Zo haal je het meeste uit Mail voor iOS

Nee, je hoeft geen genoegen te nemen met platte tekst wanneer je Mail-berichten aanmaakt op je iOS-apparaat. Ook hoef je je Gmail-berichten niet te archiveren als je ze liever weg wilt gooien.

Bovendien kun je een groter deel van je berichten te zien krijgen in de inbox weergave van Mail. Je kunt meteen naar je concepten gaan, geadresseerden beheren met het topje van je vinger en speciale waarschuwingen krijgen wanneer je baas je bijvoorbeeld een uiterst belangrijke e-mail stuurt. Lees ook: Snel naar jezelf mailen met Mail to Self voor iOS.

Lees verder voor acht iOS Mail-functies die je misschien nog niet kent.

Vet, cursief of onderstreept typen

Als je in je berichten graag cursief gebruikt of bepaalde woorden graag wilt onderstrepen, dan heb je geluk.

Het blijkt dat er een manier is om woorden in vet, cursief of onderstreept te typen in je Mail-berichten, maar het is niet meteen duidelijk hoe dit moet.

© PXimport

Het blijkt dat er een manier is om woorden in vet, cursief of onderstreept te typen in je Mail-berichten, maar het is niet meteen duidelijk hoe dit moet.

Selecteer gewoon de tekst die je wilt opmaken (houd het ingedrukt totdat er een zwarte pop-up-luchtbel verschijnt, druk op Select en houd de kleine blauwe handgrepen ingedrukt terwijl je ze versleept), druk op het pijltje helemaal aan de rechterkant van de luchtbel voor meer opties en druk op de knop BIU. Kies vervolgens een optie - Bold, Italics of Underline, en de wijziging zal op het lettertype van de geselecteerde tekst worden toegepast.

De "Archive"-knop in "Trash" veranderen

Als je de Mail-app van je iPhone of iPad gebruikt om berichten via je Gmail-account te versturen, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er geen Trash-optie is wanneer je in je inbox berichten naar rechts veegt; in plaats daarvan staat er een blauwe Archive-knop.

Dat is het standaard gedrag wanneer je met Gmail-accounts te maken hebt in de iOS Mail-app, maar geen zorgen. Er is nog altijd een manier om vanaf je iPhone Gmail-berichten naar de prullenbak te vegen.

© PXimport

Gooi je je Gmail-berichten liever weg dan dat je ze archiveert? Daar is een instelling voor.

Druk op Settings > Mail, Contacts, Calendars en druk op de naam van je Gmail-account. Druk op Account en vervolgens op Advanced. Zie je de header Move discarded messages into staan? Zet de instelling op Deleted Mailbox in plaats van Archive Mailbox.

Ga nu terug naar je Gmail-inbox in Mail en veeg een bericht naar rechts; je krijgt dan een rode Trash-knop te zien in plaats van de Archive-knop.

Adressen tussen velden verslepen

Je bent op een e-mail aan het reageren en merkt ineens dat een aantal geadresseerden in het cc-veld eigenlijk in het bcc-veld hadden moeten staan. Je zou natuurlijk hun e-mailadressen uit het cc-veld kunnen verwijderen en opnieuw in het bcc- veld intypen, maar dat is vervelend. Gelukkig is er een eenvoudigere manier.

© PXimport

Je hoeft adressen niet opnieuw in the typen als je een geadresseerde van het to-veld naar cc-wilt verplaatsen. Je kunt gewoon slepen.

De truc: houd een adres ingedrukt en sleep het gewoon naar het to-, cc- of bcc-veld.

Bonustip: Nu je toch bezig bent, kun je snel het e-mailaccount van waaruit je het bericht verstuurt veranderen (ervan uitgaande dat je meerdere e-mailaccounts op je iPhone of iPad gebruikt). Druk op het From-veld en kies een nieuw account uit de lijst.

De lengte van je voorbeelden veranderen

Standaard krijg je slechts een paar regels van de tekst van elk bericht in je Mail-inbox te zien. Als je dat wilt kun je meer laten weergeven - of minder, natuurlijk.

© PXimport

Je kunt meer of minder van je berichten laten weergeven in de iOS Mail-inbox.

Druk op Settings > Mail, Contacts, Calendars en druk op Preview (onder de Mail-header). Kies vervolgens een optie - minimaal nul en maximaal vijf regels laten weergeven.

De berichten in je inbox uit threads halen

Het sorteren van je e-mailberichten op thread is handig om je inbox op te schonen en de conversatiestroom goed te laten verlopen. Maar deze weergave kan er ook voor zorgen dat je een belangrijk bericht kwijtraakt omdat je door alle bomen het bos niet meer ziet.

© PXimport

Je hoeft alleen maar een knop om te zetten om ervoor te zorgen dat de iOS Mail-app de berichten in je inbox niet meer als threads weergeeft.

Als je je binnenkomende Mail-berichten liever in één lange, eenvoudig door te nemen lijst wilt zien is het een goed idee om deze instelling te gebruiken.

Druk op Settings > Mail, Contacts, Calendars en scrol naar de Mail-header. Zet de schakelaar naast Organize by Thread om.

Je Mail-berichten dicteren

Als je achter het stuur zit of om een andere reden je handen niet kunt gebruiken, kun je nog altijd Mail berichten opstellen en verzenden vanaf je iPhone of iPad. Hoe? Vraag het gewoon aan Siri.

Houd de thuisknop ingedrukt om Siri te starten (als je een headset gebruikt moet je de middelste knop op de in-line afstandsbediening ingedrukt houden) en zeg zoiets als "Compose an e-mail to Michael Scott" (of alleen "to my boss" als je Siri je relatie met je contacten hebt laten leren.

© PXimport

Als je het netjes vraagt zal Siri een e-mailbericht voor je opstellen en versturen.

Siri zal je door het proces van het opstellen van een Mailbericht heenleiden, van het verifiëren van het correcte e-mailadres (als er meerdere adressen op de contactkaart van een contactpersoon staan) tot het aanmaken van een onderwerp en het dicteren van het bericht zelf.

Als het bericht eenmaal klaar is, kan Siri het zelf versturen zodra je daar toestemming voor gegeven hebt.

Meteen naar je concepten gaan

Als je ooit een onafgemaakt e-mailbericht als concept hebt opgeslagen in de iOS Mail-app, weet je hoe lastig het is om het weer terug te vinden. Je moet het universele All Inboxes-scherm verlaten, een account selecteren en op de Drafts-map drukken - en als je het verkeerde account gekozen hebt, moet je weer helemaal teruggaan en het opnieuw proberen.

© PXimport

Er is een eenvoudigere manier om je Mail-concepten terug te vinden dan in de Drafts-mappen van je verschillende accounts rond te neuzen.

In plaats van in al je e-mailaccounts rond te neuzen kun je dit proberen: houd de Compose-knop ingedrukt (het vierkant met het potloodje onderaan in de hoek van het scherm). Er verschijnt dan een lijst met alle concepten in al je Mail-accounts.

Een notificatie krijgen wanneer een VIP je een bericht stuurt

Je zult nooit meer een e-mail van een goede vriend, dierbare of baas over het hoofd zien nadat je ze een VIP-status gegeven hebt.

Lees ook: Handleiding: Hou Mail overzichtelijk met 'gewone' en slimme postbussen.

Als een contactpersoon die in iOS als VIP is aangemerkt je een e-mailbericht stuurt, kun je een aangepaste notificatie krijgen - je kunt uit allerlei opties kiezen, zoals bijvoorbeeld een speciale ringtone of een waarschuwing op je scherm die je handmatig moet weghalen.

© PXimport

Als iemand in iOS als VIP gemarkeerd is kun je een aangepaste notificatie krijgen zodra hij of zij je een e-mailbericht stuurt.

Open de Mail-app, ga naar het Mailboxes-scherm en druk op het i-knopje naast VIP. Druk vervolgens op Add VIP om belangrijke contactpersonen aan de lijst toe te voegen.

Als je klaar bent moet je op VIP Alerts drukken om een aangepaste notificatie aan te maken; zo kun je een waarschuwing op het vergrendelscherm van je iPhone of iPad laten verschijnen terwijl e-mail-notificaties voor andere mensen alleen verschijnen wanneer je je apparaat ontgrendelt.

Bonustip: Je kunt ook aangepaste waarschuwingen instellen wanneer iemand op een belangrijke e-mailthread reageert. Swipe het bericht naar rechts, druk op More en druk vervolgens op Notify Me. Je kunt ook op het belletje drukken naast het onderwerp van een bericht waarop je reageert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten