ID.nl logo
Huawei Ascend P7 - Meer iPhone wordt Android niet
© PXimport
Huis

Huawei Ascend P7 - Meer iPhone wordt Android niet

De Ascend P7 is meer dan slechts de opvolger van de stijlvolle P6 uit 2013. Het nieuwe paradepaardje van Huawei moet namelijk de strijd aangaan met topmodellen als de Galaxy S5 van Samsung en Apple's iPhone 5s. Maar dan wel voor een aanzienlijk schappelijkere prijs.

Voordat je direct naar onderstaande conclusie scrolt, laat ik maar direct open kaart met je spelen. De Ascend P7 is zonder twijfel de meest aantrekkelijke smartphone van Huawei tot op heden. De telefoon combineert zeer degelijke prestaties met een schitterend 5 inch-beeldscherm, 4G mobiel internet en een prima camera. En dat alles verpakt in een strakke iPhone-achtige behuizing.

Zo. Nu dat uit de weg is kunnen we op ons gemak dieper in deze Android-telefoon duiken. En dat is zeer zeker de moeite waard, want Huawei heeft op zijn vlaggenschip ruim 650 verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de voorganger, de Ascend P6 (review). Hoewel het uiteindelijke resultaat zeker voor een betere smartphone heeft gezorgd, zijn er ook een paar kleine minpunten bij de P7 te plaatsen.

Schitterend design

Huawei heeft een toestel afgeleverd waarmee je gezien mag worden. De telefoon is slechts 6,5 mm dik en beschikt zowel aan de voor- als achterkant over een glazen paneel dat beschermd wordt door Gorilla Glass 3. De kenmerkende aluminium band loopt ook bij de P7 weer stijlvol over de zijkant, en de plastic onderkant loopt rond af naar achteren.

©PXimport

De onderkant is ook bij de P7 van plastic gemaakt. Misschien niet het mooiste onderdeel van de telefoon, maar hierdoor ligt hij wel lekker in de hand.

Wat direct opvalt als je de P7 uit de doos haalt, is het gewicht. Slechts 124 gram. Hierdoor voel je het toestel bijna niet in je broekzak zitten, en dat zien we toch niet vaak bij een toestel van dit formaat. Dankzij de zeer dunne lijst om het 5 inch-beeldscherm is het toestel ook nog prima te bedienen met één hand.

Alle knoppen zitten aan de rechterzijde van de telefoon, waarbij vooral de prettige aan/uit-knop het vermelden waard is. Ook aan de rechterzijde: lades voor je simkaart en een microSD-kaartje. De laatstgenoemde kan je gebruiken om de magere 16 GB aan opslagcapaciteit uit te breiden. De lades hadden wel iets mooier afgewerkt mogen worden. Bovenop zit de hoofdtelefoonaansluiting en aan de onderkant vind je tot slot de micro-usb-ingang.

Full hd-beeldscherm

Naast het design is ook het beeldscherm een grote trekpleister. Het betreft hier een full hd-display met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Combineer dat met het flinke formaat van 5 inch, en je hebt een beeldscherm dat alles haarscherp en levendig weergeeft. Zoals ik in mijn eerste hands-on ervaring al aangaf is de kleurweergave wat te krachtig, maar gelukkig is de kleurtemperatuur handmatig aan te passen. Omdat ook de helderheid en kijkhoek uitstekend zijn, kan ik niet anders dan de loftrompet steken over het display.

©PXimport

Het full hd-beeldscherm maakt de P7 ideaal voor het kijken naar films of het spelen van games.

Emotion UI 2.3

De P7 draait op Android 4.4 KitKat, waar Huawei zijn eigen Emotion UI overheen heeft gelegd. Ditmaal versienummer 2.3, waarbij het algehele design verfrissend aandoet. Er zijn minder grafische tierelantijnen aanwezig, waardoor het besturingssysteem een stukje moderner (en vooral rustiger) is. Er is zelfs een thema aanwezig dat de telefoon omtovert tot een iOS 7 kloon, dus mocht je altijd al een iPhone met een groot 5 inch-scherm hebben geambieerd, de P7 komt angstig dicht in de buurt. Andere toffe features van Emotion UI 2.3 zijn onder meer het geweldige swipe-toetsenbord, de Niet storen-functie, Bestandsbeheer en het snelmenu van de Zwevende toets.

Handige toevoeging aan het besturingssysteem is overigens ook dat je kunt bepalen welke apps standaard mogen opstarten met Android en welke apps actief mogen blijven als het toestel in de slaapstand wordt gezet. Op deze manier kun je eenvoudig je batterij ontzien. Wel jammer is dat enkele privacy-opties, die met de P6 geïntroduceerd werden, zijn verdwenen. Het is niet meer mogelijk om apps toegang tot je locatie en telefoonboek te weigeren.

Prima prestaties

De Ascend P7 is een genot in het dagelijks gebruik. De telefoon draait zeer soepel bij de niet al te zware apps en taken, maar ook tijdens het multitasken houdt het apparaat zich uitstekend staande. Wel treedt er - op ogenschijnlijk willekeurige momenten - soms een hapering op. Een beetje vreemd natuurlijk, maar het doet verder weinig afbreuk aan de verder uitstekende gebruikservaring. De soepelheid van een HTC One of iPhone 5s biedt de P7 niet, maar met een dergelijk groot prijsverschil nemen we dat graag op de koop toe.

©PXimport

De aanpassingen aan Emotion UI pakken overwegend positief uit.

Het is Huawei gelukt een 13 megapixel-camera in de dunne behuizing te proppen, welke mooie foto's (standaard 10 megapixel) en video's (1080p) weet te schieten. En dat hebben we toch wel eens anders gezien op toestellen van Huawei. De fabrikant heeft gekozen voor een lens van Sony-makelij, en dat is een goede keuze geweest. De camera kan qua helderheid en kleurweergave meekomen met de grote jongens, maar laat het wat betreft detail wat liggen. De fotosoftware maakt het mogelijk om snel filters toe te passen of een groepsfoto te nemen middels een stemcommando.

Ik ben echter het meest te spreken over de Ultra Snapshot-modus. Wanneer je het toestel uit je broekzak trekt en vanuit de slaapstand tweemaal op de volumeknop drukt, zal de camera niet alleen opstarten maar ook direct een foto nemen. Nadeel is wel dat je dus niet op het scherm ziet wat je precies gaat vastleggen, maar wanneer je jonge neefje zijn eerste stapjes zet, heb jij dit in net iets meer dan één seconde kunnen vastleggen.

Selfies-foon

Selfies-fanaten opgelet: De Ascend P7 heeft aan de voorzijde een dikke 8 megapixel-camera. Ideaal natuurlijk wanneer je licht narcistisch bent ingesteld en graag de hele dag kiekjes van jezelf schiet. Huawei heeft voor deze selfies ook enkele speciale tools ingebouwd, waarbij vooral de panoramamodus erg geinig is. Deze schiet drie foto's van verschillende aanzichten, welke vervolgens gecombineerd worden.

©PXimport

Zowel de voor- als achterkant beschikt over een prima camera.

De niet-verwijderbare accu is goed voor 2500 mAh. Hoewel dit minder groot is dan in veel andere toestellen met een 5 inch-scherm, merkte ik hier in de praktijk niet veel van. De telefoon houdt het namelijk met gemak een volle dag uit, waarbij ik veel muziek stream, een uurtje bel, op internet surf, video's kijk en de nodige foto's schiet.

Conclusie

Huawei heeft met de P7 zijn beste smartphone tot op heden afgeleverd. Met name het schitterende design en grote full hd-beeldscherm maken dit een eyecatcher van formaat. Waar de concurrentie zijn smartphones momenteel volpropt met functies als hartslagmeters en vingerafdrukscanners, doet Huawei daar niet aan mee. Het resultaat: een smartphone die ruim 200 euro goedkoper is dan de topmodellen van Samsung of Apple, en qua prestaties en gebruikservaring weinig hoeft in te boeten.

Uitstekend
Conclusie

Huawei Ascend P7 ---------------- **Prijs:** € 449,- **Besturingssysteem:** Android 4.4 (Emotion UI 2.3) **Beeldscherm:** 5 inch (1920 x 1080) **Processor:** 1,6 GHz quadcore (Huawei) **Geheugen:** 2 GB **Opslag:** 16 GB (uitbreidbaar) **Batterij:** 2500 mAh **Camera achter:** 13 megapixel **Camera voor:** 8 megapixel **Afmetingen:** 139,8 x 68,8 x 6,5 mm **Gewicht:** 124 gram **Connectiviteit:** Wifi, nfc, bluetooth 4.0, gps, micro-usb

Plus- en minpunten
  • Design
  • Camera
  • Prijs
  • Beeldscherm
  • Emotion UI 2.3
  • Software hapert soms
▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.

▼ Volgende artikel
Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon
© Sony
Huis

Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon

Sony breidt de ULT POWER SOUND-serie uit met vier nieuwe speakers en een draadloze microfoon. Of je nu een feestje geeft of gewoon onderweg muziek luistert: deze speakers zorgen voor flink wat bas en volume.

Partyspeakers: met of zonder accu

De ULT TOWER 9 is een draadloze speaker met 25 uur accuduur, uitgerust met 360° geluidsweergave, verlichting en twee basmodi. Met de ULT-knop schakel je tussen diepe of punchy bas. De ULT TOWER 9AC is een variant zonder ingebouwde accu, bedoeld voor gebruik op netstroom, en levert nog krachtiger geluid. Beide modellen hebben ingangen voor microfoon of gitaar, en zijn te koppelen aan je tv via optische kabel voor versterkt geluid.

©Sony

Draagbare modellen met krachtige bas

Voor onderweg zijn er twee nieuwe bluetoothspeakers: de ULT FIELD 5 en de compactere ULT FIELD 3. Beide modellen hebben een afneembare schouderriem en zijn water- en stofdicht (IP66/IP67). Ze kunnen tegen zout water, dus ook geschikt voor gebruik op het strand. De FIELD 5 speelt tot 25 uur af, de FIELD 3 tot 24 uur. Beide hebben basversterking via de ULT-knop en beschikken over functies als Party Connect en USB-oplaadmogelijkheid.

©Sony

Draadloze microfoon voor karaoke

Nieuw in de serie is ook de ULTMIC1, een draadloze microfoon voor karaoke. Die sluit je eenvoudig aan op de speakers met een bijgeleverde dongel.

Verkoopprijzen en beschikbaarheid

Alle producten zijn vanaf april 2025 verkrijgbaar:

ULT TOWER 9 – 999,99 euro | ULT TOWER 9AC – 699,99 euro | ULT FIELD 5 – 299,99 euro |

ULT FIELD 3 – 199,99 euro | ULTMIC1 – 149,99 euro

Bekijk Sony-speakers op Kieskeurig.nl ⮯