop dat Symantec op dit vlak nog wat kan verbeteren.

Ten slotte nog een mogelijk voordeel van de mogelijkheid om de VPN verbinding per land te kunnen selecteren. Veel online content wordt per regio of land vrijgegeven. Ben je bijvoorbeeld in het buitenland dan is een online Nederlandse tv app van KPN of Ziggo niet te gebruiken. Verbind je echter via VPN met Nederland dat ‘denkt’ de tv app dat je je in Nederland bevindt en kun je hem dus wel gebruiken. Hetzelfde ‘voordeel’ is te gebruiken met online tv aanbieders zoals Netflix of Amazon Prime.

Mobiel

Aangezien ik er door Symantec er op attent bent gemaakt dat er ook een mobiele variant beschikbaar is van Wifi Privacy zoek ik deze gelijk op in de app store en installeer ik hem.

©PXimport

De mobiele variant bevat dezelfde tabbladen met nog een extra instellingen menu linksboven. Ook nestelt Norton Wifi Privacy zich in het notificatiescherm. Dat is prettig als het gewenst is maar ik mis een optie om dit uit te schakelen, wel zo fijn als je al twee of drie andere app ’s in dit scherm hebt staan. Verder is de werking exact hetzelfde, simpel en snel. Tijdens het gebruik merk je niets tot weinig van de vpn verbinding. Een keer is het voorgekomen dat mijn mailtjes in mijn outbox bleven staan, na het uitschakelen van de vpn verbinding werden deze wel direct verstuurt. Iets om de komende week in de gaten te houden. Daarnaast werkt de vpn beveiliging ook i.c.m. een mobiele dataverbinding, een onverwacht extraatje.

Advertenties

De functionaliteit en effectiviteit van deze optie vind ik moeilijk te beoordelen. Hoe merk je dat er persoonlijke informatie wordt beschermd? Er is geen pop-up of log te vinden waarin na te zoeken is waartegen ik ben beschermt. Uit de tellers mag ik opmaken dat Norton Wifi Privacy regelmatig persoonlijke informatie af vangt maar waar en wanneer blijven voor mij een raadsel, zo blijft het een kwestie van blind vertrouwen in de software.

De afgelopen vier weken heb ik de beschikking gehad over alle functionaliteiten welke Norton Wifi Privacy biedt. Het is mij opgevallen dat het product de meeste toegevoegde waarde heeft als je regelmatig of vaak verbindt met verschillende wifi-netwerken waarvan je de eigenaar of aanbieder niet kent of kan vertrouwen. Op deze momenten biedt Norton Wifi Privacy een grote toegevoegde waarde waardoor je op ‘onbetrouwbare’ netwerken toch verzekerd kan zijn van de nodige bescherming van je (persoons) gegevens.

Maak je alleen verbinding met jouw privé wifi-netwerk thuis en gebruik je buitenshuis voornamelijk je mobiele dataverbinding (3g of 4g) dan heeft het pakket minder toegevoegde waarde. Daar moet ik wel aan toevoegen dat ik vanuit mijn beroep de nodige kennis, kunde en alertheid heb aangaande beveiliging. Ben je op dit vlak minder kundig en alert dan biedt het product een goede en makkelijke bescherming tegen potentieel onheil. Zeker als je (veelvuldig) gebruik maakt van openbare wifi-netwerken in bijvoorbeeld scholen, vliegvelden, binnensteden en horecagelegenheden.

©PXimport

Op basis van bovenstaande afweging heb ik de mobiele telefoons van mijn kinderen voorzien van de mobiele Norton Wifi Privacy app. Zo kunnen zij veilig gebruik maken van de wifi voorzieningen op school, bij openbare gelegenheden en bij vriendjes. Zelf gebruik ik de mobiele app op mijn smartphone en laptop daar waar het nodig of gewenst is.

Ondanks dat het pakket uitontwikkeld oogt zijn er zeker nog zeker een aantal zaken die moeten worden verbetert of nog geïmplementeerd moeten of kunnen worden. Zo start op mijn laptop Norton Wifi Privacy niet altijd automatisch op en wordt er niet automatisch verbonden ondanks dat deze opties wel geselecteerd zijn. Mijn inloggegevens moet ik dan ook regelmatig opnieuw invoeren om de vpn verbinding te activeren. Waar de mobiele app een optie heeft om alleen een vpn verbinding op te bouwen als er wordt verbonden met een onbeveiligd netwerk heeft de Windows software deze niet, dit is een gemis.

©PXimport

Ook is de beschikbare bandbreedte binnen de vpn verbinding niet hoog genoeg om te kunnen voorzien in alle omstandigheden.

Plus- en minpunten +Eenvoudig in installatie en gebruik

  • Beschikbaar voor meerdere besturingssystemen
  • Te installeren op meerdere apparaten onder 1 licentie
  • Doelmatige bescherming voor minder kundige of alerte gebruikers
  • Beperkte beschikbare bandbreedte
  • Automatisch opstarten werkt niet stabiel in de Windows versie
  • Optie ‘alleen vpn verbinding bij onbeveiligde verbinding maken’ ontbreekt in Windows versie

In week 1 t/m 3 is het testpanel aan de slag gegaan met Norton Wifi Privacy. In de komende weken testen zij de Norton Family. Deze software voor ouderlijke controle, helpt je je kinderen te beschermen tegen kinderlokkers op internet door inzicht te bieden in wat jouw kinderen daadwerkelijk online doen. Zo kun je mogelijke gevaren herkennen voordat deze een probleem gaan vormen.

Downloaden en registreren van de software

Zoals met meerdere producten van Norton begint het proces met het invoeren van de productsleutel op de setup webpagina van Norton. Mocht je nog niet de beschikking hebben over een productsleutel dan heb je ook de mogelijkheid om Norton Family Safety eerst te downloaden en uit te proberen voordat je het product aanschaft.

©PXimport

Na het invoeren krijg ik de keuze om direct een abonnement af te sluiten of door te gaan met de tijdelijke licentie voor een jaar. Aangezien ik hoge verwachtingen heb van het product en ik mijn gezin gedurende de komende jaren wil blijven voorzien van de nodige bescherming online besluit ik om de abonnementsvorm te kiezen.

Na akkoord te hebben gegeven op de gebruiksvoorwaarden, die voor de verandering niet ellenlang zijn maar zijn gesplitst in leesbare onderdelen, land ik op de pagina waarin ik mijn betalingsgegevens in kan voeren. Aangezien de het een beveiligde Https pagina betreft en mijn wifi verbinding wordt beveiligd door Norton Wifi Privacy heb ik de nodige bescherming om deze gegevens in te voeren.

Ik kan kiezen tussen betalen met een creditcard of via automatische afschrijving op mijn bankrekening. Ik geef de voorkeur aan de creditcard en vul de benodigde gegevens in. Helaas gaat er dan wat mis in de registratie maar ik kan wel het download en installatieproces doorzetten wat ik dus ook doe. Later kom ik achter de reden waarom de registratie niet lukt. Op het moment dat ik probeerde te registreren werd door Norton een nieuwe versie van de website online gezet, dit kruiste elkaar dus. Deze stap komt later dus nog een keer aan bod.

©PXimport

Downloaden juiste Norton pakket

Wat mij opvalt is dat het pakket wat ik ga downloaden onder de noemer Norton Security wordt aangeboden, ik ben benieuwd of dat dit een inconsistentie is in de naamgeving of dat ik wellicht een ander, meer uitgebreid pakket aangeboden krijg. Het downloaden van de 215Mb in binnen een minuut gebeurd.

©PXimport

Mijn vermoeden wordt bevestigd zodra de download binnen is, in het eerste installatiescherm wordt aangegeven dat een reeds geïnstalleerd product niet compatible is met hetgeen ik wil installeren. De reeds aanwezige Avast anti virus software dient eerst verwijderd te worden voordat ik door kan gaan met de installatie. Nou is mijn ervaring dat een beveiligingssuite van 1 producent op je computer het beste werkt omdat deze onderdelen nu eenmaal op elkaar afgestemd zijn. Om deze reden laat ik de gratis Avast antivirus installatie vervangen door de Norton antivirus suite.

Na het verwijderen van Avast gaat het installatieproces van Norton Security automatisch door en beland ik bij het onderstaande scherm welke mij een keuze aanbied waar ik even over na wil denken.

©PXimport

Natuurlijk ben ik mijn medemens goed gezind en wil ik best meehelpen om de online wereld een beetje veiliger te maken maar bij automatisch gegevens versturen trek ik persoonlijk de lijn. Ik heb in het verleden bij andere software dit soort opties altijd uitgezet en besluit dat in dit geval ook te doen maar dit is een persoonlijke keuze. Er wordt in de licentieovereenkomst en in het privacy beleid overigens wel duidelijk uitgelegd welke informatie er wordt gestuurd en naar wie.

Meer dan verwacht

Nadat de installatie voltooid wordt het geïnstalleerde pakket automatisch gestart. In de korte tour die de verschillende mogelijkheden van de software behandeld blijkt dat ik inderdaad niet alleen Norton Family Safety heb geïnstalleerd maar Norton Security Suite welke o.a. het volgende omvat; een virusscanner, back-up software, wachtwoordmanager en een systeemoptimalisatiemodule. Allemaal bruikbare en interessante producten echter houden we ons bij het onderwerp en dat is de Family module.

©PXimport

Via de optie Meer Beveiliging in het openstaande Norton Scherm kom ik wel bij een gedeelte waar melding wordt gemaakt van Norton Family Safety en klik op de oranje knop.

©PXimport

De Norton Family Safety webpagina opent en ik het overzicht kan ik mijn familieleden en apparaten toevoegen wat ik dus gelijk ook doe. Om de privacy van mijn kinderen te waarborgen heb ik de volledige namen in de volgende schermafbeeldingen onherkenbaar gemaakt.

©PXimport

De eerst gemelde optie, het op afstand beveiligen van de mobiele apparaten van mijn kinderen is een van de redenen waarom ik in eerste instantie in dit product geïnteresseerd raakte. De afgelopen jaren heb ik gebruik gemaakt van een ander pakket om het online leven van mijn kinderen enigszins in goede banen te leiden maar deze was alleen beschikbaar op Windows apparaten. Ik klik op de knop om te bekijken hoe dit werkt. Ik verwachte eigenlijk een animatie of iets dergelijks maar de beschrijving van de werking wordt in tekst weergegeven voor de verschillende apparaten, hier had ik wat meer van verwacht. De benodigde handelingen om de installatie uit te voeren zijn echter minimaal wat wel een prettig vooruitzicht is.

De volgende stap is het toevoegen van de apparaten die ik wil gaan beschermen. De laptop waarop ik dit artikel typ wordt niet gebruikt door mijn kinderen dus ik vervolg mijn werk op een andere Windows computer die door alle familieleden wordt gebruikt. Middels het versturen van een downloadlink via een emailadres is dit een koud kunstje. De installatie verloopt hetzelfde als de vorige keer alleen wordt nu niet opgemerkt dat er reeds beveiligingssoftware van Ziggo (F-secure) aanwezig is op deze computer. Deze verwijder ik handmatig om conflicten te voorkomen.

De volgende stap, het toewijzen van apparaten aan mijn gezinsleden, het installeren van de app op een mobiel apparaat en de verdere configuratie bewaar ik voor volgende week. Tot zover, tot het vervolg!

Het toevoegen van apparaten

Nu de kinderen toe zijn gevoegd aan de beheerderswebsite van Norton Family is het nu tijd voor het toevoegen van de apparaten die zij gebruiken. Ten eerste begin ik met het toevoegen van de laptop van mijn zoon. Hoewel hij, inmiddels 13 jaar oud, al wat vrijheid gewend is in zijn bewegingsvrijheid op het internet hou ik graag nog wat toezicht. De Norton website geeft aan om in te loggen op de website op het apparaat wat ik wil toevoegen. Het is dus niet mogelijk om het apparaat op te nemen in het family systeem zonder het fysieke apparaat te gebruiken. Wel is er de mogelijkheid om alle familieleden een email te sturen met downloadlink om vanaf daar de installatie te starten.

©PXimport

Ik log in op de Norton website op laptop van mijn zoon met het beheerdersaccount en voeg daar het apparaat toe nadat ik bevestigd heb dat mijn kind dit apparaat gebruikt.

©PXimport

De Norton website detecteert automatisch dat het in dit geval ook een Windows 10 apparaat betreft en download het correcte installatiebestand. De installatie wordt automatisch gestart, het resterende deel van het benodigde programma wordt gedownload en geïnstalleerd.

©PXimport

Na het accepteren van de gebruikersovereenkomst en het inschakelen van de browser extensie(s) wordt gevraagd welke kinderen er van dit apparaat gebruik gaan maken, in dit geval alleen mijn zoon. Ik stel door middel van de knoppen ‘bewerken’ het makkelijk naar wens in.

©PXimport

Na OK te hebben gegeven komt er geen direct vervolg dus ben ik even confuus over wat de volgende stap zal zijn. Ik besluit terug te gaan naar de Norton beheersite op mijn eigen laptop wat een goede keus is want na de pagina te verversen zie ik dat het toegevoegde apparaat niet is beschermd.

©PXimport

Door te klikken op het rode icoon zie ik gelijk waarom dit het geval is, er is geen Norton beveiligingssoftware geïnstalleerd op de laptop van mijn zoon. Norton Family is dus alleen te gebruiken als ook de veiligheidssuite van Norton Security is geïnstalleerd. Ik voer de installatie uit en ververs de website. Er wordt geen melding gemaakt van een reeds geïnstalleerde virusscanner, de standaard Windows 10 Defender software wordt wel automatisch uitgeschakeld, hiervoor dient het apparaat opnieuw opgestart te worden. De website vermeld dat het apparaat nu wel beveiligd wordt.

©PXimport

Ik verken de nieuwe software op de laptop van mijn zoon. Er is een Norton werkbalk in de browser toegevoegd en in de taakbalk zijn twee nieuwe iconen zichtbaar. Het valt mij dat er iets wordt gesynchroniseerd en via een klik op het icoon zie ik de optie ‘huisregels bijwerken’. Ik vermoed dat deze worden gezocht maar aangezien ik deze nog niet opgesteld heb lijkt mij dit de volgende stap.

Huisregels

De optie om de huisregels toe te voegen heb ik snel gevonden op de beheers-website. Ze zijn per kind en per apparaat in te stellen en als eerste ga ik bepalen op welke manieren ik mijn zoon ga volgen en beperken op zijn laptop.

©PXimport

Ik word aangenaam verrast door de uitgebreide mogelijkheden die de site biedt maar gelukkig is er ook een optie om met het aangeven van de leeftijdscategorie snel een juist beschermingsniveau in te stellen. De beschikbare, specifieke opties lopen nog ver door naar onderen in het scherm wat hier beneden staan afgebeeld dus je kan zelf een uitgebreide afweging maken wat voor je kind wel en niet toegelaten wordt. Ook kun je handmatig specifieke websites toevoegen door middel van het invoeren van de URL.

©PXimport

Om mijn nieuwe regels gelijk maar eens te controleren op correcte opvolging probeer ik op de laptop van mijn zoon onder zijn account een site te bezoeken die zeker toehoort tot een afgeschermde categorie. Norton family Safety grijpt gelijk in en komt met onderstaande waarschuwing en enkele seconden later ontvang ik in mijn mailbox een email met waarschuwing welke site ‘mijn zoon’ probeert te bezoeken.

©PXimport

Op de website kan mijn zoon desgewenst invoeren waarom hij van mening is dat de website toch het bezoeken waard is. Als alle opgelegde huisregels in het echte leven gelijk zo strikt nageleefd zouden worden en indien er men zich er niet in kan vinden dat zou communiceren in een helder betoog van 250 tekens dan zou het er hier thuis een stuk rustiger aan toe gaan bij tijd en wijlen!

Ik besluit om namens mijn zoon een goed betoog te typen om te bekijken hoe dit mij bereikt en welke acties ik dan kan ondernemen. Wat mij verbaast is dat als ik het vinkje boven de ‘Ga Terug’ toets aan vink de ‘geblokkeerde’ website toch wordt getoond. Ik herinner me echter dat ik hier zelf voor gekozen heb in het toezichtniveau. Wil je dit dus niet dan dien je het niveau ‘hoog’ in te stellen in plaats van ‘gemiddeld’ waar ik voor heb gekozen. Ik krijg van alle keuzes die mijn kind maakt (doorgaan naar de website, toegang aanvragen, etc.) een email en op de beheerderswebsite kan ik de gewenste acties ondernemen.

©PXimport

Ik merk daarnaast op dat mijn bezochte ‘foute’ pagina’s gewoon in de historie van de browser blijven staan dus als je jouw regels uit gaat testen, gooi dan op het laatst even de browserhistorie leeg om vervelende vragen van je kinderen te voorkomen 

Al met al was het toevoegen van een Windows apparaat een fluitje van een cent en het instellen van de huisregels is ook zo gedaan. Wellicht dat ik op een later tijdstip ze nog eens specifieker onder de loep neem maar ik heb vertrouwen in de standaard set.

De volgende keer neem ik het toevoegen van een Android apparaat onder de loep in combinatie met een gebruikersaccount van een van mijn dochters die, gezien hun leeftijd, toch meer strobreed in de weg gelegd moet worden.

Instellen van de bescherming op Android

Voordat ik me ga wagen aan de eindconclusie wil ik graag nog wel even zien wat de Android App te bieden heeft, vooral in vergelijking met de Windows versie. Met name omdat ik tot op heden andere software heb gebruikt om het online leven van mijn kinderen een beetje te volgen, welke alleen beschikbaar is als Windows versie.

De app is snel gevonden in de playstore en tijdens het downloaden en installeren besluit ik even wat reviews van de app in de playstore door te lezen. Ik maak op dat de positieve reacties met name van ouders zijn maar dat er zeker zoveel minder positieve reacties te vinden zijn. Aan het taalgebruik is wel duidelijk af te lezen dat dit vooral reacties zijn van kinderen die het duidelijk niet eens zijn met de restricties die hen worden opgelegd.

©PXimport

Na het installeren log ik in met mijn account, selecteer dat het een telefoontoestel van een kind betreft en selecteer ook gelijk het juiste kind. Daarna dient de app toegang te worden gegeven tot 2 services zodat het in staat wordt gesteld ‘mee te kijken’ met de gebruiker en waar nodig in te grijpen.

Tevens verschijnt er een extra icoon in het actiescherm waarmee het kind kan bekijken welke functionaliteiten van de family app zijn ingeschakeld en wordt een samenvatting van de ‘huisregels’ gegeven.

Tijdens het uitproberen van de google browser op naleving van de huisregels kom ik geen verrassingen tegen, alle verboden website worden keurig geblokkeerd en ik ontvang een e-mail over welke site er is geblokkeerd.

Ik besluit maar eens een 18+ app (pegi 18) uit de play store te downloaden, Tinder in dit geval. Het zoeken, downloaden en installeren verloopt normaal. Tot mijn verbazing is het daarna ook mogelijk om de app te starten. Het gaat mij iets te ver om een Tinder account aan te maken dus zoek ik een andere 18+ app. Aangezien beide apps pegi18 zijn gemarkeerd, moet de Norton family app ze toch makkelijk kunnen herkennen en blokkeren maar ook bij de andere 18+ app is het gebruik toch gewoon mogelijk.

Om er zeker van de te zijn dat ik geen instelling over het hoofd heb gezien log ik in op de beheersite van Family en blader naar het kind i.c.m. het betreffende apparaat.

©PXimport

Al snel zie ik dat de twee apps wel opgemerkt zijn en te zien zijn in het activiteitenscherm. Ik heb echter geen e-mail ontvangen met een notificatie dus deze functie lijkt vooral een nacontrole functie te hebben.

Eindconclusie

Norton family biedt voor mij persoonlijk de juiste gereedschappen over in sommige situaties over de schouders van mijn kinderen mee te kijken en ongewenste inhoud te blokkeren indien nodig. Het doet dit vanuit een makkelijk te beheren website en met apps, programma’s en plug-ins waar mijn kinderen en ik tijdens het gebruik geen hinder van hebben ondervonden. Wel is het een gemis dat de Edge browser van Microsoft nog niet geheel ondersteund wordt. Volgens Norton is dit een kwestie van tijd dat dit wel het geval is.

Tijdens het gebruik zijn mij maar twee zaken opgevallen die ik als minder positief heb ervaren. Ten eerste, er worden een heleboel legitieme sites standaard geblokkeerd, dit betreft bijvoorbeeld leerportals waar mijn kinderen gebruik van maken. Je mag dus verwachten dat je vooral bij het ingebruikname van de software redelijk wat websites handmatig moet toevoegen aan de toegestane websites. Daarnaast zijn kinderen in staat om op een Windows PC de browser plug-in tijdelijk uit te schakelen. Je krijgt hier een melding van via email en een deel van de bescherming blijft werken ook zonder de plug-in maar hier zou ik wat meer robuustheid willen zien.

©PXimport

Gelukkig is de Android app wel robuust genoeg om niet zomaar onklaar te worden gemaakt. Enige vereiste is wel dat het betreffende toestel niet geroot is en dus van het originele besturingssysteem is voorzien, anders is het verwijderen van de Family app een koud kunstje.

Al met al ben ik tevreden met de mogelijkheden en het functioneren van de Family app. Het biedt vele (instel)mogelijkheden waarmee iedere ouder op maat gesneden restricties en monitoring voor zijn of haar kind(eren) kan bereiken.

▼ Volgende artikel
10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen
© Mustafa_Art
Huis

10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen

Een robotstofzuiger scheelt flink wat werk, maar alleen als je hem goed gebruikt. Wie er net een in huis heeft, merkt al snel dat hij niet alles vanzelf doet. En ook als je al langer een robotstofzuiger gebruikt, valt er vaak nog winst te halen. Met deze tien praktische tips werkt je robotstofzuiger beter – en hoef jij minder te doen!

In het kort

Een robotstofzuiger kan je flink wat werk uit handen nemen, maar alleen als je hem goed gebruikt. Met deze 10 slimme tips werkt hij beter, blijft hij langer mee gaan en past hij zich aan jouw huishouden aan. Van zones instellen tot onderhoud: zo maak je er écht een huishoudhulp van.

Lees ook: Hier moet je op letten wanneer je een robotstofzuiger wilt kopen

1. Laat hem eerst je huis leren kennen

Veel robotstofzuigers kunnen een plattegrond van je woning maken. Dat kost eenmalig wat tijd, maar levert daarna veel gemak op. Tijdens zo'n verkenningsronde reinigt hij meestal nog niet, maar scant hij alleen. Geef hem de ruimte en zorg dat er geen spullen over de vloer slingeren. Als de kaart eenmaal is aangemaakt, kun je zones instellen, schoonmaakschema's maken en no-go-gebieden markeren.

2. Zorg voor voldoende licht

Robotstofzuigers met optische sensoren hebben licht nodig om goed te navigeren. Als je hem 's avonds laat rijden terwijl de lampen uit zijn, herkent hij obstakels minder goed. Plan het schoonmaken liever overdag of laat een lamp aan in de ruimte waar hij aan het werk is. Als het apparaat regelmatig moeite heeft om meubels of muren goed te herkennen, komt dat mogelijk door te weinig licht.

Licht, laser & optische sensoren

De lichtbehoefte van robotstofzuigers verschilt sterk per navigatiesysteem. Modellen met LiDAR-technologie (lasernavigatie) werken uitstekend in het donker omdat ze zelf licht uitstralen om obstakels te detecteren. Camera-gebaseerde robots daarentegen zijn afhankelijk van omgevingslicht om hun omgeving te kunnen 'zien' en hebben problemen in donkere ruimtes. Goedkopere modellen met alleen infrarood- of aanrakingssensoren navigeren weliswaar zonder licht, maar werken veel minder nauwkeurig en rijden vaker tegen obstakels aan.

3. Stel schoonmaakzones en kamers in

In de app van de meeste modellen kun je na de kaartopbouw aangeven welke kamers of delen van het huis wanneer moeten worden schoongemaakt. Dat is handig als je bijvoorbeeld elke ochtend de gang en keuken wilt laten doen, maar de slaapkamers alleen op zaterdag. Door het schoonmaken slim te verdelen, werkt de robotstofzuiger efficiënter en hoeft hij tussendoor minder vaak op te laden.

©Wesley Akkerman | ID.nl

4. Gebruik virtuele afbakeningen waar nodig

Veel modellen bieden de mogelijkheid om virtuele grenzen aan te maken: gebieden waar de robotstofzuiger niet mag komen. Denk aan een speelkleed met speelgoed, een losse kabel achter de bank of een plek waar de vloer nat kan zijn. In plaats van zo'n verboden plek elke keer handmatig af te schermen, door er bijvoorbeeld iets voor te zetten, stel je die zones gewoon één keer digitaal in. Het apparaat houdt daar vanaf dan automatisch rekening mee en weet dat hij daar niet meer mag komen.

5. Dweilen? Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen

Kan jouw robotstofzuiger ook dweilen? Gebruik dan alleen het aanbevolen reinigingsmiddel of gewoon water. Veel gewone schoonmaakmiddelen zijn te sterk of laten resten achter, waardoor leidingen of sproeiers kunnen verstoppen. Sommige robotstofzuigers hebben een speciaal reservoir voor schoonmaakmiddel, maar dat geldt niet voor elk model. Iets om naar te kijken voordat je een robotstofzuiger gaat kopen.

6. Maak borstels, wieltjes en sensoren regelmatig schoon

Haren, stof en vuil hopen zich snel op rond de draaiende onderdelen van de robotzuiger. Vooral huisdierharen kunnen oor problemen zorgen. Maak elke week de hoofdborstel los, controleer de zijborstels en veeg vuil weg met een droge doek of meegeleverd hulpstuk. Vergeet ook de val- en navigatiesensoren niet: die kunnen door stof minder goed functioneren, wat de navigatie beïnvloedt.

©Vershinin Evgenii

7. Leeg het stofreservoir af en toe ook zelf

Veel robotstofzuigers hebben een zelflegende functie. Handig, maar ook dan is het slim om af en toe zelf te controleren of alles goed blijft werken. Het stofreservoir is meestal klein en raakt sneller verstopt dan je denkt. Leeg het na een paar schoonmaakbeurten, zeker als je merkt dat hij minder vuil opzuigt of als hij zelf aangeeft dat het reservoir leeg is, maar je toch nog stof en kruimels op de vloer ziet liggen.

8. Zet het laadstation op een vaste plek

Een robotstofzuiger onthoudt zijn omgeving en zoekt na elke beurt zijn laadstation op. Verplaats je dat station naar een andere plek, dan moet hij opnieuw leren waar hij zich bevindt. Zet het station dus op een centrale, bereikbare plek waar voldoende ruimte is en laat het daar staan. Zo voorkom je dat hij de weg kwijt raakt of fouten maakt bij het navigeren.

9. Pas op bij huisdieren

Een ongelukje van een huisdier kan vervelende gevolgen hebben als de stofzuiger erdoorheen rijdt. Laat hem daarom liever schoonmaken op momenten dat je huisdieren buiten zijn of je zeker weet dat de vloer schoon is. Zo voorkom je niet alleen vieze sporen, maar ook schade aan het apparaat en extra schoonmaakwerk achteraf.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

10. Automatiseer waar het kan, maar houd controle

Robotstofzuigers zijn bedoeld om werk uit handen te nemen. Toch blijft het verstandig om regelmatig de app te openen, meldingen te controleren en updates uit te voeren. Soms kun je met een kleine aanpassing – zoals het verplaatsen van een kabel, het instellen van een extra schoonmaakbeurt op vrijdag – het resultaat flink verbeteren.

Robotstofzuiger klaar? Zuigen maar!

Het is simpel: hoe beter je robotstofzuiger weet wat hij moet doen, hoe beter hij zijn werk doet. Met deze tips zorg je ervoor dat dat het geval is. En ja, je moet zelf ook af en toe nog wat doen, zoals het stofreservoir controleren of dierenhaar uit de wieltjes te peuteren, maar dat kost hooguit een paar minuutjes van je tijd. Want je weet nu hoe je ervoor zorgt dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn én hoe je hem 'traint'. En daarmee komt hij dicht in de buurt van je ideale huishoudhulp!


🤖 🧹 Accessoires voor je robotstofzuiger?

Je vindt ze

▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.