ID.nl logo
Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone
© PXimport
Huis

Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone

De meest gehoorde klacht over virtual reality is de prijs van de vr-headsets. Om die reden zijn steeds meer ontwikkelaars aan het zoeken naar een goedkoper alternatief. De meest logische keuze lijkt de smartphone met zijn hoge resolutiescherm en componenten die ook terug te vinden zijn in de moderne vr-bril. Het is dus niet zo gek dat er steeds meer programma’s verschijnen om van je smartphone een vr-headset te maken.

1 Smartphone als vr-set

RiftCat lijkt met VRidge het voortouw te nemen door een andere aanpak. Waar andere ontwikkelaars het beeld uit het venster streamen naar een app op de smartphone, laat VRidge je pc denken dat je smartphone een virtualreality-headset is. Dat werkt niet alleen een stukje sneller maar het grote voordeel is dat je via deze manier SteamVR- en Oculus Rift-spellen kunt spelen. Het instellen en configureren van de software is geen alledaagse kost, daarom nemen we je stap voor stap mee om van jouw smartphone een virtualreality-headset voor je pc te maken.

Wat heb je voor VRidge nodig

Allereerst heb je een moderne smartphone met minimaal Android 5.0 nodig. Voor iOS is op het moment van schrijven nog geen ondersteuning. Indien je de verbinding over wifi wil maken, dan heb je een stabiele en snelle wifi-verbinding nodig. RiftCat stelt zelf geen extreem hoge eisen aan de hardware: een Intel Core i5 2500, 4 GB ram en een videokaart als de Nvidia GeForce GTX 650 moet voldoende zijn. Daarentegen zullen de meeste vr-spellen wel het nodige van de pc vragen, daarom adviseren we de systeemeisen van Oculus en HTC aan te houden: minimaal een Intel Core i5 4590 of AMD FX 8350, 4 GB ram en een Nvidia GeForce GTX 970 of AMD Radeon R9 290. Als laatste heb je een mobiele vr-headset nodig. Deze headsets kun je tegenwoordig in supermarkten, speelgoedwinkels en elektronicazaken vinden. De prijzen variëren van vijf tot honderd euro.

2 VRidge downloaden en proberen

VRidge is niet gratis, de volledige versie kost op het moment van schrijven 15 euro. Je kunt het programma wel gratis uitproberen om te zien of het ook voor jouw configuratie goed werkt. De software zal niet bij iedereen even vlot werken. De proefversie kun je 10 minuten per sessie uitproberen. Download VRidge voor de pc en start de installatie. Als de installatie voltooid is, druk je op Start Using RiftCat. In het volgende venster kun je een account aanmaken. Dit kan met een bestaand socialmedia-account of door op de knop Register te klikken. Na het aanmaken en activeren van het account kun je inloggen in het programma.

©PXimport

3 VRidge op je mobiel

De installatie van de app is niet anders dan bij andere apps, maar voor de volledigheid hebben we de stap toch toegevoegd. VRidge kun je vinden in de Play Store. Als je na het downloaden en installeren de app opent, zie je de naam van je telefoontoestel en kun je verbinding maken via de desktop-app als je verbonden bent met hetzelfde wifi-netwerk of via een usb-kabel. De verbinding tussen je smartphone en je computer kun je maken via usb of wifi. Wifi is de gemakkelijkste manier en je blijft vrij van bungelende kabels aan je smartphone. Het nadeel is dat deze methode gevoeliger is voor vertraging. Het is dus van belang dat de wifi-verbinding snel en sterk genoeg is om de gegevens goed over te dragen.

4 Verbinding maken via wifi

Om via wifi te verbinden, start je het programma op de pc en klik je op het wifi-pictogram. Start vervolgens de app op je smartphone. Het programma op de pc zal automatisch de smartphone detecteren. Klik op Yes om de verbinding tot stand te brengen. Indien er geen verbinding wordt gemaakt, controleer dan eerst of de smartphone verbonden is met hetzelfde netwerk als de pc. Wifi-versterkers kunnen voor problemen zorgen. Indien de verbinding niet goed tot stand komt, probeer je het handmatig. In het programma op je pc kun je achter Awaiting connection at: het lokale ip-adres aflezen. Tik vervolgens in de app op Connect manually, vul het IP-adres in en tik op Connect. Zodra gevraagd wordt of de gevonden telefoon het toestel is, klik je op Yes om te bevestigen.

©PXimport

5 Verbinding via usb

De verbinding via usb is het meest betrouwbare. Let er wel op dat je smartphone niet automatisch de mobiele internetverbinding deelt met je pc. Je kunt dit voorkomen door tijdens het gebruik mobiele data uit te schakelen of vliegtuigstand in te schakelen. Schakel de applicatie op de pc in zodra de smartphone via usb is verbonden en de app is gestart. Klik op het usb-pictogram en als de software de smartphone ziet, klik je op Yes om te bevestigen. Als er geen verbinding wordt gemaakt, controleer dan of usb-tethering is ingeschakeld. Deze optie kun je snel vinden door op de drie streepjes linksboven in de app te tikken en te kiezen voor usb-tethering.

©PXimport

Kwaliteit

Hoewel RiftCat met VRidge al veel weet na te bootsen, is het natuurlijk nog niet te vergelijken met de kwaliteit die de Rift en Vive bieden. Het belangrijkste gemis is een positionele sensor, die de bewegingen van de headset volgt. Word je door deze beperking misselijk, zet dan de headset even af om bij te komen. Probeer om niet te snel met je hoofd te draaien en niet naar voren of opzij te bewegen tijdens het spelen. Simulatiespellen als Elite Dangerous of Project CARS, waarin je zelf in een bewegend voertuig zit en niet te veel hoeft te bewegen, lenen zich aardig voor VRidge.

6 Spellen RiftCat

Via het programma VRidge zelf kun je een aantal eenvoudige spellen of demo’s downloaden. Veel van de via RiftCat aangeboden software was ook te downloaden tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de Oculus Rift. De spellen vind je onder het tabblad Play Games Library. Installeren gaat gemakkelijk via de knop Install. Als een spel is geïnstalleerd, kun je het starten door op Play te drukken.

©PXimport

7 Spellen SteamVR

Voor SteamVR-spellen zorg je dat je een Steam-account hebt en dat Steam geïnstalleerd is op je pc. Start Steam en zorg dat VRidge verbinding heeft met je smartphone. Klik op de knop Play SteamVR. De eerste keer dat je dit doet, zal Steam vragen of het de SteamVR-software moet installeren. Controleer of VRidge nog is verbonden met je smartphone en klik vervolgens op het SteamVR-logo rechtsboven in het Steam-venster. Klik vervolgens op de rode tekst Kamerinstellingen starten. Kies voor de optie Alleen Staand, klik op Volgende en zorg dat bij Kalibreer je ruimte de smartphone naar je monitor gericht is als je op Midden Kalibreren drukt. Klik op Volgende en vul bij Lokaliseer de vloer je eigen lengte in. Klik op Volgende en Voltooid om de configuratie af te ronden. Je kunt nu een SteamVR-spel opstarten en spelen.

©PXimport

Revive voor nieuwe Rift-spellen

Het programma Revive is oorspronkelijk ontwikkeld om Oculus Rift-spellen met de HTC Vive te kunnen spelen, maar het werkt ook met andere vr-headsets en met VRidge, omdat het een vr-headset emuleert. Je hebt een Oculus-account nodig en de software Oculus Home. Start die software, maar sla de configuratiewizard over omdat er geen Oculus Rift is om te configureren. Installeer een van de spellen, bijvoorbeeld Lucky’s Tale. Ga vervolgens naar deze website, ga naar beneden tot Standalone games en klik op Download the Revive Injector here. Pak de bestanden uit naar de installatiemap van het spel; voor Lucky’s Tale is de standaardmap bijvoorbeeld: C:\Program Files\Oculus\Software\Software\playful-luckys-tale. Sleep het exe-bestand naar ReviveInjector_x64 en het Oculus Rift-spel wordt gestart.

8 Oude spellen Oculus Rift

Naast een eigen bibliotheek met spellen, is het ook mogelijk om oude Oculus Rift-demo’s en spellen te spelen met VRidge. Spellen die met de ontwikkelaarskit 0.8 of later ontwikkeld zijn, kunnen alleen gespeeld kunnen worden via Oculus’ eigen softwaredistributie platform Oculus Home. Veel oude vr-spellen vind je terug op deze website. Op de website kun je naast de knop Oculus Rift op het pijltje drukken om te filteren op Oculus Rift DK2-spellen. Als je een spel hebt gedownload en hebt uitgepakt klik je in VRidge op Play Oculus Rift Games (0.6 – 0.8 SDK) en open je het spel.

©PXimport

9 VRidge afstellen naar je wensen

Iedereen gebruikt een andere combinatie tussen smartphone-resolutie, headset-lenzen en pc-videokaart. Is het beeld in de vr-headset wazig of dubbel? Duik dan in de extra opties van VRidge. Als een spel gestart is, zie je op het scherm van je smartphone in het midden een tandwiel. Klik erop om de Interpupillary distance (afstand tussen de oogpupillen) en Scale (grootte van het beeld) aan te passen. Als VRidge niet verbonden is, zijn er onder Settings nog wat andere instellingen te vinden. Probeer deze alleen uit als de app niet goed presteert. Via de desktopsoftware kunnen de resolutie en de kwaliteit worden aangepast. Klik rechtsboven op het tandwiel en nogmaals op het kleine tandwiel. Als de verbinding erg traag is, dan kun je proberen de kwaliteit en resolutie omlaag te zetten. Ook is het mogelijk de framerate aan te passen, al is 60 frames per seconden eigenlijk al te weinig voor vr.

©PXimport

VRidge op je Gear VR

Heb jij een Samsung-telefoon en een Gear VR (die veelvuldig bij Samsung-telefoons werd weggegeven), dan hoef je gelukkig geen aparte smartphone-vr-headset meer aan te schaffen. De Gear VR steekt trouwens wat ons betreft kwalitatief gezien met kop en schouders boven de rest van de vr-headsets voor smartphones uit. Dit is mede te danken aan het feit dat Samsung het platform van Oculus gebruikt. Het grote nadeel is dat je alleen de Oculus-apps kunt gebruiken. Via het Sideload VR omzeil je dit nadeel, en kun je ook op je Gear VR VRidge installeren. Tijdens onze test bleef onze Samsung Gear VR wel herhalen dat spellen die we via SideloadVR gedownload hadden een beveiligingsrisico met zich meebrachten. De ontwikkelaar van het programmaatje geeft aan dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken, maar we vinden het wel het vermelden waard. Om SideloadVR te gebruiken download je die app vanuit de Play Store naar je Samsung-smartphone. Om SideloadVR te gebruiken, heb je een ontwikkelaarsaccount bij Oculus nodig. In de app staat stap voor stap vermeld hoe je een account kunt aanmaken en hoe je apps via SideloadVR kunt installeren.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou:

▼ Volgende artikel
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
Energie

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

Vol elektriciteitsnet

Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

Watch on YouTube

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

Salderingsregeling

De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

Netcongestie oplossen

Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

Zonneplan Nexus-thuisbatterij

Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

©Zonnneplan

Conclusie

De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.