Dit zijn de beste plekken om een tracker in jouw e-bike te verstoppen
Elektrische fietsen worden steeds populairder, ook om gestolen te worden. Daarom zijn trackers in de e-bikes normaler aan het worden. Maar waar kun je ze het best verstoppen in je fiets en welke trackers geeft de beste beveiliging?
Dit artikel in het kort:
- Bluetooth-trackers: goedkoop, maar vaak beperkte batterijduur en minder nauwkeurig buiten stedelijke gebieden.
- Apple AirTag: handig voor kleine spullen, maar minder geschikt voor fietsen door waarschuwingen aan dieven.
- Populaire verstopplekken: onder het zadel, in bidonhouders of fietsbellen; metalen inkapseling verzwakt het signaal.
- Geavanceerde trackers gebruiken bluetooth, gps én internet voor constante tracering.
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Een bluetooth-tracker kun je tegenwoordig bij iedere elektronicazaak kopen. Een hoogwaardige tracker is de Apple AirTag, maar ook supermarkten bieden vaak interessante aanbiedingen. De meeste goedkopere trackers gebruiken bluetooth om hun positie te bepalen. Dat doen ze door bijvoorbeeld met iPhones in de omgeving te koppelen en de internetverbinding of gps binnen in die apparaten te gebruiken voor positiebepaling.
Waarom een AirTag je fiets niet goed beveiligt
Rene Bolt is Chief Technology Officer bij Conneqtech, een bedrijf dat trackingsystemen voor e-bikes ontwikkelt. Zijn zoon kocht een voordelige tracker. "Op zich niets mis mee, maar vaak is na een maand de batterij al leeg bij zo'n goedkoop model, of zijn ze minder goed te traceren dan de meer hoogwaardige varianten", aldus Rene.
Er zit volgens hem veel verschil in waar sommige trackingsystemen voor gemaakt zijn en waar consumenten ze voor gebruiken. "De AirTag van Apple is bijvoorbeeld bedoeld voor vermiste spullen, zoals een sleutelbos of een tas die je even niet kunt vinden. Die vind je dan via de Find My-app op je iPhone. Handig voor jou, maar een fietsendief wordt ook genotificeerd als er een onbekende AirTag meereist. Als hij een iPhone heeft, geeft die een alarm af en kan hij of zij de AirTag zelf traceren."
🚲Lees ook: In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering
©Tada Images - stock.adobe.com
Populaire opbergplekken voor e-bike-trackers
Toch groeit de populariteit van trackers in je e-bike verstoppen en er zijn zelfs speciale accessoires waarmee je de technologie kunt camoufleren. Dit zijn de populairste opbergplekken:
Gespecialiseerde opbergvakjes onder het zadel
In de bidonhouders
Binnen in een fietsbel
In de fietstas
In de fietsmand of bak
Tussen de band en velg (vooral met dikke banden zoals bij fatbikes)
De meeste trackers functioneren prima achter kunststof onderdelen van je fiets. Maar het signaal wordt zwakker of werkt helemaal niet meer als het systeem omringd wordt door bepaalde materialen. "Wat je vooral niet moet doen, is de tracker inkapselen in metaal", legt Rene uit. "Het klinkt slim om een tracker binnenin het fietsframe te stoppen, maar waarschijnlijk kun je hem dan helemaal niet traceren."
Meer weten? Check dan: Zo vind je de beste gps-tracker voor je e-bike
De kwaliteit van het netwerk
De meeste trackers die je zo in de winkel koopt, zijn niet altijd perfect vindbaar, legt Rene verder uit. "Om nog even naar de AirTag terug te keren; dat doet Apple best slim, door de positionering te bepalen aan de hand van iPhones in de omgeving. Dat gaat heel goed als je in de bebouwde kom fietst of op het vliegveld bent." De trackerontwikkelaar heeft zelf ook AirTags en weet wanneer het traceren minder goed werkt. "Zodra ik buiten de stedelijke omgeving kom, zie ik dat het signaal achter begint te lopen door een gebrek aan signaal."
©A. TAMBOLY
Gespecialiseerd e-bike-trackers
Rene Bolt raadt e-bike-eigenaren aan om voor een gespecialiseerde e-bike-tracker te gaan. Dat zijn trackers die niet alleen bluetoothverbinding hebben, maar ook een eigen internetverbinding en gps. Een drievoudig systeem dus voor locatietracking.
De Tracefy Bike Tracker of de AXA-IN Smart Guard (die laatste ontwikkelde Conneqtech), zijn zulke traceersystemen die meerdere manieren voor positiebepaling inzetten. De Smart Guard kan daardoor bijvoorbeeld bijna constant een sterk signaal leveren aan de eigenaar, ongeacht waar hij staat. Dat gebeurt via de smartphone app ontwikkeld door het technische team onder leiding van Rene.
Keurmerk
Deze gespecialiseerde e-bike trackers kosten wel aanzienlijk meer: gemiddeld ben je zo’n 200 euro kwijt aan het installeren en dan komt er ook een abonnement bovenop dat een paar tientjes per jaar kost. “Toch biedt het wel een hoop waar voor je geld”, verdedigt de ontwikkelaar. "We hebben een keurmerk elektronische e-bikebeveiliging van Kiwa en werken ook met verzekeraars samen die bij de duurdere e-bikes een tracker van deze kwaliteit verplichten. "
Bescherm je e-bike tegen diefstal met een stevig fietsslot
En maak het dieven niet te gemakkelijk!
Aangifte doen
Het is altijd nodig om aangifte te doen bij een eventuele diefstal. Dat is verplicht voor je bij je verzekeraar kunt aankloppen. Die maatschappijen werken met particuliere beveiligingsorganisaties die een gespecialiseerde eenheid voor het traceren van gestolen fietsen hebben. "Je hebt dan een goede kans dat ze je e-bike terugvinden, maakt niet uit waar hij naartoe is vervoerd", aldus Rene.
Dergelijke beveiligingsorganisaties werken ook niet met trackers zoals de AirTag, omdat het delen van die locatiegegevens veel moeilijker is dan bij een gespecialiseerde biketracker. Omdat deze e-bikes zo zwaar gemonitord worden, zie je ze steeds vaker met een waarschuwingssticker op het frame komen. Zo weten dieven dat er een trackingsysteem ergens in de e-bike verstopt zit.
©Rostislav Ageev
E-bike-tracker voor minder dan tien euro
Maar wie niet de hoofdprijs wil betalen voor fietsbeveiliging, kan voor minder dan tien euro al een (bluetooth)tracker (online) kopen. Sommige worden standaard geleverd met slimme opbergplekken voor je e-bike, maar er kleeft dus wel een risico aan deze oplossing, omdat fietsendieven soms ook een iPhone hebben en dan zelf de melding over de gestolen fiets zien.
Zoek je een nieuwe e-bike? Hier zijn vijf redenen om er nu een te kopen.