ID.nl logo
Zo verstuur je foto's in hoge kwaliteit in WhatsApp
© Sylvain Robin/S ROBIN/OceanProd - stock.adobe.com
Huis

Zo verstuur je foto's in hoge kwaliteit in WhatsApp

WhatsApp is een nieuwe functie aan het testen waarmee gebruikers hun foto’s in hoge kwaliteit kunnen versturen. Hoe werkt deze functie? ID.nl legt het uit (en laat ook zien wat je kunt doen als deze nieuwe functie nog niet naar jouw telefoon is uitgerold).

📱 Dit kom je te weten na het lezen van dit artikel: Hoe je in de bètaversie van WhatsApp foto’s in de hoogste kwaliteit verstuurt | Hoe je nu al (al dan niet met een omweg) foto’s in hoge kwaliteit verstuurt | Hoe je aan de slag kunt met de bètaversie van WhatsApp

Lees ook: Je eigen avatar als sticker in WhatsApp.

Foto's in WhatsApp

In principe worden foto’s die je verstuurt via WhatsApp automatisch gecomprimeerd om opslagruimte en bandbreedte te besparen. Dit gaat alleen direct ten koste van de kwaliteit en details van je afbeelding.

Meta, de eigenaar van WhatsApp, test momenteel een functie waarmee je ein-de-lijk foto’s in de hoogste kwaliteit kunt versturen. Gebruik je de bètaversie van WhatsApp, dan vind je deze optie als je de app opent en vervolgens rechtsonder in het scherm op Instellingen tikt. Hier kun je kiezen in welke kwaliteit je je foto’s wilt versturen. Dat wordt vermoedelijk ook in de originele kwaliteit, al gaan er geruchten rond dat de foto’s alsnog een klein beetje zullen worden gecomprimeerd. Maar evengoed is dat een flinke verbetering ten opzichte van de huidige opties om afbeeldingen te versturen.

Kwaliteit nu al opkrikken

Er zijn nu ook al wel manieren om de kwaliteit van de foto’s die je wilt versturen op te krikken. Zo kun je via de Instellingen van WhatsApp tikken op Opslag en data en vervolgens op Media-uploadkwaliteit. Hier heb je de keuze tussen Automatisch (aanbevolen), Beste kwaliteit en Databesparing. Critici stellen echter dat het verschil tussen Automatisch en Beste kwaliteit erg minimaal is. Zo worden foto’s in de databesparingsmodus verstuurd in een resolutie van 1200 x 1600 tegen 1536 x 2048 onder de huidige Beste kwaliteit-optie. In alle gevallen worden je foto's op dit moment dus gecomprimeerd. De nieuwe optie zal voor veel fotoliefhebbers dan ook ongetwijfeld meer dan welkom zijn!

©Sara Michilin - stock.adobe.com

Er is een omweg

Toch is er ook een andere manier om via WhatsApp je foto’s in de hoogste kwaliteit te versturen. Tik in een gesprek op het plusje en daarna op Document in plaats van Foto- en videobibliotheek. Selecteer vervolgens de foto’s die je wilt versturen en druk op verzenden. WhatsApp comprimeert de foto’s dan niet, omdat ze worden aangemerkt als document. iPhone-gebruikers moeten hun foto’s hiervoor wel eerst in de Bestanden-app zetten.

Het nadeel van deze methode is dat je verstuurde foto’s in WhatsApp eerst moet downloaden voordat je ze kunt zien en is er een maximum van 100 MB per bestand. Dat is voor foto’s meer dan voldoende, maar te beperkt om wat langere video’s in de hoogste kwaliteit te versturen.

Helaas: het is nog niet bekend wanneer de functie officieel wordt uitgerold in de reguliere versie van WhatsApp.

- Justin, WhatsApp-expert van ID.nl

Bètaversie downloaden

Wil je als eerste de nieuwste functionaliteit van WhatsApp uitproberen, dan moet je de bèta-app van de chatdienst downloaden. Heb je een iPhone, dan kun je de Testflight-app installeren. Log in met je Apple ID en je ziet direct welke apps voor jou beschikbaar zijn als bètaversie. Android-gebruikers kunnen zich via deze link aanmelden voor het testprogramma van WhatsApp. Het lijkt er echter op dat er op het moment van schrijven geen nieuwe testers worden gezocht.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De mogelijkheid om foto’s in originele kwaliteit te versturen is overigens al een tijd beschikbaar in andere chatapps, waaronder Telegram (lees ook: Zo stap je over van WhatsApp naar Telegram).


P.S. Verstuur je iets per ouderwetsche post maar wil je het toch die WhatsApp-touch geven? 👇

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk. 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.