ID.nl logo
Review Samsung Galaxy Tab S9 FE – Hét alternatief voor een iPad?
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy Tab S9 FE – Hét alternatief voor een iPad?

De Samsung Galaxy Tab S9 FE is met zijn prijs van zo'n 472 euro een logisch alternatief voor de iPad (2022), die vanaf 499 euro te koop is. Als je geen sterke voorkeur hebt voor Android (Samsung) of iPadOS (Apple), is de goedkopere optie dan de beste keuze? Je leest het in deze Samsung Galaxy Tab S9 FE-review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S9 FE is een degelijke, water- en stofdichte tablet met een goed scherm en lange accuduur. De prestaties vallen echter tegen, ook in vergelijking met de iPad. De software moet je ding zijn, want die oogt en werkt anders dan iPadOS. De computermodus is een interessante toevoeging. Al met al een prima Android-tablet die goedkoper is dan de iPad (2022), maar niet voor iedereen een betere keuze is.

Plus- en minpunten
  • Luxe, waterdicht ontwerp
  • Handige meegeleverde styluspen
  • Lange accuduur
  • Vijf jaar updates
  • Relatief langzame processor
  • Opladen duurt lang, geen oplader meegeleverd
  • Drukke softwareschil

De iPad (2022) is Apples goedkoopste moderne tablet, maar de Tab S9 FE is niet het instapmodel van Samsung. Daar heeft het merk tablets in de Galaxy A-serie voor. De Tab S9 FE is een midrange model met een scherm van 10,9 inch, en is hiermee een kleinere versie van de Tab S9+ met reusachtig 12,9inch-scherm. Apple’s midrange tablet is de iPad Air, maar die is met zijn startprijs van 699 euro veel duurder dan de Tab S9 FE en daarom geen eerlijke concurrent. 

Luxe, dun ontwerp

De Tab S9 FE maakt een goede indruk met zijn ontwerp. De tablet is met zijn 6,5mm dikte lekker dun en weegt met 524 gram iets meer dan de iPad. Die heeft een even groot scherm en tikt 477 gram aan. In tegenstelling tot de iPad is de Tab S9 FE volledig water- en stofdicht met een IP68-certificering. Dat vinden wij een mooi pluspunt, want deze tablet gaat dus niet stuk als er een glas water overheen valt.

©Rens Blom

De Samsung Galaxy Tab S9 FE is water- en stofdicht

De camera’s op de tablet zijn aardig, zonder uit te blinken. We vinden het fijn dat de selfiecamera op de horizontale zijde zit, want zo gebruik je een tablet waarschijnlijk het vaakst bij het videobellen. De locatie van de vingerafdrukscanner, in een hoek op de horizontale zijde, vinden we minder logisch.

©Rens Blom

De plaatsing van de vingerafdrukscanner vinden we minder logisch

Het 10,9inch-scherm van de tablet is een lcd-display, dat daarom wat minder imponerende kleuren toont dan een oled-scherm. Duurdere Samsung-tablets hebben zo’n oled-scherm, dat zwart ook écht als zwart weergeeft. Gelukkig is ook het scherm van de Tab S9 FE erg prettig om naar te kijken. Het beeld oogt kleurrijk en kan lekker fel. De schermresolutie van 2340 × 1440 pixels maakt het beeld scherp genoeg. En dankzij de 90Hz-verversingssnelheid oogt het beeld wat soepeler dan het 6-Hz-scherm van de iPad.

©Rens Blom

De Tab S9 FE komt met een styluspen

Pluspunten scoort Samsung door een geavanceerde styluspen bij de tablet te leveren. Deze S Pen klikt magnetisch vast aan de achterkant van de tablet en laadt op die manier ook op. De pen houdt prettig vast en laat je tikken, tekenen en schrijven op het beeldscherm. Door harder of zachter te drukken, creëer je dikkere of dunnere lijnen. Samsung heeft de software geoptimaliseerd voor de pen. Hoewel niet iedereen de S Pen evenveel zal gebruiken, vinden we het fijn dat deze accessoire in de doos zit. Apple biedt ook een eigen styluspen aan voor de iPad (2022), maar die moet je los kopen voor liefst 95 euro.  

