Webasto- of Wallbox-laadpaal: wat is het verschil?
Er bestaan niet alleen verschillende merken en soorten elektrische auto’s, maar ook verschillende soorten en merken auto-laadpalen. Twijfel je welke merk laadpaal het beste bij jou past? We helpen je op weg door de verschillen tussen Wallbox en Webasto laadpalen te beschrijven.
Een laadpaal thuis voor je elektrische auto
Zowel Wallbox als Webasto bieden allebei laadpalen aan voor het opladen van elektrische auto’s thuis. Met de Webasto Pure II kun je snel, overzichtelijk en eenvoudig thuis je auto opladen. Weliswaar ontbreken slimme functies, maar het is een handige betrouwbare oplader die gewoon aan de muur hangt. Hij heeft een ingebouwde kabelhouder (dat staat wel zo netjes) en een ledlampje dat aangeeft wanneer je elektrische auto is opgeladen.
De Wallbox Pulsar is een krachtige en slimme lader in een klein formaat, waardoor hij zich perfect leent voor dagelijks gebruik aan huis. Vanwege de compacte afmetingen en het minimalistische ontwerp past dit model in elke garage.
Wil je een Wallbox lader maar dan voor op de zaak? Kijk dan eens naar de Wallbox Copper. Door het myWallbox-platform te gebruiken, kun je data bijhouden over oplaadsessies, verbruik, statistieken en gebruikers.
©SimonSkafar
Een slimme of domme laadpaal
Wil je een slimme laadpaal, dan kun je overwegen om de Webasto Live aan te schaffen. Het Webasto Live laadstation kan alles wat de Webasto Pure II ook kan, maar heeft daarnaast nog veel meer mogelijkheden. Want wil je je laadpaal niet alleen zakelijk of alleen privé gebruiken, maar én/én? Dan kan dat via de ingebouwde RFID-kaartlezer. Je hebt hier overigens wel een back-office abonnement bij nodig; de kosten worden dan automatisch worden verrekend.
De Webasto Live beschikt, net als veel andere slimme laadpalen, over Dynamic Load Balancing. Daarbij wordt de energie die je thuis gebruikt verdeeld. Als je in de avond bijvoorbeeld de oven, tv en nog een ander elektrisch apparaat aanzet, zal de laadpaal het laadvermogen iets terugschroeven. De maximale capaciteit wordt dan niet overschreden. Heb je zonnepanelen? Je kunt dan ook je zelf opgewekte elektriciteit gebruiken voor het opladen van je elektrische auto.
Kun je een laadpaal thuis laten plaatsen? Check hier het aanbod bij Coolblue.
©jonathanfilskov-photography
Max laadvermogen van laadpaal
Als we het hebben over het opladen van elektrische auto’s, dan wordt er vaak gesproken over ‘1 fase’ en ‘3 fasen’. Dit zijn belangrijke termen, want die bepalen welke type lader je moet aanschaffen wanneer je deze thuis wil laten installeren. Belangrijk hierin zijn de stroomsterkte en het aantal fasedraden van de aansluiting: 1 fasedraad bij een 1-faseaansluiting en 3 draden bij een 3-fasenaansluiting. Oudere huizen hebben meestal een 1-faseaansluiting.
De combinatie van het aantal aansluitingen en de stroomsterkte bepaalt het maximaal laadvermogen dat je kunt bereiken. Dankzij 3 fasen laden is de Webasto Pure II, met een maximaal laadvermogen van 11kw of 22kw, klaar voor de toekomst. De Wallbox is enkelfasig met een maximaal laadvermogen van 7kw verkrijgbaar, maar ook 3-fasig, zoals de Webasto Pure II met een maximale laadvermogen van 22kw.