ID.nl logo
Waterstof, de brandstof voor de fiets van de toekomst?
© AddMeshCube
Mobiliteit

Waterstof, de brandstof voor de fiets van de toekomst?

Met de opkomst van elektrisch vervoer als auto's en bussen op waterstof, rijst de vraag of ook de fiets kan profiteren van deze technologie. De e-bike is enorm populair, maar heeft als nadeel dat de accu moet worden opgeladen. Kan waterstof hier een oplossing bieden?

De elektrische fiets is enorm populair, maar heeft als nadeel dat de accu regelmatig moet worden opgeladen. Fabrikanten experimenteren daarom met waterstof fietsen, die in plaats van een accu een brandstofcel gebruiken. In dit artikel beantwoordt id.nl de volgende punten:

  • Hoe waterstof fietsen werken en wat de voordelen zijn.
  • Wat op dit moment nog de nadelen en uitdagingen zijn.
  • Of deze technologie echt duurzaam en de toekomst is.

Ook interessant: Waterstof: de energie van de toekomst?

De afgelopen jaren zijn de eerste waterstof fietsen op de markt verschenen. Fabrikanten als het Franse Pragma Industries en het Chinese YouOn werken aan de ontwikkeling van deze op waterstof aangedreven tweewielers. Modellen zoals de Alpha Neo van Pragma maken gebruik van een brandstofcel op waterstof, in plaats van een accu.

Brandstofcel in plaats van een accu

Waterstof fietsen hebben geen accu, maar een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. De waterstof wordt onder hoge druk opgeslagen in een tank van enkele liters. Dit biedt twee belangrijke voordelen ten opzichte van een gewone e-bike-accu. Ten eerste is de actieradius veel groter. Waar een e-bike accu gemiddeld 50 tot 100 kilometer meegaat, halen waterstofmodellen moeiteloos 150 tot 300 kilometer op één volle tank. Bovendien gaat tanken een stuk sneller: de watertank vullen duurt slechts enkele minuten, terwijl het opladen van een accu vaak 2 tot 4 uur duurt. Ook qua levensduur is de brandstofcel superieur. Deze gaat gemiddeld 10 jaar of langer mee, terwijl een e-bike-accu na 3 tot 5 jaar aan vervanging toe is.

©Freepik

Vooralsnog een stuk duurder dan e-bikes

Een nadeel van waterstof fietsen is op dit moment nog de aanzienlijk hogere prijs. Waar een e-bike al verkrijgbaar is vanaf 1000 euro, lopen de kosten voor een waterstofmodel al snel op tot 5000 euro of meer. De brandstofcel en watertanks maken het een complex en daardoor kostbaar systeem.

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en op grotere schaal geproduceerd kan worden, zullen de prijzen naar verwachting wel dalen. Zo kost de op waterstof aangedreven speedpedelec Alpha van Pragma industries momenteel 7000 euro. In de toekomst wil het bedrijf de kosten van de fiets terugbrengen naar 5000 euro om te concurreren met high-end e-fietsen.

Grote uitdagingen

Een ander groot nadeel van waterstof fietsen is op dit moment het vrijwel ontbreken van openbare tankstations. De tankinfrastructuur moet nog vanaf nul worden opgebouwd. Voor particulieren is dit een drempel, voor bedrijven met een eigen waterstoftank wel interessant. Ook de productie van waterstof staat nog in de kinderschoenen. Driekwart van alle waterstof wordt nu nog uit aardgas gewonnen. Groene waterstofproductie met behulp van duurzame energie moet de standaard worden. Verder vergt waterstof extra aandacht op het gebied van veiligheid, vanwege het risico op ontbranding.

©Stock57

Een groene oplossing?

De productie van waterstof moet nog een stuk duurzamer worden om de klimaatvoordelen te kunnen garanderen. Op dit moment wordt het leeuwendeel van de waterstof nog steeds vervuild geproduceerd uit aardgas. Deze 'grijze' waterstofproductie gaat gepaard met de uitstoot van het broeikasgas CO2, op de lange termijn geen duurzaam alternatief dus. Ook 'blauwe' waterstof, waarbij CO2 afkomstig van aardgas wordt opgeslagen, is niet vrij van kritiek. De opslag van CO2 is namelijk minder effectief dan vaak beweerd wordt. Bovendien komen er nog methaanemissies bij vrij die het klimaat ook schaden.

Hoe je ook fietst: draag altijd een helm!

Fietshelmen in alle kleuren en maten vind je op Amazon

De toekomst is 'groene' waterstof, geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van stroom uit zon en wind. Dit is een 100 procent schone productiemethode zonder uitstoot van broeikasgassen. Om deze 'groene' waterstof op grote schaal beschikbaar en betaalbaar te maken is wel nog een behoorlijke uitdaging.

Tot slot

De waterstof fiets heeft dus zeker potentie, vooral vanwege de veel grotere actieradius. Maar er zijn nog wel wat uitdagingen te overwinnen. Naarmate de tankinfrastructuur zich uitbreidt en groene waterstofproductie opschaling krijgt, kunnen deze door waterstof aangedreven tweewielers een serieus alternatief worden voor gewone e-bikes. Met name voor lange afstanden lijken waterstof fietsen veelbelovend. De tijd zal leren of dit de fiets van de toekomst wordt.

💡 Wil jij jouw huis verduurzamen?

Vraag een offerte aan voor zonneboilers:

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.