Xiaomi worstelt met Nederlandse markt: keert de 14-reeks het tij?
Tijdens Mobile World Congress 2024 zet Xiaomi een flink media-offensief in. Het bedrijf nodigde pers en publiek uit aanwezig te zijn tijdens de keynote in de International Barcelona Convention Center, waar het zijn producten voor de komende maanden uit de doeken doet. En dat is nodig, vooral voor de Nederlandse markt. “Laat ik hier eerlijk over zijn: het is een worsteling.”
Dit artikel in het kort:
- Xiaomi introduceert HyperOS, een Android-gebaseerd platform voor hun nieuwe ecosysteem 'Human x Car x Home'
- Het ecosysteem verbindt meer dan 200 productcategorieën en 600 miljoen apparaten, inclusief smartphones, huishoudelijke apparaten, en een elektrische auto
- De Xiaomi 14-serie, waaronder de Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra met Leica-camera's, wordt aangekondigd
- De Xiaomi 14 Ultra heeft geavanceerde camerafuncties en een Photography Kit voor 199 euro
- Andere producten zoals de Xiaomi Pad 6S Pro 12.4-tablet en wearables zoals de Xiaomi Smart Band 8 Pro en Xiaomi Watch S3 worden ook onthuld
Tijdens het lanceringsevenement kondigt Xiaomi niet alleen een aantal nieuwe apparaten aan, maar ook een nieuw platform én een eigen ecosysteem. Of nou, een nieuw platform is wellicht wat overdreven, aangezien het zogenaamde HyperOS ‘gewoon’ op Android draait. Dat aangepaste besturingssysteem komt naar een groot aantal slimme apparaten (ook voor in je smarthome), en al die apparaten vallen dan onder de noemer 'Human x Car x Home'. Zoals de naam al doet vermoeden, brengt Xiaomi hiermee alle huidige en nieuwe producten samen.
Elektrische auto en robothond
Het nieuwe ecosysteem brengt meer dan tweehonderd productcategorieën samen en bedient bijna 600 miljoen apparaten wereldwijd. Daar vallen in elk geval de smartphones en tablets onder die tijdens MWC 2024 zijn gepresenteerd, maar ook de slimme apparaten in huis. Denk dan aan een slimme stofzuiger, een koelkast, een was-droogcombinatie, allerlei keukenapparaten, wearables én de onlangs gepresenteerde elektrische auto. Al weten we momenteel nog vrij weinig over de Xiaomi SU7 – daar kon de fabrikant tijdens de beurs niets over vertellen.
Een ander product waar weinig mee gedaan werd, is de Cyberdog 2. Dat is een vernieuwde versie van de robothond van Xiaomi, die op afstand bestuurbaar is via een app. Hij kan filmen, backflips doen en hondenbewegingen maken, en alles werkt via een app. Het is geen autonome robot en ook niet echt een product dat massaal zal worden geproduceerd. Op de vraag wat dan precies het praktisch nut is van zo’n robothond, kregen we dan ook het antwoord: “Om te laten zien wat we kunnen.”
De ster van de show: Xiaomi 14 Ultra
De meeste aandacht gaat uit naar het nieuwe smartphone- en mobile-portfolio van Xiaomi. Tijdens de keynote in de International Barcelona Convention Center, waar pers en fans van het merk zich van over de hele wereld hebben verzameld, kondigt de fabrikant de Xiaomi 14-reeks groots aan. Oplettende lezers weten dat het toestel een paar dagen ervoor al voor de Chinese markt is gepresenteerd, en deze presentatie was dan ook voor Europa bedoeld. Net als vorig jaar kunnen we twee nieuwe smartphones verwelkomen, namelijk de Xiaomi 14 en de Xiaomi 14 Ultra.
Zoals bij enkele voorgangers ook het geval was, staat de samenwerking met Leica centraal. Dat is een Duitse fabrikant van optische apparatuur, dat onder meer camera’s, lenzen en richtkijkers maakt. Deze samenwerking heeft voor de Xiaomi 14 Ultra een quad-cameraconfiguratie opgeleverd, met brandpuntsafstanden variërend van 12 tot 120 millimeter. De hoofdcamera van 50 megapixel heeft een traploos variabel diafragma van ƒ/1,63 tot ƒ/4,0 en biedt belichtingsaanpassingen in allerlei scenario's. Ook is er een 1-inch LYT-900-beeldsensor met een dynamisch bereik tot 14 EV.
De set-up van vier lenzen wordt aangevuld door de ‘zwevende’ telefotocamera van 75 millimeter, een periscoopcamera van 120 millimeter en de ultragroothoeklens van 12 millimeter. Met dit systeem kun je video’s in 8K bij 30 frames per seconde opnemen, of 4K-video bij 120 fps. Andere trucjes zijn 5x slow-motioneffecten, Dolby Vision-opnamen en beeldstabilisatie. En met een extra microfoon kun je tevens geluid in surroundsound opnemen. Met de Movie-modus zou je zelfs een complete film in topkwaliteit kunnen schieten – tenminste, als we de promotiebeelden mogen geloven.
Zo’n promotiefilmpje overdrijft een specifieke mogelijkheid om bepaalde ideeën extra scherp over te brengen. Maar om het idee toch wat kracht bij te zetten, brengt Xiaomi een speciale Photography Kit uit voor 199 euro. Dat is een speciale grip voor je smartphone die beschikt over een tweestaps-ontspanknop (hadden we die maar in het echte leven), een zoomhendel, een instelbare video-opnameknop en een extra draaiknop. Ook is er een powerbank die de accucapaciteit uitbreidt met 1.500 mAh (boven op de 5.300 mAh in het toestel zelf).
'Een groot getal'
Verder beschikt de Ultra over een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (waar de Qualcomm-directeur trots over kwam vertellen op het brede podium) en in Nederland beschikbaar in één opslagvariant (in andere landen heb je de keuze uit 256 GB, 512 GB en 1 TB). Het ltpo-amoledscherm is 6,73 inch groot en heeft een wqhd+-resolutie. De beelverversing bedraagt maximaal 120 Hz. Verder is er ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+, en kun je uitgaan van een maximale helderheid van 3000 nits. De kosten: minimaal 1499 euro. Dat is niet mals, weet ook Xiaomi zelf.
"Het is een groot getal, ja", zegt Michael Cige, deputy countrymanager van Xiaomi in de Benelux, in een interview met ID.nl. "We hopen dat het desondanks een succes wordt. Maar laat ik eerlijk zijn: we weten dat dit een hoge prijs is." Tussen de Xiaomi 14 en Ultra zit een groot prijsverschil van 500 euro. Waar komt dat vandaan? Wij vermoeden dat de extensieve samenwerking met Leica daar een rol in speelt, en het feit dat de Xiaomi 14 Ultra een veel beter camerasysteem heeft. "Dat klopt, maar dat is natuurlijk niet het enige verschil. Maar de camera speelt hier wel een grote rol in."
Ondanks die prijs gelooft Cige dat de Xiaomi 14 Ultra een succes kan worden. "De eerste pre-order-resultaten zijn veelbelovend", legt hij uit. Het toestel werd eerder voor China uitgebracht en is sinds deze week dus ook te bestellen in Europese landen. "Zeker in landen als Duitsland en Frankrijk zijn die resultaten quite okay, quite nice." Cige benadrukt meerdere keren tijdens het gesprek dat dit het eerste toestel van Xiaomi binnen dit prijssegment is. De Xiaomi 13 Ultra had in 2023 nog een fors prijskaartje van 1299 euro. Met 1499 euro gaat de Xiaomi 14 Ultra daar flink overheen.
Waar voor je geld
"Met dit toestel willen we werken aan de high-end perceptie van de consument." Daarvoor haalt Xiaomi een hoop uit de kast. "Daarom werken we zo nauw samen met Leica en met Qualcomm, en nodigen we de directeuren uit op het podium tijdens onze aankondiging." Maar daar blijft het niet bij. "We voorzien mensen van de beste technologie", claimt Cige. "En de beste technologie heeft z’n prijs. Dat geldt voor alle merken. Daar gaan we het nu verder niet over hebben, maar ook bij hen zijn de prijzen omhooggegaan. En ja, voor Xiaomi is dit echt een grote stap."
Daarmee verwijst de country manager naar een oude filosofie van de fabrikant: value for money. "Soms denken mensen nog weleens dat je geen waarde voor je geld meer aanbiedt, als je boven de duizend euro gaat zitten met je prijs. Maar dat doen we nog steeds", zegt Cige zelfverzekerd. "Zeker in vergelijking met de concurrentie. We zijn immers goedkoper en we hebben betere specificaties." De country manager is tot slot van mening dat Xiaomi als merk groot genoeg is om die prijs te kunnen verantwoorden – ook al staat het voornamelijk bekend als budgetmerk.
Het gaat ook om naamsbekendheid
De meeste smartphonemerken brengen jaarlijkse meerdere smartphones uit. Tussen oude en nieuwe versies zit doorgaan tien tot twaalf maanden. En de vraag is dan eigenlijk altijd: hoe rendabel is dat? "We vinden niet dat we te veel smartphones uitbrengen", zo begint Cige. "Het gaat ons ook om naamsbekendheid. We moeten daarnaast toestellen uit blijven brengen om onze technologie tentoon te stellen. Daar stoppen we immers een hoop geld in." Cige is er niet van overtuigd dat de wowfactor per toestel groter zou zijn als er meer tijd tussen de releases zou zitten.
De manager vindt dat de stappen tussen bijvoorbeeld de Xiaomi 13 en Xiaomi 14 groot genoeg zijn om een nieuwe release te rechtvaardigen. Maar die strategie legt niet overal windeieren. In Nederland gaan de zaken niet goed. "Laat ik hier eerlijk over zijn: het is een worsteling. En we weten ook niet waarom, in vergelijking met andere West-Europese landen. Maar we blijven dingen uitproberen en de markt onderzoeken, zodat we uiteindelijk een oplossing voor het probleem vinden. Hopelijk brengen we Xiaomi dan weer naar de vierde plek op de Nederlandse markt, maar het is moeilijk."
Overige aankondigingen
Naast de Xiaomi 14 Ultra komen tijdens de keynote ook andere producten voorbij. Zo kunnen we rekenen op de reguliere versie van de Xiaomi 14, die met een prijskaartje van 999 euro een stuk goedkoper is. Die heeft vrijwel dezelfde specificaties, met als belangrijkste verschillen een iets ander camerasysteem, een kleiner scherm en een kleinere accu. Ook zien we de Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, een tablet die je onder meer als previewscherm voor de Xiaomi 14 Ultra kunt gebruiken. Het apparaat heeft een 12,4inch-scherm, een beeldverhouding van 3:2 en beeldverversing van 144 Hz.
De schermresolutie van de Xiaomi Pad 6S 12.4 bedraagt 3048 x 2032 pixels en de accu heeft een capaciteit van 10.000 mAh. Onder de motorkap zit een krachtige Snapdragon 8 Gen 2-processor. Dat mag dan wel het model van vorig jaar zijn, maar vergis je niet in de snelheid en kracht van deze chip.
Tot slot komen er nog wat wearables aan. Denk dan aan de Xiaomi Smart Band 8 Pro, Xiaomi Watch S3 en de Xiaomi Watch 2. De S3 is een multifunctionele smartwatch met een klassiek ontwerp, terwijl de Watch 2 meer gericht is op een jonger publiek met een wat simpel doch stijlvol ontwerp.
Prijs en beschikbaarheid
De Xiaomi 14 kost minimaal 990,99 euro en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en groen. De Xiaomi 14 Ultra kost 1.499,99 euro en kun je kopen in de kleuren zwart en wit. De Xiaomi 14 Ultra Photography Kit is vanaf 22 mei afzonderlijk verkrijgbaar voor 199,99 euro. De Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 is verkrijgbaar vanaf 699,99 euro.
Tot slot kijken we nog even naar de wearables. De fitnessband is met 69 euro het goedkoopst, terwijl de Watch S3 149,99 euro kost en de Watch 2 199 euro moet opleveren. De meeste producten kun je nu vooruitbestellen of soms zelfs al kopen via verschillende kanalen.