Dit moet je weten over banden voor elektrische auto’s
Steeds meer fabrikanten van autobanden ontwikkelen speciale banden voor elektrische auto’s. Doorgaans zijn deze banden duurder dan standaard autobanden in dezelfde maatvoering. Dus waarom zou je dergelijke EV-banden onder je elektrische auto moeten laten monteren?
In dit artikel vertellen we je alles over banden voor elektrische auto. We geven antwoord op de volgende vragen:
- Wat is het belang van een goede autoband?
- Aan welke eisen moet een autoband voldoen?
- Wat is het verschil tussen een normale autoband en een band voor een elektrische auto?
- Wat zijn de voordelen van een speciale EV-band?
- En wat zijn de nadelen van een band die is ontwikkeld voor elektrische auto’s?
Ook lezen: Private lease: deze 10 elektrische kilometervreters zijn het goedkoopst!
Wat is het belang van een goede autoband?
Als de garage belt om te vertellen dat de banden van je auto aan vervanging toe zijn, komt dat altijd op een ongelegen moment. In elk geval kun je voor het periodiek onderhoud rekenen op een veel hogere rekening dan begroot. Voor veel mensen is dat een reden om te kiezen voor een goedkope band. Maar is dat wel zo'n slimme keuze?
Laadpaal laten installeren?
Snel een offerte aanvragen doe je via onze zustersite Kieskeurig.nl!Misschien laat jij je keuze afhangen van andere factoren en kies je het merk en type dat het best uit een onafhankelijke bandentest van bijvoorbeeld de ANWB, de Duitse ADAC of een gerenommeerd automagazine komt. Voor zo’n A-kwaliteit band betaal je in de regel wel een hogere prijs, maar als deze band veel grip in de bocht biedt, garant staat voor een korte remweg (je zou maar een noodstop moeten maken voor een kind dat plotseling oversteekt) en bij slecht weer probleemloos het regenwater op de weg afvoert, dan is zo’n band zijn meerprijs ten opzichte van de goedkopere en kwalitatief minder goede band beslist waard. Je wilt tenslotte de autoband die de beste veiligheid voor jouw gezin én andere verkeersdeelnemers waarborgt.
Aan welke eisen moet een autoband voldoen?
Een autoband is een product waaraan heel veel en heel hoge eisen worden gesteld. Veel van deze eisen zijn in conflict met elkaar. Voor een goede grip wil je liefst een band met een zachte rubbersamenstelling en een zo groot mogelijk contactvlak op het wegdek. Kijk maar eens naar de banden waar Max Verstappen zijn snelste ronden op rijdt. Maar zo’n band is binnen de kortste keren versleten en weet zich geen enkele raad met nat asfalt. Voor je dagelijkse auto is zo'n band dus totaal onbruikbaar.
Je wilt een band met een lange levensduur, die een goede grip biedt en een goede waterafvoer heeft, maar een soepele rubbersamenstelling in combinatie met een ‘open’ bandenprofiel – de groeven in het loopvlak – levert ook meer afrolgeluid op. En ook dat heb je liever niet…
Sinds de uitvinding van de luchtband door John Boyd Dunlop in 1887 is men altijd blijven zoeken naar verbeteringen en aanpassingen, zodat een nieuwe autoband nóg betere prestaties levert dan diens voorganger. De perfecte band bestaat daarom nog steeds niet. Dat komt ook doordat de ontwikkelingen in de auto-industrie nooit stilstaan. Met de opkomst van de elektrische auto komen bandenfabrikanten opnieuw voor een heel nieuwe behoefte uit de industrie en vervangingsmarkt te staan.
Wat is het verschil tussen een normale autoband en een band voor een elektrische auto?
Steeds meer bandenmerken introduceren banden die speciaal zijn ontwikkeld voor elektrische auto’s. Onder een EV worden nóg hogere eisen gesteld aan het gripniveau. In de meeste gevallen brengt een elektromotor veel meer vermogen op de wielen over dan een motor op benzine of diesel. Door de grote accu die in de auto is geïntegreerd, zijn EV’s daarnaast een stuk zwaarder dan de modellen met een verbrandingsmotor. En dat gewicht moet niet alleen in beweging worden gebracht, maar ook veilig de bocht om en weer tot stilstand worden gebracht. Allemaal eisen die door de bandenfabrikanten worden meegenomen wanneer zij een speciale band voor elektrische auto's ontwikkelen.
Om een voorbeeld te geven: de Opel Corsa is er zowel met een benzinemotor als met elektrische aandrijving. Voor de Corsa met benzinemotor geeft Opel een gewicht op van een kleine 1.100 kilo, de versie met elektrische aandrijving weegt echter al ruim 1.500 kilo. Een gewichtsverschil van zo'n 36,5 procent. Zouden beide modellen op precies dezelfde banden staan, dan slijten deze onder de elektrische Corsa-e veel sneller. Om precies te zijn: 36,5 procent sneller!
©Hankook
Wat zijn de voordelen van een speciale EV-band?
Een band die speciaal is ontwikkeld voor een elektrische auto heeft een groot draagvermogen, doordat de constructie van de band – het karkas – extra is versterkt. De band is dus berekend op het hogere gewicht van de auto als gevolg van het accupakket. Je zou misschien zeggen: leg dan de banden voor een bedrijfswagen onder je elektrische auto. Maar daarmee zouden andere eisen weer teniet worden gedaan, die voor een elektrische personenauto erg belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: de tractie van de aangedreven wielen als het volle elektrische vermogen erop losgelaten wordt. Of de geluidsproductie; doordat motorgeluiden ontbreken in een elektrische auto, zou het afrolgeluid van een band extra goed hoorbaar zijn. Een ‘stille’ band is daarom extra belangrijk.
Doordat een EV-autoband minder snel slijt, zorgt deze ook voor minder verontreiniging. Gedurende de levensduur van de band slijten immers enkele millimeters rubber van het loopvlak. Elke auto laat bij elke rit een dun laagje rubber op het wegdek achter. Het rubber hecht zich aan het asfalt, maar bij een regenbui spoelen alle stoffen die in de rubbersamenstelling zijn verwerkt in de wegberm en komen ze in het grondwater terecht. Bandenfabrikanten worden door de wetgeving echter gedwongen om steeds meer gerecyclede en recyclebare materialen in hun autobanden toe te passen. Overigens is dat niet uitsluitend het geval bij speciale EV-banden.
En wat zijn de nadelen van een band die is ontwikkeld voor elektrische auto’s?
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan de EV-band. Op dit moment is zo'n speciale autoband duurder in aanschaf dan een normale autoband met dezelfde afmetingen en specificaties. Om een voorbeeld te geven: op een vergelijkingswebsite voor autobanden wordt voor de Michelin Pilot Sport EV in de maat 235/55 R19 een prijs tussen de 270 en 280 euro vermeld. Een standaard Michelin Pilot Sport 4 met soortgelijke specificaties heeft een verkoopprijs die algauw 50 euro per band lager ligt. Bij de ontwikkeling van deze band werd echter niet gekeken naar een lage rolweerstand voor een zo efficiënt mogelijk energieverbruik of een extreem lage geluidsproductie…