ID.nl logo
Tweedehands elektrische auto kopen met subsidie? Grijp nu je kans!
Mobiliteit

Tweedehands elektrische auto kopen met subsidie? Grijp nu je kans!

Sta je op het punt een elektrische occasion te kopen? Dan kom je op dit moment in aanmerking voor SEPP, de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s voor Particulieren. Op een gebruikte EV levert dat een voordeel op van 2.000 euro. Maar wacht niet te lang, want zodra de SEPP-pot leeg is, kun je fluiten naar je aankoopsubsidie!

In dit artikel vertellen we je alles over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s voor Particulieren, ook wel SEPP geheten.

  • Dit moet je allemaal weten over de SEPP
  • Aan deze voorwaarden moet je voldoen om de SEPP aan te vragen
  • Zo gaat de SEPP-aanvraag in zijn werk

Ontdek jouw perfecte elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl

De vraag naar elektrische auto's zit sterk in de lift

Elektrische auto’s zijn duur. In 2022 werd gemiddeld maar liefst 51.000 euro betaald voor een nieuwe EV, zo berekende de Bovag. Zelfs de goedkoopste EV op de markt, de Dacia Spring, kost al 21.750 euro. Toch is de vraag naar elektrische auto’s het afgelopen jaar sterk toegenomen. Van alle nieuw verkochte auto’s was 23,5 procent volledig elektrisch.

Ook lezen: 5 tips voor het opladen van je elektrische auto in de winter

Ook de vraag naar elektrische occasions groeit: Marktplaats becijferde dat het aantal zoekopdrachten naar gebruikte EV’s in 2022 met 38 procent is toegenomen. Gelukkig zit ook het aanbod van tweedehands elektrische auto’s sterk in de lift, met een groei van 42 procent ten opzichte van 2021.

©J&K

Elektrische auto kopen met subsidie

Voor een deel is deze stijging te verklaren door de SEPP, de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s voor Particulieren. Deze subsidie werd in 2020 door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het leven geroepen om de verkoop van elektrische auto’s onder particulieren te stimuleren, met als uiteindelijk doel het CO2-aandeel van het wegverkeer terug te dringen. Op dit moment maken particuliere kopers van een nieuwe elektrische auto aanspraak op een subsidie van 2.950 euro. Wie kiest voor een tweedehands EV, kan een tegemoetkoming op de koopsom van 2.000 euro aanvragen.

Subsidie op koop én op private lease

Om aanspraak te maken op de SEPP, dien je rekening te houden met een aantal strenge voorwaarden. Bij de subsidieaanvraag moet je allereerst een aankoopfactuur kunnen overleggen, die door een RDW-geregistreerd autobedrijf is verstrekt. Wanneer je je tweedehands elektrische auto van een particulier hebt overgenomen, voldoe je dus niet aan deze voorwaarde en wordt je SEPP-aanvraag afgekeurd. Het maakt trouwens niet uit of je de elektrische occasion (al dan niet op afbetaling) hebt gekocht of dat je de auto gebruikt via private lease.

Nog een belangrijk punt om rekening mee te houden, is de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto. Wanneer je een tweedehands EV hebt gekocht die op de datum van de eerste tenaamstelling tussen de 12.000 en 45.000 euro kostte, zit je veilig. Was de auto goedkoper of juist duurder, dan kom je niet voor subsidie in aanmerking.

Elektrische auto: technische vereisten

De auto zelf moet eveneens aan een aantal technische eisen voldoen. Op de eerste plaats dient de aandrijving volledig elektrisch te zijn. Een plug-in hybride, die weliswaar over korte afstanden elektrisch kan rijden, voldoet met zijn benzine- of dieselmotor niet aan deze voorwaarde. Nog een afvaller: de elektrisch aangedreven auto met range-extender – waarbij een secundaire verbrandingsmotor stroom voor de aandrijving opwekt. Let daar bijvoorbeeld goed op als je binnen de gestelde prijslimieten op zoek gaat naar een gebruikte BMW i3. Alleen de versie zónder range-extender voldoet aan de SEPP-voorwaarden.

Ook lezen: Een elektrische auto opladen, wat kost dat?

De elektrische auto moet volgens de WLTP-meetmethode een actieradius van ten minste 120 kilometer hebben. Als de auto volgens deze meetmethode niet in staat is om deze afstand met een volle accu (zonder onderweg bij te laden) af te leggen, dan kom je niet in aanmerking voor subsidie. Een auto die achteraf is omgebouwd naar elektrische aandrijving wordt eveneens geweigerd.

Is SEPP ook voor zzp’ers?

Wanneer je werkt als zzp’er en je wilt de aanschaf van een elektrische auto op de balans van je bedrijf zetten, dan kun je jezelf de moeite van de subsidieaanvraag besparen. De regeling is uitsluitend bedoeld voor particuliere kopers. Zzp’ers die hun tweedehands gekochte elektrische auto zowel zakelijk als privé willen gebruiken, profiteren van een bijtelling van 16 procent op de eerste 30.000 euro van de aanschafwaarde. Heb je voor de auto méér betaald, dan dient voor het bedrag boven 30.000 euro een bijtelling van 22 procent te worden berekend.

Zo vraag je de SEPP-subsidie aan

De aanvraag van de SEPP-subsidie is verder relatief eenvoudig: log met je DigiD-gegevens in op de daarvoor bestemde pagina van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Vul je persoonlijke gegevens en alle gevraagde data van de auto in, alsmede de gegevens van het RDW-geregistreerde autobedrijf waar de auto vandaan komt. Let wel: de koop mag niet vóór 1 januari 2023 gesloten zijn!

Als de aanvraag in gang is gezet, ontvang je per e-mail een bevestiging. Vervolgens beoordeelt de RVO of jouw aanvraag aan alle voorwaarden voldoet. Zo ja, dan krijg je binnen 13 weken bericht of de aanvraag is goedgekeurd. Daarna duurt het maximaal twee weken voordat de SEPP-subsidie wordt overgemaakt.

Subsidie binnen … EV de deur uit?

Je ontvangt het gehele subsidiebedrag in één keer. Als de 2.000 euro op je rekening is bijgeschreven, wil dat echter niet zeggen dat je de auto zonder consequenties meteen weer kunt verkopen. Als je de auto binnen een termijn van drie jaar weer verkoopt, dien je de subsidie deels terug te betalen. De RVO controleert met regelmaat of de auto nog steeds op jouw naam geregistreerd staat. Om ten volle te kunnen profiteren van het volledige subsidiebedrag, dien je de auto dus ten minste drie jaar in je bezit te houden.

©sopotnicki

Subsidiepot leeg? Helaas, op is op!

In januari is de SEPP-pot voor 2023 opnieuw gevuld. Voor nieuwe elektrische auto’s is een totaalbedrag van 67 miljoen euro beschikbaar gesteld, genoeg voor 22.711 kopers. Voor gebruikte EV’s is 32.400.000 euro aan subsidie gereserveerd, goed voor 16.200 SEPP-aanvragers. In feite blijft de subsidieregeling van kracht tot 31 december, maar als de pot al eerder leeg is, wordt deze niet meer bijgevuld.

Wil je in aanmerking komen voor de SEPP, dan moet je niet te lang wachten met de aankoop. Naarmate de tijd vordert, loop je meer risico om buiten de subsidieboot te vallen. En zul je dus moeten wachten tot 1 januari 2024 voordat je opnieuw in aanmerking komt voor de SEPP-regeling. Dat is dan trouwens meteen de laatste kans, want na 2024 wordt de subsidieregeling afgeschaft.



Tip: weten hoeveel er nog in de pot zit? Dat wordt online bijgehouden, en wel hier.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