ID.nl logo
Norton testpanel: Dennis
© CIDimport
Nieuws

Norton testpanel: Dennis

Mijn Norton Wifi Privacy productsleutels heb ik inmiddels via de mail ontvangen. Een historische vrouwenvoetbalfinale in aantocht, mooi de tijd om gelijktijdig de software van 73Mb te downloaden!

De installatie

Thuis natuurlijk in een oogwenk gebeurd, maar hier op de camping in het Franse Bretagne, op de openbare wifi, moet je een wat langere adem hebben. Laat ik het zo stellen, de Nederlandse leeuwinnen hadden ongeveer hetzelfde aantal minuten nodig om Denemarken met 4-2 te verslaan.

©PXimport

©PXimport

Na het aanmaken van een persoonlijke account op basis van een bestaand e-mailadres en het invoeren van de productsleutel op de downloadpagina wordt er gevraagd of dat automatisch verlengen van het abonnement gewenst is. Het valt mij op dat er op het eerste gezicht geen abonnementsprijzen genoemd worden. Desondanks kies ik voor automatisch verlengen, wel zo makkelijk.

In het volgende scherm wordt mij gevraagd mijn persoonlijke gegevens in te vullen inclusief de betaalmethode naar keuze. Als er op een website om deze persoonlijke gegevens gevraagd wordt dient er natuurlijk altijd een alarmbelletje bij jezelf af te gaan. Bevind ik mij op een betrouwbare website en verbonden via https? Check, maar aangezien ik nog steeds verbonden ben met het onbeveiligde wifi-netwerk van de camping, bewaar ik het invoeren van de gegevens tot later, deze stap sla ik dus over en bewaar ik totdat Norton Wifi Privacy mij netjes beschermd tegen allerlei onheil die je kan overkomen na het ‘lekken’ van je persoonsgegevens.

Dat en hoe je het installatiebestand moet downloaden wordt netjes en duidelijk aangegeven. Na het downloaden start ik de installatie. Ik moet even wachten totdat er iets van installatie op mijn scherm verschijnt, maar na goedkeuring te hebben gegeven aan Windows Smartscreen, de veroorzaker van de vertraging, selecteer ik Nederlands als taal en accepteer ik de licentieovereenkomst. Na enkele seconden wordt mij gevraagd om een nieuw apparaat de installeren. Aangezien Norton Wifi Privacy na installatie van mijn open, onbeveiligde Wifi verbinding een beveiligde VPN verbinding maakt, is het noodzakelijk om deze ook te installeren.

©PXimport

Ook vraagt Windows Firewall nog even bevestiging dat mijn nieuwe software mag verbinden met het internet, natuurlijk mag dat in dit geval.

De snelheid van het openbare Wifi netwerk van mijn geliefde camping laat nog steeds te wensen overlaat en het duurt dus even voordat Norton Wifi Privacy helemaal klaar is met laden. Daarna log ik, of eigenlijk mijn wachtwoordmanager, in op de app. Hier doet zich een vervelend verschijnsel voor, het inloggen duurt (oneindig) lang.

©PXimport

Dit is geheel te wijten aan de traagheid van de wifi-verbinding die ik gebruik maar legt wel een vereiste bloot die Norton Wifi Privacy stelt, een minimale bandbreedte. Hierover vind ik echter in de vereisten van de software niets terug. Na diverse malen opnieuw proberen houd ik het voor gezien. Daarbij valt het bij mij ook op dat Wifi Privacy niet automatisch start wanneer ik Windows opnieuw opstart. Ik vermoed dat deze optie wel beschikbaar zal zijn in de instellingen maar om zover te komen zal ik eerst succesvol in moeten kunnen loggen. Mijn eerste indruk van de Norton Wifi Privacy zal moeten wachten totdat ik weer thuis ben en zal ik beschrijven in mijn volgende blog. De installatie is echter een fluitje van een cent en zal voor niemand een probleem vormen om succesvol uit te voeren.


Ben je nieuwsgierig naar de andere reviews? Je leest ze hier.

Laptop uit de tas en opstarten maar, tijd voor wat uitgebreider testwerk van Norton Wifi Privacy! Eenmaal ingelogd, met mijn eerder aangemaakte account, krijg ik al snel de melding dat mijn Wifi verbinding veilig via de VPN servers van Symantec in Amsterdam verloopt. Het scherm van de software blijft makkelijk toegankelijk rechtsonder in de hoek op de taakbalk en bestaat uit de volgende drie tabbladen.

©PXimport

Op het tabblad Wifi-Privacy is af te lezen dat het Virtueel Privé Netwerk is ingeschakeld en met welke locatie er is verbonden. Er bestaat ook de mogelijkheid om de VPN (tijdelijk) uit te schakelen via de schakelaar onderin het scherm. In het tweede tabblad kun je kiezen met welke VPN server je (bij voorkeur) verbinding wil maken, dit zal voor Nederlandse gebruikers met name Nederland (Amsterdam) zijn, welke ook wordt geselecteerd wanneer je automatische selectie inschakelt. Het derde tabblad informeert je of de advertentieblokker actief is en hoeveel advertenties er geblokkeerd zijn per week, maand of totaal.

Ten slotte zijn er in de rechter bovenhoek van het scherm nog twee optiemenu’s beschikbaar. Een voor de instellingen van de software en de andere voor de persoonlijke accountinstellingen. Hier bevinden zich o.a. de instellingen voor automatisch opstarten en verbinden.

©PXimport

Bandbreedte en snelheid

Tijdens het uitproberen van de opties op het tweede tabblad, de virtuele locatie, kom ik erachter dat alle beschikbare locaties even gemakkelijk en snel verbinding maken, of ik nu kies voor Nederland, Verenigde Staten, Mexico of Australië. Wel denk ik te merken dat tijdens het surfen via de verschillende geografische locaties er een verschil in bandbreedte merkbaar is. Omdat meten weten is, gebruik ik een online snelheidstest, in dit geval van Ziggo.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Mijn vermoeden wordt bevestigd door de metingen. De beschikbare bandbreedte, met name de downloadsnelheid, is niet voor alle landen hetzelfde. Dit is niet direct een struikelblok en op voorhand eigenlijk al te verwachten, maar wel goed om te weten voordat je jezelf altijd ‘voor uiterste privacy’ verbindt met de meer ‘exotische landen’.

Wat daarnaast opvalt is het verschil in downloadsnelheid als je de VPN verbinding helemaal uitschakelt, dat scheelt een factor 3. Niet erg of storend tijdens surfen maar niet wenselijk wanneer je online film of tv kijkt of andere grote bestanden wilt downloaden. Veiligheid heeft zo zijn bandbreedteprijs zullen we maar zeggen. Ik hoop dat Symantec op dit vlak nog wat kan verbeteren.

Ten slotte nog een mogelijk voordeel van de mogelijkheid om de VPN verbinding per land te kunnen selecteren. Veel online content wordt per regio of land vrijgegeven. Ben je bijvoorbeeld in het buitenland dan is een online Nederlandse tv app van KPN of Ziggo niet te gebruiken. Verbind je echter via VPN met Nederland dat ‘denkt’ de tv app dat je je in Nederland bevindt en kun je hem dus wel gebruiken. Hetzelfde ‘voordeel’ is te gebruiken met online tv aanbieders zoals Netflix of Amazon Prime.

Mobiel

Aangezien ik er door Symantec er op attent bent gemaakt dat er ook een mobiele variant beschikbaar is van Wifi Privacy zoek ik deze gelijk op in de app store en installeer ik hem.

©PXimport

De mobiele variant bevat dezelfde tabbladen met nog een extra instellingen menu linksboven. Ook nestelt Norton Wifi Privacy zich in het notificatiescherm. Dat is prettig als het gewenst is maar ik mis een optie om dit uit te schakelen, wel zo fijn als je al twee of drie andere app ’s in dit scherm hebt staan. Verder is de werking exact hetzelfde, simpel en snel. Tijdens het gebruik merk je niets tot weinig van de vpn verbinding. Een keer is het voorgekomen dat mijn mailtjes in mijn outbox bleven staan, na het uitschakelen van de vpn verbinding werden deze wel direct verstuurt. Iets om de komende week in de gaten te houden. Daarnaast werkt de vpn beveiliging ook i.c.m. een mobiele dataverbinding, een onverwacht extraatje.

Advertenties

De functionaliteit en effectiviteit van deze optie vind ik moeilijk te beoordelen. Hoe merk je dat er persoonlijke informatie wordt beschermd? Er is geen pop-up of log te vinden waarin na te zoeken is waartegen ik ben beschermt. Uit de tellers mag ik opmaken dat Norton Wifi Privacy regelmatig persoonlijke informatie af vangt maar waar en wanneer blijven voor mij een raadsel, zo blijft het een kwestie van blind vertrouwen in de software.

De afgelopen vier weken heb ik de beschikking gehad over alle functionaliteiten welke Norton Wifi Privacy biedt. Het is mij opgevallen dat het product de meeste toegevoegde waarde heeft als je regelmatig of vaak verbindt met verschillende wifi-netwerken waarvan je de eigenaar of aanbieder niet kent of kan vertrouwen. Op deze momenten biedt Norton Wifi Privacy een grote toegevoegde waarde waardoor je op ‘onbetrouwbare’ netwerken toch verzekerd kan zijn van de nodige bescherming van je (persoons) gegevens.

Maak je alleen verbinding met jouw privé wifi-netwerk thuis en gebruik je buitenshuis voornamelijk je mobiele dataverbinding (3g of 4g) dan heeft het pakket minder toegevoegde waarde. Daar moet ik wel aan toevoegen dat ik vanuit mijn beroep de nodige kennis, kunde en alertheid heb aangaande beveiliging. Ben je op dit vlak minder kundig en alert dan biedt het product een goede en makkelijke bescherming tegen potentieel onheil. Zeker als je (veelvuldig) gebruik maakt van openbare wifi-netwerken in bijvoorbeeld scholen, vliegvelden, binnensteden en horecagelegenheden.

©PXimport

Op basis van bovenstaande afweging heb ik de mobiele telefoons van mijn kinderen voorzien van de mobiele Norton Wifi Privacy app. Zo kunnen zij veilig gebruik maken van de wifi voorzieningen op school, bij openbare gelegenheden en bij vriendjes. Zelf gebruik ik de mobiele app op mijn smartphone en laptop daar waar het nodig of gewenst is.

Ondanks dat het pakket uitontwikkeld oogt zijn er zeker nog zeker een aantal zaken die moeten worden verbetert of nog geïmplementeerd moeten of kunnen worden. Zo start op mijn laptop Norton Wifi Privacy niet altijd automatisch op en wordt er niet automatisch verbonden ondanks dat deze opties wel geselecteerd zijn. Mijn inloggegevens moet ik dan ook regelmatig opnieuw invoeren om de vpn verbinding te activeren. Waar de mobiele app een optie heeft om alleen een vpn verbinding op te bouwen als er wordt verbonden met een onbeveiligd netwerk heeft de Windows software deze niet, dit is een gemis.

©PXimport

Ook is de beschikbare bandbreedte binnen de vpn verbinding niet hoog genoeg om te kunnen voorzien in alle omstandigheden.

Plus- en minpunten +Eenvoudig in installatie en gebruik

  • Beschikbaar voor meerdere besturingssystemen
  • Te installeren op meerdere apparaten onder 1 licentie
  • Doelmatige bescherming voor minder kundige of alerte gebruikers
  • Beperkte beschikbare bandbreedte
  • Automatisch opstarten werkt niet stabiel in de Windows versie
  • Optie ‘alleen vpn verbinding bij onbeveiligde verbinding maken’ ontbreekt in Windows versie

In week 1 t/m 3 is het testpanel aan de slag gegaan met Norton Wifi Privacy. In de komende weken testen zij de Norton Family. Deze software voor ouderlijke controle, helpt je je kinderen te beschermen tegen kinderlokkers op internet door inzicht te bieden in wat jouw kinderen daadwerkelijk online doen. Zo kun je mogelijke gevaren herkennen voordat deze een probleem gaan vormen.

Downloaden en registreren van de software

Zoals met meerdere producten van Norton begint het proces met het invoeren van de productsleutel op de setup webpagina van Norton. Mocht je nog niet de beschikking hebben over een productsleutel dan heb je ook de mogelijkheid om Norton Family Safety eerst te downloaden en uit te proberen voordat je het product aanschaft.

©PXimport

Na het invoeren krijg ik de keuze om direct een abonnement af te sluiten of door te gaan met de tijdelijke licentie voor een jaar. Aangezien ik hoge verwachtingen heb van het product en ik mijn gezin gedurende de komende jaren wil blijven voorzien van de nodige bescherming online besluit ik om de abonnementsvorm te kiezen.

Na akkoord te hebben gegeven op de gebruiksvoorwaarden, die voor de verandering niet ellenlang zijn maar zijn gesplitst in leesbare onderdelen, land ik op de pagina waarin ik mijn betalingsgegevens in kan voeren. Aangezien de het een beveiligde Https pagina betreft en mijn wifi verbinding wordt beveiligd door Norton Wifi Privacy heb ik de nodige bescherming om deze gegevens in te voeren.

Ik kan kiezen tussen betalen met een creditcard of via automatische afschrijving op mijn bankrekening. Ik geef de voorkeur aan de creditcard en vul de benodigde gegevens in. Helaas gaat er dan wat mis in de registratie maar ik kan wel het download en installatieproces doorzetten wat ik dus ook doe. Later kom ik achter de reden waarom de registratie niet lukt. Op het moment dat ik probeerde te registreren werd door Norton een nieuwe versie van de website online gezet, dit kruiste elkaar dus. Deze stap komt later dus nog een keer aan bod.

©PXimport

Downloaden juiste Norton pakket

Wat mij opvalt is dat het pakket wat ik ga downloaden onder de noemer Norton Security wordt aangeboden, ik ben benieuwd of dat dit een inconsistentie is in de naamgeving of dat ik wellicht een ander, meer uitgebreid pakket aangeboden krijg. Het downloaden van de 215Mb in binnen een minuut gebeurd.

©PXimport

Mijn vermoeden wordt bevestigd zodra de download binnen is, in het eerste installatiescherm wordt aangegeven dat een reeds geïnstalleerd product niet compatible is met hetgeen ik wil installeren. De reeds aanwezige Avast anti virus software dient eerst verwijderd te worden voordat ik door kan gaan met de installatie. Nou is mijn ervaring dat een beveiligingssuite van 1 producent op je computer het beste werkt omdat deze onderdelen nu eenmaal op elkaar afgestemd zijn. Om deze reden laat ik de gratis Avast antivirus installatie vervangen door de Norton antivirus suite.

Na het verwijderen van Avast gaat het installatieproces van Norton Security automatisch door en beland ik bij het onderstaande scherm welke mij een keuze aanbied waar ik even over na wil denken.

©PXimport

Natuurlijk ben ik mijn medemens goed gezind en wil ik best meehelpen om de online wereld een beetje veiliger te maken maar bij automatisch gegevens versturen trek ik persoonlijk de lijn. Ik heb in het verleden bij andere software dit soort opties altijd uitgezet en besluit dat in dit geval ook te doen maar dit is een persoonlijke keuze. Er wordt in de licentieovereenkomst en in het privacy beleid overigens wel duidelijk uitgelegd welke informatie er wordt gestuurd en naar wie.

Meer dan verwacht

Nadat de installatie voltooid wordt het geïnstalleerde pakket automatisch gestart. In de korte tour die de verschillende mogelijkheden van de software behandeld blijkt dat ik inderdaad niet alleen Norton Family Safety heb geïnstalleerd maar Norton Security Suite welke o.a. het volgende omvat; een virusscanner, back-up software, wachtwoordmanager en een systeemoptimalisatiemodule. Allemaal bruikbare en interessante producten echter houden we ons bij het onderwerp en dat is de Family module.

©PXimport

Via de optie Meer Beveiliging in het openstaande Norton Scherm kom ik wel bij een gedeelte waar melding wordt gemaakt van Norton Family Safety en klik op de oranje knop.

©PXimport

De Norton Family Safety webpagina opent en ik het overzicht kan ik mijn familieleden en apparaten toevoegen wat ik dus gelijk ook doe. Om de privacy van mijn kinderen te waarborgen heb ik de volledige namen in de volgende schermafbeeldingen onherkenbaar gemaakt.

©PXimport

De eerst gemelde optie, het op afstand beveiligen van de mobiele apparaten van mijn kinderen is een van de redenen waarom ik in eerste instantie in dit product geïnteresseerd raakte. De afgelopen jaren heb ik gebruik gemaakt van een ander pakket om het online leven van mijn kinderen enigszins in goede banen te leiden maar deze was alleen beschikbaar op Windows apparaten. Ik klik op de knop om te bekijken hoe dit werkt. Ik verwachte eigenlijk een animatie of iets dergelijks maar de beschrijving van de werking wordt in tekst weergegeven voor de verschillende apparaten, hier had ik wat meer van verwacht. De benodigde handelingen om de installatie uit te voeren zijn echter minimaal wat wel een prettig vooruitzicht is.

De volgende stap is het toevoegen van de apparaten die ik wil gaan beschermen. De laptop waarop ik dit artikel typ wordt niet gebruikt door mijn kinderen dus ik vervolg mijn werk op een andere Windows computer die door alle familieleden wordt gebruikt. Middels het versturen van een downloadlink via een emailadres is dit een koud kunstje. De installatie verloopt hetzelfde als de vorige keer alleen wordt nu niet opgemerkt dat er reeds beveiligingssoftware van Ziggo (F-secure) aanwezig is op deze computer. Deze verwijder ik handmatig om conflicten te voorkomen.

De volgende stap, het toewijzen van apparaten aan mijn gezinsleden, het installeren van de app op een mobiel apparaat en de verdere configuratie bewaar ik voor volgende week. Tot zover, tot het vervolg!

Het toevoegen van apparaten

Nu de kinderen toe zijn gevoegd aan de beheerderswebsite van Norton Family is het nu tijd voor het toevoegen van de apparaten die zij gebruiken. Ten eerste begin ik met het toevoegen van de laptop van mijn zoon. Hoewel hij, inmiddels 13 jaar oud, al wat vrijheid gewend is in zijn bewegingsvrijheid op het internet hou ik graag nog wat toezicht. De Norton website geeft aan om in te loggen op de website op het apparaat wat ik wil toevoegen. Het is dus niet mogelijk om het apparaat op te nemen in het family systeem zonder het fysieke apparaat te gebruiken. Wel is er de mogelijkheid om alle familieleden een email te sturen met downloadlink om vanaf daar de installatie te starten.

©PXimport

Ik log in op de Norton website op laptop van mijn zoon met het beheerdersaccount en voeg daar het apparaat toe nadat ik bevestigd heb dat mijn kind dit apparaat gebruikt.

©PXimport

De Norton website detecteert automatisch dat het in dit geval ook een Windows 10 apparaat betreft en download het correcte installatiebestand. De installatie wordt automatisch gestart, het resterende deel van het benodigde programma wordt gedownload en geïnstalleerd.

©PXimport

Na het accepteren van de gebruikersovereenkomst en het inschakelen van de browser extensie(s) wordt gevraagd welke kinderen er van dit apparaat gebruik gaan maken, in dit geval alleen mijn zoon. Ik stel door middel van de knoppen ‘bewerken’ het makkelijk naar wens in.

©PXimport

Na OK te hebben gegeven komt er geen direct vervolg dus ben ik even confuus over wat de volgende stap zal zijn. Ik besluit terug te gaan naar de Norton beheersite op mijn eigen laptop wat een goede keus is want na de pagina te verversen zie ik dat het toegevoegde apparaat niet is beschermd.

©PXimport

Door te klikken op het rode icoon zie ik gelijk waarom dit het geval is, er is geen Norton beveiligingssoftware geïnstalleerd op de laptop van mijn zoon. Norton Family is dus alleen te gebruiken als ook de veiligheidssuite van Norton Security is geïnstalleerd. Ik voer de installatie uit en ververs de website. Er wordt geen melding gemaakt van een reeds geïnstalleerde virusscanner, de standaard Windows 10 Defender software wordt wel automatisch uitgeschakeld, hiervoor dient het apparaat opnieuw opgestart te worden. De website vermeld dat het apparaat nu wel beveiligd wordt.

©PXimport

Ik verken de nieuwe software op de laptop van mijn zoon. Er is een Norton werkbalk in de browser toegevoegd en in de taakbalk zijn twee nieuwe iconen zichtbaar. Het valt mij dat er iets wordt gesynchroniseerd en via een klik op het icoon zie ik de optie ‘huisregels bijwerken’. Ik vermoed dat deze worden gezocht maar aangezien ik deze nog niet opgesteld heb lijkt mij dit de volgende stap.

Huisregels

De optie om de huisregels toe te voegen heb ik snel gevonden op de beheers-website. Ze zijn per kind en per apparaat in te stellen en als eerste ga ik bepalen op welke manieren ik mijn zoon ga volgen en beperken op zijn laptop.

©PXimport

Ik word aangenaam verrast door de uitgebreide mogelijkheden die de site biedt maar gelukkig is er ook een optie om met het aangeven van de leeftijdscategorie snel een juist beschermingsniveau in te stellen. De beschikbare, specifieke opties lopen nog ver door naar onderen in het scherm wat hier beneden staan afgebeeld dus je kan zelf een uitgebreide afweging maken wat voor je kind wel en niet toegelaten wordt. Ook kun je handmatig specifieke websites toevoegen door middel van het invoeren van de URL.

©PXimport

Om mijn nieuwe regels gelijk maar eens te controleren op correcte opvolging probeer ik op de laptop van mijn zoon onder zijn account een site te bezoeken die zeker toehoort tot een afgeschermde categorie. Norton family Safety grijpt gelijk in en komt met onderstaande waarschuwing en enkele seconden later ontvang ik in mijn mailbox een email met waarschuwing welke site ‘mijn zoon’ probeert te bezoeken.

©PXimport

Op de website kan mijn zoon desgewenst invoeren waarom hij van mening is dat de website toch het bezoeken waard is. Als alle opgelegde huisregels in het echte leven gelijk zo strikt nageleefd zouden worden en indien er men zich er niet in kan vinden dat zou communiceren in een helder betoog van 250 tekens dan zou het er hier thuis een stuk rustiger aan toe gaan bij tijd en wijlen!

Ik besluit om namens mijn zoon een goed betoog te typen om te bekijken hoe dit mij bereikt en welke acties ik dan kan ondernemen. Wat mij verbaast is dat als ik het vinkje boven de ‘Ga Terug’ toets aan vink de ‘geblokkeerde’ website toch wordt getoond. Ik herinner me echter dat ik hier zelf voor gekozen heb in het toezichtniveau. Wil je dit dus niet dan dien je het niveau ‘hoog’ in te stellen in plaats van ‘gemiddeld’ waar ik voor heb gekozen. Ik krijg van alle keuzes die mijn kind maakt (doorgaan naar de website, toegang aanvragen, etc.) een email en op de beheerderswebsite kan ik de gewenste acties ondernemen.

©PXimport

Ik merk daarnaast op dat mijn bezochte ‘foute’ pagina’s gewoon in de historie van de browser blijven staan dus als je jouw regels uit gaat testen, gooi dan op het laatst even de browserhistorie leeg om vervelende vragen van je kinderen te voorkomen 

Al met al was het toevoegen van een Windows apparaat een fluitje van een cent en het instellen van de huisregels is ook zo gedaan. Wellicht dat ik op een later tijdstip ze nog eens specifieker onder de loep neem maar ik heb vertrouwen in de standaard set.

De volgende keer neem ik het toevoegen van een Android apparaat onder de loep in combinatie met een gebruikersaccount van een van mijn dochters die, gezien hun leeftijd, toch meer strobreed in de weg gelegd moet worden.

Instellen van de bescherming op Android

Voordat ik me ga wagen aan de eindconclusie wil ik graag nog wel even zien wat de Android App te bieden heeft, vooral in vergelijking met de Windows versie. Met name omdat ik tot op heden andere software heb gebruikt om het online leven van mijn kinderen een beetje te volgen, welke alleen beschikbaar is als Windows versie.

