Zo verstuur je foto's in hoge kwaliteit in WhatsApp

© Sylvain Robin/S ROBIN/OceanProd - stock.adobe.com

Zo verstuur je foto's in hoge kwaliteit in WhatsApp

Geplaatst: 10 maart 2023 - 09:04

Justin Doornekamp

WhatsApp is een nieuwe functie aan het testen waarmee gebruikers hun foto’s in hoge kwaliteit kunnen versturen. Hoe werkt deze functie? ID.nl legt het uit (en laat ook zien wat je kunt doen als deze nieuwe functie nog niet naar jouw telefoon is uitgerold).

📱 Dit kom je te weten na het lezen van dit artikel: Hoe je in de bètaversie van WhatsApp foto’s in de hoogste kwaliteit verstuurt | Hoe je nu al (al dan niet met een omweg) foto’s in hoge kwaliteit verstuurt | Hoe je aan de slag kunt met de bètaversie van WhatsApp

Lees ook: Je eigen avatar als sticker in WhatsApp.

Foto's in WhatsApp

In principe worden foto’s die je verstuurt via WhatsApp automatisch gecomprimeerd om opslagruimte en bandbreedte te besparen. Dit gaat alleen direct ten koste van de kwaliteit en details van je afbeelding.

Meta, de eigenaar van WhatsApp, test momenteel een functie waarmee je ein-de-lijk foto’s in de hoogste kwaliteit kunt versturen. Gebruik je de bètaversie van WhatsApp, dan vind je deze optie als je de app opent en vervolgens rechtsonder in het scherm op Instellingen tikt. Hier kun je kiezen in welke kwaliteit je je foto’s wilt versturen. Dat wordt vermoedelijk ook in de originele kwaliteit, al gaan er geruchten rond dat de foto’s alsnog een klein beetje zullen worden gecomprimeerd. Maar evengoed is dat een flinke verbetering ten opzichte van de huidige opties om afbeeldingen te versturen.

Kwaliteit nu al opkrikken

Er zijn nu ook al wel manieren om de kwaliteit van de foto’s die je wilt versturen op te krikken. Zo kun je via de Instellingen van WhatsApp tikken op Opslag en data en vervolgens op Media-uploadkwaliteit. Hier heb je de keuze tussen Automatisch (aanbevolen), Beste kwaliteit en Databesparing. Critici stellen echter dat het verschil tussen Automatisch en Beste kwaliteit erg minimaal is. Zo worden foto’s in de databesparingsmodus verstuurd in een resolutie van 1200 x 1600 tegen 1536 x 2048 onder de huidige Beste kwaliteit-optie. In alle gevallen worden je foto's op dit moment dus gecomprimeerd. De nieuwe optie zal voor veel fotoliefhebbers dan ook ongetwijfeld meer dan welkom zijn!

WhatsApp

© Sara Michilin - stock.adobe.com

Er is een omweg

Toch is er ook een andere manier om via WhatsApp je foto’s in de hoogste kwaliteit te versturen. Tik in een gesprek op het plusje en daarna op Document in plaats van Foto- en videobibliotheek. Selecteer vervolgens de foto’s die je wilt versturen en druk op verzenden. WhatsApp comprimeert de foto’s dan niet, omdat ze worden aangemerkt als document. iPhone-gebruikers moeten hun foto’s hiervoor wel eerst in de Bestanden-app zetten.

Het nadeel van deze methode is dat je verstuurde foto’s in WhatsApp eerst moet downloaden voordat je ze kunt zien en is er een maximum van 100 MB per bestand. Dat is voor foto’s meer dan voldoende, maar te beperkt om wat langere video’s in de hoogste kwaliteit te versturen.

Helaas: het is nog niet bekend wanneer de functie officieel wordt uitgerold in de reguliere versie van WhatsApp.

- Justin, WhatsApp-expert van ID.nl

Bètaversie downloaden

Wil je als eerste de nieuwste functionaliteit van WhatsApp uitproberen, dan moet je de bèta-app van de chatdienst downloaden. Heb je een iPhone, dan kun je de Testflight-app installeren. Log in met je Apple ID en je ziet direct welke apps voor jou beschikbaar zijn als bètaversie. Android-gebruikers kunnen zich via deze link aanmelden voor het testprogramma van WhatsApp. Het lijkt er echter op dat er op het moment van schrijven geen nieuwe testers worden gezocht.

Zo verstuur je foto's in hoge kwaliteit in WhatsApp-24985961

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De mogelijkheid om foto’s in originele kwaliteit te versturen is overigens al een tijd beschikbaar in andere chatapps, waaronder Telegram (lees ook: Zo stap je over van WhatsApp naar Telegram).

0

Powered by

logo


P.S. Verstuur je iets per ouderwetsche post maar wil je het toch die WhatsApp-touch geven? 👇

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten