ID.nl logo
Huawei Ascend P7 - Meer iPhone wordt Android niet
© PXimport
Huis

Huawei Ascend P7 - Meer iPhone wordt Android niet

De Ascend P7 is meer dan slechts de opvolger van de stijlvolle P6 uit 2013. Het nieuwe paradepaardje van Huawei moet namelijk de strijd aangaan met topmodellen als de Galaxy S5 van Samsung en Apple's iPhone 5s. Maar dan wel voor een aanzienlijk schappelijkere prijs.

Voordat je direct naar onderstaande conclusie scrolt, laat ik maar direct open kaart met je spelen. De Ascend P7 is zonder twijfel de meest aantrekkelijke smartphone van Huawei tot op heden. De telefoon combineert zeer degelijke prestaties met een schitterend 5 inch-beeldscherm, 4G mobiel internet en een prima camera. En dat alles verpakt in een strakke iPhone-achtige behuizing.

Zo. Nu dat uit de weg is kunnen we op ons gemak dieper in deze Android-telefoon duiken. En dat is zeer zeker de moeite waard, want Huawei heeft op zijn vlaggenschip ruim 650 verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de voorganger, de Ascend P6 (review). Hoewel het uiteindelijke resultaat zeker voor een betere smartphone heeft gezorgd, zijn er ook een paar kleine minpunten bij de P7 te plaatsen.

Schitterend design

Huawei heeft een toestel afgeleverd waarmee je gezien mag worden. De telefoon is slechts 6,5 mm dik en beschikt zowel aan de voor- als achterkant over een glazen paneel dat beschermd wordt door Gorilla Glass 3. De kenmerkende aluminium band loopt ook bij de P7 weer stijlvol over de zijkant, en de plastic onderkant loopt rond af naar achteren.

©PXimport

De onderkant is ook bij de P7 van plastic gemaakt. Misschien niet het mooiste onderdeel van de telefoon, maar hierdoor ligt hij wel lekker in de hand.

Wat direct opvalt als je de P7 uit de doos haalt, is het gewicht. Slechts 124 gram. Hierdoor voel je het toestel bijna niet in je broekzak zitten, en dat zien we toch niet vaak bij een toestel van dit formaat. Dankzij de zeer dunne lijst om het 5 inch-beeldscherm is het toestel ook nog prima te bedienen met één hand.

Alle knoppen zitten aan de rechterzijde van de telefoon, waarbij vooral de prettige aan/uit-knop het vermelden waard is. Ook aan de rechterzijde: lades voor je simkaart en een microSD-kaartje. De laatstgenoemde kan je gebruiken om de magere 16 GB aan opslagcapaciteit uit te breiden. De lades hadden wel iets mooier afgewerkt mogen worden. Bovenop zit de hoofdtelefoonaansluiting en aan de onderkant vind je tot slot de micro-usb-ingang.

Full hd-beeldscherm

Naast het design is ook het beeldscherm een grote trekpleister. Het betreft hier een full hd-display met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Combineer dat met het flinke formaat van 5 inch, en je hebt een beeldscherm dat alles haarscherp en levendig weergeeft. Zoals ik in mijn eerste hands-on ervaring al aangaf is de kleurweergave wat te krachtig, maar gelukkig is de kleurtemperatuur handmatig aan te passen. Omdat ook de helderheid en kijkhoek uitstekend zijn, kan ik niet anders dan de loftrompet steken over het display.

©PXimport

Het full hd-beeldscherm maakt de P7 ideaal voor het kijken naar films of het spelen van games.

Emotion UI 2.3

De P7 draait op Android 4.4 KitKat, waar Huawei zijn eigen Emotion UI overheen heeft gelegd. Ditmaal versienummer 2.3, waarbij het algehele design verfrissend aandoet. Er zijn minder grafische tierelantijnen aanwezig, waardoor het besturingssysteem een stukje moderner (en vooral rustiger) is. Er is zelfs een thema aanwezig dat de telefoon omtovert tot een iOS 7 kloon, dus mocht je altijd al een iPhone met een groot 5 inch-scherm hebben geambieerd, de P7 komt angstig dicht in de buurt. Andere toffe features van Emotion UI 2.3 zijn onder meer het geweldige swipe-toetsenbord, de Niet storen-functie, Bestandsbeheer en het snelmenu van de Zwevende toets.

Handige toevoeging aan het besturingssysteem is overigens ook dat je kunt bepalen welke apps standaard mogen opstarten met Android en welke apps actief mogen blijven als het toestel in de slaapstand wordt gezet. Op deze manier kun je eenvoudig je batterij ontzien. Wel jammer is dat enkele privacy-opties, die met de P6 geïntroduceerd werden, zijn verdwenen. Het is niet meer mogelijk om apps toegang tot je locatie en telefoonboek te weigeren.

Prima prestaties

De Ascend P7 is een genot in het dagelijks gebruik. De telefoon draait zeer soepel bij de niet al te zware apps en taken, maar ook tijdens het multitasken houdt het apparaat zich uitstekend staande. Wel treedt er - op ogenschijnlijk willekeurige momenten - soms een hapering op. Een beetje vreemd natuurlijk, maar het doet verder weinig afbreuk aan de verder uitstekende gebruikservaring. De soepelheid van een HTC One of iPhone 5s biedt de P7 niet, maar met een dergelijk groot prijsverschil nemen we dat graag op de koop toe.

©PXimport

De aanpassingen aan Emotion UI pakken overwegend positief uit.

Het is Huawei gelukt een 13 megapixel-camera in de dunne behuizing te proppen, welke mooie foto's (standaard 10 megapixel) en video's (1080p) weet te schieten. En dat hebben we toch wel eens anders gezien op toestellen van Huawei. De fabrikant heeft gekozen voor een lens van Sony-makelij, en dat is een goede keuze geweest. De camera kan qua helderheid en kleurweergave meekomen met de grote jongens, maar laat het wat betreft detail wat liggen. De fotosoftware maakt het mogelijk om snel filters toe te passen of een groepsfoto te nemen middels een stemcommando.

Ik ben echter het meest te spreken over de Ultra Snapshot-modus. Wanneer je het toestel uit je broekzak trekt en vanuit de slaapstand tweemaal op de volumeknop drukt, zal de camera niet alleen opstarten maar ook direct een foto nemen. Nadeel is wel dat je dus niet op het scherm ziet wat je precies gaat vastleggen, maar wanneer je jonge neefje zijn eerste stapjes zet, heb jij dit in net iets meer dan één seconde kunnen vastleggen.

Selfies-foon

Selfies-fanaten opgelet: De Ascend P7 heeft aan de voorzijde een dikke 8 megapixel-camera. Ideaal natuurlijk wanneer je licht narcistisch bent ingesteld en graag de hele dag kiekjes van jezelf schiet. Huawei heeft voor deze selfies ook enkele speciale tools ingebouwd, waarbij vooral de panoramamodus erg geinig is. Deze schiet drie foto's van verschillende aanzichten, welke vervolgens gecombineerd worden.

©PXimport

Zowel de voor- als achterkant beschikt over een prima camera.

De niet-verwijderbare accu is goed voor 2500 mAh. Hoewel dit minder groot is dan in veel andere toestellen met een 5 inch-scherm, merkte ik hier in de praktijk niet veel van. De telefoon houdt het namelijk met gemak een volle dag uit, waarbij ik veel muziek stream, een uurtje bel, op internet surf, video's kijk en de nodige foto's schiet.

Conclusie

Huawei heeft met de P7 zijn beste smartphone tot op heden afgeleverd. Met name het schitterende design en grote full hd-beeldscherm maken dit een eyecatcher van formaat. Waar de concurrentie zijn smartphones momenteel volpropt met functies als hartslagmeters en vingerafdrukscanners, doet Huawei daar niet aan mee. Het resultaat: een smartphone die ruim 200 euro goedkoper is dan de topmodellen van Samsung of Apple, en qua prestaties en gebruikservaring weinig hoeft in te boeten.

Uitstekend
Conclusie

Huawei Ascend P7 ---------------- **Prijs:** € 449,- **Besturingssysteem:** Android 4.4 (Emotion UI 2.3) **Beeldscherm:** 5 inch (1920 x 1080) **Processor:** 1,6 GHz quadcore (Huawei) **Geheugen:** 2 GB **Opslag:** 16 GB (uitbreidbaar) **Batterij:** 2500 mAh **Camera achter:** 13 megapixel **Camera voor:** 8 megapixel **Afmetingen:** 139,8 x 68,8 x 6,5 mm **Gewicht:** 124 gram **Connectiviteit:** Wifi, nfc, bluetooth 4.0, gps, micro-usb

Plus- en minpunten
  • Design
  • Camera
  • Prijs
  • Beeldscherm
  • Emotion UI 2.3
  • Software hapert soms
▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.