ID.nl logo
Review Samsung Galaxy S6 - Vervelend TouchWiz in een schitterend apparaat
Huis

Review Samsung Galaxy S6 - Vervelend TouchWiz in een schitterend apparaat

Samsung staat nog steeds met kop en schouders boven de rest van de Android-smartphones, en ook met de Galaxy S6 en S6 Edge heeft het bedrijf weer een toestel afgeleverd dat met recht 'het mooiste Android-toestel op de markt' mag worden genoemd. Chique, krachtig, een dijk van een camera... Alleen dat stomvervelende TouchWiz is nog steeds een doorn in het oog.

De nieuwe Galaxy-toestellen werden in maart al aangekondigd tijdens het Mobile World Congress, maar inmiddels kunnen we de nieuwe vlaggenschepen van Samsung ook in het echt proberen. We spreken daarbij bewust in het meervoud, want de Galaxy S6 komt in twee varianten uit: een 'gewone', traditionele telefoon, en de S6 Edge, een aparte (en duurdere) versie van het toestel.

Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van de S6 Edge. De klassieke S6 hebben we alleen hands-on geprobeerd hands-on geprobeerd tijdens het MWC in Barcelona. Qua specificaties zijn de toestellen echter hetzelfde (tenzij anders aangegeven, zoals bij 'Accuduur'). We refereren in deze review voor het gemak naar 'Galaxy S6'.

Op het randje

De 'Edge' is een speciale variant van de telefoon, met twee gebogen zijkanten die als het ware om het scherm heenvouwen. Dat heeft twee functies. Er zitten wat features aan gekoppeld, zoals het snel weergeven van bepaalde nieuwtjes in een soort 'ticker'. Ook kun je er een aantal snelkoppelingen aan hangen, bijvoorbeeld met je meestgebruikte contactpersonen. In de praktijk merk je echter dat Samsung hard gezocht heeft naar manieren om die randjes te legitimeren, want ze voegen weinig toe. De functies die je eraan kunt koppelen voelen geforceerd en vaak onnodig - je kunt er bijvoorbeeld een lineaal aan hangen maar waarom zou je dat in hemelsnaam gebruiken?

©PXimport



Meer dan een scherm
Dat is eigenlijk bijzaak, want de rand is vooral bedoeld om het toestel er luxe uit te doen zien. Dat lukt verrassend goed. Waar de meeste smartphones nog steeds aanvoelen aan als apparaten met een scherm, is dat bij de S6 Edge wel anders: Daarbij lijkt het alsof je naar een scherm kijkt dat toevallig de functies van een smartphone heeft. Voegt het iets toe? Functioneel niet. Maar man, wat ziet het er mooi uit.

Vreemd en onnatuurlijke houding
Het toestel voelt wel vreemd en onnatuurlijk aan in je hand, alsof je het toestel verkeerd om vasthoudt. De achterkant is te scherp afgewerkt, te vierkant en te hoekig in vergelijking met de voorkant, die juist weer rond is. Misschien hebben we nog niet lang genoeg met het toestel kunnen spelen om het goed te testen, maar zelfs na 2 weken dagelijks gebruik kunnen we maar moeilijk wennen aan de vorm. Je voelt dat altijd - als je met één hand door Twitter scrollt, met twee duimen zit te typen of een foto maakt.

Glazen achterkant
De vorige Galaxy-toestellen waren altijd wel mooi, maar voelden behoorlijk goedkoop aan. Samsung is nu afgestapt van die slappe en saaie plastic behuizingen, en kiest nu voor een oerdegelijke én mooie aluminium-rand, met een achterkant van glas - wat na een dagje gebruik gelijk onder de vetvlekken zit...

De S6 Edge is één van de sjiekste telefoons die je op dit moment kunt krijgen. De strakke afwerking heeft wel iets weg van de iPhone, en zelfs de wat uitstekende camera doet denken aan de camera op de 6 Plus.

©PXimport



Breekbaar
Wel voelt de S6 Edge ontzettend breekbaar aan. Hoewel het apparaat wel stevig afgewerkt is, heb je het idee dat het een erg breekbaar apparaat is. Vooral de glazen achterkant is daar gevaarlijk bij, want deze telefoon laat je maar één keer vallen voor je daar heel erg veel spijt van krijgt.

Kraakhelder scherm

Het scherm is kraakhelder, met een amoled-resolutie van 2560 x 1600 pixels. Samsung staat erom bekend prachtige schermen te maken (kijk maar eens naar onze review van de Galaxy Tab 10.1), en ook in dit apparaat is niet bezuinigd op schermkwaliteit. Kleuren komen schitterend naar voren op het amoled-scherm, al moet je daarvoor wel de juiste configuratie kiezen. Het toestel heeft flink wat kleurconfiguraties, die bedoeld zijn voor verschillende doelen: Voor het surfen op Twitter heb je een andere configuratie nodig dan voor het kijken naar een film.

Camera

Eén van de grootste pluspunten van de S6 is de camera, want wauw, wat is die snel en scherp. Samsung heeft begrepen dat je een smartphonecamera vooral snel nodig hebt, dus staat de camera standaard in een standby-modus waardoor je in mum van tijd een foto hebt gemaakt. Ook het wegschrijven van de foto's gaat bijzonder snel (door de krachtige processor), waardoor je makkelijk meerdere foto's achter elkaar kunt maken. De camera is bovendien ook vanuit het lockscreen te activeren wanneer je de home-knop twee keer indrukt - een handige feature omdat je je camera vaak snel bij hand wil hebben.

Weinig pixels, veel resultaat
Ondanks dat de lens 'slechts' 16 megapixels heeft (en niet 20, zoals aanvankelijk werd gedacht) maak je haarscherpe foto's met het toestel. Ook in het donker maakt de S6 scherpe foto's, dankzij het lage diafragma dat je kunt instellen.

Echt vs. nep
Een valkuil is wel dat foto's er op de telefoon beter uitzien dan op een ander apparaat. Door het mooie amoled-scherm kun je trots met je mooie foto's paraderen, maar zet je ze op je pc of speel je via bijvoorbeeld een Chromecast af, dan is het kleurcontrast ineens een stuk minder scherp. Toch een beetje een tegenvaller.

Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de vele keuzes in de camera-app, zoals het handmatig instellen van sluitertijd en diafragma, een HDR-modus, beauty-modus om foto's op te poetsen, en een hele rits andere features. Daarmee heb je een camera die al lang niet meer onderdoet voor professionele spiegelreflexcamera's.

©PXimport

Accuduur

De accu is één van de weinige punten waarop de S6 en de S6 Edge verschillen. De eerste heeft namelijk een accu van 2,550mAh, terwijl de S6 Edge het met een klein beetje meer moet doen (2,600mAh). Aangezien we met de S6 Edge konden testen, hebben we dat als uitgangspunt genomen. Daarvan is de accuduur niet de allerbeste die we ooit zagen, dus je hoeft hier geen wonderen te verwachten. Met een standaard video-test haalde het toestel een krappe 9 uur speeltijd, maar in de praktijk heb je de batterij op een gemiddelde dag wel sneller leeg dan concurrenten als de iPhone. Daar komt nog eens bij dat je de accu niet zomaar kunt verwisselen, dus een extra battery-pack kopen zit er niet in.

Snel laden
Gelukkig wordt dat grotendeels goedgemaakt door de snelle laadtijd. Samsung heeft een aantal speciale trucjes in de software verstopt waardoor het toestel extra snel kan laden. In 10 minuten zit je al op 30% accuduur; een volledige charge kost je anderhalf uur. Bovendien is het toestel draadloos op te laden - als je daar de juiste powerbank voor hebt is dat een handige toevoeging.

Vingerafdrukscanner

De S6 heeft net zoals de S5 een vingerafdrukscanner in de homeknop zitten, die gelijk ook een stuk beter werkt dan zijn voorganger. Je hoeft niet meer je duim over de knop te vegen, maar die er even op leggen is genoeg om je toestel te ontgrendelen. Wel moet dat nog steeds in diezelfde rare hoek, waardoor je de S6 bijna nooit echt in een natuurlijke hoek kunt ontgrendelen. Je moet altijd een kunstje met je handen uitvoeren om het toestel te gebruiken, en zeker met die breekbaarheid voelt dat niet heel prettig. Gewoon goed opletten dus.
 

Specificaties

Beeldscherm5,1" 2560 x 1440 Super Amoled Gorilla Glass 4  CPUQuadcore 1,5 GHz Cortex A53 Quadcore 2,1 GHz Cortex A57  OSAndroid 5.0.2 Lollipop  RAM3 GB  Geheugen32/64/128 GB Niet uit te breiden met micro-sd  Camera achter16 MP 5312 x 2988 Optische beeldstabilisatie Auto HDR, touch focus, gezichtsherkenning  Camera voor5 MP 1080 x 720  Accu2,550mAh (S6) / 2,600mAh (S6 Edge)  OverigNFC Samsung Pay (nog niet in Nederland) Vingerafdrukscanner Micro-sim

TouchWiz

Eén van de meest gehate aspecten van de Galaxy-reeks (en van Samsung-telefoons in het algemeen) is het volladen van de telefoons met bloatware. Voorgangers als de S5 stonden boordevol zogenaamd 'handige' apps en widgets, waar in de praktijk maar weinig mensen op zaten te wachten.

Tijdens de presentatie van het toestel, tijdens het MWC-congres in Barcelona, zei Samsung te hebben geluisterd naar de kritiek. Daarom zou er significant minder bloatware op de apparaten zitten. Dat is slechts deels gelukt.

Apps, apps, en nog een apps
Ook de S6 staat propvol met talloze apps waarmee Samsung je heel graag in hun richting wil sturen. S Health, de S Planner, Samsungs eigen app-store, je krijgt ze nog steeds standaard bij het besturingssysteem.

Verwijderen
Nieuw is wel dat je sommige apps kunt 'verwijderen', maar dat is niet echt verwijderen. Je verstopt de apps alleen maar door ze onzichtbaar te maken, maar ze nemen nog steeds ruimte én werkgeheugen in op de achtergrond. Bovendien is dat alleen bij sommige apps mogelijk - de S Planner is bijvoorbeeld met geen mogelijkheid weg te krijgen.
 

©PXimport

©PXimport

Samsung is het enige bedrijf ter wereld dat het voor elkaar krijgt om de apps niet op alfabetische volgorde te zetten. Dat kan ook nergens via het menu, en er wordt geen verklaring voor gegeven.Sommige bloatware-apps zoals S Health zijn te verbergen. Anderen, zoals de S Planner, blijven staan.



Méér
Ook heeft Samsung juist andere apps weer toegevoegd. Zo moet je het nu doen met een aantal Microsoft-apps als Skype, OneNote en OneDrive, en ook die zijn niet te verbergen. Zelfs WhatsApp wordt voorgeïnstalleerd, maar dat kunnen we gezien de 9 miljoen Nederlandse gebruikers wel vergeven.

Toch voel je je beperkt in je keuzes. Samsungwil heel erg graag dat je precies doet wat Samsung wil - de keuzevrijheid is in TouchWiz nog steeds klein.

Samsungs hoekje
Je voelt je in alle opzichten ook in een hoekje geduwd. Als je iets wilt zoeken op je telefoon, kun je bijvoorbeeld de S Finder gebruiken, een zoekbalk die in het notificatiecentrum staat. Gebruik je liever de Google Now-widget (die hetzelfde kan), dan blijft die S Finder nog steeds altijd in beeld staan. En zo is het met bijna alles op het toestel.

Misschien wel één van de meest tekenende exemplaren daarvan is dat je de accu van het toestel niet zomaar kunt verwijderen - iets dat bij ieder ander Galaxy-toestel nog wel kon. Ook is het niet mogelijk om het geheugen uit te breiden met een extra sd-kaart - al is het minimum geheugen wel verdubbeld naar 32 GB.

Ja, sommige mensen zullen best blij zijn met de functies die Samsung biedt. Maar degenen die daar juist niet op zitten te wachten, hebben pech. En dat is heel jammer voor een toestel dat uiterlijk zo prachtig is.

Prijs

Hoe goed een toestel als de S6 ook mag zijn, we komen maar moeilijk over de prijs heen. Voor een premium-toestel betaal je namelijk ook de premium-prijs, en voor de goedkoopste S6 tel je in ieder geval € 699,- neer. Wil je meer opslagruimte (ja, want het geheugen is niet uit te breiden met micro-sd)? Dan betaal je 100 of zelfs 200 extra (voor de 64 GB of zelfs 128 GB).

Wil je die sexy Edge? Tel dan nog maar 120 euro méér op bij je toestel - waardoor je voor het toestel tussen de € 699,- of zelfs € 1,049,- neerlegt.

 

Conclusie

 Samsung heeft met de S6 één van de mooiste en beste Android-toestellen tot nu toe gemaakt. Alles aan het apparaat is chique, sexy en snel. Aan de binnenkant heeft het toestel een krachtige processor en veel werkgeheugen, en het scherm is schitterend.

Daarom is het extra jammer dat je met de S6 (en S6 Edge) nog steeds het vervelende TouchWiz moet gebruiken. Samsung heeft kleine stapjes gezet om het aantal bloatware-apps te verminderen en om gebruikers wat meer ruimte te geven, maar slaagt daar niet in. Hoewel je de pogingen kunt zien, zit je nog steeds vast aan een flink aantal Samsung-apps zoals de S Planner en S Health, terwijl je misschien wel liever alternatieven wil gebruiken. Je vast vast in Samsungs manier van denken en werken en dat voelt beperkt. Als je daar geen problemen mee hebt en Samsungs apps en diensten graag gebruikt, zul je daar geen probleem mee hebben. Het is bovendien altijd mogelijk om een ROM als Cyanogenmod op het toestel te zetten. Qua hardware heb je namelijk nog steeds de beste Android-telefoon op de markt.

Uitstekend
Conclusie

De Galaxy S6 is één van de mooiste Android-telefoons die op dit moment te koop zijn. Sexy, chique, en bovendien razendsnel en met een steengoede camera. Het is alleen vervelend dat TouchWiz nog steeds zo slecht is.

Plus- en minpunten
  • Prachtig toestel
  • Snel
  • Geweldige camera
  • TouchWiz is nog steeds te beperkend
  • Astronomische prijs
  • Voelt erg breekbaar aan
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.