Zo beveilig je jouw e-bike het beste tegen diefstal
Volgens het CBS werden er in 2021 zo’n 110 duizend elektrische fietsen gestolen. De dieven gaan hierbij steeds professioneler te werk. Neem daarom gepaste maatregelen en gebruik altijd een gecertificeerd (tweede) fietsslot.
In samenwerking met AXA.
Wie een nieuw fietsslot nodig heeft, schaft bij voorkeur een beveiligingsproduct met een ART** keurmerk aan. Dit zijn de best beschikbare sloten voor fietsen. Dieven zijn namelijk lang bezig om zo’n gecertificeerd slot open te breken. Hierdoor is de kans groot dat een crimineel jouw geliefde tweewieler laat staan.
Wil je een e-bike optimaal beveiligen met een ART**-slot? Er is keuze genoeg! Zo ontwikkelt het gerenommeerde merk AXA hoogstaande ketting- en vouwsloten. Kijk hierbij welk product het beste bij je past. Vind je een kettingslot bijvoorbeeld te zwaar, dan is een goedgekeurd vouwslot een slimme keuze. Vaak zit daar een handige houder bij. Bevestig die ergens op het frame, zodat je het slot nooit vergeet mee te nemen.
Stichting ART
Als bezitter van een duurbetaalde e-bike kun je eigenlijk niet om een kwalitatief ART**-slot heen. Producten met zo’n keurmerk zijn grondig gecheckt door Stichting ART. Deze onafhankelijke organisatie heeft als doel om diefstal van (brom)fietsen, e-bikes en motoren zoveel mogelijk te voorkomen. Stichting ART controleert onder meer in hoeverre preventiemiddelen bestand zijn tegen zagen en knippen. Verder beoordeelt het testorgaan ook de werking bij vrieskou.
Fietsers kunnen kiezen uit verschillende goedgekeurde producten. Zo voldoet het populaire AXA Absolute 9-kettingslot bijvoorbeeld aan alle eisen. Dankzij de sterke stalen schakels breken kwaadwillende personen dit robuuste slot niet zomaar open. Met een ketting van 90 of 110 cm maak je de e-bike makkelijk ergens aan vast.
In een enkel geval trekt stichting ART het keurmerk van een product in. Het slot voldoet dan niet (meer) aan de gestelde eisen. Koop daarom altijd een product van een specialistisch merk met een hoge reputatie. AXA fabriceert al ruim een eeuw betrouwbare fietsproducten van een hoge kwaliteit.
Diefstalkans verkleinen
Als trotse bezitter van een fraaie e-bike probeer je diefstal natuurlijk te voorkomen. Veranker de tweewieler daarom altijd aan ‘de vaste wereld’. Denk bijvoorbeeld aan een hek, brugleuning of lantaarnpaal. Zo kan niemand het vervoersmiddel optillen en in een bestelbus laden. Je gebruikt hiervoor een goedgekeurd ketting- of vouwslot met voldoende lengte. Bedenk ook op welk punt je de fiets op slot zet. Vastmaken aan het frame of achterwiel verdient de voorkeur. Bevestig het slot nooit alleen aan het voorwiel, want dat kunnen dieven gemakkelijk demonteren.
Stallingsplek kiezen
Naast het gebruik van een goed slot, is de gekozen stallingsplek belangrijk voor het voorkomen van diefstal. Wees selectief in waar je de tweewieler neerzet. Je kiest bij uitstapjes het beste voor een bewaakte stalling. Is die in een afgelegen dorpje nergens te vinden? Kies dan een openbare plek waarbij de e-bike duidelijk in het zicht staat, zoals tegenover een vol terras of bushalte. Een dief slaat namelijk het liefst op een afgelegen plek toe.
©Jorik Algra
Veranker je e-bike altijd aan 'de vaste wereld'.
Thuis stallen
E-bikebezitters hebben thuis meestal een vaste stallingsplek in de buurt van een stopcontact. Zo kun je de accu eenvoudig opladen. Zet het vervoersmiddel ook bij thuiskomst altijd goed op slot. Dieven breken garages, tuinhuizen en schuren helaas regelmatig open. Een muuranker komt hierbij goed van pas. Bevestig dit hulpstuk aan de wand of vloer. Met een kettingslot veranker je de e-bike vervolgens binnen mum van tijd aan de vaste wereld. De elektrische fiets staat nu muurvast.
Polisvoorwaarden e-bikeverzekering
Het is verstandig om een duurbetaalde e-bike goed te verzekeren. Zorg wel dat je aan de polisvoorwaarden voldoet. Je voorkomt daarmee dat je na diefstal letterlijk met lege handen achterblijft. Zo verplichten diverse verzekeraars het gebruik van een goedgekeurd tweede slot, bijvoorbeeld een gecertificeerd product van AXA. Deze voorwaarde hangt mogelijk samen met de cataloguswaarde van de e-bike. Overigens geldt een insteekketting niet als een deugdelijk tweede slot. Ga dus op zoek naar een product dat aan alle eisen van de verzekeraar voldoet. Houd er rekening mee dat je beide sloten overal dient te gebruiken. Dus ook thuis!
Twee sleutels
Vereist jouw verzekeraar het gebruik van twee fietssloten? Bij diefstal vraagt de instantie dan om vier officiële (reserve)sleutels. Op die manier controleert de verzekeringsmaatschappij of je de e-bike volgens hun polisvoorwaarden op slot hebt gezet. Voorkom dus dat je een (reserve)sleutel kwijtraakt. Bij de betere fabrikanten laat je een officieel exemplaar bijmaken. AXA heeft hiervoor bijvoorbeeld een online sleutelservice. Je geeft een eventuele bestelling van een reservesleutel altijd door aan de verzekeraar.
AXA IN Een zogeheten connected e-bike is op afstand traceerbaar. Bij diefstal of vermissing bekijkt de rechtmatige eigenaar in een app de geografische locatie. Om die reden laten dieven connected e-bikes liever staan. De pakkans is tenslotte groot. Een AXA IN-module maakt een fiets slim. Aan de hand van een app op jouw smartphone volg je op elk moment de actuele locatie. Deze module registreert daarnaast allerlei ritgegevens, zoals de afgelegde route, de gereden kilometers en het aantal verbrande calorieën. Lijkt zo’n connected e-bike je wel wat? Informeer dan bij de plaatselijke fietsdealer in welke e-bikes de AXA IN-module is ingebouwd. Hiervoor werkt AXA met verschillende bekende fietsmerken samen.
Nieuw slot kopen
Heb je een nieuw (tweede) slot nodig? AXA heeft een breed assortiment met goede sloten. Check in de producteigenschappen wel even of het beoogde slot voldoet aan het ART**-keurmerk. Zo kun je met een gerust hart een dagje shoppen of naar het strand.