ID.nl logo
Zo zorg je ervoor dat je smartphone lekker lang meegaat
© Nata Studio
Huis

Zo zorg je ervoor dat je smartphone lekker lang meegaat

De aanschaf van een smartphone is een flinke investering. Wanneer je dat elk jaar of vaker doet, dan is dat omwille van je portemonnee én het milieu niet echt duurzaam. Daarom zou het beter zijn als we allemaal wat langer met onze toestellen zouden doen, en met deze tips moet dat gaan lukken.

Wil je ook langer met je smartphone doen? Dat begrijpen we. Daarom hebben we een aantal tips waarmee je de levensduur van het apparaat verlengt. In het kort:

  • Zorg ervoor dat je smartphone op recente software draait
  • Ga bewust en slim om met de energie in de batterij
  • Kijk wat er mogelijk is met (het gebrek aan) de opslagruimte

Ook lezen: Aan deze goede doelen kun je je oude telefoon doneren

Laten we eerlijk zijn: zo nu en dan is het best lekker om een nieuwe smartphone te kopen. Je oude heeft immers al maanden geen opslagruimte meer, heeft wat schade opgelopen of moet constant aan de lader. Stuk voor stuk legitieme redenen om direct te upgraden. Maar soms kun je er prima nog een beetje omheen werken, waardoor je de aankoop kunt uitstellen. Handig voor mensen die niet veel te besteden hebben, er sowieso niet veel aan willen uitgeven of aan het milieu denken wanneer ze consumeren. Hoe het ook zij, met deze tips haal je meer uit je oude smartphone.

Update de software van je smartphone

Wanneer je smartphone aangeeft dat er een software-update voor het besturingssysteem beschikbaar is, dan is het verstandig die zo snel mogelijk te downloaden. Niet alleen vanwege nieuwe mogelijkheden, maar ook vanwege de extra digitale bescherming en optimalisaties. Dat gezegd komt er een tijd dat je smartphone zo oud is dat je er misschien goed aan doet bepaalde updates te negeren. Dan zorgen die alleen maar voor problemen met apps en prestaties, waardoor de telefoon onbruikbaar wordt. Maar dan is de smartphone waarschijnlijk al een jaar of vijf oud.

📞 Hoewel we altijd aanraden om ook apps up-to-date te houden, kan het soms beter zijn om updates over te slaan wanneer ze of te veel ruimte in beslag nemen, of ineens voor compatiliteitsproblemen zorgen. Soms ondersteunen apps oudere softwareversies op smartphones niet meer.

Ga bewust om met opslagruimte

Foto’s, video’s, apps en games – ze kunnen er allemaal voor zorgen dat de opslagruimte van je smartphone snel volzit. Voordat je naar de winkel rent om een nieuwe telefoon aan te schaffen, doe je er goed aan te kijken naar wat er nog mogelijk is. Sommige telefoons ondersteunen microSD-kaarten, waar je in principe hetzelfde op kunt opslaan als op het interne geheugen. Ook kun je investeren in een cloudopslagdienst voor je beeldmateriaal, en anders kun je de content via een usb-kabel overzetten naar een map op je computer (ervan uitgaande dat je daar wel genoeg ruimte hebt).

Aan cloudopslagdiensten geen gebrek. Als iPhone-bezitter ben je ongetwijfeld al bekend met iCloud, terwijl je als Android-gebruiker mogelijk dankbaar gebruikmaakt van Google Drive. Daarnaast heb je partijen als Dropbox en het Nederlandse Stack. Het gebruik van deze apps werkt heel simpel: je downloadt de app van de dienst, maakt een account aan (met een Apple- of Google-account hoeft dat niet eens) en plaatst alles in de map van de app, zodat die de bestanden met de cloud kan synchroniseren. Vervolgens kun je die bestanden indien nodig van je smartphone verwijderen.

📞 Voordat je de bestanden verwijdert, doe je er goed aan eerst te controleren of alles wel op je computer staat. Daar heb je een desktop-app voor nodig, die je via de website van de aanbieder kunt downloaden. Verwijder niet zomaar iets uit de synchronisatiemap, want dat kan ervoor zorgen dat je je bestanden voorgoed kwijtraakt.

©Konstantin Postumitenko Prostock-studio - stock.adobe.com

Let goed op de accu in je smartphone

We weten het allemaal: de accu in je smartphone gaat er na verloop van tijd op achteruit. Die dingen zijn helaas niet gemaakt voor het eeuwige leven. Maar je kunt als gebruiker wel invloed uitoefenen op die achteruitgang. Hoe vaker je je telefoon oplaadt, hoe sneller de aftakeling inzet. Met een paar handigheidjes kun je dat tegengaan. Denk dan bijvoorbeeld aan het verlagen van de helderheid van het scherm en allerlei opties als bluetooth en locatiediensten uit te schakelen. Je moet je telefoon niets op de achtergrond laten doen wat op dat moment eigenlijk niet nodig is.

Dat betekent dus ook dat je serieus moet kijken naar welke apps je installeert of geïnstalleerd hebt. En moet controleren of die op de achtergrond aan dataverwerking doen. Hoe meer apps iets op de achtergrond uitspoken, hoe eerder je accu er de brui aan geeft. Verwijder apps die je niet gebruikt (of schakel ze uit) en beperk ook de notificaties die binnenkomen – zeker wanneer je scherm oplicht op het moment dat er eentje binnenkomt. Mocht je accu er na een jaar of drie helemaal mee ophouden, check dan of het mogelijk is alleen de batterij te vervangen – dat scheelt echt enorm.

📞 Een accu vervangen kan enkele tientjes tot honderden euro’s kosten. Dat is helaas afhankelijk van de smartphone die je hebt en de manier waarop een fabrikant het toestel ontworpen heeft. Ook al kost het misschien 200 euro, dan nog is dat het overwegen waard. Een nieuwe telefoon is immers duurder.

🤖 Zo verwijder je apps in Android (via Google Play):

  • Open de Google Play Store-app.

  • Tik rechtsboven op je profielicoon.

  • Tik op Apps en Apparaten beheren en daarna op Beheren.

  • Tik op de naam van de app die je wilt verwijderen.

  • Selecteer Verwijderen.

🤖 Zo schakel je de notificaties uit in Android:

  • Open de app Instellingen op je telefoon.

  • Tik op de optie Meldingen en vervolgens App-instellingen.

  • Bekijk bij Meest recent welke apps onlangs meldingen hebben gestuurd. Tik in het dropdown-menu op Alle apps om meer apps te zien.

  • Selecteer een app door erop te tikken.

  • Zet de meldingen van de app aan of uit.

🍎 Zo verwijder je apps in iOS:

  • Houd de app ingedrukt.

  • Tik op Verwijder app.

  • Selecteer vervolgens Verwijder app en daarna Verwijder om te bevestigen.

🍎 Zo schakel je notificaties uit in iOS:

  • Ga naar de Instellingen.

  • Tik nu op Berichtgeving.

  • Selecteer de app waarvan je de meldingen uit wilt schakelen.

  • Zet de schakelaar bij Sta berichtgeving toe om.

Bescherm de hardware

Mocht je het geen gezicht vinden dat je telefoon krasjes of putjes heeft (en dat reden genoeg vinden om te upgraden), investeer dan eens in een goede case. Veel telefoons hebben tegenwoordig een glazen behuizing (vanwege het draadloze opladen) en iedereen weet: een ongelukkige val kan een hoop ellende of kosten veroorzaken. Koop een hoesje voor de achter- en zijkanten en een screenprotector voor op de voorkant. Je haalt het meest uit zo’n beschermlaag op het scherm als die gemaakt is van gehard glas. Mocht je die laag slopen, dan moet je hem wel snel vervangen.

Je kunt ook voor een plastic beschermlaag voorop kiezen. De plastic varianten zijn duurzaam, herbruikbaar en gaan lang mee. Ze hebben als nadeel dat je wel gemakkelijk krasjes en vingerafdrukken ziet zitten. Qua hoesjes heb je meer opties. Je kunt daarmee een stevige buitenlaag toevoegen die soms zelfs waterbestendig is. Andere hoesjes zijn met name bedoeld voor de camerabescherming. Wanneer je er eentje gebruikt, onthoud dan dat je 'm er zo nu en dan af moet halen. Tussen de hoes en de telefoon kan zich stof en viezigheid ophopen, dat in openingen terecht kan komen.


▼ Volgende artikel
De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis
© DragonImages
Huis

De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis

Je staat klaar om een foto te maken. Alles klopt: het licht, het moment, je onderwerp. En dan... kaart vol. Of erger: je camera herkent 'm niet eens. Het kiezen van de juiste geheugenkaart is dus heel belangrijk. Maar met al die formaten en capaciteiten kan dat nog best ingewikkeld zijn. In dit artikel lees je hoe je de juiste kaart kiest – eentje die past bij je camera én bij hoe jij fotografeert.

Om de juiste kaart voor jouw camera te vinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel kijken we naar: 📸 Kaartformaat 📸 Snelheid 📸 Merk 📸 Capaciteit 📸 Formatteren 📸 Veelvoorkomende fouten 📸 Onderhoud

Lees ook: 20 tips om de mooiste foto's te maken met je compactcamera

Welk type past bij jouw camera?

Niet elke kaart past bij elke camera. Het formaat moet kloppen, de snelheid moet aansluiten op wat je ermee doet, en het merk kan het verschil maken tussen probleemloos werken en verlies van data. En dan is er natuurlijk ook nog de capaciteit. Hieronder lees je daar meer over.

Kaartformaat

De ene geheugenkaart is de andere niet. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je camera. De meest voorkomende kaartformaten zijn SD (Secure Digital), CompactFlash (CF), XQD en de nieuwere CFexpress-kaarten.

Voor compactcamera's en instapmodel systeemcamera's is SD het meest gebruikte formaat, waarbij je onderscheid maakt tussen SDHC (tot 32GB) en SDXC (boven 32GB). Welke je nodig hebt, check je eenvoudig in je handleiding of via Menu > Instellingen > Geheugenkaart.

Voor professionele systeemcamera's en spiegelreflexen heb je vaak snellere kaarten zoals UHS-II SD-kaarten, XQD of CFexpress nodig, zeker als je 4K-video opneemt of in burst-modus fotografeert.

Snelheid

De snelheidsklasse van een kaart is minstens zo belangrijk als het formaat. Op SD-kaarten vind je aanduiding zoals Class 10, UHS-I of UHS-II, en een getal met een 'U' (bijvoorbeeld U3) of een 'V' (bijvoorbeeld V60). Hoe hoger het getal, hoe sneller de kaart. Voor 4K-video heb je minimaal V30 nodig, terwijl voor 8K-video V60 of V90 wordt aangeraden. Voor het controleren van de compatibiliteit kun je op je camera naar Bestandsinfo gaan en op de INFO-knop drukken terwijl je een foto bekijkt. Hier zie je welke schrijfsnelheid jouw camera gebruikt.

Supersnelle USH-II-kaart nodig?

Dan supersnel even naar

Merk

Merken maken ook verschil. SanDisk, Lexar, Kingston, Sony en Transcend staan goed bekend. Minder bekende kaartjes zijn goedkoper, maar je loopt meer risico op fouten. En een gemiste foto kun je niet terughalen.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Dat hangt af van je camera en je manier van fotograferen. Een RAW-bestand van 24 megapixel neemt gemiddeld 30MB in beslag. Een JPEG van dezelfde camera rond de 8MB. En video? Reken voor 4K op zo'n 350MB per minuut. Even rekenen dus: hoeveel foto's of minuten video maak je op een gemiddelde dag? Tel die bij elkaar op en neem daar nog eens de helft extra als veiligheidsmarge.

Wie af en toe foto's maakt met een compactcamera, heeft aan 32GB of 64GB meestal genoeg. Gebruik je een systeemcamera en schiet je in RAW, dan is 128GB een logische keuze. Ga je voor reportages of video-opnames, dan kom je al snel uit op 256GB of meer. Maar: één grote kaart is niet altijd beter dan meerdere kleinere. Mocht er iets misgaan, dan ben je niet meteen álles kwijt.

©Jimmyi23

Je kaart formatteren Zodra je een kaart in gebruik neemt, formatteer je die in de camera zelf, Druk op de Menu-knop van je camera en navigeer daarvoor naar Formatteren. Dit doe je bij voorkeur na elke shoot, uiteraard nadat je de beelden veilig hebt opgeslagen. Belangrijk: formatteren wist alles, dus maak altijd eerst een back-up via Bestandsoverdracht naar je computer of externe schijf.

Dit kan er misgaan – en zo voorkom je dan

Een fout die vaak gemaakt wordt: de kaart verwijderen terwijl de camera nog bezig is met schrijven. Dat kun je zien aan het knipperende lampje. Wacht altijd tot dat uit is voordat je de kaart verwijdert of de camera uitschakelt.

Ga er ook niet vanuit dat geheugenkaarten eindeloos meegaan. Ze hebben een beperkt aantal schrijfcycli. Gebruik je je kaart intensief, dan is vervangen om de twee tot drie jaar verstandig.

Onderhoud verlengt de levensduur. Formatteer je kaart eens per maand via het menu van de camera – niet op je computer. Camera's gebruiken een specifieke bestandsstructuur, en die raakt snel in de war als je via een computer formatteert.

Bewaar je kaarten op een droge plek, bij voorkeur in een beschermend doosje. Houd ze uit de buurt van magnetische velden van bijvoorbeeld speakers of telefoons. Werkt een kaart niet goed? Maak de contactpunten dan schoon met een droge, zachte doek.

©PheelingsMedia

Zekerheid zit in de voorbereiding

Een goede geheugenkaart maakt het verschil tussen zorgeloos fotograferen en frustratie achteraf. Kijk verder dan alleen de opslagcapaciteit. Snelheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met je camera zijn minstens zo belangrijk. Kies voor kwaliteit, stem af op je manier van werken en verzorg je kaart goed. Dan kun je blijven focussen op wat er echt toe doet: het vastleggen van het juiste moment.

▼ Volgende artikel
Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11
© sathit_koyram
Huis

Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11

Tijdens het werk word je waarschijnlijk regelmatig gestoord door binnenkomende e-mails, meldingen, berichtjes, systeemupdates en pop-ups. Het zijn meestal nuttige en leuke elementen, maar ze halen je wel uit je concentratie. In Windows 11 zit een nieuwe functie om deze afleidingen tijdelijk te dempen.

Snel afgeleid? Zo stel je in dat je computer je niet mag storen met allerlei meldingen:

  • Focus instellen vanuit de Windows Instellingen
  • Focus instellen via de tijd in het het systeemvak
  • Maximaliseer het Focus-venster voor nog meer opties

Hoe minder tijd achter de computer, hoe beter: Van schermverslaafd naar schermbewust: handige tips voor minder schermtijd

Focus instellen

Deze Focusmodus is een productiviteitstool die te vinden is in de Klok-app. Je kunt hem activeren vanuit de Windows Instellingen. Druk op Windows-toets+I en ga naar Systeem, waar je Focus vindt. Hier kun je de duur van een ongestoorde werksessie invoeren. Standaard is dit op 30 minuten ingesteld. Daaronder staan vier opties. Geef de timer weer in de Klok-app om zichtbaar te maken hoelang de sessie bezig is. Vink ook de optie aan om badges te verbergen in de taakbalk-apps. Daardoor kom je niet verleiding om aan die apps aandacht te schenken. Ook het knipperen in de taakbalk-apps verberg je om dezelfde reden. Schakel Niet storen in, dan worden al deze meldingen tijdens de sessie gedempt.

De meeste gebruikers vinken de vier opties aan.

Nog beter focussen?

Een koptelefoon met noisecancelling doet wonderen

In de klok

Het is ook mogelijk om Focus te activeren vanuit het systeemmeldingscentrum. Klik in de taakbalk op de datum- of tijdaanduiding. Hiermee open je de agenda en het meldingsgebied. Onderaan waar de knop Focus staat, kun je de duur aanpassen. Zodra je op de knop klikt, verschijnt de focustimer op het scherm. Terwijl een sessie actief is, zie je de klok en de resterende tijd en nog enkele andere relevante gegevens, zoals wanneer de volgende pauze is gepland. Zie je niet graag de tijdsduur die langzaam aftelt, dan verberg je die door op de drie puntje te klikken. Daarna kun je de optie Resterende tijd weergeven uitschakelen. Als je in de instellingen de optie Niet storen hebt ingeschakeld, blokkeert deze functie alle meldingen.

Nog acht minuten geconcentreerd werken en dan volgt een pauze van vijf minuten.

Ontspannen werken

Wanneer je Focus maximaliseert, zie je rechts de voortgangsgrafiek die toont hoelang je gisteren en vandaag de tool hebt gebruikt. Je kunt ook een Spotify-afspeellijst selecteren om je sessies te begeleiden met ontspannende muziek. Onderaan krijg je de taken te zien die in de app Microsoft To Do op je wachten.

Wanneer je Focus maximaliseert, krijg je nog meer informatie te zien.