Zo werkt het huren van elektrische scooters

Zo werkt het huren van elektrische scooters

Geplaatst: 18 november 2022 - 11:32

Aangepast: 20 december 2022 - 12:36

Justin Doornekamp

Jarenlang liep Nederland achter in het huren van elektrische scooters en fietsen, maar inmiddels zijn ze in veel steden niet meer uit het huidige straatbeeld weg te denken. Overal duiken aanbieders van deelfietsen en -scooters op. In een paar stappen kun je er al één huren.

Tier, Bird, Lime, Dott… Het zijn allemaal partijen die zich richten op elektrisch vervoer in grote steden. In Nederland zijn vooral Check, felyx, GO Sharing en Tier actief. Het idee is dat je via een app snel een scooter of fiets kunt huren om korte afstanden af te leggen.

Eén app voor alle aanbieders

 

Ondanks dat er meerdere aanbieders zijn heb je geen verschillende apps nodig om deelscooters of -fietsen te huren. Alle vervoersopties zijn namelijk ondergebracht in één app, Gaiyo. Wel heb je voor iedere aanbieder waar je in Gaiyo een scooter of fiets van wilt huren, een los account nodig.

 

In de app kun je zien welke scooters er in de buurt beschikbaar zijn en of ze volledig zijn opgeladen. Of in andere woorden: hoe ver je ermee kunt rijden. Het bereik van deelscooters loopt uiteen van 70 tot 100 kilometer.

 

In Gaiyo zoek je gemakkelijk naar deelauto’s, -scooters en -fietsen in de buurt en kun je zelfs je treinrit regelen. Nadat je de app hebt ingesteld en je je deelvervoer hebt gevonden, start je een rit en wordt de betaling direct geregeld. Om een scooter te huren, heb je uiteraard wel een geldig rijbewijs nodig. Die scan je van tevoren in de app. Neem deze ook mee als je vertrekt.

Zo werkt het huren van elektrische scooters-23257379

© Evgeniy & Karina Gerasimovi

Prijs

 

Hoe duur een ritje is, hangt onder meer af van de aanbieder. Zo betaal je bij Check, dat actief is in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Breda, bijvoorbeeld 0,25 euro per minuut met een starttarief van 0,50 euro. Go Sharing, dat nu nog op nog veel meer plekken in Nederland actief is (zie kader), rekent 0,23 euro per minuut, zonder starttarief. En felyx hanteert in principe een prijs van 0,30 euro per minuut, maar is de vraag naar scooters in een stad laag, dan gaat de huurprijs omlaag. Bij een hoge vraag, stijgt de prijs juist.

 

Tier is de duurste optie met een standaardprijs van 0,35 euro per minuut met een starttarief van 1,00 euro. Bij Tier kun je in tegenstelling tot andere aanbieders ook e-fietsen huren.

 

Overigens bieden diverse partijen ook een dagpas aan of prepaid-pakketten waarmee je tot 20 procent bespaart op je rit.

Go Sharing doet stapje terug

Stallen

 

Na afloop van de rit breng je de scooter of fiets terug naar vaste locaties. Dit voorkomt dat scooters overal en nergens worden neergegooid. Met behulp van technologie kan worden gecontroleerd of het voertuig op de juiste plek is gestald. Doe je dit niet op de juiste manier, dan kan de aanbieder extra kosten of zelfs een boete in rekening brengen. Ook verkeersboetes zijn uiteraard voor eigen rekening.  

 

En meer komt er niet kijken bij het huren van een deelscooter of elektrische fiets.

Scooterhelm nodig voor je deelscooter?

Check het aanbod bij Bol.com

 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten