Navigons 7310 ziet er stijlvol uit, met zijn gekromde rug en het glimmende frontje dat het hele voorpaneel bestrijkt. Glimmend, zei u? Gelukkig levert Navigon een anti-reflectie-laagje mee in de doos, mocht u hier prijs op stellen.
Aan de bovenzijde van de 7310 zit de aan/uit-knop, aan de onderzijde zien we een micro-sd-slot, usb mini-b-connector, koptelefoonuitgang en resetknop. Een externe gps-antenne kunnen we in de achterzijde insteken.
Het hoofdmenu bestaat uit vier knoppen: New Destination, My Destinations, Take Me Home en Voice Command. Daaronder zijn een drietal kleinere knoppen geplaatst voor power, opties en telefoonfuncties. De Voice Command-optie laat u een adres inspreken. U noemt hierbij de woonplaats, het adres en het huisnummer. Dit werkt behoorlijk goed. Heeft u een verkeerde stad ingesproken, dan snapt Navigon dat de straatnaam niet moet veranderen.
Ook aanwezig zijn 3D-landmarks, kenmerkende gebouwen die op het navigatiesysteem in 3D worden weergeven. Zo ziet u een representatie van de Eiffeltoren en de hoeken van aangrenzende gebouwen op de kaart. Of dit iets nuttigs toevoegt aan de kaartweergave is ons echter niet duidelijk.
Tijdens het navigeren is de kaartweergave behoorlijk duidelijk en niet zo overdreven als bij TomTom en Garmin. Wel zijn er veel icoontjes op het scherm te zien. Het scherm geeft informatie over het terrein en realistische weergaven van snelwegafslagen, waar de namen van de bestemmingen netjes voorgelezen worden, inclusief het afslagnummer. Points of interest zijn zichtbaar op het scherm; raak er eentje aan en u krijgt informatie over de betreffende poi, kunt er rechtstreeks heenrijden of een telefoontje plegen.
Het New Destination-scherm kan aangepast worden met drie categorieën van poi's die dan snel toegankelijk zijn. Het invoeren van een adres is handig, dankzij het adaptieve toetsenbord dat alleen de letters weergeeft die mogelijk zijn wanneer u typt. Een nadeel: als u navigeert op postcode kunt u het huisnummer niet invoeren.
Een systeem genaamd My Routes laat drie verschillende routes naar uw bestemming zien op een overzichtskaart. U ziet de verschillen in afstand en tijd en kunt zo uw voorkeursroute kiezen. Het systeem past zich naar verloop van tijd aan uw keuzes aan.
Met bluetooth kopiëren we zonder probleem het adresboek van onze Nokia N95 naar de Navigon. Op het hoofdscherm kunt u vier snelkoppelingen voor telefoonnummers aanmaken, erg handig. Hoewel de spraakkwaliteit van onze telefoongesprekken helderder is dan die bij Becker en Garmin, is het maximale volume te beperkt. Dit probleem komen we ook bij de gesproken instructies tegen. Ze zijn goed, met duidelijke rijbaaninstructies, maar zelfs met het volume vol open horen we de instructies niet boven de autoradio uit.
Er is veel in te stellen op de Navigon 7310, zoals gesproken waarschuwingen bij scherpe bochten of bij het overschrijden van de maximumsnelheid, maar de interface waarmee u deze instellingen bedient is wat nukkig. Zo kan het volume en de helderheid niet met een tik links (minder) en rechts (meer) geregeld worden, maar bij elke tap wordt de slider een stukje verder gezet tot het maximum bereikt is, waarna de slider weer naar nul verspringt. Gelukkig kunnen we het volume sneller instellen vanuit het navigatiescherm.
PluspuntenMinpuntenConclusie
duidelijk navigatiescherm
eenvoudige toegang tot poi's
leert routevoorkeuren
externe gps-connector
te stil
inconsistente interface
Met zijn relatief simpele navigatiescherm en duidelijke mogelijkheid om te kiezen uit alternatieve routes is dit Navigon-systeem erg prettig om mee te werken. Dankzij de 40 meegeleverde landenkaarten valt de prijs ons ook mee. Maar de concurrentie zit niet stil. Hoewel dit systeem op sommige punten een gelijkwaardige TomTom verslaat is het geluidsniveau een achilleshiel van dit systeem. Ook missen er nog een aantal mogelijkheden.
Pluspunten
Minpunten
Conclusie