De app is snel gevonden in de playstore en tijdens het downloaden en installeren besluit ik even wat reviews van de app in de playstore door te lezen. Ik maak op dat de positieve reacties met name van ouders zijn maar dat er zeker zoveel minder positieve reacties te vinden zijn. Aan het taalgebruik is wel duidelijk af te lezen dat dit vooral reacties zijn van kinderen die het duidelijk niet eens zijn met de restricties die hen worden opgelegd.

©PXimport

Na het installeren log ik in met mijn account, selecteer dat het een telefoontoestel van een kind betreft en selecteer ook gelijk het juiste kind. Daarna dient de app toegang te worden gegeven tot 2 services zodat het in staat wordt gesteld ‘mee te kijken’ met de gebruiker en waar nodig in te grijpen.

Tevens verschijnt er een extra icoon in het actiescherm waarmee het kind kan bekijken welke functionaliteiten van de family app zijn ingeschakeld en wordt een samenvatting van de ‘huisregels’ gegeven.

Tijdens het uitproberen van de google browser op naleving van de huisregels kom ik geen verrassingen tegen, alle verboden website worden keurig geblokkeerd en ik ontvang een e-mail over welke site er is geblokkeerd.

Ik besluit maar eens een 18+ app (pegi 18) uit de play store te downloaden, Tinder in dit geval. Het zoeken, downloaden en installeren verloopt normaal. Tot mijn verbazing is het daarna ook mogelijk om de app te starten. Het gaat mij iets te ver om een Tinder account aan te maken dus zoek ik een andere 18+ app. Aangezien beide apps pegi18 zijn gemarkeerd, moet de Norton family app ze toch makkelijk kunnen herkennen en blokkeren maar ook bij de andere 18+ app is het gebruik toch gewoon mogelijk.

Om er zeker van de te zijn dat ik geen instelling over het hoofd heb gezien log ik in op de beheersite van Family en blader naar het kind i.c.m. het betreffende apparaat.

©PXimport

Al snel zie ik dat de twee apps wel opgemerkt zijn en te zien zijn in het activiteitenscherm. Ik heb echter geen e-mail ontvangen met een notificatie dus deze functie lijkt vooral een nacontrole functie te hebben.

Eindconclusie

Norton family biedt voor mij persoonlijk de juiste gereedschappen over in sommige situaties over de schouders van mijn kinderen mee te kijken en ongewenste inhoud te blokkeren indien nodig. Het doet dit vanuit een makkelijk te beheren website en met apps, programma’s en plug-ins waar mijn kinderen en ik tijdens het gebruik geen hinder van hebben ondervonden. Wel is het een gemis dat de Edge browser van Microsoft nog niet geheel ondersteund wordt. Volgens Norton is dit een kwestie van tijd dat dit wel het geval is.

Tijdens het gebruik zijn mij maar twee zaken opgevallen die ik als minder positief heb ervaren. Ten eerste, er worden een heleboel legitieme sites standaard geblokkeerd, dit betreft bijvoorbeeld leerportals waar mijn kinderen gebruik van maken. Je mag dus verwachten dat je vooral bij het ingebruikname van de software redelijk wat websites handmatig moet toevoegen aan de toegestane websites. Daarnaast zijn kinderen in staat om op een Windows PC de browser plug-in tijdelijk uit te schakelen. Je krijgt hier een melding van via email en een deel van de bescherming blijft werken ook zonder de plug-in maar hier zou ik wat meer robuustheid willen zien.

©PXimport

Gelukkig is de Android app wel robuust genoeg om niet zomaar onklaar te worden gemaakt. Enige vereiste is wel dat het betreffende toestel niet geroot is en dus van het originele besturingssysteem is voorzien, anders is het verwijderen van de Family app een koud kunstje.

Al met al ben ik tevreden met de mogelijkheden en het functioneren van de Family app. Het biedt vele (instel)mogelijkheden waarmee iedere ouder op maat gesneden restricties en monitoring voor zijn of haar kind(eren) kan bereiken.

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.