ID.nl logo
Je oude tablet voor op de wc
© PXimport
Huis

Je oude tablet voor op de wc

In dit artikel schrijven wat je allemaal kunt doen met een oude (of goedkope nieuwe) tablet. Er zijn mensen die zeggen dat een oude tablet zo waardeloos is dat je hem net zo goed door het toilet kunt spoelen. Dat vinden wij wat ver gaan, maar stiekem vinden we het toilet wel een ideale ruimte om je tablet nieuw leven in te blazen!

We zullen er niet omheen draaien: het is natuurlijk belachelijk decadent om een tablet op te hangen in je toilet. De toepassing die we bedacht hebben is dan ook niet bloedserieus, maar zal wel zorgen voor hilariteit. Door leuke eenvoudige spelletjes te installeren op de tablet, maak je van het toilet namelijk een heuse arena waarin bezoekers het tegen elkaar kunnen opnemen: een Toilet Entertainment Center (TEC) Daarbij moet je echter wel met wat zaken rekening houden …

01 Bevestiging

In eerdere artikelen van Computer!Totaal waarin we aandacht besteedden aan het gebruiken van een (oude) tablet, hebben we de tablet eigenlijk altijd zonder ingewikkelde accessoires opgehangen. In theorie zou je dat ook nu kunnen doen, de 3M Command Bevestigingsstrips die we eerder hebben besproken (en die online, maar ook in de doe-het-zelf zaak eenvoudig verkrijgbaar zijn) werken in principe weer gewoon. Het toilet is echter een kleine ruimte waar men regelmatig in en uit loopt, waardoor de kans groter is dat er tegen de tablet aangestoten wordt. Command Strips zijn sterk, maar – zeker als het toilet in een natte ruimte staat – de hogere vochtigheidsgraad in de ruimte kan van invloed zijn op de plakkracht. Plus: je wilt de tablet makkelijk van de muur kunnen halen. Om hem schoon te maken, en ook om hem op te kunnen laden. Want de kans dat er een stopcontact vlak bij het toilet zit is niet al te groot.

We raden je in dit geval dan ook aan om een wall mount te kiezen. Zo’n houder kost je niet direct een fortuin, in discount-winkels vind je ze vaak al voor minder dan tien euro. Heb je wat meer geld hiervoor over, dan kun je speciale toilet mounts kopen, zoals de CTA Digital Wall Mount, waarvoor je geen schroefje hoeft te gebruiken, behalve voor het bevestigen van de toiletrolhouder zelf dan. Wat je ook kiest, zorg dat je de tablet makkelijk plaatst en weer losmaakt.

©PXimport

02 Bescherming

Naast een houder, raden we ook aan om de tablet te beschermen met een hoes. Dit hoeft wederom maar een paar euro te kosten bij de juiste winkel. De reden hiervoor is niet alleen het mogelijke valgevaar als je hem uit de houder haalt, maar ook alle andere activiteiten die in een toiletruimte kunnen plaatsvinden. Denk aan water dat opspat vanuit het fonteintje, maar ook aan de allerjongsten onder ons die wat minder capabel zijn op het gebied van sanitaire zaken. Het zou zonde zijn als je tablet net een paar dagen hangt en je kunt hem alsnog weg moet gooien omdat hij is bezweken als gevolg van waterschade of schade door andere vloeistoffen. Een eenvoudige screenprotector is ook zeker aan te bevelen. Je hoeft je oude tablet natuurlijk niet tot de tanden toe te bewapenen met beschermingsmiddelen, maar een klein extra laagje bescherming raden we toch wel aan.

©PXimport

Schoonmaak

Tja, we moeten het er toch even over hebben: in het dagelijks leven is niet iedereen hygiënisch. Als het goed is bedienen je toiletgasten de tablet voornamelijk als ze op het toilet zitten, maar daarvoor hebben ze eerst de deurklink aangeraakt, en als die is aangeraakt door iemand die z’n handen niet heeft gewassen … tja. Het is bekend dat er op smartphones tien keer zoveel bacteriën zitten als op wc-brillen, maar we hoeven die twee statistieken dus niet te combineren op ons Toilet Entertainment Centrum. Belangrijk is om het apparaat met regelmaat even schoon te maken. Doe dat niet met een natte handdoek of een schoonmaakdoekje met alcohol. Koop (wederom voor een paar euro) een doekje of pakje doekjes dat hier speciaal voor bedoeld is. Je kunt het natuurlijk ook naast de tablet hangen of leggen, zodat je gasten hem zelf kunnen schoonmaken (maar ga er nooit van uit dat ze dat doen).

©PXimport

03 Appkeuze

Wanneer je de basismaatregelen hebt getroffen, is het belangrijk om de juiste apps te installeren. Je kunt natuurlijk Netflix op je Toilet Entertainment Center installeren, maar houd er dan wel rekening mee dat de gemiddelde toilettijd zal toenemen van een paar minuten tot minstens drie kwartier. Ook qua games is het van groot belang dat je titels kiest die zich lenen voor een kort en snel spelletje. Adventures en RTS-games zijn wat dat betreft direct uitgesloten, en turn-based strategiespellen als Civilization VI en Boom Beach of Clash of Clans raden we eveneens niet aan. Games die zich perfect lenen voor dit doeleinde zijn titels zoals Flappy Bird (al bestaat die niet meer, er zijn nog veel alternatieven) waarbij je in relatief korte tijd zoveel mogelijk punten moet verzamelen, en waarbij je uiteindelijk een score krijgt die je met anderen kunt vergelijken. In theorie is Candy Crush ook zo’n spel, maar als je dit spel op je TEC zet, brengen je dierbaren vast ook vrij veel tijd op het toilet door. De snelste manier om dergelijke games te vinden, is door in Google te zoeken op ‘addictive games with high scores’. Je vindt dan vanzelf diverse hitlijsten waarin de beste games besproken worden. We zetten straks nog even drie van onze favorieten voor je op een rij.

©PXimport

04 Tijd beperken

Zo’n verslavend entertainmentcentrum in je toilet is natuurlijk leuk, maar er zijn momenten dat het totaal niet uitkomt. Bijvoorbeeld ’s ochtends, als iedereen zich aan het klaarmaken is voor school of werk. Daar kun je natuurlijk duidelijke afspraken over maken, maar je vindt het vast zelf ook erg verleidelijk om dat spelletje nog even te spelen, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. De instellingen voor ‘Ouderlijk toezicht’ (Parental Controls) komen daarbij prima van pas. In iOS kun je dat eenvoudig instellen door in Instellingen te gaan naar Schermtijd en vervolgens aan te geven welke tijd een apparaatvrije tijd is. Op die tijdstippen mag het apparaat niet gebruikt worden (tenzij je de code weet). Je kunt ook een maximale gebruiksduur per app opgeven, zodat je voorkomt dat mensen drie uur lang op de pot verblijven omdat het er zo leuk is. In Android kun je nog wat verder gaan, bijvoorbeeld met de gratis app Kids Place. Hiermee geef je precies aan welke apps er wel en niet gebruikt mogen worden, hoelang en ook door wie. De app kan zonder de hoofdcode niet worden afgesloten, dus zo kun je ook voorkomen dat men op internet gaat zitten surfen op je game-tablet.

Webcam

Het is eigenlijk te erg voor woorden dat we dit advies moeten geven, maar dat is wel de wereld waar we tegenwoordig in leven. Voor de meeste spelletjes hoeft je tablet niet verbonden te zijn met internet, maar als dat wel het geval is (bijvoorbeeld omdat je op het toilet ook wilt kunnen Netflixen) dan loop je natuurlijk het risico dat je een keer gehackt wordt. Dat is er altijd, maar in dit geval is het extra saillant, omdat je niet wilt dat hackers de controle krijgen over een camera in je tablet. Het is daarom altijd verstandig om de camera van je tablet af te plakken met een sticker of een stukje duct tape. Een klein rond stickertje in de kleur van je tablet heeft wat ons betreft de voorkeur, dan ziet het er ook niet zo raar uit. We zeggen erbij: de kans is natuurlijk klein dat het gebeurt, maar gezien de mogelijke gevolgen wil je dit volledig uitsluiten.

©PXimport

05 Tetris

Het eerste spelletje dat we aanbevelen is een regelrechte klassieker, waarvan we durven te beweren dat vrijwel iedereen het wel eens heeft gespeeld: Tetris! In deze gratis app van Electronic Arts (beschikbaar voor iOS en Android) draait alles nog steeds om het opstapelen en in elkaar passen van neervallende blokken, maar dan wel met een enorme visuele upgrate. En met leuke extra opties, zoals een marathonmodus en een uitgebreide Galaxy-modus (een levelmodus). Tetris houdt zelf de scores bij en dat kún je individueel doen, maar dan moet iedereen telkens inloggen op z’n eigen Facebook-account en dat vinden we niet zo praktisch. Lees stap 8 over het bijhouden van de scores. Tetris is gaaf, maar we geven er wel direct een waarschuwing bij, omdat het ook een heel erg verslavend spel is (dus kijk ook even goed naar stap 4). Wanneer iemand namelijk erg bedreven is in dit spelletje kan een ‘potje’ Tetris namelijk zomaar een uur duren.

©PXimport

06 Pac-Man

Er zijn werkelijk duizenden games in de App Stores van Apple en Android die zich uitstekend lenen voor ons TEC, maar we kunnen het toch niet laten om nóg een klassieker uit te lichten: Pac-Man. Dit spel is niet alleen verslavend, maar heeft ook een grote nostalgische waarde. Zowat iedereen kent het spel en weet hoe het werkt. Er zijn veel versies, wij installeren de versie van Bandai Namco (gratis, Android en iOS). Net als Tetris heeft Pac-Man behoorlijke metamorfose ondergaan. Overigens niet zozeer qua uiterlijk, want de makers zijn behoorlijk trouw gebleven aan het oorspronkelijke ontwerp. De mogelijkheden zijn echter wel flink uitgebreid, met achievements en de mogelijkheden om heuse toernooien te spelen. Voor het doeleinde waarvoor wij de game gebruiken is de gewone modus met high scores perfect. Het enige verschil dat je zult merken met vroeger is dat de app gesponsord is door Red Bull, waardoor je Pac-Man af en toe ‘vleugels’ (extra snelheid) kunt geven. In theorie kun je Pac-Man ook uren spelen, maar het wordt al snel zo moeilijk dat de gemiddelde speler na een kwartiertje toch zal afhaken.

©PXimport

07 Helix Jump

Tot slot installeren we Helix Jump, een gratis app van de maker Voodoo voor iOS en Andorid. We noemen deze game omdat die even leuk als frustrerend is, vooral omdat het zo moeilijk is en omdat je bij één klein foutje direct game-over bent. Het concept is heel simpel. Er stuitert een bal op een draaischijf. In die draaischijf zit een gat, waardoor de bal naar een lager niveau kan vallen, met daar wederom een draaischijf. Jij bedient de draaischijven en moet ervoor zorgen dat de bal door het gat kan vallen. Soms zijn er gebieden op de draaischijf die de bal niet mag aanraken, soms verdwijnt de hele schijf na één keer stuiteren. Wanneer de bal daardoor niet op de juiste plek terechtkomt ben je direct af en staat je score in beeld. Dit is een ideaal spelletje om snel even kort te spelen. Het is gratis, maar barst wel van de reclame en dat is soms erg irritant.

©PXimport

08 Intercom

We hebben eerder al even aangegeven dat het belangrijk is om spelletjes te kiezen die niet teveel tijd in beslag nemen, om te voorkomen dat mensen uren op de pot blijven zitten (al hebben we ons daar met Tetris zelf niet aan gehouden). Stel nou dat iemand buitensporig lang op het toilet zit en het is de hoogste tijd dat hij/zij eraf komt, dan kun je overwegen om een andere app te gebruiken die we al eens eerder hebben besproken in deze serie: Zello is namelijk een intercom-app die je kunt installeren op twee apparaten (Android of iOS), waarna je een directe intercomverbinding hebt. Zo lang je Zello actief laat staan op de tablet, kun je dus rechtstreeks een boodschap laten horen in het toilet. Toegegeven, het klinkt een klein beetje creepy, maar wanneer je de webcam afplakt zoals we in het kader ‘Webcam’ beschreven, voorkom je direct dat je bezoek ook vreest dat je ze kunt zien.

©PXimport

09 Score bijhouden

Dan natuurlijk de grote vraag: hoe houd je de score bij? Je kunt natuurlijk uitgaan van de eerlijkheid van de spelers en een notitieblokje ophangen. Maar zeker wanneer de belangen wat groter worden (zie stap 10) is valsspelen natuurlijk wel heel erg aantrekkelijk. Veel apps houden zelf bij wat de highscores zijn. In dat geval hoeft de persoon in kwestie alleen nog maar te bewijzen dat de score daadwerkelijk door hem/haar is behaald. De makkelijkste manier om dat te doen is door even een screenshot te maken van het spel of een foto van het scherm van de tablet (denk om de reflectie, niemand wil je op de pot zien zitten in de weerspiegeling van het scherm).

Wanneer je een WhatsApp- of Facebook Messenger-groep aanmaakt voor je TEC, kun je daar eenvoudig het screenshot of de foto naartoe sturen wanneer je een highscore of een bepaalde achievement hebt behaald. Naast de tablet hang je dan alsnog gewoon een lijstje waarop de scores ingevuld kunnen worden. Met die scores kan natuurlijk eenvoudig geknoeid worden, maar met de bewijslast (foto/screenshot) niet.

Wellicht vind je het wat overdreven om in het toilet een foto van een tablet met score te maken, maar bedenk je dan: is een gametablet in het toilet hangen sowieso niet al een beetje vreemd?

10 En de winnaar?

Het idee voor het Toilet Entertainment Center hebben we bedacht met (zoals de naam al doet vermoeden) entertainment in gedachten. Je zou het echter ook prima kunnen inzetten voor het oplossen van huishoudelijke klusjes. Zo kun je bijvoorbeeld de scorelijst die je bijhoudt elke week ‘resetten’ en een bepaalde prestatie aan de winst koppelen. De winnaar hoeft in elk geval die week het toilet niet schoon te maken. We melden daar direct bij: heel opvoedkundig is dat natuurlijk niet, want je stimuleert er indirect mee dat iemand extra lang op het toilet blijft zitten om maar bovenaan te komen. Dit artikel is dan ook totaal niet opvoedkundig bedoeld, het is simpelweg een leuke manier om de toiletcompetitie (en we spreken uit ervaring: dat wordt een woord dan) extra spannend en de moeite waard te maken. Je hoeft dat natuurlijk niet toe te passen, je kunt er ook gewoon schijt aan hebben.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.