ID.nl logo
Streaming-mediaservers
© PXimport
Huis

Streaming-mediaservers

Hebt u een indrukwekkende collectie muzieknummers op uw pc staan? Leuk, maar het wordt nog leuker als u die muziek ook op andere apparaten in uw netwerk - en zelfs daarbuiten - kunt beluisteren. Dat kan gemakkelijk en gratis: met een pc en wat freeware.

Om uw muziek naar andere apparaten te streamen, hebt u een pc nodig. Dit kan een oud afdankertje zijn, maar ook de pc die u dagelijks gebruikt. Op deze computer installeert u freeware, de programma's die we zoeken laten zich het best omschrijven als streaming-mediaservers. Deze maken het mogelijk dat u mediabestanden van uw computer, op andere apparaten kunt beluisteren of bekijken, zonder dat u die bestanden eerst moet uploaden. Zo kunt u zelfs op uw smart­phone of gameconsole genieten van uw favoriete muziek.

Winamp for Android

Winamp for Android past niet echt in het plaatje van een 'streaming-mediaserver'. De media is namelijk niet vanaf ieder ander apparaat uit het netwerk bereikbaar, maar alleen vanaf een smartphone met Android 2.1 of hoger. Een erg handige functie wanneer u over zo'n toestel beschikt en u uw muziekverzameling vanaf uw Android-telefoon wilt benaderen. Dit kan trouwens enkel via wifi: de pc en de smartphone moeten toegang hebben tot hetzelfde draadloze netwerk.

U installeert eerst de nieuwste versie van Winamp Media Player (Standard) op uw Windows-desktop; wel even opletten dat u ongewenste extra's niet mee-installeert. Vervolgens haalt u de app Winamp for Android naar uw smartphone. Dat kan via Winamp Android of direct vanuit de Android Market. Bij de instellingen van de app activeert u nu de optie Enable wireless sync. Als u vervolgens de tab Mediabibliotheek in de Winamp Media Player op uw desktop opent en Device aanklikt, ziet u een pictogram met uw smartphone. Klik met de rechtermuisknop op dit pictogram, kies Attach en geef op uw smartphone toestemming voor deze koppeling. Vanuit het snelmenu klikt u nu op Sync. De nummers laten zich meteen op uw smartphone beluisteren, vanuit de mediaspeler van de app. Die bevat de nodige knoppen om snel op een trefwoord te zoeken of binnen categorieën als artiesten, albums, nummers of afspeellijsten. Een aardig extraatje is de integratie van een SHOUTcast-client. Hiermee komen ook talrijke 'radiostations' in uw bereik.

©PXimport

Koppel uw Android aan de desktopversie van Winamp en start de synchronisatie.

©PXimport

Een up-to-date audiobibliotheek op uw smartphone!

Optie 1: Audiogalaxy

1. Audiogalaxy

Audiogalaxy is een elegante oplossing voor wie zijn muziekbestanden (aac, alc, flac, mp3, wma en ogg) op andere apparaten wil beluisteren, ongeacht of die zich in uw thuisnetwerk of ergens op het wereldwijde web bevinden. Dat mag ook een iPhone, iPad of Android-smartphone zijn, want zowel in de App Store van Apple als in de Android Market, kunt u terecht voor een gratis Audiogalaxy-app.

2. Downloaden en configureren

Om de dienst te kunnen gebruiken, moet u zich wel eerst aanmelden op Audiogalaxy. Creëer een Audiogalaxy-account of gebruik uw Facebook-account voor het aanmelden. Vervolgens downloadt u Audiogalaxy Helper en installeert u dit programma Mac of Windows-pc: een proces dat u met een paar muisklikken klaart. De dienst is dadelijk actief en speurt automatisch naar muziek op uw computer. U bepaalt zelf waar gezocht wordt. In het snelmenu van het Audiogalaxy-icoontje (in het Windows-systeemvak) selecteert u de optie Your Music Folders en stipt u de gewenste mappen aan.

3. Luisteren maar!

U bent nu klaar voor de test. Gebruik een andere computer met internetverbinding, en surf opnieuw naar Audiogalaxy. Meld u aan op de site. U krijgt nu via een ingebouwde speler op de webpagina toegang tot uw muziekcollectie. Uiteraard moet op uw eigen computer Audiogalaxy Helper actief zijn, deze computer moet dus aan staan. De muziek laat zich rangschikken op artiest, album of genre, en u kunt zoeken op trefwoorden. Het is tevens mogelijk afspeellijsten te creëren: het volstaat de gewenste nummers naar een lijst te verslepen en die vervolgens op te slaan. Op één testtoestel bleek Internet Explorer wel te crashen met de webapplicatie draaiende, Firefox en Chrome gaven geen krimp.

©PXimport

Een vlotte bediening, rechtstreeks vanuit de browser.

4. Mobiel!

Wij testten natuurlijk ook even de Android- en iPhone-app uit en dat verliep vlekkeloos. Direct na de installatie en onze aanmelding bij de dienst, kregen we toegang tot onze muziekbibliotheek, met mogelijkheden vergelijkbaar met de webapplicatie. Weet wel dat u via de instellingen van deze app de optie High Quality Audio kunt activeren: de muziek klinkt dan iets beter, maar het risico op haperingen wordt groter. Vooral bij een 3G-verbinding.

©PXimport

Audiogalaxy: apps voor iOS en Android.

Optie 2: Vibe Streamer

5. Vibe Streamer

Vibe Streamer laat zich goed vergelijken met Audiogalaxy, maar er is alvast één belangrijk verschil: u hoeft er geen online service voor aan te spreken. De (web)servercomponent met het accountbeheer draait namelijk geheel op uw computer. Dat heeft het voordeel dat u niet afhankelijk bent van een externe partij. Anderzijds is het wel wat lastiger uw muziek ook via het internet toegankelijk te maken.

6. Downloaden en configureren

U downloadt Vibe Streamer (alleen voor Windows) van Vibe Streamer - wij kozen voor de 3.1.0-bètaversie, maar versie 3.0.2 wordt op dit moment als stabiel(er) bestempeld. Zodra u het geïnstalleerde programma opstart, verschijnt het hoofdvenster van de server. Wacht nog even met het drukken op de Start-knop: het is beter als u eerst gebruikers(groepen) creëert. Daarvoor moet u op de tab Users and Groups zijn. Klik met de rechtermuisknop in het Users-paneel en kies Add. Vul een gebruikersnaam en wachtwoord in, en leg de gebruiker in de rubriek General eventueel beperkingen op. U stelt bijvoorbeeld in dat die maar één verbindingssessie tegelijk mag opzetten en/of dat die niet meer dan een bepaald aantal megabytes per dag mag verbruiken. Ga nu naar het tabblad Sharing waar u vastlegt welke gebruiker toegang krijgt tot welke gedeelde mappen. Selecteer Add in het contextmenu en wijs via Browse een muziekmap aan. Geef die map een duidelijke 'virtual name' mee. Hebt u de intentie geregeld audiobestanden toe te voegen, plaats dan een vinkje bij Enable automatic indexing. In de rubriek Permissions bepaalt u welke gebruikers toegang krijgen tot de map en eventueel vanaf welk IP-adres dat hoort te gebeuren.

©PXimport

U bepaalt zelf wie, vanaf welke locatie, welke hoeveelheid muziek mag opvragen.

7. Extern bereikbaar maken

Loop ook even langs het tabblad Settings. In de rubriek Server bepaalt u het poortnummer van Vibe Streamer. Standaard is dat 8081, met als nadeel dat uw bezoekers dit poortnummer telkens achter het IP-adres van de server moeten invullen. Bij poortnummer 80 hoeft dat niet, maar sommige providers houden deze deur jammer genoeg dicht. Hebt u een router met geactiveerde UPnP, dan is het wel zo handig als u een vinkje plaatst bij Check this box if your router is UPnP certified [...]. Een (iets veiliger) alternatief is het handmatig doorlussen van de serverpoort op uw router naar de pc met Vibe Streamer. Op Port Forward vindt u daar meer over.

In de rubriek General zorgt Auto-start server at startup ervoor dat Vibe Streamer automatisch meestart met Windows. Ten slotte nog even de rubriek Indexing. Hier merkt u dat Vibe Streamer standaard overweg kan met mp3-bestanden, maar ook met gif, jpg, nfo en txt. Eigen extensies toevoegen kan eveneens. Wilt u bijvoorbeeld ook wma-bestanden aanbieden, dan volstaat het |.wma$ aan de lijst toe te voegen.

8. Verbinding testen

Bent u klaar, dan hoeft u op de tab Status alleen nog maar op Start te drukken. Als initiële test kunt u op dezelfde pc uw browser opstarten en die afstemmen op http://127.0.0.1:POORTNUMMER waarbij u het poortnummer invult dat u voor de server gekozen hebt. Na uw aanmelding bij Vibe Streamer krijgt u een overzicht van de mappen waar u toegang toe hebt. De rest van de afspeelmodule spreekt voor zich. Handig is dat u met de knop Save ook afspeellijsten kunt creëren.

Om de server van buitenaf te bereiken moet u in de browser het externe IP-adres van uw router invullen, eventueel gevolgd door het juiste poortnummer. De 'port forwarding' zorgt ervoor dat het verzoek Vibe Streamer bereikt.

©PXimport

Een wat klassieke, maar overzichtelijke mediaspeler in de browser.

Optie 3: TVersity

9. TVersity

Terwijl AudioGalaxy en Vibe Streamer zich eigenlijk uitsluitend op muziek focussen, ontpopt TVersity zich tot een veelzijdige streamer. Naast audio, stuurt deze net zo lief foto's en video's door. TVersity is vooral bedoeld om beeld en geluid via uw thuisnetwerk bij DLNA-apparatuur te krijgen (zoals tv's en dvd-spelers met netwerkmogelijkheden). Uiteraard kunt u de mediastromen ook bij andere pc's in uw netwerkje terecht laten komen, of streamen naar gameconsoles als de Wii, PS3 of Xbox 360. Een Pentium III 700 MHz met 256 MB RAM volstaat voor foto's en audio. Bent u van plan om ook HD-video te streamen, dan gebruikt u beter een dualcore- of quadcore-systeem.

10. Downloaden en configureren

We kunnen hier lang niet alle instellingsmogelijkheden bespreken, maar we helpen u wel een eind op weg. TVersity downloadt u van TVersity en is bedoeld voor Windows XP of hoger. Er is een Pro- en een Free-variant. De precieze verschillen tussen beide leest u af op TVersity. Wij laten de commerciële Pro-versie voor wat hij is en kiezen voor de Free-versie (1.93). De installatie is rechttoe rechtaan, en u kunt in principe de standaardinstellingen behouden. Let wel op, TVersity stelt voor een toolbar en een eigen zoekmachine te installeren, dat doen wij liever niet. Wel gaan we op de suggestie in om het pakket ffdshow te downloaden en - met de standaardinstellingen - te installeren. Dit pakket zorgt ervoor dat mediaformaten die niet ondersteund worden, naar een gewilliger formaat worden getranscodeerd. U doet er in dit geval wel goed aan eerst eventuele al geïnstalleerde codec-packs (zoals K-Lite) van uw systeem te verwijderen om mogelijke conflicten te vermijden.

Als het goed is, krijgt u nu het hoofdvenster van TVersity te zien. Druk hier op de knop met de grote + (plus) en klik op Browse, waarna u naar een van uw mappen met muzieknummers verwijst. Voorzie die van een gepaste titel en laat bij Search for alleen het vinkje bij Audio staan. Zodra u met Submit bevestigt, begint TVersity aan de indexering van de mapinhoud, de tab Status vertelt u wanneer dit proces ten einde is.

©PXimport

Er is aardig wat te sleutelen aan de instellingen van TVersity.

11. Streamen

Gebruik een computer in hetzelfde netwerk voor een test. Tik in uw browser het interne IP-adres van de TVversity-pc, gevolgd door het poortnummer 41952 (bijvoorbeeld http://192.168.0.108:41952). Dit poortnummer kunt u overigens wijzigen op het tabblad Settings, in de rubriek General. In de browser verschijnt een eenvoudig overzicht van de beschikbare media, opgedeeld in rubrieken als Audio, Photos, Video, Folders, RSS & Podcasts en YouTube Videos. U hoeft de gewenste rubrieken enkel te openen en zodra u op een mediabestand dubbelklikt, speelt de mediaspeler op de pc op het bestand af. Afhankelijk van het mediaformaat zorgt TVersity automatisch voor de nodige transcodering tijdens het streamen, een proces dat eveneens te volgen is in de statusberichten. Voor het streamen van audiobestanden valt er dus niet zoveel in te stellen, maar we raden u wel aan de talrijke opties op de tab Settings te doorlopen als u ook video optimaal wilt streamen. Komt u er niet uit? Dan vindt u op TVersity meestal wel weer een uitweg. Uw TVersity-pc kan ook media streamen naar een toestel elders op het internet. Net als bij VibeStreamer komt het er dan op aan uw router eerst correct in te stellen (via port forwarding).

©PXimport

Een weinig sexy interface, maar streamen doet hij wel!

Streamen met Windows (Media Player)

Met Windows 7 in combinatie met Windows Media Player 12, kunt u eveneens allerlei mediabestanden naar geschikte afspeelapparaten (pc, tv, stereo etc.) in uw thuisnetwerk streamen. Ook externe streaming is mogelijk, hierbij krijgt u via internet toegang tot uw lokale mediabibliotheek. Op Windows Media Player en op Windows Media Player Streaming vindt u hiervoor de nodige stappenplannen. Met behulp van Windows Media Player 11 maakt u ook van Windows Vista en XP een DLNA-compatibele mediaserver. In een notendop gaat dat als volgt. Start Windows Media Player 11, open de tab Mediabibliotheek en klik op Media delen. Plaats een vinkje bij Mijn mediabestanden delen. Zorg er in het volgende venster voor dat Mijn media delen met is geactiveerd en bepaal wat u standaard wilt delen met gedetecteerde apparaten. Vervolgens opent u opnieuw de tab Mediabibliotheek en kiest u Aan mediabibliotheek toevoegen. Voeg alle gewenste mediamappen toe. Controleer in het Netwerkcentrum van Vista voor alle zekerheid of de optie Met wachtwoord beveiligd delen wel is uitgeschakeld en Media delen is ingeschakeld.

©PXimport

Windows Media Player: een DLNA-gecertifieerde mediaserver.

▼ Volgende artikel
Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone
© iDoPixBox - stock.adobe.com
Huis

Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone

Nederlanders besteden elke dag gemiddeld bijna 3,5 uur aan hun telefoon. Daarmee kun je gerust stellen dat smartphones een heel belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven. Door meer taken te automatiseren kun je jezelf mogelijk wat tijd besparen.

In dit artikel laten we zien hoe je veelgebruikte handelingen op je smartphone automatiseert, zodat je tijd en moeite bespaart:

  • Gebruik Google Assistent-routines om meerdere acties met één commando uit te voeren
  • Automatiseer taken op specifieke locaties of tijden met Google Pixel-regels of Bixby-routines
  • Stel Snelle instellingen en focusmodi in voor directe toegang en minder afleiding
  • Automatiseer handelingen op iPhone met de Opdrachten-app en eigen workflows
  • Stel meldingen, herinneringen of acties in met triggers zoals spraak, locatie of netwerken

Lees ook: Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!

Als je merkt dat je veel tijd op je telefoon doorbrengt en minder afhankelijk wilt zijn, kun je schermtijd beperken, pushmeldingen verminderen en bewust telefoonvrije momenten in je routine inplannen. Gratis apps als StayFree kunnen je hierbij ondersteunen. In dit artikel focussen we op een andere aanpak: het automatiseren van taken met ingebouwde functies en tools, zodat je daar minder tijd aan kwijt bent. We bekijken de belangrijkste mogelijkheden binnen Android en iOS (iPhone).

Google Assistent instellen

In afwachting van het moment waarop Google Gemini alle functies van Google Assistent overneemt, laten we zien hoe je met Google Assistent meerdere acties kunt koppelen en deze met een stemcommando of op een bepaald tijdstip activeert. Google Assistent is beschikbaar voor Android en iOS en apparaten als Google Nest (Hub).

Open de app (de eerste keer) en spreek Assistent instellingen in, of ga naar Instellingen / Apps / Assistent. Bij Voice Match kun je de app trainen op je stem en de functie Hey Google inschakelen, zodat de app reageert zodra je Hey Google zegt. Bij Languages kun je meerdere talen selecteren die assistent moet ondersteunen. Met Lock Screen zorg je dat de app ook bij een vergrendeld scherm reageert op je stem. Je kunt bij deze instellingen trouwens ook altijd schakelen tussen Gemini en Google Assistent. Test de werking met instructies als Welk weer wordt het morgen, Speel mijn afspeellijst op Spotify of Wat staat er op mijn agenda.

Ga na of alle opties van Google Assistent optimaal zijn ingesteld.

Specifieke apparaten

Afhankelijk van het merk en model van je Android-telefoon zijn er vaak extra automatiseringsopties beschikbaar. Op de meeste Samsung Galaxy-modellen vind je Bixby-routines (via Instellingen / Geavanceerde functies). Hiermee kun je triggers koppelen aan locatie, tijd of apparaatstatus, zodat bijvoorbeeld Spotify automatisch start zodra je telefoon via bluetooth aan de autoradio is gekoppeld. Op Google Pixel-toestellen kun je instellingen aanpassen op basis van locatie of een wifi-netwerk (via Instellingen / Systeem / Regels). Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je telefoon stil wordt zodra je verbinding maakt met het wifi-netwerk van kantoor.

Google Pixel bevat een eigen functie voor het instellen van regels.

Krachtige routines

Een krachtige functie van Google Assistent zijn routines, waarmee je met één gesproken instructie meerdere acties achter elkaar kunt activeren. Open de app, ga naar Instellingen en kies Routines. Hier vind je suggesties om direct uit te proberen. Wil je een eigen routine maken, tik dan op +Nieuw en selecteer Persoonlijk (alleen jij kunt details beheren) of Huishouden (gezinsleden kunnen details bekijken en aanpassen). Kies Huishouden bijvoorbeeld voor acties waar ook huisgenoten mee te maken hebben, zoals het inschakelen van de lamp bij de voordeur bij beweging of het aanpassen van de helderheid en kleur van smartlampen wanneer de televisie aangaat. Geef daarna je routine een naam, bijvoorbeeld Thuiskomen.

Geef je nieuwe routine een zinvolle naam.

Start … en actie

Tik op +Starter toevoegen en kies uit vier opties: Als ik het de Google Assistent vraag, Op een specifieke tijd, Bij zonsopkomst of zonsondergang, of Als ik aankom op een locatie of deze verlaat. Voor dit voorbeeld selecteren we de laatste optie. Je moet hierbij de voorgestelde machtigingen aan de Google-app geven, zoals Locatie: Altijd toestaan en Exacte locatie gebruiken. We beantwoorden de vraag Wil je een Hele dag-routine plannen met Ja. Tik vervolgens op Selecteer een locatie en kies een bestaande locatie uit Mijn plaatsen of voeg er een toe via +Nieuwe plaats toevoegen. Stel de Straal in (in meters) en bevestig met Starter toevoegen.

Ga daarna naar het tweede deel: +Actie toevoegen. Kies uit opties zoals Informatie en herinneringen, Media afspelen en bedienen, Telefooninstellingen aanpassen, Smarthome-apparaten beheren (zoals lampen, stekkers, thermostaten of Google Chromecast) en Je eigen opdrachten uitvoeren. Voeg één of meerdere acties toe, bevestig met Klaar en vervolgens Opslaan. De routine verschijnt nu bij Je routines, waar je deze kunt (de)activeren en bewerken. Let op dat routines beperkt kunnen worden door Digitaal welzijn, bijvoorbeeld via filters of via de functie Time-out of Niet storen.

Je kunt ook slimme apparaten aansturen met een Google Assistent-routine.

Andere automatiseringen

Android biedt nog wel enkele standaardfuncties om taken te automatiseren of minstens te versnellen. Zo kun je via Instellingen / Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht (Android 15) specifieke apps blokkeren binnen bepaalde tijdstippen. Selecteer Focusmodus, kies de storende apps die je wilt verbergen en tik op +Een schema instellen om de modus automatisch te starten en te stoppen.

Via Snelle instellingen (veeg naar beneden en tik op het potloodicoon) kun je tegels voor specifieke acties toevoegen en positioneren voor directe toegang. Voorbeelden zijn Zaklamp, Niet storen, QR-code scannen, Batterijbesparing en andere circa vijftig opties.

Een kleine greep uit het beschikbare arsenaal aan snelle tegels in Android.

Externe apps

Zoek je krachtiger automatiseringsopties, dan is een dienst als IFTTT geschikt (te vinden in de officiële appstores voor Android en iOS). We geven een eenvoudig voorbeeld in Android: je wilt een melding ontvangen zodra je apparaat verbinding maakt met een specifiek wifi-netwerk.

Meld je aan via de app. Tik op de plusknop Create en kies Add bij If this. Selecteer Android Device en Connects to a specific WiFi network. Vul de exacte Network name in en tik op Continue. Tik daarna op Add bij Then That, kies Notifications en selecteer Send a notification from the IFTTT app. Vul bij Message bijvoorbeeld Verbonden met {{SSID}} in. Bevestig met Continue (2x) en Finish. Verleen de nodige toestemmingen en zorg dat Verbonden is ingeschakeld.

Voor Android kun je ook de app Tasker gebruiken. Hiermee kun je uiteenlopende, complexere taken automatiseren, al vereisen sommige acties wel extra machtigingen.

Ook met IFTTT kun je (met behulp van je smartphone) heel wat taken automatiseren.

Voorbeelden van opdrachten

Vanaf iOS 12, iPadOS 13, macOS Monterey en watchOS 7 is de app Opdrachten (Shortcuts) beschikbaar. Hiermee kun je meerdere stappen in één taak automatiseren, vergelijkbaar met Google Assistent Routines. De app is standaard geïnstalleerd, maar indien nodig te downloaden via de App Store.

Bij het opstarten vind je al enkele voorbeeldopdrachten. Tik op de drie puntjes bij een voorbeeld om de onderliggende taakopbouw te bekijken. Elke opdracht bestaat namelijk uit een of meer taken. Zo bestaat de opdracht Stuur laatste afbeelding als tekstbericht uit: Haal nieuwste [1 foto] op, Inclusief schermafbeeldingen, Stuur [Laatste foto] naar [Ontvangers] en Toon bij Uitvoeren (om de ontvangers direct in te voeren).

De opdracht Neem een pauze is complexer. Deze vraagt invoer van een getal voor de minuten dat de niet-storen-functie actief moet blijven. Een als-dan-regel controleert of het getal kleiner is dan één. In dat geval vraagt de app opnieuw om invoer. Deze kennis komt wellicht goed van pas bij het maken van je eigen opdrachten.

De logica achter de standaardopdracht ‘Neem een pauze’, inclusief een voorwaardelijke actie.

Nieuwe opdrachten

Stel, je wilt een ingegeven tekst opslaan als herinnering en tevens naar jezelf sturen als bericht, bijvoorbeeld om een taak of idee niet te vergeten. Open de app Opdrachten en tik op het plusteken bij Starteropdrachten. Typ Vraag om invoer in de zoekbalk Zoek taken en selecteer deze actie. Tik op instructie en typ een tekst als Wat wil je opslaan en versturen? Het onderdeel Tekst kun je laten staan, omdat je geen specifiek type invoer nodig hebt, zoals getal, url, datum of tijd.

Zoek vervolgens Herinneringen in Zoek taken en kies Voeg nieuwe herinnering toe. Tik op Herinnering en veeg de optiebalk boven het toetsenbord naar links tot je Vraag om invoer ziet. Selecteer deze en tik op Gereed. Via het pijlknopje bij de taak kun je nog extra opties instellen, zoals de Prioriteit of een Vlag.

Typ daarna Berichten in de zoekbalk Zoek taken en kies Verstuur bericht. Pas indien nodig de inhoud aan door Vraag om invoer te selecteren. Tik op Ontvangers en zoek naar je eigen telefoonnummer of een andere gewenste ontvanger. Tik op Gereed en vervolgens op het pijlknopje bij deze taak. Schakel desgewenst Toon bij uitvoeren uit.

Tik op Gereed om de opdracht af te ronden. Wil je de taak hernoemen, tik dan op de drie puntjes, gevolgd door het pijlknopje naast de opdrachtnaam. Kies in het menu Wijzig naam of selecteer (ook) andere opties, zoals Kies symbool of Zet op beginscherm. Je kunt de opdracht ook starten via Siri door de naam uit te spreken, bijvoorbeeld: Hé Siri, onthoud dit!

Controleer de logica achter je opdrachten.

Focus-modi

Net als Android biedt Apple een flexibele focusfunctie. Ga naar Instellingen en open Focus. Kies een bestaande focus, zoals Werk, of tik op de plusknop om een eigen modus te maken. Bij een aangepaste focus kun je aangeven waarop je wilt focussen, zoals Lezen of Gamen, en deze een naam en kleur geven.

Stel vervolgens de focus naar wens in. Bepaal bijvoorbeeld van welke personen of apps je geen meldingen wilt ontvangen, hoe je toegangsscherm of beginscherm eruit moet zien en hoe specifieke apps of je systeem zich moeten gedragen. Zo kun je instellen welke inkomende mails je wilt zien in Mail, of je de energiebesparingsmodus wilt activeren enzovoort. Tot slot kun je een tijdsschema instellen voor automatische activering van de focusmodus.

Je kunt diverse focusfilters inschakelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: