ID.nl logo
Mio MiVue 866 review - Dashcam met grote beeldsensor
© PXimport
Mobiliteit

Mio MiVue 866 review - Dashcam met grote beeldsensor

Mio positioneert zijn kersverse MiVue 866 als topmodel binnen de 8 Series. De voornaamste speerpunten van deze compacte dashcam zijn wifi, een grote beeldsensor van 2/3 inch en Full-HD-beeldkwaliteit met een framerate van 60 fps. Hoe presteert de dashcam? Lees het in deze Mio MiVue 866 review.

Een dashcam gebruik je allang niet meer alleen voor allerlei doemscenario’s, zoals het vastleggen van een verkeersongeluk of auto-inbraak. Hierbij fungeren de opnames als relevante bewijsvoering bij de afhandeling van een verzekeringsclaim of rechtszaak. 

De huidige dashcams ontpoppen zich namelijk steeds nadrukkelijker als je persoonlijke wegassistent. Zo kunnen ze je waarschuwen voor flitspalen, een verkeerde positie op de weg of een te hoge snelheid. In zekere zin komen de dashcams hiermee in het vaarwater van de navigatiesystemen terecht. Interessant is daarom de vraag in hoeverre zo’n extra apparaat in de auto eigenlijk bestaansrecht heeft.

De installatie van de MiVue 866 heeft weinig om het lijf. Schuif de meegeleverde steun in de montagehouder en steek een microSD-kaart van maximaal 256 GB in de behuizing. Verstandig is om de geheugenkaart eerst te formatteren. Vervolgens plak je de dashcam links van de binnenspiegel op het voorraam. 

De voedingskabel met 12V-stekker is extra lang, zodat je die langs de randen van het voorraam kunt wegwerken. Mio adviseert in de handleiding om hiervoor kabelklemmen te gebruiken. Jammer genoeg levert de Taiwanese producent die niet standaard mee. Een nadeel, want kopers willen de dashcam natuurlijk direct na aanschaf gebruiken.

Eerste gebruik

Na het starten van de motor is de dashcam meteen actief. Er verschijnt op het 2,7inch-scherm kortstondig een waarschuwing, maar er is te weinig tijd om de volledige boodschap te lezen. Na het kiezen van de Nederlandse menutaal begint de MiVue 866 vrijwel direct met opnemen. Vreemd genoeg komt het systeem niet automatisch met een melding om eerst het beeld te kalibreren. Dus vergeet niet om zelf nog via hulplijnen te bepalen waar de horizon zit, zich het midden van de weg bevindt en hoe hoog de motorkap zit. 

Het is van belang om dat nauwkeurig te doen, want anders ontvang je ten onrechte waarschuwingen voor bumperkleven of een verkeerde positie op de rijstrook. Overigens zijn deze gesproken waarschuwingen Engelstalig.

©PXimport

Opnames maken

Zoals iedere dashcam legt ook dit exemplaar via looprecording de volledige route vast. Dat gebeurt aan de hand van mp4-bestanden. De MiVue 866 splitst al het beeldmateriaal op in de categorieën Normaal, Gebeurtenis, Parkeren en Foto. Zodra de G-sensor een trilling detecteert, start de dashcam automatisch een beveiligde opname. 

Dergelijke beelden worden niet overschreven door nieuwe video’s. In de instellingen kun je de gevoeligheid van de G-sensor instellen. Tijdens de autorit toont het scherm de weg. Via de fysieke knoppen aan de onderzijde van de monitor kun je een foto maken, een noodsituatie vastleggen (beveiligde opname) en een flitslocatie toevoegen. Verder staan de huidige snelheid, tijd en gps-ontvangst continu in beeld.

De MiVue 866 heeft een grote sensor van 2/3 inch en biedt een videokwaliteit van 1080p op een framerate van 60 fps. De beelden zijn voor dashcam-begrippen dan ook erg scherp en hebben een intensieve kleurweergave. Ook tijdens autoritjes in de schemering ogen de beelden nog lang helder.

De groothoeklens biedt een kijkhoek van 150 graden, waardoor de cameralens moeiteloos meerdere rijstroken vastlegt. In de instellingen schroef je de videokwaliteit desgewenst terug naar 1080p op 30 fps of 720p op 30 fps. Je bespaart hiermee opslagruimte. De beeldfrequentie kun je instellen op 50 of 60 Hz.

©PXimport

Ook na het inparkeren houdt deze Mio-telg nog een oogje in het zeil. De summiere uitleg bij de Parkeerstand-instellingen in het menu verdienen meer duidelijkheid. Er zijn twee opties, namelijk de Smart modus en Passieve modus. Eerstgenoemde optie begint met opnemen na bewegingsdetectie of activatie van de G-sensor. Maar deze modus vereist een afzonderlijk verkrijgbare voedingsbron van Mio. 

De Passieve modus is om die reden interessanter. De dashcam bevat een bescheiden accu met een capaciteit van 240 mAh. Hierdoor kan de MiVue 866 in de passieve modus nadat de G-sensor geactiveerd is nog een tijdje opnames maken. Mio spreekt van maximaal 48 uur. Laat de dashcam daarom alleen in de auto hangen wanneer je kortstondig parkeert.

Wifi-ondersteuning

Deze dashcam heeft een wifi-adapter aan boord. Na installatie van de MiVue Pro-app op je smartphone verbind je op die manier beide apparaten met elkaar. De verbinding gebeurt rechtstreeks, dus dat kan prima zonder tussenkomt van het draadloze thuisnetwerk. 

Nadat je via de wifi-instellingen in het menu de koppeling tot stand hebt gebracht, kun je de opgeslagen video’s en/of foto’s naar de smartphone sturen. Ook kun je de MiVue Pro-app gebruiken om livebeelden te bekijken en nieuwe flitspaalgegevens en firmware-updates op te halen. Op ons reviewmodel duurde het binnenhalen en installeren van een update van 6 MB overigens erg lang.

©PXimport

Conclusie

Wanneer je voor eventuele doemscenario’s tijdens het autorijden graag beveiligingsopnames wilt maken, is deze MiVue 866 van Mio beslist een aanrader. Het apparaatje laat zich vrij eenvoudig bedienen en maakt aan de hand van een lichtgevoelige groothoeklens heldere opnames met een groot bereik. De wifi-ondersteuning is van toegevoegde waarde, omdat je hiermee gemakkelijk de video’s kunt overzetten en firmware-updates kunt installeren.

De fabrikant zou er wel verstandig aan doen om nieuwe gebruikers wat meer op sleeptouw te nemen, zoals tijdens het kalibreren van de dashcam en bij het activeren van de parkeerstand. Nu dien je deze zaken zelf in het menu uit te pluizen. De aanwezige waarschuwingen voor flitspalen en een te hoge snelheid hebben bij gebruik van een navigatieapparaat verder weinig nut.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Grote beeldsensor
  • Prima videokwaliteit met grote kijkhoek
  • Wifi-ondersteuning
  • Geen kabelklemmen meegeleverd
  • Engels gesproken waarschuwingen
  • Tijdrovende firmware-updates
  • Te weinig aandacht voor essentiële instellingen
▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.