Smartphone gestolen in het buitenland: 10 tips
Diefstal van je telefoon is een vreselijke ervaring, zeker wanneer dat in het buitenland gebeurt. Je kunt haast niet meer zonder. De boardingpass voor de terugvlucht staat in de telefoon. De telefoon is onmisbaar voor het contact met vrienden en familie. Je gebruikt de telefoon voor boekingen en betalingen, om de weg te vinden en voor foto's en filmpjes. De diefstal leidt tot risico's, zoals een torenhoge telefoonrekening en misbruik van je data en je apps. Wacht niet en kom meteen in actie.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender
Is je telefoon gestolen? Neem dan meteen maatregelen. Hier volgen 10 tips.
Tip 1: Blokkeer de telefoon zo snel mogelijk
Voorkom misbruik van de apps en inzage in je data door je telefoon zo snel mogelijk op afstand te blokkeren. Dit doe je online. Geef daarbij ook aan dat het toestel is verloren. Een nieuwe eigenaar kan dan niets met het toestel en de telefoon is moeilijker te verkopen.
Tip 2: Blokkeer meteen de simkaart
Het risico bestaat dat de dief je met een enorm hoge telefoonrekening opzadelt. Blokkeer daarom meteen de simkaart. Dat kan telefonisch en vaak ook online. Vraag een nieuwe simkaart aan, dan ligt die bij thuiskomst klaar.
Tip 3: Blokkeer je bankpas of creditcard
Criminelen kunnen een bankrekening razendsnel leegroven. Wanneer de dief niet alleen je telefoon maar ook een bankpas of creditcard heeft gestolen, blokkeer dan direct de betreffende pas.
Het telefoonnummer van je bank voor het blokkeren is 24 uur per dag bereikbaar. Vraag hulp wanneer je geen alternatief hebt. Sommige banken bieden een noodservice waarmee je zonder pas contant geld opneemt.
Tip 4: Doe aangifte bij de lokale politie
Doe aangifte en vraag een schriftelijk bewijs. Dit is nodig voor een schadeclaim bij de verzekering. Het bewijs helpt ook als vrijwaring wanneer de gestolen telefoon voor criminele activiteiten wordt gebruikt.
©Alla - stock.adobe.com
Tip 5: Wis je telefoon op afstand
Wis je telefoon op afstand om alle apps en alle data van het toestel te verwijderen. Bedenk dat het toestel hierna niet meer op afstand is te volgen.
Tip 6: Bewaak je identiteit
Identiteitsfraude kan een hoop ellende veroorzaken. Bescherm je persoonlijke informatie met de Bitdefender Digital Identity Protection. Die slaat alarm wanneer je identiteit online is blootgesteld.
Voorbereidingen voor vertrek
Ga voor vertrek met de volgende tips aan de slag voor goed voorbereide reis. Wacht hier niet mee, begin vandaag nog.
Tip 7: Beveilig je telefoon
Voorkom dat een dief je apps misbruikt of met je data aan de haal gaat. Voer alle updates uit. Kies een goede toegangscode, geen '12345' of '11111' en activeer toegang via de vingerscan of gezichtsherkenning.
Raak geen foto’s kwijt, check of de online back-up is ingesteld. Log in met je iCloud- of Google-account en controleer dat recente foto's en notities online aanwezig zijn.
Installeer een VPN waarmee je veilig gebruikmaakt van wifi in het buitenland.
Gijzelsoftware maakt je telefoon onbruikbaar. Bescherm je telefoon tegen malware en phishing met een goed digitaal beveiligingspakket.
Tip 8: Schakel vooraf de mogelijkheid Vind mijn... in
Zorg dat je in noodgevallen je toestel op afstand kunt blokkeren. Schakel daarom voor vertrek de functie in waarmee je op afstand het toestel zoekt.
Op afstand zoeken en blokkeren doe je online. Voor iPhones heb je de inloggegevens voor iCloud nodig, voor Android-telefoons de inloggegevens van je Google-account.
Tip 9: Print de boardingpass en noteer belangrijke gegevens
Maak een printje van de boardingpass voor de terugweg, zodat je ook zonder telefoon thuiskomt. Noteer belangrijke noodnummers, zoals het telefoonnummer om je bankpas of creditcard te blokkeren. Noteer ook het IMEI-nummer van je toestel, dit is misschien nodig bij de aangifte of om het toestel te blokkeren. Neem inloggegevens mee om op afstand je telefoon te blokkeren en te wissen en om je simkaart te blokkeren.
©Thapana_Studio - stock.adobe.com
Tip 10: Gebruik veilige wachtwoorden
Gebruik voor elke site en elk account een ander wachtwoord. Installeer een betrouwbare wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager maakt nieuwe, sterke wachtwoorden aan. Je hoeft zelf alleen nog het hoofdwachtwoord te onthouden. Gebruik op al je apparaten dezelfde wachtwoordmanager.
De Bitdefender-wachtwoordmanager is beveiligd met sterke encryptie, zodat na diefstal van je telefoon de wachtwoorden nog steeds veilig zijn.
De Bitdefender-wachtwoordmanager beveiligt ook notities met sterke encryptie. Ga je samen op reis, noteer dan in elkaars beveiligde notitie belangrijke gegevens zoals de iCloud- of Google-inloggegevens. Wanneer de ene telefoon gestolen is, beschik je over de gegevens genoteerd in de andere telefoon.
Goed voorbereid op reis
Diefstal van je telefoon is een ingrijpende gebeurtenis. Denk niet dat het jou niet zal overkomen, iedereen kan slachtoffer worden. Ga goed voorbereid op reis.
Wil je aan de slag met de beveiliging van je apparaten zonder allerlei verschillende oplossingen te installeren? Kies dan voor de Bitdefender-cyberbeveiliging, die bevat alles wat je nodig hebt.
Prettige vakantie!