ID.nl logo
Een (elektrische) fiets met een gewone ketting óf riem, wat is beter?
Mobiliteit

Een (elektrische) fiets met een gewone ketting óf riem, wat is beter?

Duurdere e-bikes, hippe mountainbikes en sommige stadsfietsen hebben tegenwoordig vaak riemaandrijving. De verschillen ten opzichte van een doodnormale ketting zijn interessant. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n riem en is het de meerprijs waard?

Dit artikel behandelt de volgende onderwerpen:

  • Wat riemaandrijving precies is.
  • Wat de voornaamste verschillen tussen een ketting en riem zijn.
  • Wat de voor- en nadelen van riemaandrijving zijn.
  • Of je riemaandrijving later aan een e-bike of fiets kunt toevoegen.
  • Misschien is het artikel Onderhoud elektrische fiets: alles wat je moet weten ook interessant voor jou.

Hoewel riemaandrijving voor (elektrische) fietsen al behoorlijk lang bestaat, is deze aandrijfmethode pas de laatste jaren sterk in opmars. Een belangrijke reden hiervoor is dat de riem en benodigde tandwielen steeds betaalbaarder zijn geworden. Desondanks is deze techniek nog altijd duurder dan het gebruik van een traditionele ketting. Ga je binnenkort een nieuwe e-bike, mountainbike of stadsfiets kopen? Verdiep je dan eerst in de verschillen tussen beide aandrijfmethoden.

Wat is riemaandrijving?

De naam riemaandrijving zegt het eigenlijk al. Bij deze techniek drijft een riem de tandwielen aan. Hierdoor beweegt het achterwiel. Een riem geldt hierbij als alternatief voor de traditionele ketting. De e-bike of fiets dient geschikt te zijn voor riemaandrijving. Zo zijn er een speciaal tandwiel en kettingblad nodig. Bovendien vereist het gebruik van deze aandrijfmethode een geschikte versnellingsnaaf en capabel frame (daarover later meer). Overigens gebruiken veel fietsmerken voor riemaandrijving de Engelse benaming belt drive.

Het Amerikaanse merk Gates is op het gebied van riemaandrijving wereldwijd marktleider. De kans is groot dat je riemaandrijving van deze fabrikant op jouw nieuwe e-bike of fiets aantreft. Een riem van Gates bestaat grotendeels uit koolstofvezel. Dit materiaal weegt weinig en rekt niet uit. Kortom, ideale eigenschappen voor gebruik op een fiets.

De ene riem is de andere niet. Gates heeft verschillende riemseries in zijn gamma. Een korte opsomming met de belangrijkste verschillen:

  • Gates CDX: Voor krachtige tweewielers, zoals mountainbikes, bakfietsen, speed pedelecs en e-bikes met een hoge trekkracht (koppel). De aanwezige centretrack ‘duwt’ op eigen houtje vuil uit de riem. De buitenzijde bestaat uit stevig polyurethaan.
  • Gates CDN: Voor e-bikes met een naafmotor en recreatieve fietsers. Deze riem is goedkoper, lichter en minder sterk dan een product uit de CDX-serie. Bevat een centretrack.
  • Gates CDC: Voor stadsfietsen en e-bikes met een middenmotor van maximaal 50 Nm. De betere modellen hebben ook een centretrack.
  • Gates ST: Instapserie voor fietsen met maximaal drie versnellingen.

Voor- en nadelen riemaandrijving

Eigenlijk kent riemaandrijving slechts één groot nadeel, namelijk de relatief hoge prijs. Met name e-bikes en stadsfietsen uit het hogere segment ondersteunen om die reden deze aandrijftechniek. Onder meer populaire merken als Gazelle, Koga, Batavus, Sparta, Pegasus, Cube en Trek hebben geschikte modellen in hun assortiment.

De voordelen van een getande riem zijn legio. In de eerste plaats is het materiaal sterker dan een ketting. Een ketting rekt op den duur uit, waardoor de bestuurder bijvoorbeeld niet meer vloeiend kan schakelen. Volgens Gates gaan hun producten tot viermaal langer mee ten opzichte van een regulier aandrijfsysteem. Gaat de riem onverhoopt tóch stuk? Vervangen is dan onvermijdelijk, want in tegenstelling tot een ketting kun je dit onderdeel niet repareren. Een nieuw exemplaar kost grofweg tussen de vijftig en honderd euro.

Een ander voordeel is dat je een riem niet hoeft te smeren. Spuit dit onderdeel na een fietstocht met een tuinslang schoon en zet de tweewieler vervolgens in de schuur of garage. Vanwege de open kast is regelmatig afspuiten noodzakelijk. Valt het opgehoopte vuil mee, dan is afnemen met een doek ook mogelijk. Een kleine moeite, want dit kost heel wat minder tijd dan het onderhouden van een kwetsbare ketting. Een schone riem loopt altijd soepel en er is geen sprake van roestvorming. Bovendien maakt riemaandrijving onderweg amper geluid. Geniet hierdoor optimaal van prachtige ritten door de stille natuur en trap hierbij lekker soepel.

Is goedkoop duurkoop? Riemaandrijving lijkt in eerste duurder dan een aandrijfsysteem met een gewone ketting. Toch ben je onderaan de streep mogelijk goedkoper uit. Je hoeft tenslotte geen ontvetter en smeermiddel te kopen, want een riem is nagenoeg onderhoudsvrij. Verder gaat een riem in de regel langer mee, terwijl je een klassieke ketting eerder dient te vervangen. Dat scheelt wellicht een vroegtijdig bezoekje aan de fietsenmaker.

Riemaandrijving later toevoegen?

Lijkt riemaandrijving je wel wat en wil je deze aandrijftechniek naderhand inbouwen? Jammer genoeg is dat normaal gesproken niet mogelijk. Het aanbrengen van een riem vereist een speciaal frame met een opening, meestal in de achtervork. De reden hiervoor is dat je een riem niet kunt onderbreken. Bij een ketting lukt dat wel, waardoor praktisch ieder frame geschikt is. Verder stelt Gates op het gebied van stijfheid specifieke eisen aan het frame. Wil je veilig fietsen met riemaandrijving, dan heb je dus vrijwel altijd een nieuwe tweewieler nodig.

Juiste riemspanning met app Wie de riem van een (elektrische) fiets vervangt, moet dit onderdeel op de juiste spanning brengen. Gebruik hiervoor de zogenoemde Bicycle Belt Tension Meter-app op een iPhone of Android-toestel. Het werkt eenvoudig. Laat de riem trillen als een gitaarsnaar en houd vervolgens de microfoon van de smartphone in de buurt. Bepaal aan de hand van de gemeten trillingsfrequentie en de waarden in de tabel de correcte spanning. Deze gratis app is Engelstalig.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

▼ Volgende artikel
Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
© DigitalGenetics | Adobe Stock
Energie

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Door de stijgende energieprijzen en het verdwijnen van de salderingsregeling moeten we meer dan ooit op ons verbruik letten en bewuster om moeten gaan met het gebruik van elektrische apparaten. Dat is niet altijd even makkelijk, want hoe weet je nu hoeveel energie elk apparaat verbruikt? In dit artikel nemen we je mee door de lijst van apparaten die meer verbruiken dan je denkt.

🔌 Na het lezen van dit artikel weet je welke apparaten in huis je meer geld kosten dan je denkt en hoe het zit met energielabels. Weten welke duurzame maatregelen je nog meer kunt treffen voor jouw woning? Lees dan Energieneutraal wonen, kan ik dat ook?

Check altijd het energielabel

Als het tijd is om een apparaat in huis te vervangen, werp dan in de winkel eerst een blik op het energielabel. Dat zegt namelijk alles over het stroomverbruik. Wil je nog zeker een paar jaar door met het huidige apparaat, dan is het slim om te kijken hoe je er zuiniger mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door naar de instellingen van de standby-stand te kijken of het door apparaat alleen aan te zetten op momenten dat je minder energiekosten betaalt. Dat kan je echt tientallen euro’s schelen.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A+++-label is het zuinigst, label G het minst zuinig. Het energielabel is er voor wasmachines, drogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen, maar zal aan steeds meer apparaten worden toegevoegd. Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de energielabels.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

1. Kokendwaterkraan - 138 euro per jaar

Tuurlijk, zo'n kraan is erg handig en als je hem eenmaal hebt, dan wil je nooit meer zonder. Dat zo'n Quooker-kraan ervoor zorgt dat je direct heet water krijgt. Maar, het addertje onder het gras is wel dat die kraan niet alleen het water kookt, maar ook op temperatuur moet houden. Dat kost energie. Een voorbeeld: een gezin van drie personen gebruikt gemiddeld zo’n 10 liter kokend water per dag via een Quooker. Om dit water te verwarmen, is jaarlijks ongeveer 423 kWh aan energie nodig (bron: ANWB Energie) . Daarnaast kost het op temperatuur houden van het water nog eens 87,5 kWh per jaar. Dit komt neer op een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar. Stel dat je een energiecontract hebt waarbij je gemiddeld € 0,27 cent per kWh betaalt, dan kost die Quooker je 138 euro per jaar.

Tóch een kokendwaterkraan in huis?

Hier vind je de nieuwste modellen voor de beste prijs!

2. Wifi-versterker - 32 euro per jaar

Overal goede wifi in huis is een must, zeker als je veel thuiswerkt en veelgebruikers in huis hebt. Zitten er op strategische plekken in huis wifi-versterkers of repeaters in de stopcontacten? Dan zitten deze er doorgaans de hele tijd in en dat kost je meer geld dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh. Dat kost je per jaar dus ongeveer 32 euro.

Andere repeater nodig?

Kijk hier voor een paar hele mooie deals!

Verbruik uitrekenen

Hoe weet je nu hoeveeel energie een apparaat verbruikt? Dat kun je uitrekenen als je beschikt over het vermogen in Watt (W) van het apparaat. Dat wattage wordt meestal genoemd in de specificaties onder Stroomverbruik. Bij vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl vind je die informatie ook terug:

Omdat energie vaak in kilowatt (kW) wordt gemeten, moet je Watt eerst omrekenen: 1 kilowatt (kW) = 1000 Watt (W).

Bijvoorbeeld: Een stofzuiger van 900 Watt is hetzelfde als: 900 ÷ 1000 = 0,9 kW.

Om te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt, gebruik je deze formule: Energieverbruik (kWh) = Hoeveel uur je het gebruikt (h) x Vermogen in kW

Bijvoorbeeld: Als je een stofzuiger van 0,9 kW elke week 2 uur gebruikt: 0,9 x 2 = 1,8 kWh per week.

3. Grote televisie

Wist je dat het stroomverbruik van een televisie afhankelijk is van het formaat van het scherm? Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Jouw thuisbioscoop kost je daardoor misschien heel wat meer dan je dacht.

Lees ook: Dit zijn de 15 beste televisies van 2024

Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is.

Bij televisies wordt om die reden ook vaak het stroomverbruik apart vermeld voor zowel de SDR- als de HDR-video. In dit geval staat SDR voor Standard Dynamic Range met een resolutie van 1080p en HDR voor 4K-content.

Een grote televisie gebruikt meer dan een kleine, en ook de beeldkwaliteit bepaalt hoeveel energie wordt verbruikt, zoals hier op dit label is te zien. bij SDR-gebruik (1080p) krijgt deze Hisense-tv dus een energielabel E, terwijl de HDR-stand goed is voor energielabel G, een stuk minder zuinig dus.

©Casa imágenes - stock.adobe.com

4. Extra koelkast

Heb jij een extra koelkast in de garage of bijkeuken omdat de inbouwkoelkast eigenlijk te klein is of omdat hamsteren je hobby is? Dan gaat het vaak om een ouder exemplaar met een energielabel dat richting de G gaat en dat slurpt energie.

Kies in de plaats daarvan voor één grotere koelkast en bekijk kritisch naar wat je er allemaal in stopt: jouw voorraad frisdrank kun je prima bewaren op een andere plek en pas koelen als de vorige fles bijna op is. Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan als je ‘m gaat gebruiken, bijvoorbeeld rond de periode dat je (veel) eters verwacht of een dinertje hebt georganiseerd.

Nieuwe zuinige koelkast nodig?

Bekijk ze op Kieskeurig.nl

5. Gaming-pc’s

Heb je gamers in huis of ben je zelf ook niet vies van een potje Fortnite op z'n tijd? Dan kan al dat gegame jouw energierekening naar serieuze hoogten brengen. Vooral game-pc's zijn echte energieslurpers: het jaarverbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Staat er een Xbox of PlayStation te loeien in huis, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 70 euro.

Tip! Door de spelcomputer in de slaapmodus te zetten, bespaar je veel geld. Nog beter is het om hem helemaal uit te schakelen als je ‘m niet gebruikt.

Toch lekker gamen?

Hier vind je de dikste pc's voor de beste prijs!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!