Kun je wagenziek worden in een zelfrijdende auto?
Het is zomervakantie en veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie. Uit onderzoek blijkt dat vooral passagiers last kunnen hebben van wagenziekte, doordat ze gefocust zijn op bijvoorbeeld hun telefoon terwijl de auto rijdt. Bestuurders hebben hier veel minder last van omdat ze de beweging van de auto zien aankomen. Maar wat als je je auto zelf niet hoeft te besturen?
In dit artikel vertellen we je meer over cybersickness: dat is als je wagenziek wordt terwijl je in een zelfrijdende auto zit. TNO heeft daar onderzoek naar gedaan. Ook geven we je tips hoe je wagenziekte kunt voorkomen – ook handig wanneer je in een niet-zelfrijdende auto op weg gaat!
Lees ook: Vakantiekwalen (dus ook reisziekte!): zo loop je ze op en vooral: zo kom je er weer vanaf
Ontdek jouw perfecte elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl
Wat is wagenziekte eigenlijk?
Wagenziekte is een vorm van misselijkheid die kan optreden in een bewegend voertuig, zoals een auto, bus, boot of vliegtuig. De belangrijkste oorzaken zijn:
• Bewegingen van het voertuig (optrekken, afremmen, bochten nemen). Dit zorgt voor een mismatch tussen wat je ogen zien en wat je lichaam voelt.
• Kijken naar een scherm (telefoon, tablet, boek) terwijl het voertuig beweegt. Je ogen focussen op het scherm terwijl je lichaam de bewegingen voelt.
• Weinig zicht op de horizon door bijvoorbeeld achterin de auto te zitten. Dit verstoort je evenwichtsorgaan.
Typische symptomen van wagenziekte zijn: misselijkheid, overgeven, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Het is erg onprettig, maar meestal onschuldig en van voorbijgaande aard.
Wordt iedereen wagenziek?
Nee. Sommige mensen zijn gevoeliger voor wagenziekte dan anderen (zoals kinderen bijvoorbeeld). Uit een onderzoek van autofabrikant Ford blijkt dat er verder twee dingen belangrijk zijn: waar je precies in de auto zit en of je bestuurder bent of niet. Van alle mensen die aan het onderzoek meewerkten had 47 procent weleens last van wagenziekte wanneer ze op de achterbank zaten. Voor passagiers die voorin zaten, was dat 36 procent. Van de mensen die zelf achter het stuur zaten, had maar 17 procent er last van.
©estradaanton
Cybersickness: wagenziekte 2.0
Met de komst van zelfrijdende auto's doemt een nieuwe vorm van bewegingsziekte op: cybersickness. Deze ziekte ontstaat wanneer inzittenden van een autonome auto bezig zijn met andere activiteiten, zoals het kijken van films. Naar verwachting krijgt ongeveer 60 procent van de passagiers in zelfrijdende voertuigen hier last van.
Volgens professor Jelte Bos, onderzoeker van bewegingsziekte en desoriëntatie bij TNO, zullen ook bestuurders er last van gaan hebben. Dit komt omdat ze veel minder of helemaal niet meer gefocust op de weg zullen zijn en vaker, net als passagiers nu al, een mismatch zullen hebben tussen wat ze zien met hun ogen en voelen met hun lichaam. Ze zullen dus meer passagier worden, met alle wagenziekte-gevolgen van dien.
Maakt onderzoek een einde aan cybersickness?
Wie weet. Bij TNO doen ze in ieder geval onderzoek naar hoe erg mensen last hebben van bewegingsziekte. Dit gebeurt door te kijken naar lichaamsreacties zoals ademhaling en hartslag. Met deze kennis kunnen zelfrijdende auto’s zo geprogrammeerd worden dat ze situaties en rijbewegingen waarvan mensen misselijk worden, kunnen vermijden. Het zou dus kunnen leiden naar een rijstijl waarbij wagenziekte zoveel mogelijk verleden tijd wordt!
8 tips tegen wagenziekte
Tip 1: Rijd rustig, schakel soepel en rem niet al te abrupt af.
Tip 2: Zorg dat je naar buiten kunt kijken. Kleine kinderen? Gebruik een stoelverhoger.
Tip 3: Nog meer kinderen: zorg voor afleiding. Doe spelletjes waarbij je naar buiten moet kijken, bijvoorbeeld: wie spot het eerst een blauwe auto of een auto met een caravan erachter.
Tip 4: Slik een pilletje tegen wagenziekte. Die kun je gewoon bij de drogist of online aanschaffen. Voorbeelden zijn Cinnarizine en Primatour.
Tip 5: Zorg dat je niet te veel snoept of drinkt in de auto. Tussendoor even een vette hap halen is ook geen idee. Wil je toch wat drinken? Cola heeft een positief effect op je spijsvertering!
Tip 6: Word je ziek? Leun dan met je hoofd tegen het raam. Dat is én koel én er wordt gezegd dat de trillingen helpen om de wagenziekte te verminderen.
Tip 7: Ga voorin zitten als dat kan (want daar heb je minder last).
Tip 8: Zorg voor genoeg frisse lucht. Raampje een stukje open bijvoorbeeld. Let ook op de temperatuur. Wordt het te warm, zet dan de airco aan.