Zijn fatbikes legaal? Alles over wet- en regelgeving rondom fatbikes
Fatbikes zie je steeds vaker in het straatbeeld: hippe stadsfietsen met dikke banden en een stoer uiterlijk. Maar met hun opvallende bromfiets-look zijn niet onomstreden. Zijn deze elektrische 'trapbrommers' eigenlijk wel legaal om mee te rijden? In dit artikel bekijken we de regelgeving rondom fatbikes in Nederland.
Zijn e-fatbikes eigenlijk wel legaal om te gebruiken op de openbare weg? En welke regels gelden er precies? In dit artikel beantwoordt ID.nl de volgende vragen:
- Zijn fatbikes legaal om mee te rijden?
- Wanneer wordt een fatbike gezien als bromfiets?
- Mag ik mijn fatbike opvoeren voor meer snelheid?
- Moet ik een helm dragen op een fatbike?
Lees ook: Elektrische fatbikes, welke zijn legaal en welke niet?
Zijn fatbikes legaal in Nederland?
Dit is een veelgestelde vraag, want door het stoere en brommerachtige uiterlijk lijken fatbikes soms meer op een snorfiets dan een elektrische fiets. Gelukkig zijn fatbikes in de meeste gevallen gewoon legaal om te gebruiken op de Nederlandse openbare weg. De regelgeving rondom elektrische fietsen is in Nederland namelijk vrij ruim. Zolang een e-bike maar voldoet aan een paar belangrijke eisen, wordt deze wettelijk gezien als fiets en niet als bromfiets. Deze eisen zijn:
De trapondersteuning is beperkt tot maximaal 25 km/uur
Er zit geen gashendel op de fiets om zonder trappen te rijden
De motor heeft een maximaal vermogen van 250 Watt
Fatbikes met specificaties die hierbinnen vallen, zijn dus gewoon toegestaan op de openbare weg als elektrische fiets. Je hebt geen helm, rijbewijs of speciale verzekering nodig. Handig, want dat scheelt een hoop gedoe en kosten.
Gaan de fietsen harder dan 25 kilometer per uur, zit er een gashendel op en is het vermogen te hoog, dan vallen ze wettelijk gezien in de categorie snorfietsen of brommers. Je bent dan verplicht om een rijbewijs te hebben, de fatbike te verzekeren, een geel kenteken aan te vragen en een goedgekeurde helm te dragen. De fatbike moet in dit geval ook voldoen aan allerlei technische eisen en een officiële typegoedkeuring hebben. Heeft je fatbike dit niet, dan mag je er niet mee de weg op. Controleer dus goed van tevoren of je aan alle regels voldoet, om maar geen risico te lopen met illegaal gebruik en mogelijke boetes.
©Peter Maszlen
Mag ik mijn fatbike opvoeren?
Het kriebelt misschien om de snelheid van je fatbike op te voeren voor wat extra power. Dit mag echter absoluut niet. Ook chiptuning om de snelheidsbegrenzing te omzeilen, raden wij niet aan. Dit maakt de fiets namelijk per direct illegaal voor gebruik op de openbare weg. Bij controle riskeer je een fikse boete en mogelijk wordt de opgevoerde fatbike in beslag genomen.
©Glaserfotografie.de
Moet ik een helm dragen op de fatbike?
Zoals eerder genoemd, hoeft dat niet. Toch raden we sterk aan om ook op een elektrische fatbike vrijwillig een helm te dragen. Een valpartij is zo gebeurd en een helm kan ernstig hoofdletsel helpen voorkomen. Zeker voor onervaren bestuurders is een helm verstandig. Sommige georganiseerde fatbiketochten schrijven een helm overigens wél voor, dus check van tevoren de voorwaarden.
©Estudio Eleva tu punto de vista
Heb ik een verzekering nodig voor mijn fatbike?
Voor elektrische fatbikes geldt net als voor gewone (elektrische) fietsen dat je niet verplicht bent om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Deze verzekering dekt schade die je met je fatbike veroorzaakt aan anderen of andermans eigendommen, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Zonder WA-verzekering ben je dus niet gedekt voor de kosten bij schade of letsel dat je per ongeluk veroorzaakt aan voetgangers of andere verkeersdeelnemers. Een allrisk fietsverzekering is ook geen verplichting, maar kan wel handig zijn voor diefstaldekking en schade aan je eigen fatbike.
©Eshma
Fatbikes zijn geliefd bij dieven
Zet je fiets dus goed op slot!