ID.nl logo
Windows 8.1 Update 1 - Trekt XP-gebruikers over de streep?
© PXimport
Huis

Windows 8.1 Update 1 - Trekt XP-gebruikers over de streep?

In tegenstelling tot de aanpassingen die Microsoft doorvoerde in de update van Windows 8 naar 8.1 is nu het meeste gesleuteld om het besturingssysteem geschikter te maken voor gebruik met muis en toetsenbord. Is het besturingssysteem nu daadwerkelijk de moeite waard voor XP-overstappers?

Windows 8 is de eerste versie van Windows die eindelijk echt geschikt is voor aanraakschermen, maar dat resulteerde in een besturingssysteem met twee gezichten: een geblokt startmenu die het geschiktst is voor aanraakbesturing enerzijds, en het vertrouwde, doch gemankeerde, bureaublad voor muis- en toetsenbordgebruikers anderzijds.

Echt populair werd het nieuwe besturingssysteem tot dusver niet. Het zorgde ervoor dat Microsoft beide boten miste: tablets met Windows 8 kunnen bij lange na niet tippen aan de verkoopcijfers van iPads of Android-tablets én de computermarkt bleef op zijn gat liggen. Veel overstappers van oudere Windows-versies zijn er ook niet geweest. Sterker nog: Windows 7 laat nog steeds een grotere groei zien dan Windows 8.

De uitdaging voor Microsoft is nu vooral om Windows XP-gebruikers te verleiden om te upgraden naar Windows 8. Vooral omdat Microsoft ervoor heeft gekozen het populairdere Windows 7 niet meer te verkopen, moet Windows 8 als veilig alternatief voorkomen dat gebruikers overstappen naar Mac OS, Chrome OS of Linux ... of erger nog, het onveilige Windows XP blijven gebruiken. Met Windows 8.1 Update 1 worden enkele kleine stapjes vooruit gezet die vooral de desktopomgeving ten goede komen. Maar Microsoft heeft meer in petto.

Starten naar het bureaublad

Windows 8 schotelde je na het opstarten direct het nieuwe startmenu voor. Een welkome aanvulling die Microsoft inbouwde in Windows 8.1 was de mogelijkheid om direct op te starten naar het bureaublad, hoewel dit wel wat verborgen zat in de instellingen.

Windows 8.1 Update 1 gaat één stap verder en herkent of je systeem over een aanraakscherm beschikt of niet. Zo niet, dan start het systeem automatisch op in het bureaublad. Ook worden sommige bestandstypes in de klassieke omgeving niet meer standaard geopend in fullscreen-apps in het nieuwe startmenu, maar in gewone, daarvoor bestemde desktop-programma's. Zo wordt het nieuwe startmenu je minder opgedrongen op je pc en dat voelt een stuk vertrouwder.

©PXimport

Windows 8-apps kunnen nu ook worden gepind aan de taakbalk.

Startknop

Het wegnemen van de startknop en het bijbehorende uitklapmenu wordt een beetje gezien als de aanjager van het negatieve sentiment rondom Windows 8. Het mankeerde in feite de bureaubladomgeving die veel gebruikers gewend waren. Windows 8.1 bracht de startknop weer terug naar het bureaublad, maar dat was slechts half werk. De knop was wel aanwezig, maar het uitklapmenu ontbrak nog steeds. In plaats daarvan bracht de knop je direct naar de moderne startomgeving. Technologiewebsite The Verge weet echter te melden dat in de volgende grote update van Windows 8.1 het vertrouwde startmenu zijn herintrede zal maken, inclusief bijbehorend uitklapmenuutje dus!

Hoe zet je dat ding uit?

Door het weghalen van het klassieke startmenu is het voor veel gebruikers flink zoeken geweest naar basale functionaliteit zoals het uitschakelen en herstarten van het systeem. Deze zit verscholen in een Charms-balk die je uit de rechterkant van het scherm schuift.

Windows 8.1 Update 1 voegt echter in het startscherm in de rechterbovenhoek een uitknop toe, waarvandaan je kunt kiezen het systeem te herstarten, in de slaapstand te zetten of uit te schakelen. Daarnaast is een zoekknop geplaatst, voor de gebruikers die er nog niet achter zijn gekomen dat je direct kunt zoeken door in het startscherm te beginnen met typen.

Opvallend is ook dat de taakbalk van het bureaublad zijn intrede doet in het startscherm. Deze roep je op door met de muis naar de onderrand te gaan. Handig is ook dat je apps uit de Windows Store vast kunt pinnen aan de taakbalk. Op deze manier worden de twee werelden die Windows 8 biedt beter met elkaar geïntegreerd, hoewel de taakbalk in fullscreen Windows 8-apps soms wel wat in de weg lijkt te zitten.

In deze apps is het echter ook mogelijk om bovenin een zwarte balk te krijgen, door met de rechtermuisknop in de linkerbovenhoek te klikken. In deze zwarte balk worden knoppen getoond om de app af te sluiten, splitsen of te minimaliseren. Een handigheidje die het nieuwe startscherm bruikbaarder maakt voor gebruik met de muis.

©PXimport

Vanuit het startscherm schakel je eenvoudig de pc uit.

Lagere systeemeisen

Niet alleen heeft Microsoft vernieuwingen doorgevoerd in het besturingssysteem. Ook hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat Windows beter draait op systemen met slechts 1 GB aan geheugen en 16 GB aan opslagruimte. Hierdoor kan Microsoft beter de concurrentie aan met Chromebooks en goedkope Android-tablets.

©PXimport

Apps kan je nu ook uitschakelen met een druk op het kruisknopje.

Conclusie

Windows 8.1 Update 1 brengt het besturingssysteem een stapje dichterbij het Windows 8 dat het eigenlijk vanaf het begin af aan had moeten zijn. De wijzigingen zijn niet zo groot, maar voor gebruikers zonder aanraakscherm werkt alles net even handiger en voelt het nieuwe startmenu iets minder opgedrongen en beter geïntegreerd aan. Of het genoeg is om de reputatie van Windows 8 op niveau te brengen, valt zeer te betwijfelen. Toch is het een welkome aanvulling die het nieuwste besturingssysteem van Microsoft beter op de kaart zet als alternatief voor de Windows XP-gebruiker, en eigenlijk voor iedere computergebruiker die het systeem aanstuurt met muis en toetsenbord.

Update 1 van Windows 8.1 wordt vanaf 8 april gratis uitgerold voor Windows 8.1-gebruikers.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.