©Rens Blom

Met de S Pen kun je eenvoudig een deel van het scherm 'knippen' tot een screenshot

Niet de snelste

Onder de motorkap lijkt de Tab S9 FE goed voorzien. De tablet heeft 6 GB of 8 GB werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit, afhankelijk van welke uitvoering je kiest. Wij ontvingen de instapversie, die alsnog meer werkgeheugen heeft dan de iPad (4 GB). Ook de opslagcapaciteit is met 128 GB dubbel zo groot als in de goedkoopste iPad (64 GB). Maar dat is de papieren werkelijkheid.

Bij dagelijks gebruik vallen de prestaties van de Samsung-tablet namelijk tegen. De Tab S9 FE draait op een door Samsung ontwikkelde Exynos 1380-processor, die je ook terugvindt in een midrange smartphone als de Galaxy A54. De processor is niet per se langzaam, maar heeft wel moeite met zwaardere games en het snel wisselen tussen populaire apps. Dat beeld is ook terug te zien in benchmark-apps die de technische prestaties meten. De Apple iPad (2022) scoort in deze tests merkbaar beter, en voelt ook in de praktijk vlotter aan, geholpen door een Apple-processor.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 echt goede iPads

Lange accuduur, langzaam opladen

Een positievere indruk maakt de Tab S9 FE met zijn accuduur. Bij regelmatig gebruik gedurende de dag en ’s avonds het kijken van een Netflix-film, gaat de tablet probleemloos twee dagen mee. Gebruiken we de tablet meer als een computer – waarover zo meteen meer – dan kunnen we alsnog een hele werkdag vooruit zonder een oplader te moeten pakken. Dat is hartstikke fijn. De iPad heeft overigens ook een prima accuduur.

©Rens Blom

In de doos zit naast de S Pen alleen een usb-c-kabel. Een oplaadadapter moet je zelf regelen

Komt het op opladen aan, dan scoren beide tablets juist relatief matig. Samsung levert de Tab S9 FE met enkel een usb-c-kabel, naar eigen zeggen om milieuredenen. Met een eigen, optimale 25watt-oplader, duurt het bijna drie uur om de tablet volledig op te laden. Dat is best lang. De iPad komt met een usb-c-kabel én 20watt-oplader, en laadt dus nog langzamer op.

Software en updatebeleid

Samsung bracht de Tab S9 FE eind vorig jaar uit met Android 13, maar stelde al snel een Android 14-update beschikbaar. Dat is mooi, want nu draait de tablet op de nieuwste softwareversie. Over Android 14 ligt de Samsung OneUI-schil. Die is heel compleet in functies, maar voegt ook veel apps van Samsung en partners als Microsoft toe. Niet alle apps zijn te verwijderen.

©Rens Blom

Samsung wil heel graag dat je een Samsung-account aanmaakt, al is dat niet verplicht

We zijn blijer met het updatebeleid van Samsung. De fabrikant belooft dat de Tab S9 FE nog drie Android-updates krijgt en vijf jaar beveiligingsupdates ontvangt. Je kunt deze tablet dus veilig gebruiken tot het einde van 2028. Het updatebeleid is hiermee sterk vergelijkbaar met dat van Apple.

Interessant is de DeX-software, waarmee je de Tab S9 FE in een computermodus gebruikt. Multitasken gaat logischer en je kunt bijvoorbeeld een muis en toetsenbord koppelen, en de tablet bekabeld verbinden met een monitor. De iPad mist zo’n modus.

©Rens Blom

De DeX-omgeving

Conclusie: Samsung Galaxy Tab S9 FE kopen?

De Samsung Galaxy Tab S9 FE is een degelijke, water- en stofdichte tablet met een goed scherm en lange accuduur. De prestaties vallen echter tegen, ook in vergelijking met de iPad. De software moet je ding zijn, want die oogt en werkt anders dan iPadOS. De computermodus is een interessante toevoeging. Al met al een prima Android-tablet die goedkoper is dan de iPad (2022), maar niet voor iedereen een betere keuze is.


▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.