Een (elektrische) fiets met een gewone ketting óf riem, wat is beter?

Een (elektrische) fiets met een gewone ketting óf riem, wat is beter?

Geplaatst: 18 december 2022 - 09:29

Aangepast: 21 februari 2023 - 07:29

Maikel Dijkhuizen

Duurdere e-bikes, hippe mountainbikes en sommige stadsfietsen hebben tegenwoordig vaak riemaandrijving. De verschillen ten opzichte van een doodnormale ketting zijn interessant. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n riem en is het de meerprijs waard?

Hoewel riemaandrijving voor (elektrische) fietsen al behoorlijk lang bestaat, is deze aandrijfmethode pas de laatste jaren sterk in opmars. Een belangrijke reden hiervoor is dat de riem en benodigde tandwielen steeds betaalbaarder zijn geworden. Desondanks is deze techniek nog altijd duurder dan het gebruik van een traditionele ketting. Ga je binnenkort een nieuwe e-bike, mountainbike of stadsfiets kopen? Verdiep je dan eerst in de verschillen tussen beide aandrijfmethoden.

Gates CDX riem en tandwielen met achterwielmotor

De riem en speciale tandwielen zien er vergeleken met een reguliere ketting anders uit.

Wat is riemaandrijving?

De naam riemaandrijving zegt het eigenlijk al. Bij deze techniek drijft een riem de tandwielen aan. Hierdoor beweegt het achterwiel. Een riem geldt hierbij als alternatief voor de traditionele ketting. De e-bike of fiets dient geschikt te zijn voor riemaandrijving. Zo zijn er een speciaal tandwiel en kettingblad nodig. Bovendien vereist het gebruik van deze aandrijfmethode een geschikte versnellingsnaaf en capabel frame (daarover later meer). Overigens gebruiken veel fietsmerken voor riemaandrijving de Engelse benaming belt drive.

Het Amerikaanse merk Gates is op het gebied van riemaandrijving wereldwijd marktleider. De kans is groot dat je riemaandrijving van deze fabrikant op jouw nieuwe e-bike of fiets aantreft. Een riem van Gates bestaat grotendeels uit koolstofvezel. Dit materiaal weegt weinig en rekt niet uit. Kortom, ideale eigenschappen voor gebruik op een fiets.

Fiets met blauwe riem Gates CDX-serie

Op sportieve tweewielers vind je vaak riemaandrijving van Gates uit de Carbon Drive CDX-serie.

Voor- en nadelen riemaandrijving

Eigenlijk kent riemaandrijving slechts één groot nadeel, namelijk de relatief hoge prijs. Met name e-bikes en stadsfietsen uit het hogere segment ondersteunen om die reden deze aandrijftechniek. Onder meer populaire merken als Gazelle, Koga, Batavus, Sparta, Pegasus, Cube en Trek hebben geschikte modellen in hun assortiment.

De voordelen van een getande riem zijn legio. In de eerste plaats is het materiaal sterker dan een ketting. Een ketting rekt op den duur uit, waardoor de bestuurder bijvoorbeeld niet meer vloeiend kan schakelen. Volgens Gates gaan hun producten tot viermaal langer mee ten opzichte van een regulier aandrijfsysteem. Gaat de riem onverhoopt tóch stuk? Vervangen is dan onvermijdelijk, want in tegenstelling tot een ketting kun je dit onderdeel niet repareren. Een nieuw exemplaar kost grofweg tussen de vijftig en honderd euro.

Een ander voordeel is dat je een riem niet hoeft te smeren. Spuit dit onderdeel na een fietstocht met een tuinslang schoon en zet de tweewieler vervolgens in de schuur of garage. Vanwege de open kast is regelmatig afspuiten noodzakelijk. Valt het opgehoopte vuil mee, dan is afnemen met een doek ook mogelijk. Een kleine moeite, want dit kost heel wat minder tijd dan het onderhouden van een kwetsbare ketting. Een schone riem loopt altijd soepel en er is geen sprake van roestvorming. Bovendien maakt riemaandrijving onderweg amper geluid. Geniet hierdoor optimaal van prachtige ritten door de stille natuur en trap hierbij lekker soepel.

Vuile Gates riem met modder

Je hoeft een vuile riem alleen maar met een tuinslang of doekje schoon te maken.

Riemaandrijving later toevoegen?

Lijkt riemaandrijving je wel wat en wil je deze aandrijftechniek naderhand inbouwen? Jammer genoeg is dat normaal gesproken niet mogelijk. Het aanbrengen van een riem vereist een speciaal frame met een opening, meestal in de achtervork. De reden hiervoor is dat je een riem niet kunt onderbreken. Bij een ketting lukt dat wel, waardoor praktisch ieder frame geschikt is. Verder stelt Gates op het gebied van stijfheid specifieke eisen aan het frame. Wil je veilig fietsen met riemaandrijving, dan heb je dus vrijwel altijd een nieuwe tweewieler nodig.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten