Wat er is misgegaan bij Apple AirPower

Terwijl we steeds meer apparatuur draadloos kunnen opladen, heeft Apple een van zijn grootste draadloze oplaad-projecten juist geannuleerd. Het was al een tijd stil rond de draadloze oplaadmat AirPower en nu weten we waarom. Apple krijgt het namelijk niet voor elkaar.

In 2017 werd AirPower aangekondigd. Het was een mat waarmee in één keer meerdere apparaten konden worden opgeladen en werkte via Qi. Maar dat is ook meteen waarom het uiteindelijk niet werkte.

Toestellen als de iPhone 8, 8 Plus en X zouden compatibel zijn met de mat, evenals de Apple Watch Series 3 en AirPods. Er werd gefluisterd dat ook concurrerende toestellen konden opladen via AirPower, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9. Apple had dat echter niet per se voor ogen. Het was Apple’s visie om de iPhone bijvoorbeeld te laten weergeven in hoeverre de AirPods zijn opgeladen, omdat die immers geen schermpje hebben om dat zelf te tonen.

In 2018 zou deze mat verschijnen, maar we hoorden er niets meer over. Bij de aankondiging van de AirPods 2 bleef het stil en dat deed de geruchtenmolen over het mislukken van de AirPower al flink draaien. Dat het woord AirPower langzamerhand begon te verdwijnen op de website van Apple, hielp niet. Tot vorige week, toen Apple aankondigde te stoppen met de ontwikkeling van de AirPower.

Te grote ambitie

Apple zelf geeft aan dat hoewel het gelooft in een draadloze toekomst, deze oplader niet aan de hoge standaarden van het bedrijf kan voldoen. Hoe dat mogelijk is, komt vooral door die ambitie om meerdere apparaten in een keer op te laden via de mat, ongeacht hoe ze er op gepositioneerd zijn. Andere oplaadmatten kunnen vaak maar één toestel tegelijk aan en dat zou Apple helemaal anders aanpakken.

Wel gebruikte Apple Qi, dat tegenwoordig de standaard is voor draadloos opladen. Hiermee wordt via inductie opgeladen. Dat betekent dat de lader een spoeltje bevat en de telefoon ook, die vervolgens samen elektriciteit opwekken en dat via magnetische aantrekkingskracht naar elkaar overbrengen. Vaak kan dat maar op kleine afstanden. De telefoon moet maximaal 4 centimeter van de lader verwijderd zijn.

Het is ongewoon voor Apple om een product dat op het podium vol trots werd gepresenteerd, toch te annuleren. Sterker nog: meestal duurt het slechts dagen, hoogstens maanden voor producten die zijn aangekondigd verschijnen. Op recente AirPods-doosjes werd zelfs nog verwezen naar de AirPower via een afbeelding, wat suggereert dat Apple enorm van de nieuwe gadget overtuigd was.

Een lijdensweg en een noodlottige beslissing

De kans is klein dat Apple zelf komt met een uitleg over wat er is misgegaan bij de ontwikkeling van dit moderne apparaat. Waarschijnlijk wil het zo snel mogelijk door met nieuwe dingen, in plaats van te blijven hangen in het negatieve. Zeker voor een product dat al anderhalf jaar geleden wereldkundig is gemaakt, moet het een lijdensweg zijn geweest voor de noodlottige beslissing kon worden genomen.

Vandaar dat we alleen op basis van geruchten naar deze annulering kunnen kijken. Waarschijnlijk kreeg Apple het wel voor elkaar om meerdere toestellen op zijn nieuwe product op te laden, maar was het niet mogelijk om ze zomaar in verschillende richtingen op het matje te leggen. De spoeltjes moeten goed op elkaar aansluiten, wil het elektromagnetische veld goed zijn om energie uit te wisselen. Het zou revolutionair zijn als het Apple was gelukt om op de mat willekeurig toestellen neer te leggen die dan allemaal even goed zouden opladen.

Media has no description

© PXimport

Die spoeltjes zouden niet alleen roet in het eten gooien in het geval van de exacte positionering van toestellen op de mat. Er is nog iets waar spoeltjes een hinderende rol in kunnen spelen. Apple schijnt een stuk of 22 spoeltjes in het apparaat te hebben gedaan, juist om de kans groter te maken om toestellen willekeurig op de mat te kunnen leggen. De aanwezigheid van zoveel spoeltjes is echter ook een enorme warmtebron. Het is moeilijk voor de mat om die hitte af te voeren, waardoor oververhitting op de loer ligt.

Geen concessies

De spoeltjes werden warm en stoorden elkaar, waardoor ook de software van de AirPower, wat een speciale versie van iOS was, begon te haperen. Deze software was juist belangrijk voor die visie. Die moest het namelijk mogelijk maken voor de iPhone om te tonen hoe vol de andere apparaten op de mat zijn. Waarschijnlijk zijn deze drie dingen tezamen de reden dat het Apple niet lukte om deze nieuwe oplaadmat goed genoeg te doorontwikkelen.

Er zijn natuurlijk talloze oplossingen voor deze problemen. Bijvoorbeeld minder spoeltjes gebruiken, waardoor er minder warmte ontstaat, maar waardoor je ook minder kans hebt dat je je apparaat op de goede plek legt om op te laden.

Een bedrijf als Apple kiest er op zo’n moment duidelijk voor om geen concessies te doen, maar om op zoek te gaan naar andere vernieuwingen. Die kunnen er ongetwijfeld alsnog zijn in de richting van draadloos opladen, want zoals Apple al aangaf, ziet het daarin wel een toekomst. Waarschijnlijk is dat echter niet meer in matvorm en zal het bedrijf zich wel twee keer achter de oren krabben voor het grote publiek hierover wordt ingelicht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten