© PXimport

Wat is een CDN?

Geplaatst: 8 maart 2014 - 07:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Je hoort niet zoveel over CDN's, maar enorme delen van al het webverkeer loopt vandaag de dag via CDN-servers.

Het doel van een Content Delivery Network (CDN) is om webinhoud snel en efficiënt af te leveren bij eindgebruikers. Het internet is een web van netwerken en uitval of opstoppingen in één van die netwerken, zorgt daarom voor vertraging. Bij een langzaam ladende site, haakt menig websurfer af en daarom kloppen contentleveranciers aan bij een CDN om ervoor te zorgen dat hun verkeer altijd is geoptimaliseerd.

Onder de motorkap

Daarom bestaat een CDN uit een hoop extra servers die bij datacenters en ISP's worden geplaatst. Elke CDN gebruikt een andere aanpak om content efficiënt af te leveren. Zo hanteert CND Akamai een beleid om zo dicht mogelijk bij een gebruiker te zitten om zo de gecachte webcontent zo direct mogelijk af te kunnen leveren. CDN's worden niet betaald door de netwerkuitbaters, maar dus door contentpartijen die ervoor willen zorgen dat hun webverkeer snel en efficiënt wordt afgeleverd bij klanten.

In de netwerkwereld bekende CDN's zijn onder meer

Akamai en CloudFlare. "Wat we doen zit heel erg onder de motorkap", zegt Hans Nipshagen, Regional Sales Manager Benelux van Akamai. Zo'n dertig procent van al het webverkeer verloopt via de servers van Akamai. "Maar dat is een gemiddelde. Er zijn momenten dat we in gebieden naar de tachtig procent gaan, bijvoorbeeld bij de Royal Wedding."

CDN's zijn nodig vanwege de enorme schaal van internet. In de jaren 90 zagen wiskundigen aankomen dat het internet dermate zou groeien dat er capaciteitsproblemen zouden ontstaan. Internet is immers een verzameling van netwerken en als een van deze netwerken slecht presteert, levert dat problemen op voor al het verkeer dat over deze netwerken gaat.

Gebruikers routeren

De crux zit hem daarom in het bepalen waar zwakke plekken ontstaan en het verkeer vertraagt. Nipshagen vergelijkt het met een driehoek. "Wiskundig gezien is het korter om direct van A naar B te gaan en niet via C naar B." Maar dat geldt niet altijd voor een netwerkpad, als de directe lijn tussen A en B congestieproblemen vertoont. Dan kan een gebruiker sneller van A naar B komen via C.

 

© PXimport

Een CDN plaatst dus niet alleen servers bij om loadbalancingproblemen op te vangen, maar ook om het netwerkverkeer te ondersteunen. Traditioneel kiest het Border Gateway Protocol (BGP) het pad waarop internetverkeer verloopt, maar routering via BGP kan latency-problemen niet detecteren en weet daarom weinig over de netwerkkwaliteit. CDN's gebruiken een eigen protocol om deze informatie wel te detecteren en anders te routeren waar dat nodig is.

DDoS

Omdat CDN's zich bezig houden met het routeren van internetverkeer is het niet geheel verwonderlijk dat bedrijven als CloudFlare en Akamai er ook voor zorgen dat de effecten van DDoS-aanvallen worden opgevangen. Dit is de functie waarmee ze steeds vaker in het nieuws verschijnen, vanwege aanhoudende DDoS-problematiek bij onder meer Nederlandse banken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten