ID.nl logo
Alles wat je moet weten over e-bike verzekeringen
Mobiliteit

Alles wat je moet weten over e-bike verzekeringen

Je e-bike verzekeren is geen gekke gedachte. E-bikes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en deze opmars is ook bij de verzekeraars niet onopgemerkt gebleven. De meeste verzekeraars bieden zodoende tegenwoordig een e-bike-verzekering aan. En met groot succes: naar schatting wordt zo’n 80 procent van alle nieuwe e-bikes verzekerd. Denk jij na over het afsluiten van een fietsverzekering, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Om je een handje te helpen, zetten we in dit artikel alles wat je moet weten over fietsverzekeringen voor je e-bike op een rijtje.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Waarom zou je je e-bike verzekeren?

Laten we voorop stellen dat een e-bike-verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid sinds 2007 niet meer verplicht is. Verzekeraars zoals hebben toen namelijk besloten om fietsen met trapondersteuning (waar dus de elektrische fiets bij hoort) onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen. De AVP is ook niet wettelijk verplicht, maar toch heeft vrijwel elke Nederlander deze verzekering.

Dat een verzekering voor je elektrische fiets niet verplicht is, wil echter niet zeggen dat het niet verstandig is er eentje af te sluiten. Met een verzekering bescherm je jezelf namelijk tegen schade en/of diefstal. Vraag jezelf zodoende af hoe groot het risico is dat jouw fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Veel mensen vinden het vanwege de hoge aanschafprijs verstandig hun elektrische fiets te verzekeren. Net als bij je auto kun je je op een gegeven moment natuurlijk wel afvragen of je jouw e-bike na een aantal jaren nog wel (grondig) moet verzekeren. Dat geldt natuurlijk ook bij de aanschaf van een tweedehands fiets.

Geen tijd te verliezen, direct fietsverzekeringen vergelijken

Voor speed pedelecs, oftewel highspeed e-bikes, is een WA-verzekering overigens wél verplicht. Op deze snelle fiets moet je je namelijk aan dezelfde regels houden als een bromfietser. Dit houdt dus ook in dat je er verplicht een verzekering voor moet afsluiten. Uiteraard is het daarnaast ook mogelijk om je speed pedelec net als je e-bike te verzekeren tegen diefstal en schade.

Dit artikel gaat verder onder de afbeelding.

©PXimport

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzekering?

Oké, dus je wilt je elektrische fiets verzekeren. De volgende vraag is dan natuurlijk waar je precies op moet letten. Met andere woorden: op welke punten kun je de verschillende verzekeringen vergelijken? Het wordt aangeraden in ieder geval naar de looptijd, de dekking en de voorwaarden te kijken. Hieronder gaan we in op deze drie aandachtspunten.

De looptijd van je elektrische fiets verzekeringE-bike-verzekeringen kun je om te beginnen vergelijken wat betreft hun looptijd. Bij een korte of aflopende verzekering leg je de verzekering voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor drie of vijf jaar. De verschuldigde premie betaal je in één keer. Een doorlopende e-bike-verzekering heeft een looptijd zonder vooraf vastgesteld einde. Je bepaalt zelf hoe lang je je fiets wilt verzekeren. De premie van een doorlopende verzekering betaal je één keer per maand of per jaar.

De dekking van je elektrische fiets verzekeringEen tweede aandachtspunt bij het kiezen van een verzekering is de dekking. Ook hierbij heb je grofweg weer twee keuzes: een verzekering tegen schade of een verzekering tegen diefstal. Er is echter ook een combinatie mogelijk. Deze laatste variant wordt ook wel een volledig casc- verzekering genoemd. Met deze verzekering ben je naast diefstal ook verzekerd voor schade aan de fiets door bijvoorbeeld een aanrijding, val of brand. Je kunt je schade- of ongevallenverzekering vaak ook nog uitbreiden met verschillende opties, zoals pechhulpdekking. Bij pechhulp worden noodreparaties die ter plaatse kunnen worden uitgevoerd vergoed. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van een band. Een andere aanvullende optie is de ongevallendekking. Door te kiezen voor ongevallendekking krijg je een schadevergoeding als je na een ongeval invalide wordt of overlijdt. Daarbij is verhaalsrechtsbijstand misschien ook het overwegen waard. Hiermee wordt bij schade door een ongeval jouw schade op de tegenpartij verhaald.

De voorwaarden van je elektrische fiets verzekeringHet is belangrijk om te onthouden dat verzekeraars allemaal hun eigen polisvoorwaarden hebben. Met andere woorden: zoiets als 'algemene voorwaarden e-bike verzekering' bestaat niet. Veel verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een eigen classificering van oorzaken van schade. Ook verschillen de voorwaarden rondom de vergoeding en het eigen risico per verzekeraar. Veel fietsverzekeraars bieden de eerste drie jaar een volledige vergoeding van de aanschafwaarde aan. Daarna wordt vaak een gedeelte afgeschreven. Sommige verzekeringsmaatschappijen werken echter ook met een standaard maximum vergoeding van bijvoorbeeld 1000 euro. Stel dat je onverhoopt aanspraak moet maken op je verzekering. Dan zijn er ook een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen. Anders kan het recht op een uitkering namelijk vervallen. Om te beginnen eisen veel verzekeraars kwalitatief goede sloten. Het gaat dan specifiek om ART-goedgekeurd sloten, die minimaal onder categorie 2 vallen. Bij diefstal van je elektrische fiets moet je daarbij twee sleuteltjes kunnen overleggen. Op deze manier controleert je verzekeraar of de fiets wel echt op slot stond. Eén van deze twee sleutels moet daarnaast zichtbare gebruikssporen hebben. Vanwege al deze verschillende polisvoorwaarden doe je er bij het afsluiten van een e-bike-verzekering altijd verstandig aan om je voorwaarden goed door te nemen!

Vergelijk en bekijk de prijs voor jouw fietsverzekering

Hoeveel kost een e-bike verzekering?

Zoals gezegd is het dus erg belangrijk om naar de looptijd, de dekking en de voorwaarden van je e-bike-verzekering te kijken. Als je een verzekering op het oog hebt, wil je natuurlijk ook wel weten hoe je premie bepaald wordt! Een belangrijke factor is de waarde van de e-bike. Naarmate de waarde hoger is, stijgt logischerwijs ook de premie voor je verzekering. Bij een nieuwe fiets wordt om de waarde te bepalen gekeken naar de cataloguswaarde. Als je een tweedehands e-bike wilt verzekeren, richt de verzekeraar zich op het aankoopbedrag.

De kosten van een e-bike verzekering zijn echter niet alleen afhankelijk van de waarde, maar ook van je woonplaats. Verzekeraars hanteren hiervoor een regio-indeling. Het idee is dat in sommige regio’s het risico op diefstal en/of schade groter is. Vanwege het grotere risico op diefstal betaal je in de grote steden bijvoorbeeld vaak de hoogste premie. Verzekeraars hanteren echter niet allemaal dezelfde regio-indeling, zodat het verstandig kan zijn om navraag te doen bij meerdere verzekeraars.

Welke verzekeraars bieden een verzekering voor e-bikes aan?

Er zijn heel veel verzekeraars die tegenwoordig verzekeringen aanbieden voor e-bikes. Maar hoe bepaal je nu welke verzekeraar de beste is? Je kunt natuurlijk je fietsenhandelaar om raad vragen, maar je kunt ook online verschillende premies en polisvoorwaarden vergelijken. Dat kan onder meer bij ENRA, Allianz Global Assistance, Klaverblad, ANWB en Hema; fietsverzekeringen vergelijken kan heel makkelijk op Kieskeurig.nl.

Ook interessant voor jou:

Direct fietsverzekeringen vergelijken!Zo wordt je elektrische fiets niet gestolenLees meer artikelen over e-bikes

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zelf je televisie kalibreren: kan dat?
Huis

Zelf je televisie kalibreren: kan dat?

Wil je dat jouw televisie het beeld laat zien zoals de maker het bedoeld heeft? Dan hoor je vaak dat je je televisie moet kalibreren, maar dat kan best lastig zijn zonder de juiste apparatuur en kennis. In dit artikel leer je hoe je eenvoudig je televisie instelt voor het beste beeld, zonder dat je een professional hoeft in te schakelen.

In dit artikel lees je wat gekalibreerd beeld is, of je zelf je televisie kunt kalibreren (spoiler alert: het kán, maar is erg ingewikkeld) en wat je wel zelf kunt doen om het beeld van je televisie zo optimaal mogelijk in te stellen. Ook krijg je tips voor jouw specifieke merk televisie: Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic, TCL of Hisense.

Lees ook: Tv direct na aankoop laten kalibreren: zinvol of niet?

We spreken van een gekalibreerd beeld wanneer de kleurweergave en het verloop van zwart naar wit voldoen aan een internationale norm voor beeldkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het beeld eruitziet zoals de maker het bedoeld heeft. Bij praatshows, nieuws of sport vertaalt dit zich in realistische, natuurlijke kleuren, wat je vooral goed kunt zien aan huidskleuren, waarvan we heel goed weten hoe die eruitzien. Voor films en series is dat moeilijker te beoordelen, omdat de maker artistieke keuzes maakt. Zo kan een film bijvoorbeeld bewust een groene tint hebben. Juist daarom is een correct beeld bij films en series essentieel, zodat donkere scènes de juiste nuances tonen en kleuren de juiste sfeer oproepen.

Kun je zelf echt kalibreren?

Het is mogelijk, maar de drempel ligt erg hoog. Je hebt een patroongenerator, kleurmeters en software nodig. Er zijn gratis of relatief goedkope versies van deze tools, maar voor kwalitatief materiaal betaal je al snel honderden euro’s of meer. Professionele apparatuur kost zelfs duizenden euro’s. Daarnaast moet je de metingen correct uitvoeren en de resultaten goed leren interpreteren. Hoewel er online veel hulp beschikbaar is, blijft het een complexe aangelegenheid. Kortom, tenzij je er een hobby van wilt maken, is zelf kalibreren niet echt een haalbare optie.

Wat kun je wel zelf doen?

Gelukkig kun je zelf het beeld aanpassen en daarmee al 90 tot 95 procent van het resultaat van een professionele kalibratie bereiken.

• Kies de juiste beeldmodus: schakel over naar de Film-modus. Alle fabrikanten bieden deze aan, hoewel de naam kan variëren: soms heet het Bioscoop, Cinema, of, bij Sony, Professionel. Als er een Filmmaker Mode beschikbaar is, kies dan deze. Deze modus is ideaal voor bijna alles wat je kijkt.

• Selecteer de Film-modus voor zowel SDR als HDR. Voor Dolby Vision is de beste keuze meestal Dolby Vision Donker of Dolby Vision IQ.

• Deze modus kan wat donkerder zijn. Ga naar de helderheidsinstellingen en verhoog de eerste optie die je tegenkomt. Dit kan Helderheid, Achtergrondverlichting of OLED-helderheid heten. Vergeet niet de lichtsensor te activeren (zie verderop).

• Voor games is de Spel- of Game-modus de beste optie.

• Bij het kijken naar sport is het aan te raden de optie voor vloeiender beeld in te schakelen, te vinden onder de Beweging of Motion-instellingen. Kies hier voor de Vloeiend-optie.

©Eric Beeckmans


Ook interessant: Zo kies je de ideale televisie voor jouw woonkamer

De lichtsensor

Omgevingslicht heeft een grote invloed op hoe je het beeld ervaart. Bij veel omgevingslicht zie je in donkere scènes nauwelijks nuances in de schaduwen, terwijl diezelfde beelden in een verduisterde kamer alle details laten zien. De lichtsensor past het beeld automatisch aan op basis van het omgevingslicht. Opties voor helderheid en donkere details mag je activeren. Soms zijn er ook opties om de kleurtemperatuur automatisch aan te passen; die raden we af.

©Eric Beeckmans

Zo stel je de lichtsensor in per merk

  • Samsung: Instellingen, -> Algemeen en Privacy, -> Aan/uit en spaarstand, Helderheidsoptimalisatie.
  • LG: Instellingen, -> Algemeen, -> Energiebesparing; zet de Energiebesparingsstap op Automatisch.
  • Sony: Instellingen, -> Weergave en geluid, -> Beeld, -> Omgevingslichtsensor. Zet deze aan, en activeer Automatisch Luminantieniveau.
  • Philips: Instellingen, -> Weergave en Geluid, -> Beeld, -> Optimalisatie lichtniveau.
  • Panasonic: Hoofdmenu, -> Beeld, -> Instellingen omgevingssensor.
  • TCL: Instellingen, -> Beeld en geluid, -> Intelligente instellingen -> Intelligent beeld, -> Aanpasbare helderheid.
  • Hisense: Instellingen, -> Beeld, -> Achtergrondverlichting -> Automatische Lichtsensor.

Wen even aan het nieuwe beeld

Het kan zijn dat het nieuwe beeld in het begin wat flets lijkt. Dat is heel normaal. Geef je hersenen een paar dagen de tijd om eraan te wennen. Als je daarna terugschakelt naar de beeldmodus die je eerst gebruikte, zal het beeld waarschijnlijk te fel en te scherp aanvoelen.

❗ Wat je vooral niet moet doen

Fabrikanten bieden uitgebreide menu's met beeldinstellingen aan, waarvan sommige alleen nuttig zijn voor specialisten die je tv kalibreren met een patroongenerator en kleurmeter. Deze instellingen kunnen je beeld verbeteren, maar ook juist verslechteren. Wees daarom voorzichtig met alle instellingen die betrekking hebben op kleur en contrast (of beter nog, blijf er helemaal vanaf). Met instellingen voor scherpte en beweging kun je zonder veel risico experimenteren. Vergeet niet dat je in elke beeldpreset de optie hebt om deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Als je per ongeluk iets hebt aangepast dat niet goed lijkt, gebruik dan die reset.

▼ Volgende artikel
Zo maak je een lang screenshot op je iPhone
Huis

Zo maak je een lang screenshot op je iPhone

Je kunt natuurlijk meerdere screenshots maken van een webpagina of gesprek, maar je kunt ook één lange afbeelding produceren. Zo hoef je zelf minder afbeeldingen aan elkaar te plakken, of minder shots naar je vrienden te sturen. Maar hoe maak je een lang screenshot op je iPhone?

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen?

Kort gezegd ga je als volgt te werk:

Maak het screenshot met de volume- en zijknop en tik op het voorbeeld. Tik daarna op Paginavullend en Gereed.

Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro

Wanneer een enkele opname niet genoeg is, kun je altijd een lang screenshot (ook wel 'scrolling screenshot') maken op een iPhone. Handig voor wanneer je een complete website, belangrijk document of een volledig gesprek wilt vastleggen. Met ingebakken gereedschap maak je met een paar keer tikken een lang screenshot aan, dat je vervolgens kunt delen. Je kunt dit ook doen om forumberichten, die onder elkaar staan, vast te leggen. Of om een lange e-mail overzichtelijk te bewaren. Kortom: dit kan heel handig zijn.

❗ LANG SCREENSHOT MAKEN OP JE IPHONE: DIT MOET JE WETEN

Of je wel of niet een lang screenshot kunt maken op je iPhone, hangt af van je iOS-versie. Je moet minimaal iOS 14 op je iPhone hebben draaien (of iPadOS 14 op je iPad).

Lang screenshot maken: aan de slag

Open de pagina, app, het document of gesprek dat je wilt bewaren en maak het screenshot zoals je dat altijd zou doen. Op een iPhone houd je daarvoor tegelijkertijd de volumeknop omhoog en de zijknop ingedrukt. Heb je nog een toestel met een thuisknop? Houd die en de zijknop dan tegelijkertijd ingedrukt.

Zodra je een screenshot maakt, verschijnt er links onderin een voorbeeld in beeld. Tik daar snel op voordat het verdwijnt. Nu kom je in een nieuw venster terecht, waar je bovenin twee opties ziet staan: Scherm en Paginavullend. Die twee opties staat alleen in beeld wanneer er genoeg content is om vast te leggen (als in: meer dan één gevuld scherm). Tik op de knop Paginavullend.

©Wesley Akkerman

In beeld zie je nu rechts de volledige lengte van het screenshot staan, terwijl je onderop allerlei bewerkingsmiddelen aantreft. Je kunt nu dingen tekenen of aantekeningen maken, die handig zijn voor jezelf of een ander. Via het lange voorbeeld rechts bepaal je de positie van het screenshot. Mocht dat nodig zijn, dan kun je zelfs de lengte inperken, met het knipgereedschap. Zodra je klaar bent met bewerken, tik je op Gereed om alles op te slaan.

©Wesley Akkerman

❗ WAZIG BEELD? EVEN GEDULD A.U.B.

Het kan zijn dat wanneer je een webpagina vastlegt, nog niet alle onderdelen geladen zijn. Daardoor staan ze misschien wazig in beeld. Wacht dus eerst tot wat je wilt vastleggen helemaal goed te zien is, voordat je er een screenshot van maakt.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by Kieskeurig.nl