ID.nl logo
Wandelen met de iPhone - De beste apps en accessoires
© PXimport
Huis

Wandelen met de iPhone - De beste apps en accessoires

Wandelen is een van de populairste weekend- en vakantieactiviteiten. Of je nu een eenvoudige dagwandeling maakt of een trekking van een paar dagen: het is dé manier om er lekker uit te zijn en de omgeving te verkennen. Kan je iPhone je daarbij helpen?

Er is enige verbazing bij de mensen die ik uitnodig voor een wandeltocht met de iPhone als basisinstrument. "Het fijne van wandelen is toch dat je even níet met je telefoon bezig bent?", vragen ze. "Dat je tot rust komt in de natuur?"

De rust van de wandelpas lijkt inderdaad te botsen met de snelle wereld van de iPhone. Maar bedenk dit: tijdens een wandeling volg je een route, maak je foto's en formuleer je gedachten. Een sportieve wandelaar wil wellicht weten hoeveel calorieën hij verbrandt en een stadsmens vraagt zich onderweg toch af: "Zijn dat nou berken? Is dat een fuut?" Allemaal zaken waar de iPhone je bij kan helpen. Uiteindelijk durven drie vriendinnen het aan om te testen of je iPhone inderdaad je beste wandelvriend kan zijn.

We selecteren apps en gadgets in drie categorieën: vervoer, beweging en beleving. We rusten onze iPhones uit met wandelroutes, dagboeken en natuur-apps, synchroniseren ze met stappentellers en dragen ze bij ons in speciale iPhone-tasjes en -hoesjes. Daarna trekken we onze wandelschoenen aan, pakken onze lunch en gaan op pad. De paden op, de lanen in!

De route

Als moderne wandelaars hebben we uiteraard geen zwaar wandelboekje bij ons of een uitgeprint velletje papier met een route die we van internet hebben geplukt. De App Store puilt namelijk uit van de wandel-apps die je de weg kunnen wijzen. Allemaal bevatten ze andere wandelroutes, dus voor we echt vertrekken, bekijken we vier bekende: WandelZapp, AbelLife, BeleefRoutes en NatuurRoutes.

WandelZapp (gratis, ook voor Android beschikbaar) bevat onder andere de mooie Groene Wissels-wandelingen. Het geeft vooraf praktische informatie en laat zien of je een extra accu voor je iPhone mee moet nemen. Nadeel is dat we de route niet kunnen zien op de kaart vóórdat we hem hebben gekocht voor 1,79 euro. "Ik wil in één oogopslag kunnen zien hoe de route loopt, wat het begin- en eindpunt is en door welke gebieden hij komt", zegt Annalot. "Daarna wil ik best betalen, maar niet ervóór."

©PXimport

AbelLife (gratis, ook voor Android) heeft hetzelfde euvel en bovendien kun je sommige routes alleen kopen in bundels, die soms wel 8 euro of meer kosten. "Heel duur", concludeert Lise. "Het is ook lastig zoeken naar een mooie wandeling, omdat fiets- en wandelroutes door elkaar staan. Ik word er een beetje kriegel van." Wel handig is dat je onderweg een piepje hoort bij een kruispunt. Je kijkt dus alleen naar je telefoon als het nodig is.

©PXimport

BeleefRoutes (gratis, ook voor Android) maakt gelukkig wel goed onderscheid tussen fietsen en wandelen. Je krijgt er verder op bepaalde punten meer informatie via tekst, filmpjes of een quiz. Enige minpunt is het kleine aantal wandelingen.

©PXimport

Als laatste openen we NatuurRoutes (Android-versie vind je hier), de app van Natuurmonumenten. Er is unaniem overeenstemming dat deze app het gemakkelijkst navigeert. Hij heeft een groot aanbod, geeft extra informatie en de routes zijn gratis. We kiezen een wandeling in de Kaapse Bossen bij Doorn en drukken op de ingebouwde knop 'navigeer naar startpunt'.

©PXimport

Hoe draag je je iPhone?

Eenmaal bij de Kaapse Bossen verdelen we zeven tasjes en hoesjes om de iPhone in te vervoeren. Voor wie denkt dat je telefoon gewoon in je broekzak of rugtas kan, heeft de ervaren wandelaar Annalot een wijs inzicht. Ze liep onder andere het Pieterpad, volgde de pelgrimsroute naar Santiago en bewandelde de Annapurna in Nepal. "Een telefoon in je broekzak zit heel vervelend als je wandelt. En als hij in je tas zit, kun je er niet gemakkelijk bij als je bijvoorbeeld een foto wilt maken of, zoals vandaag, om de route te bekijken."

We zijn pas net op weg als onze iPhones massaal beginnen te trillen en te piepen. Het is een signaal van NatuurRoutes dat betekent dat we een interessant punt passeren. Alleen de iPhone 4 van Annalot blijft angstvallig stil en ze verneemt ook de rest van de route vreemd genoeg niets van de app. Gelukkig helpt Anne haar een handje en leest voor: "Deze dikke spar is begin jaren negentig omgewaaid." We kijken om ons heen, maar zien nergens een omgewaaide dikke spar. Na enig heen-en-weer lopen en een hoop knarsetanden over hoe een spar er ook alweer uitziet, blijkt de boom tweehonderd meter verder te liggen dan de plek van het piepsignaal. Daar lezen we verder: "Bij de wortels zie je veel kleine gaatjes. Ze zijn gemaakt door kevers en andere insecten die dol zijn op dood hout." Dit detail hadden we zonder de app inderdaad niet gezien.

©PXimport

Terwijl we onze weg vervolgen, bespreken we de tasjes die onze heupen sieren. Annalot draagt de Tune Belt en is redelijk tevreden: "Hij zit comfortabel en ik heb mijn iPhone snel te pakken, doordat er geen rits op zit. Je schuift hem er zo uit. Maar als ik ook een rugtas zou dragen, is hij minder geschikt. Bij langere tochten draag je die ook op je heupen." Een ander nadeel is dat hij weinig charmant kleedt, vindt ze.

Toch wandel ik, met het heuptasje mophie hip holster aan mijn riem, het meest voor gek, vinden Annalot en Lise. Dat mag zo zijn, maar de heuptas blijkt een handig wandelaccessoire. Hij zit nooit in de weg en je hebt de telefoon razendsnel te pakken dankzij een magnetische klep. Daardoor zit je nooit te hannesen met een drukknoop.

©PXimport

De Hip Holster zorgt voor extra bescherming voor je iPhone 5/5S met lichtgewicht materialen, een draaibare beltclip en een magnetische sluiting.

Halverwege ruil ik mijn heuptasje om voor de fancy SPIbelt en die kan wél op bijval rekenen. Licht, klein, gemakkelijk te combineren met een rugtas en je kunt hem onder je kleren stoppen, als je dat wilt. "Dit is ook handig als je op een festival rondloopt en je hebt geen zakken", zegt Lise.

Zelf is ze niet helemaal happy met haar iFitness Hydration Belt met waterflesjes. "Hij zit prima als het telefoonvakje aan de achterkant zit", vindt ze. "Maar dan kan ik er niet gemakkelijk bij als ik een foto wil maken. Dit is toch vooral handig voor het hardlopen." De waterflesjes zijn wel praktisch. "Als degene met de rugzak wat verder weg loopt, kan ik toch wat drinken." Dat voordeel mist de iFitness Ultimate Race Belt, die ze even later om heeft, maar nu kan ze tenminste weer snel bij haar iPhone. Al heeft ze liever het schuifmechanisme van de Tune Belt die Annalot draagt, dan de rits.

©PXimport

De iFitness Hydration Belt biedt ruimte voor twee waterflesjes.

Hoewel de meeste hoesjes (spat)waterdicht zijn, ben ik blij dat ik ook een waterdicht hoesje van Lifeproof om mijn iPhone heb gedaan. Het beschermt niet alleen tegen regenbuien, die vandaag gelukkig uitblijven, maar ook tegen zand, modder en buikzweet. Hij is vederlicht en de bediening is perfect. Ook de vingerafdruk voor de iPhone 5s doet het prima. Het is nauwelijks te merken dat mijn iPhone in een hoesje zit.

Terwijl we keuvelend verder wandelen, groeit Anne langzaam uit tot de leider van ons groepje. Reden: ze draagt haar iPhone om haar nek in de SLXtreme 5 van Snowlizard, een robuust outdoorhoesje. Daardoor heeft ze de route altijd bij de hand. "Hij is misschien wat zwaar, maar als je veel op de route moet kijken, is het heel handig!" zegt ze. Vooral voor mensen die geocachen, een soort schatzoeken voor volwassenen, is dit een ideaal gereedschap.

©PXimport

De SLXtreme 5 van Snowlizard, een robuust outdoorhoesje.

Natuur

Halverwege ploffen we neer op een bankje bij een uitkijktoren. "Op mooie dagen kun je vanaf hier de Domtoren in Utrecht zien", vertelt NatuurRoutes ons. Eenmaal boven blijkt het geen mooie dag te zijn. Het is heiig en de Dom blijft verstopt achter een sluier van laaghangende bewolking. We willen weer afdalen, maar dan horen we de volgende conversatie:

"Volgens mij is het een Kiekendief."

"Nee, het klinkt meer als een Buizerd."

"Ach kom nou, een Buizerd klinkt toch heel anders."

Het zijn twee mannen van een jaar of zestig en ze turen naar een zwevend stipje in de lucht. Af en toe schreeuwt het stipje.

"Misschien kunnen wij helpen," zeg ik. Het is bluf, want onze kennis van het vogelrijk is bijzonder beperkt. "Mijn telefoon kan geluiden van vogels nabootsen, dus we kunnen de vogels vergelijken." In de app Vogels in Nederland (gratis) staat van alle vogels een foto met een beschrijving en je kunt het geluid dat ze maken afspelen. Enige basiskennis is wel vereist, want er zijn honderden vogels die je onmogelijk allemaal kunt luisteren om de juiste te vinden. Dat pakt Vogelzang Id (€4,49), de app op Anne's telefoon staat, beter aan. Vogelzang Id is een soort Shazam voor vogelgeluiden. Er is wel een nadeel, blijkt bovenop de uitkijktoren: het vogelgezang moet hard genoeg zijn. Dat is het vandaag niet en ook raakt de opname 'vervuilt' doordat andere vogeltjes tijdens de opname weigeren om even stil te zijn.

©PXimport

Speel vogelgeluiden na in Vogels in Nederland

©PXimport

Neem vogelgeluiden op en Vogelzang Id weet welke vogel het is.

Toch vinden de mannen het 'een wonderlijk stukje technologie'. Na enig puzzelen, komen ze via Vogels in Nederland tot de conclusie dat het geluid van de Bruine Kiekendief het meest overeenkomt met het geschreeuw in de lucht.

De Vogel-apps zijn zeker niet de enige natuur-apps waarmee we ons in het bos wagen. Via de Wildplukwijzer (gratis, ook voor Android) weten we dat hier aalbessen groeien, maar helaas zien we ze niet. We zoeken ook naar kikkertjes, slangetjes en salamanders, maar ze houden zich goed verborgen en de app Reptielen en Amfibieën (gratis, ook voor Android) in Nederland blijft ongebruikt op onze telefoon staan.

©PXimport

Een handig overzicht wat je waar kunt plukken.

©PXimport

Handig overzicht van alle reptielen en amfibieën in Nederland.

Toch schiet de iPhone ons nogmaals te hulp bij een natuurvraagstuk. "Dit zijn toch berken?", vraag ik na de lunch. "Weet jij niet eens wat voor bomen dit zijn?", zegt Lise enigszins verbaasd. Volgens haar weet iedereen dat. We pakken allebei onze telefoon. Lise opent de app LeafSnap, waarin ze een blaadje kan fotograferen en daarna een lijst met mogelijke bomen ziet. Ik open de app BoomId (€ 3,59), waarin je via een simpele omschrijving - bladvorm, bladranden, schors - bij de juiste boom uitkomt. Mijn app wint. LeafSnap herkent ons blaadje niet, waarschijnlijk omdat de app is gespecialiseerd in bomen die in Amerika groeien. De app BoomId vergt iets meer werk dan het nemen van een foto, maar komt wel tot een conclusie. Die luidt: het zijn beuken. Oeps.

©PXimport

Blaadjes determineren op vorm in LeafSnap.

©PXimport

Is dat nu een beuk? BoomId geeft het antwoord.

Dagboekje

We vervolgen onze tocht over een brede beukenlaan en Annalot en ik bespreken de dagboekjes die we tijdens de wandeling hebben bijgehouden. Want een wandelaar slaat op wat hij of zij ziet, denkt en hoort. Vooral op wandeltochten van meerdere dagen verzamel je zo een leuk overzicht. "Je ziet zoveel als je wandelt", zegt Annalot. "Het is handig om snel iets bij een foto te schrijven of een gedachte te noteren." Voorwaarde is wel dat een dagboekje praktisch is ingericht. Annalot gebruikt Journify (gratis) en die kan haar maar redelijk bekoren. "Je kunt snel een foto maken, maar de locatie herkent hij niet altijd, dat is irritant en duurt lang." De mogelijkheid om geluid op te nemen is dan wel weer handig, vindt ze. Ik gebruik de dure app Day One (€4,49), waarin zowel de locatie als het weer automatisch worden toegevoegd. Vooral de tijdlijn werkt heel prettig. Je ziet een mooi overzicht van waar je bent geweest. Lise, die inmiddels naast ons is komen lopen, schrijft in vJournal van Evernote (gratis). "Die is niet handig tijdens het wandelen. Hij zit ergens verstopt tussen alle Evernote-dingen. Het duurt veel te lang voordat je hem hebt opgestart."

©PXimport

Met Journify kun je van elke dag een tijdlijn kan maken met geschreven berichten, foto's en audio-opnames.

©PXimport

vJournal van Evernote blijkt niet handig tijdens het wandelen.

©PXimport

Day One is een simpele, maar krachtige, app om handig een dagboek bij te houden.

De laatste stappen

Na twee uur wandelen doemt de parkeerplaats weer op. Gelukkig, want onze batterijen zijn bijna leeg. De apps met locatievoorziening en 3G slurpen energie. We zijn blij dat onze wandeling door de Kaapse Bossen gaat en niet over verlaten paden in de Alpen. Alleen Anne lacht. In haar SLXtreme 5 zit een extra batterij ingebouwd en het heeft een zonnelader. "Dit is echt een heel mooi apparaat", zegt ze triomfantelijk. "Zo betrouwbaar."

Voordat we huiswaarts keren, is er nog één simpele wandelvraag waarop we antwoord willen: hoeveel stappen hebben we gezet? Net als bij fietsen en hardlopen, kun je bij wandelen, hiken en nordic walking je prestatie bijhouden. 's Ochtends hebben we drie activititeit-trackers omgedaan. Armbandjes die onze passen tellen, afstand meten en bijhouden hoeveel calorieën we verbranden. De Fitbit Flex en de Vívofit van Garmin hebben we relatief gemakkelijk geïnstalleerd. De Polar Loop zorgt voor meer problemen. Je moet hem eerst verbinden met je computer en dat vinden we wel heel ouderwets. Ook is het bandje moeilijk verstelbaar. Je moet een deel afknippen als hij te groot is en dus kun je hem nooit doorgeven aan iemand anders.

©PXimport

De Fitbit Flex is een trendy armbandje dat stappen en slaapbewegingen controleert en te koppelen is met diverse sportieve apps op je telefoon.

Maar lopen ze ook fijn? Volgens Annalot voelt de Fitbit na een tijdje wat klam aan. Wel vindt ze het prettig dat de informatie niet te zien is op de armband. "Zo word je er tijdens het wandelen niet door afgeleid." Lise, die de Vívofit draagt, vindt het juist handig dat haar armband wél live-informatie toont.

Ik draag de Polar Loop, maar de tekens die worden getoond, zorgen bij mij voor enige verwarring. "Wat staat hier nou eigenlijk?" vraag ik meerdere keren. Ook de bijbehorende app vind ik weinig intuïtief opgezet, want het is lang zoeken naar de juiste informatie over het aantal gelopen kilometers.

©PXimport

Maar het opvallendste verschil tussen de activititeit-trackers: de afgelegde kilometers zijn ongelijk. Om ze eerlijker te vergelijken, maken we daarom en dag later een extra ommetje van 4 kilometer waarin één iemand ze alle drie om heeft. Ook dat levert verschillende uitkomsten op. Volgens de Fitbit hebben we 4,16 kilometer gewandeld en 5246 stappen gezet. De VívoFit telde 4,43 kilometer en 5097 stappen. De Polar Loop kwam tot slechts 3,8 kilometer en 4616 passen.

Conclusie

Op de terugweg van de Kaapse Bossen bespreken we in de auto de wandeling na. Is de iPhone onze wandelvriend geworden of deed het afbreuk aan het wandelplezier? Eigenlijk is de iPhone alleen al vanwege de routeinformatie en het fototoestel onmisbaar, vinden we. We bekijken dan ook meteen de foto's die we onderweg hebben genomen en de aantekeningen die we erbij hebben gezet. "Waar is toch de omgewaaide Spar", leest Annalot voor.

De extra informatie in wandel-apps is vooral leuk als je alleen of met een klein groepje wandelt. "In een grote groep leidt dat alleen maar af", meent Annalot. Ook misten we in de app van Natuurmonumenten een ping bij een kruising. "Hoe minder je op je telefoon hoeft te kijken, hoe beter." De overige geteste apps zijn vooral leuk als het onderwerp je interesse heeft. "Ik laat de boom- en vogel-app zeker op mijn iPhone staan", zeg ik. Annalot en Lise vinden de informatie over kilometers, calorieën en aantal stappen een toevoeging.

Een goed tasje voor de iPhone vinden we wel cruciaal. "Je moet hem echt gemakkelijk kunnen pakken en wegstoppen, anders gaat het mij ergeren" vindt Lise. En er is dat andere bekende nadeel van langdurig iPhone-gebruik: de batterij. Voor een stevige dagwandeling is het daarom verstandig een extra batterij mee te nemen.

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.