Ga je een elektrische fiets kopen, dan moet je een hoop keuzes maken – bijvoorbeeld over het soort motor. Motoren worden ingedeeld al naar gelang de plek waar ze zitten. Er zijn voorwielmotoren, middenmotoren en achterwielmotoren. Middenmotoren zijn tegenwoordig (april 2019) veruit het populairst, maar de andere twee typen kom je ook nog tegen. Hieronder vind je de voordelen en nadelen van deze drie typen motorsystemen. Om erachter te komen welke e-bike motor jij het fijnst vindt, raden we je aan om vooral een paar proefritjes te maken!
Voorwielmotor
Vind je vooral voor op stadsfietsen en moederfietsen
Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch
Of je nu in de markt bent voor een nieuwe smartwatch of je eerste slimme horloge gaat kopen; het kan geen kwaad om even scherp te hebben waar zo'n product precies aan moet voldoen. Daarom lees je in dit artikel de vijf belangrijkste eigenschappen die elke smartwatch zou moeten hebben.
Je haalt een goede smartwatch in huis wanneer die beschikt over:
Niet iedereen ziet de toegevoegde waarde van een smartwatch in. Maar dat zagen we in de jaren negentig ook niet van een smartphone in. Waarom zou je altijd bereikbaar willen zijn? Inmiddels weten we niet beter. Een smartwatch heeft toch een wat moeilijker pad voor zich liggen. Want een horloge doet al precies wat het moet doen: de tijd vertellen. Een slim horloge kan zo veel meer en kan daadwerkelijk ondersteuning bieden voor sporten, slapen en gezonder leven. Je kunt hiervoor je smartphone gebruiken, maar tijdens het hardlopen gaan we doorgaans het liefst zo licht mogelijk op pad.
Een smartwatch is wellicht niet zo essentieel als een smartphone is, maar dan nog kan het apparaatje een leuke hobby zijn. Of je hobby ondersteunen. Smartwatches gaan voorlopig echter nergens heen, aangezien fabrikanten soms meerdere modellen per jaar lanceren. Wat je reden ook is voor het aanschaffen van een smartwatch, zorg ervoor dat die minimaal voldoet aan de vijf onderstaande eisen. Dan weet je zeker dat je een goed product in huis haalt.
1- Een altijd-aan-display
Als je een smartwatch koopt met een altijd-aan-scherm, dan kun je altijd direct zien hoe laat het is. Dat is het grootste voordeel van een ouderwets horloge, maar dat maakt hem tegenwoordig niet meer uniek. Niet alleen dat, je kunt ook je sportprestaties aflezen zonder dat je daarvoor eerst op een knopje hoeft te drukken. Zo houd je je sporttijd in de gaten, zie je direct de afgelegde afstand en kun je je verbruikte calorieën checken. Voor sommige sporters kunnen seconden cruciaal zijn; niet alleen voor renners, maar ook mensen die aan gewichtheffen doen.
Ondanks het feit dat we op de redactie gek zijn op allerlei gadgets en moderne apparaten, erkennen we ook dat onze tijd achter schermpjes best wat korter mag zijn. Hoe minder tijd we dus aan wat voor soort display dan ook besteden, hoe beter. Daarom waarderen we smartwatches met interactieve notificaties. Zo kunnen we direct reageren op wat er om ons heen gebeurt, zonder dat we daarvoor onze smartphones hoeven te pakken of een (soms wat onhandige) app hoeven te openen op dat kleine smartwatchschermpje.
Laad je smartwatch eenvoudig en betrouwbaar op met een bedrade oplader.
Houd je apparaat altijd gebruiksklaar, zonder gedoe.
Smartwatches zijn niet heel groot en hebben daardoor het nadeel dat ze kleine accu's hebben. Aangezien ze steeds meer doen en kunnen, is de accuduur er in de afgelopen jaren niet echt op vooruitgegaan. Aangezien we ook geen zin hebben om steeds uren te wachten totdat we het slimme horloge weer om kunnen doen, hechten we veel waarde aan snelladen. Zo kunnen we douchen en onszelf aankleden, terwijl het slimme horloge kort op de oplader ligt. Meestal gaat je gadget dan een dag mee, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het energieniveau.
4- Autodetectie voor je work-outs
Wat betreft de eerdergenoemde work-outs, dan is het ontzettend prettig om te zien dat veel smartwatches tegenwoordig automatisch detecteren dat je aan het sporten bent. Toegegeven, dit werkt het beste voor oefeningen met betrekking tot uithoudingsvermogen – dus fietsen, hardlopen, roeien enzovoort. De smartwatch herkent de oefening na een continue periode van specifieke bewegingen en maakt direct inzichtelijk hoe het ervoor staat. Vergeet je de tracking soms te activeren, dan heb je altijd een back-up achter de hand met deze stand.
5- Slaaptracking
Wat sommige mensen die vaak sporten nog weleens vergeten, is dat rusten minstens net zo belangrijk is als in beweging blijven. Je lichaam moet immers bijkomen en de prikkels verwerken. Dat doe je met een rustdag of een lekkere nacht slapen. Als je smartwatch over slaaptracking beschikt, dan kun je precies meten hoe het gesteld is met de kwaliteit van je slaap. Sommige modellen kunnen op basis van die data precies aangeven wanneer voor jou het beste sportmoment is of wanneer je beter een middag kunt overslaan om extra rust te pakken.
Conclusie
Uiteraard hebben slimme horloges veel meer te bieden dan de bovenstaande mogelijkheden. Maar dit vinden we wel de absolute ondergrens als het om functies en mogelijkheden gaat. Je kunt altijd voor jezelf bepalen welke features nog meer belangrijk zijn door de specificaties of reviews erop na te slaan, maar zo heb je in elk geval een goed startpunt.
👇🏻Op zoek naar een goede smartwatch? Check dan deze deals:
29-11-2024 18:11
Door: Wesley AkkermanFreelance tech- en gamejournalist die schrijft in begrijpelijke taal waardoor technologische ontwikkelingen, trends en producten voor iedereen toegankelijk zijn. Meer van deze auteur >
Review Samsung Galaxy Tab S10 Ultra – Voor wie niet op de centen let
Als je naar de prijs van de Samsung Galaxy Tab S10 Ultra kijkt, dan denk je wellicht: dat gaat toch nergens meer over? Je bent hier minimaal 1339 euro aan kwijt, en dan heb je nog maar de laagste configuratie in handen. In hoeverre kan een tablet dat bedrag waard zijn?
9
Fantastisch
Conclusie
We snappen best dat dit soort tablets geld mogen kosten, maar dit staat wat ons betreft niet meer in verhouding tot elkaar. Ja, dit is met afstand de allerbeste Android-tablet die je op dit moment kunt kopen, maar potdomme, minder dan dat mag je ook niet verwachten als je zo diep in de buidel tast. Je haalt dit product alleen in huis als je het beste van het beste wilt, en niet op de centen hoeft te letten.
Plus- en minpunten
Prachtig amoled-scherm
Krachtige processor
Goed updatebeleid
Werkstation
Entertainment op orde
Waterdicht en stofvrij
Mooiere foto's
Geen grote stap vooruit
Te hoge prijs
AI-opties vereisen Samsung-account
Hoewel de Tab S9 Ultra destijds voor een soortgelijk bedrag in de winkels te vinden was, vinden we het inmiddels wel welletjes met die hoge prijzen. De oude Ultra is nu online verkrijgbaar voor minder dan 1000 euro en zelfs dat is nog steeds een hoop geld. Voor de 1339 euro voor dit model krijg je een tablet met 12 GB aan werkgeheugen, 256 GB aan opslagruimte en een groot amoled-scherm van 14,6 inch. Je gebruikt het apparaat voor entertainment (games, films, series, foto's) en je werk, mits je nog los een toetsenbord aanschaft of je eigen randapparatuur gebruikt.
Als je meer opslagruimte of werkgeheugen, of toegang wil tot het 5G-netwerk, wees dan bereid om honderden euro's meer neer te leggen voor het systeem. Dat we op de Samsung-website de optie Leasen zien staan, verbaast ons niets, aangezien je inmiddels de prijs van een gemiddelde fiets of e-bike spendeert aan zo'n apparaat. Als je iets niet direct kunt kopen, zonder een lening af te sluiten, is het altijd nog maar de vraag of het verstandig is om dat product dan in huis te halen. Maar goed, die afweging ligt natuurlijk bij jezelf. Het moge duidelijk zijn: de prijs van de Ultra is torenhoog.
Dan rest de vraag natuurlijk: wat krijg je voor een bedrag van 1339 of – als je alle toeters en bellen erbij neemt – 1909 euro? Vrijwel een identieke tablet als het model van een jaar eerder.
Waarom Samsung de moeite neemt om zo'n marginale update uit te brengen is ons een raadsel, behalve natuurlijk dat er monetaire redenen voor te verzinnen zijn. Het scherm is even groot en beschikt over dezelfde specificaties. Het grote verschil: de anti-reflecterende laag, die de maximale helderheid net iets omlaag trekt. Maar het verschil daarin is gelukkig verwaarloosbaar.
De nieuwe tablet is verder een paar gram lichter en een millimeter dunner, maar daar merk je als gebruiker weinig van. Daar is het apparaat te groot en te log voor. Begrijp ons niet verkeerd hoor: dit is een onvervalst Samsung-product dat premium design uitstraalt en geen concessies doet aan bouwkwaliteit en gebruikersgemak.
Maar de Tab S9 Ultra was gewoon nog niet aan vervanging toe, net zoals de reguliere Tab S9 dat niet is. Dit jaar is er daarom geen reguliere Tab S10, en krijgen we naast de Ultra enkel nog de Tab S10+ voorgeschoteld.
Zijn er dan helemaal geen grote verschillen? Zeker wel: de processor. Normaliter werkt Samsung hiervoor samen met Qualcomm, maar dit keer slaat het de handen ineen met Mediatek. Onder de motorkap van de Samsung Galaxy Tab S10 Ultra zit namelijk een Dimensity 9300+-processor. Ten opzichte van de Snapdragon 8 Gen 2 in de Tab S9 Ultra is er sprake van een grote winst op het gebied van snelheid en gamingprestaties, maar het energieverbruik is nagenoeg gelijk. De 9300+ gaat verder gelijk op met de Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm.
Waarom Samsung dan niet toch voor (de naamsbekendheid van) Qualcomm kiest, laat zich raden. Maar ook op dit vlak geldt waarschijnlijk behaalde winst. Mediatek-chips zijn goedkoper dan die van Qualcomm. Gelukkig doen de high-end cpu's niet onder voor de Snapdragons van deze wereld. Daardoor heb je geen last van prestatieproblemen, gestotter of andere obstakels. Wat wel meteen opvalt, is de warmteontwikkeling. Zelfs wanneer je gewoon een website bezoekt in Samsungs eigen browser kan de tablet vrij snel warm worden. Dat is toch zonde.
Tijdens de testperiode van enkele weken is ons nog meer opgevallen. Zo maken de camera's foto's die net wat natuurlijk ogen dan voorheen. Weg is de gele gloed van de Tab S9 Ultra. Dat is opvallend, aangezien de hardware identiek is. Verder is het handig dat Samsung er standaard een S Pen-stylus bij levert en dat je de tablet in de gewone en Dex-stand kunt gebruiken. Samsung Dex is een desktopmodus voor Android. Je kunt externe apparaten (monitor, toetsenbord, muis) aansluiten of alles gewoon direct op het apparaat regelen.
De grote vraag is echter of je alles uit zo'n grote tablet gaat halen als de Tab S10 Ultra. Ja, er zijn flink wat creatieve apps beschikbaar binnen het Android-ecosysteem – maar digitale kunstenaars hangen massaal de iPad aan als het gaat om de betere apps voor tekenen en bewerkingssoftware.
De nieuwe Ultra moet het vooral hebben van zijn AI-opties, die we eerder gezien hebben op de S24-reeks en Z-modellen, zoals de recente Fold. Je kunt iets tekenen, en de AI maakt er dan iets moois van. Dat kan in allerlei verschillende stijlen.
Goed om te weten: je bent verplicht een Samsung-account aan te maken als je gebruik wil maken van AI-functies. Een drempel als je het ons vraagt, omdat dat nog vooral in het voordeel van de fabrikant is. Die heeft immers een extra databron erbij.
Onderaan de streep vinden we te weinig redenen om te upgraden naar een Samsung Galaxy Tab S10 Ultra wanneer je al beschikt over een Tab S8 of S9. Tussen de S9 Ultra en S10 Ultra zitten weinig grote verschillen, en we zien verder geen reden waarom de oudere tablets geen toegang zouden krijgen tot nieuwe AI-opties (als je daar al op zit te wachten).
De nieuwe tablet krijgt een jaar extra aan softwareondersteuning en draait uit de doos op Android 14. Begin 2025 verschijnt Android 15 met One UI 7, dat nog meer nadruk gaat leggen op kunstmatige intelligentie.
Aangezien die updates ook naar de vorige Ultra komen, kun je je ook afvragen wat dat waard is in een markt waar je meer dan 1000 euro betaalt voor high-end tablets. We snappen best dat dit soort dingen geld mogen kosten, maar dit staat wat ons betreft niet meer in verhouding tot elkaar. Ja, dit is met afstand de allerbeste Android-tablet die je op dit moment kunt kopen, maar potdomme, minder dan dat mag je ook niet verwachten als je zo diep in de buidel tast. Je haalt dit product alleen in huis als je het beste van het beste wil, en niet op de centen hoeft te letten.
29-11-2024 11:11
Door: Wesley AkkermanFreelance tech- en gamejournalist die schrijft in begrijpelijke taal waardoor technologische ontwikkelingen, trends en producten voor iedereen toegankelijk zijn. Meer van deze auteur >