Alles wat je moet weten over e-bike verzekeringen
Je e-bike verzekeren is geen gekke gedachte. E-bikes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en deze opmars is ook bij de verzekeraars niet onopgemerkt gebleven. De meeste verzekeraars bieden zodoende tegenwoordig een e-bike-verzekering aan. En met groot succes: naar schatting wordt zo’n 80 procent van alle nieuwe e-bikes verzekerd. Denk jij na over het afsluiten van een fietsverzekering, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Om je een handje te helpen, zetten we in dit artikel alles wat je moet weten over fietsverzekeringen voor je e-bike op een rijtje.
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest
Waarom zou je je e-bike verzekeren?
Laten we voorop stellen dat een e-bike-verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid sinds 2007 niet meer verplicht is. Verzekeraars zoals hebben toen namelijk besloten om fietsen met trapondersteuning (waar dus de elektrische fiets bij hoort) onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen. De AVP is ook niet wettelijk verplicht, maar toch heeft vrijwel elke Nederlander deze verzekering.
Dat een verzekering voor je elektrische fiets niet verplicht is, wil echter niet zeggen dat het niet verstandig is er eentje af te sluiten. Met een verzekering bescherm je jezelf namelijk tegen schade en/of diefstal. Vraag jezelf zodoende af hoe groot het risico is dat jouw fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Veel mensen vinden het vanwege de hoge aanschafprijs verstandig hun elektrische fiets te verzekeren. Net als bij je auto kun je je op een gegeven moment natuurlijk wel afvragen of je jouw e-bike na een aantal jaren nog wel (grondig) moet verzekeren. Dat geldt natuurlijk ook bij de aanschaf van een tweedehands fiets.
Geen tijd te verliezen, direct fietsverzekeringen vergelijken
Voor speed pedelecs, oftewel highspeed e-bikes, is een WA-verzekering overigens wél verplicht. Op deze snelle fiets moet je je namelijk aan dezelfde regels houden als een bromfietser. Dit houdt dus ook in dat je er verplicht een verzekering voor moet afsluiten. Uiteraard is het daarnaast ook mogelijk om je speed pedelec net als je e-bike te verzekeren tegen diefstal en schade.
Dit artikel gaat verder onder de afbeelding.
©PXimport
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzekering?
Oké, dus je wilt je elektrische fiets verzekeren. De volgende vraag is dan natuurlijk waar je precies op moet letten. Met andere woorden: op welke punten kun je de verschillende verzekeringen vergelijken? Het wordt aangeraden in ieder geval naar de looptijd, de dekking en de voorwaarden te kijken. Hieronder gaan we in op deze drie aandachtspunten.
De looptijd van je elektrische fiets verzekeringE-bike-verzekeringen kun je om te beginnen vergelijken wat betreft hun looptijd. Bij een korte of aflopende verzekering leg je de verzekering voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor drie of vijf jaar. De verschuldigde premie betaal je in één keer. Een doorlopende e-bike-verzekering heeft een looptijd zonder vooraf vastgesteld einde. Je bepaalt zelf hoe lang je je fiets wilt verzekeren. De premie van een doorlopende verzekering betaal je één keer per maand of per jaar.
De dekking van je elektrische fiets verzekeringEen tweede aandachtspunt bij het kiezen van een verzekering is de dekking. Ook hierbij heb je grofweg weer twee keuzes: een verzekering tegen schade of een verzekering tegen diefstal. Er is echter ook een combinatie mogelijk. Deze laatste variant wordt ook wel een volledig casc- verzekering genoemd. Met deze verzekering ben je naast diefstal ook verzekerd voor schade aan de fiets door bijvoorbeeld een aanrijding, val of brand. Je kunt je schade- of ongevallenverzekering vaak ook nog uitbreiden met verschillende opties, zoals pechhulpdekking. Bij pechhulp worden noodreparaties die ter plaatse kunnen worden uitgevoerd vergoed. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van een band. Een andere aanvullende optie is de ongevallendekking. Door te kiezen voor ongevallendekking krijg je een schadevergoeding als je na een ongeval invalide wordt of overlijdt. Daarbij is verhaalsrechtsbijstand misschien ook het overwegen waard. Hiermee wordt bij schade door een ongeval jouw schade op de tegenpartij verhaald.
De voorwaarden van je elektrische fiets verzekeringHet is belangrijk om te onthouden dat verzekeraars allemaal hun eigen polisvoorwaarden hebben. Met andere woorden: zoiets als 'algemene voorwaarden e-bike verzekering' bestaat niet. Veel verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een eigen classificering van oorzaken van schade. Ook verschillen de voorwaarden rondom de vergoeding en het eigen risico per verzekeraar. Veel fietsverzekeraars bieden de eerste drie jaar een volledige vergoeding van de aanschafwaarde aan. Daarna wordt vaak een gedeelte afgeschreven. Sommige verzekeringsmaatschappijen werken echter ook met een standaard maximum vergoeding van bijvoorbeeld 1000 euro. Stel dat je onverhoopt aanspraak moet maken op je verzekering. Dan zijn er ook een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen. Anders kan het recht op een uitkering namelijk vervallen. Om te beginnen eisen veel verzekeraars kwalitatief goede sloten. Het gaat dan specifiek om ART-goedgekeurd sloten, die minimaal onder categorie 2 vallen. Bij diefstal van je elektrische fiets moet je daarbij twee sleuteltjes kunnen overleggen. Op deze manier controleert je verzekeraar of de fiets wel echt op slot stond. Eén van deze twee sleutels moet daarnaast zichtbare gebruikssporen hebben. Vanwege al deze verschillende polisvoorwaarden doe je er bij het afsluiten van een e-bike-verzekering altijd verstandig aan om je voorwaarden goed door te nemen!
Vergelijk en bekijk de prijs voor jouw fietsverzekering
Hoeveel kost een e-bike verzekering?
Zoals gezegd is het dus erg belangrijk om naar de looptijd, de dekking en de voorwaarden van je e-bike-verzekering te kijken. Als je een verzekering op het oog hebt, wil je natuurlijk ook wel weten hoe je premie bepaald wordt! Een belangrijke factor is de waarde van de e-bike. Naarmate de waarde hoger is, stijgt logischerwijs ook de premie voor je verzekering. Bij een nieuwe fiets wordt om de waarde te bepalen gekeken naar de cataloguswaarde. Als je een tweedehands e-bike wilt verzekeren, richt de verzekeraar zich op het aankoopbedrag.
De kosten van een e-bike verzekering zijn echter niet alleen afhankelijk van de waarde, maar ook van je woonplaats. Verzekeraars hanteren hiervoor een regio-indeling. Het idee is dat in sommige regio’s het risico op diefstal en/of schade groter is. Vanwege het grotere risico op diefstal betaal je in de grote steden bijvoorbeeld vaak de hoogste premie. Verzekeraars hanteren echter niet allemaal dezelfde regio-indeling, zodat het verstandig kan zijn om navraag te doen bij meerdere verzekeraars.
Welke verzekeraars bieden een verzekering voor e-bikes aan?
Er zijn heel veel verzekeraars die tegenwoordig verzekeringen aanbieden voor e-bikes. Maar hoe bepaal je nu welke verzekeraar de beste is? Je kunt natuurlijk je fietsenhandelaar om raad vragen, maar je kunt ook online verschillende premies en polisvoorwaarden vergelijken. Dat kan onder meer bij ENRA, Allianz Global Assistance, Klaverblad, ANWB en Hema; fietsverzekeringen vergelijken kan heel makkelijk op Kieskeurig.nl.
Ook interessant voor jou:
Direct fietsverzekeringen vergelijken!Zo wordt je elektrische fiets niet gestolenLees meer artikelen over e-bikes
De E-bike Winkelzoeker
Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!
©PXimport