© PXimport

Streaming-mediaservers

Geplaatst: 25 juli 2011 - 12:16

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ignace de Groot

Hebt u een indrukwekkende collectie muzieknummers op uw pc staan? Leuk, maar het wordt nog leuker als u die muziek ook op andere apparaten in uw netwerk - en zelfs daarbuiten - kunt beluisteren. Dat kan gemakkelijk en gratis: met een pc en wat freeware.

Om uw muziek naar andere apparaten te streamen, hebt u een pc nodig. Dit kan een oud afdankertje zijn, maar ook de pc die u dagelijks gebruikt. Op deze computer installeert u freeware, de programma's die we zoeken laten zich het best omschrijven als streaming-mediaservers. Deze maken het mogelijk dat u mediabestanden van uw computer, op andere apparaten kunt beluisteren of bekijken, zonder dat u die bestanden eerst moet uploaden. Zo kunt u zelfs op uw smart­phone of gameconsole genieten van uw favoriete muziek.

Winamp for Android

Winamp for Android past niet echt in het plaatje van een 'streaming-mediaserver'. De media is namelijk niet vanaf ieder ander apparaat uit het netwerk bereikbaar, maar alleen vanaf een smartphone met Android 2.1 of hoger. Een erg handige functie wanneer u over zo'n toestel beschikt en u uw muziekverzameling vanaf uw Android-telefoon wilt benaderen. Dit kan trouwens enkel via wifi: de pc en de smartphone moeten toegang hebben tot hetzelfde draadloze netwerk.

U installeert eerst de nieuwste versie van Winamp Media Player (Standard) op uw Windows-desktop; wel even opletten dat u ongewenste extra's niet mee-installeert. Vervolgens haalt u de app Winamp for Android naar uw smartphone. Dat kan via Winamp Android of direct vanuit de Android Market. Bij de instellingen van de app activeert u nu de optie Enable wireless sync. Als u vervolgens de tab Mediabibliotheek in de Winamp Media Player op uw desktop opent en Device aanklikt, ziet u een pictogram met uw smartphone. Klik met de rechtermuisknop op dit pictogram, kies Attach en geef op uw smartphone toestemming voor deze koppeling. Vanuit het snelmenu klikt u nu op Sync. De nummers laten zich meteen op uw smartphone beluisteren, vanuit de mediaspeler van de app. Die bevat de nodige knoppen om snel op een trefwoord te zoeken of binnen categorieën als artiesten, albums, nummers of afspeellijsten. Een aardig extraatje is de integratie van een SHOUTcast-client. Hiermee komen ook talrijke 'radiostations' in uw bereik.

© PXimport

Koppel uw Android aan de desktopversie van Winamp en start de synchronisatie.

© PXimport

Een up-to-date audiobibliotheek op uw smartphone!

Optie 1: Audiogalaxy

1. Audiogalaxy

Audiogalaxy is een elegante oplossing voor wie zijn muziekbestanden (aac, alc, flac, mp3, wma en ogg) op andere apparaten wil beluisteren, ongeacht of die zich in uw thuisnetwerk of ergens op het wereldwijde web bevinden. Dat mag ook een iPhone, iPad of Android-smartphone zijn, want zowel in de App Store van Apple als in de Android Market, kunt u terecht voor een gratis Audiogalaxy-app.

2. Downloaden en configureren

Om de dienst te kunnen gebruiken, moet u zich wel eerst aanmelden op Audiogalaxy. Creëer een Audiogalaxy-account of gebruik uw Facebook-account voor het aanmelden. Vervolgens downloadt u Audiogalaxy Helper en installeert u dit programma Mac of Windows-pc: een proces dat u met een paar muisklikken klaart. De dienst is dadelijk actief en speurt automatisch naar muziek op uw computer. U bepaalt zelf waar gezocht wordt. In het snelmenu van het Audiogalaxy-icoontje (in het Windows-systeemvak) selecteert u de optie Your Music Folders en stipt u de gewenste mappen aan.

3. Luisteren maar!

U bent nu klaar voor de test. Gebruik een andere computer met internetverbinding, en surf opnieuw naar Audiogalaxy. Meld u aan op de site. U krijgt nu via een ingebouwde speler op de webpagina toegang tot uw muziekcollectie. Uiteraard moet op uw eigen computer Audiogalaxy Helper actief zijn, deze computer moet dus aan staan. De muziek laat zich rangschikken op artiest, album of genre, en u kunt zoeken op trefwoorden. Het is tevens mogelijk afspeellijsten te creëren: het volstaat de gewenste nummers naar een lijst te verslepen en die vervolgens op te slaan. Op één testtoestel bleek Internet Explorer wel te crashen met de webapplicatie draaiende, Firefox en Chrome gaven geen krimp.

© PXimport

Een vlotte bediening, rechtstreeks vanuit de browser.

4. Mobiel!

Wij testten natuurlijk ook even de Android- en iPhone-app uit en dat verliep vlekkeloos. Direct na de installatie en onze aanmelding bij de dienst, kregen we toegang tot onze muziekbibliotheek, met mogelijkheden vergelijkbaar met de webapplicatie. Weet wel dat u via de instellingen van deze app de optie High Quality Audio kunt activeren: de muziek klinkt dan iets beter, maar het risico op haperingen wordt groter. Vooral bij een 3G-verbinding.

© PXimport

Audiogalaxy: apps voor iOS en Android.

Optie 2: Vibe Streamer

5. Vibe Streamer

Vibe Streamer laat zich goed vergelijken met Audiogalaxy, maar er is alvast één belangrijk verschil: u hoeft er geen online service voor aan te spreken. De (web)servercomponent met het accountbeheer draait namelijk geheel op uw computer. Dat heeft het voordeel dat u niet afhankelijk bent van een externe partij. Anderzijds is het wel wat lastiger uw muziek ook via het internet toegankelijk te maken.

6. Downloaden en configureren

U downloadt Vibe Streamer (alleen voor Windows) van Vibe Streamer - wij kozen voor de 3.1.0-bètaversie, maar versie 3.0.2 wordt op dit moment als stabiel(er) bestempeld. Zodra u het geïnstalleerde programma opstart, verschijnt het hoofdvenster van de server. Wacht nog even met het drukken op de Start-knop: het is beter als u eerst gebruikers(groepen) creëert. Daarvoor moet u op de tab Users and Groups zijn. Klik met de rechtermuisknop in het Users-paneel en kies Add. Vul een gebruikersnaam en wachtwoord in, en leg de gebruiker in de rubriek General eventueel beperkingen op. U stelt bijvoorbeeld in dat die maar één verbindingssessie tegelijk mag opzetten en/of dat die niet meer dan een bepaald aantal megabytes per dag mag verbruiken. Ga nu naar het tabblad Sharing waar u vastlegt welke gebruiker toegang krijgt tot welke gedeelde mappen. Selecteer Add in het contextmenu en wijs via Browse een muziekmap aan. Geef die map een duidelijke 'virtual name' mee. Hebt u de intentie geregeld audiobestanden toe te voegen, plaats dan een vinkje bij Enable automatic indexing. In de rubriek Permissions bepaalt u welke gebruikers toegang krijgen tot de map en eventueel vanaf welk IP-adres dat hoort te gebeuren.

© PXimport

U bepaalt zelf wie, vanaf welke locatie, welke hoeveelheid muziek mag opvragen.

7. Extern bereikbaar maken

Loop ook even langs het tabblad Settings. In de rubriek Server bepaalt u het poortnummer van Vibe Streamer. Standaard is dat 8081, met als nadeel dat uw bezoekers dit poortnummer telkens achter het IP-adres van de server moeten invullen. Bij poortnummer 80 hoeft dat niet, maar sommige providers houden deze deur jammer genoeg dicht. Hebt u een router met geactiveerde UPnP, dan is het wel zo handig als u een vinkje plaatst bij Check this box if your router is UPnP certified [...]. Een (iets veiliger) alternatief is het handmatig doorlussen van de serverpoort op uw router naar de pc met Vibe Streamer. Op Port Forward vindt u daar meer over.

In de rubriek General zorgt Auto-start server at startup ervoor dat Vibe Streamer automatisch meestart met Windows. Ten slotte nog even de rubriek Indexing. Hier merkt u dat Vibe Streamer standaard overweg kan met mp3-bestanden, maar ook met gif, jpg, nfo en txt. Eigen extensies toevoegen kan eveneens. Wilt u bijvoorbeeld ook wma-bestanden aanbieden, dan volstaat het |.wma$ aan de lijst toe te voegen.

8. Verbinding testen

Bent u klaar, dan hoeft u op de tab Status alleen nog maar op Start te drukken. Als initiële test kunt u op dezelfde pc uw browser opstarten en die afstemmen op http://127.0.0.1:POORTNUMMER waarbij u het poortnummer invult dat u voor de server gekozen hebt. Na uw aanmelding bij Vibe Streamer krijgt u een overzicht van de mappen waar u toegang toe hebt. De rest van de afspeelmodule spreekt voor zich. Handig is dat u met de knop Save ook afspeellijsten kunt creëren.

Om de server van buitenaf te bereiken moet u in de browser het externe IP-adres van uw router invullen, eventueel gevolgd door het juiste poortnummer. De 'port forwarding' zorgt ervoor dat het verzoek Vibe Streamer bereikt.

© PXimport

Een wat klassieke, maar overzichtelijke mediaspeler in de browser.

Optie 3: TVersity

9. TVersity

Terwijl AudioGalaxy en Vibe Streamer zich eigenlijk uitsluitend op muziek focussen, ontpopt TVersity zich tot een veelzijdige streamer. Naast audio, stuurt deze net zo lief foto's en video's door. TVersity is vooral bedoeld om beeld en geluid via uw thuisnetwerk bij DLNA-apparatuur te krijgen (zoals tv's en dvd-spelers met netwerkmogelijkheden). Uiteraard kunt u de mediastromen ook bij andere pc's in uw netwerkje terecht laten komen, of streamen naar gameconsoles als de Wii, PS3 of Xbox 360. Een Pentium III 700 MHz met 256 MB RAM volstaat voor foto's en audio. Bent u van plan om ook HD-video te streamen, dan gebruikt u beter een dualcore- of quadcore-systeem.

10. Downloaden en configureren

We kunnen hier lang niet alle instellingsmogelijkheden bespreken, maar we helpen u wel een eind op weg. TVersity downloadt u van TVersity en is bedoeld voor Windows XP of hoger. Er is een Pro- en een Free-variant. De precieze verschillen tussen beide leest u af op TVersity. Wij laten de commerciële Pro-versie voor wat hij is en kiezen voor de Free-versie (1.93). De installatie is rechttoe rechtaan, en u kunt in principe de standaardinstellingen behouden. Let wel op, TVersity stelt voor een toolbar en een eigen zoekmachine te installeren, dat doen wij liever niet. Wel gaan we op de suggestie in om het pakket ffdshow te downloaden en - met de standaardinstellingen - te installeren. Dit pakket zorgt ervoor dat mediaformaten die niet ondersteund worden, naar een gewilliger formaat worden getranscodeerd. U doet er in dit geval wel goed aan eerst eventuele al geïnstalleerde codec-packs (zoals K-Lite) van uw systeem te verwijderen om mogelijke conflicten te vermijden.

Als het goed is, krijgt u nu het hoofdvenster van TVersity te zien. Druk hier op de knop met de grote + (plus) en klik op Browse, waarna u naar een van uw mappen met muzieknummers verwijst. Voorzie die van een gepaste titel en laat bij Search for alleen het vinkje bij Audio staan. Zodra u met Submit bevestigt, begint TVersity aan de indexering van de mapinhoud, de tab Status vertelt u wanneer dit proces ten einde is.

© PXimport

Er is aardig wat te sleutelen aan de instellingen van TVersity.

11. Streamen

Gebruik een computer in hetzelfde netwerk voor een test. Tik in uw browser het interne IP-adres van de TVversity-pc, gevolgd door het poortnummer 41952 (bijvoorbeeld http://192.168.0.108:41952). Dit poortnummer kunt u overigens wijzigen op het tabblad Settings, in de rubriek General. In de browser verschijnt een eenvoudig overzicht van de beschikbare media, opgedeeld in rubrieken als Audio, Photos, Video, Folders, RSS & Podcasts en YouTube Videos. U hoeft de gewenste rubrieken enkel te openen en zodra u op een mediabestand dubbelklikt, speelt de mediaspeler op de pc op het bestand af. Afhankelijk van het mediaformaat zorgt TVersity automatisch voor de nodige transcodering tijdens het streamen, een proces dat eveneens te volgen is in de statusberichten. Voor het streamen van audiobestanden valt er dus niet zoveel in te stellen, maar we raden u wel aan de talrijke opties op de tab Settings te doorlopen als u ook video optimaal wilt streamen. Komt u er niet uit? Dan vindt u op TVersity meestal wel weer een uitweg. Uw TVersity-pc kan ook media streamen naar een toestel elders op het internet. Net als bij VibeStreamer komt het er dan op aan uw router eerst correct in te stellen (via port forwarding).

© PXimport

Een weinig sexy interface, maar streamen doet hij wel!

Streamen met Windows (Media Player)

Met Windows 7 in combinatie met Windows Media Player 12, kunt u eveneens allerlei mediabestanden naar geschikte afspeelapparaten (pc, tv, stereo etc.) in uw thuisnetwerk streamen. Ook externe streaming is mogelijk, hierbij krijgt u via internet toegang tot uw lokale mediabibliotheek. Op Windows Media Player en op Windows Media Player Streaming vindt u hiervoor de nodige stappenplannen. Met behulp van Windows Media Player 11 maakt u ook van Windows Vista en XP een DLNA-compatibele mediaserver. In een notendop gaat dat als volgt. Start Windows Media Player 11, open de tab Mediabibliotheek en klik op Media delen. Plaats een vinkje bij Mijn mediabestanden delen. Zorg er in het volgende venster voor dat Mijn media delen met is geactiveerd en bepaal wat u standaard wilt delen met gedetecteerde apparaten. Vervolgens opent u opnieuw de tab Mediabibliotheek en kiest u Aan mediabibliotheek toevoegen. Voeg alle gewenste mediamappen toe. Controleer in het Netwerkcentrum van Vista voor alle zekerheid of de optie Met wachtwoord beveiligd delen wel is uitgeschakeld en Media delen is ingeschakeld.

© PXimport

Windows Media Player: een DLNA-gecertifieerde mediaserver.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000