ID.nl logo
Review HMD Skyline – Brengt ons niet in de wolken
© Rens Blom
Huis

Review HMD Skyline – Brengt ons niet in de wolken

De HMD Skyline is een midrange smartphone die je zelf kunt repareren, mits je een beetje handig bent. Wat heeft het toestel nog meer te bieden? Je leest het in deze HMD Skyline-review.

Oké
Conclusie

De HMD Skyline is een van de buitenkant opvallende smartphone die makkelijker te repareren is dan veel andere toestellen. Wel moet je er nog steeds wat moeite voor doen. Aan de binnenkant maakt het toestel minder indruk en vinden we de prijs vanaf 450 euro aan de hoge kant. In dit prijssegment vinden we de OnePlus Nord 4 en Google Pixel 8a interessanter. De nieuwe Motorola Edge 50 Neo (499 euro) lijkt op papier ook een gewaagd alternatief.

Plus- en minpunten
  • Eigenzinnig ontwerp, geschikt voor Qi2
  • Is zelf (met wat kennis) te repareren
  • Lomp ontwerp
  • Te kort updatebeleid
  • Sommige specificaties vallen tegen

HMD – bekend als licentienemer van Nokia-smartphones – verkoopt sinds kort ook telefoons onder zijn eigen naam. Die toestellen hebben één ding gemeen: je kunt zelf bepaalde onderdelen vervangen. Het scherm en de usb-c-poort bijvoorbeeld, onderdelen die nog weleens stuk kunnen gaan na maanden tot jaren gebruik. De goedkope HMD Pulse Pro wist ons echter niet te overtuigen. Het repareren bleek lastig, de specificaties van de smartphone vielen tegen en het updatebeleid was te kort. Laat de duurdere HMD Skyline – verkrijgbaar vanaf 450 euro – een betere indruk achter?

Tof maar lomp ontwerp

De buitenkant verrast ons in ieder geval. De Skyline doet terugdenken aan Nokia Lumia-telefoons van jaren geleden, die destijds op Windows Phone draaiden. Een blokkerig en vrij dik ontwerp met afgeronde hoeken, verpakt in een knalroze kleur. HMD verkoopt ook een zakelijke zwarte versie, maar wij vinden deze rode telefoon wel heel tof. Het gewicht is met 209 gram wel aan de hoge kant, zeker omdat de Skyline geen bijzonder groot scherm (6,55 inch) of royale accucapaciteit heeft. Sterker nog: de accucapaciteit is met 4600 mAh wat kleiner dan gebruikelijk.

©Rens Blom

De telefoon ligt als zwaarder blok niet heel prettig in de hand.

Handig vinden we de extra knop op de linkerzijkant, die je zelf kunt programmeren. Start met twee klikken bijvoorbeeld de zaklamp en houd de knop ingedrukt om de telefoon op geluid, trillen of stil te zetten.

Repareren

Dan het repareerbare ontwerp. Dat start door een schroef op de onderkant van de telefoon los te halen. Daarna volg je volgens de officiële reparatiehandleiding nog een tiental stappen om het scherm los te halen, en evenveel stappen om het nieuwe scherm te installeren. Een nieuw scherm kost bijna 100 euro. Een nieuw accu is met 25 euro een stuk goedkoper, maar de accu in de telefoon monteren vergt 21 vrij ingewikkelde stappen – en weer 21 om tot een dichte telefoon te komen. Het vervangen van onderdelen is dus mogelijk, maar je moet er wel wat verstand van en geduld voor hebben. HMD zegt de vervangende onderdelen zeven jaar te verkopen, wat wij erg netjes vinden. Het merk noemt het namelijk belangrijk dat kopers lang met hun toestel kunnen doen.

©Rens Blom

De usb-c-poort kun je als je een beetje handig bent zelf vervangen.

Te kort updatebeleid

Helaas maakt HMD met de Skyline dezelfde fout als met de Pulse Pro: het updatebeleid sluit niet aan bij de verkooptermijn van de reserveonderdelen. De Skyline krijgt slechts twee Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates, waardoor we ons sterk afvragen wie na het verlopen van de softwareondersteuning nog gaan betalen om onderdelen van het toestel te vervangen.

Het korte updatebeleid van HMD is extra opmerkelijk, omdat merken die zich minder focussen op repareerbaarheid veelal een langer updatebeleid garanderen. Telefoons van Samsung, OnePlus en Google en die even duur zijn als de HMD Skyline krijgen respectievelijk vijf, zes en zeven jaar beveiligingsupdates.

©Rens Blom

De verplicht meegeleverde apps zijn op één na allemaal te verwijderen.

Gemengde gevoelens

Tot slot de specificaties van de HMD Skyline: daar hebben we gemengde gevoelens over. Sommige onderdelen zijn gebruikelijk in dit prijssegment, op andere vlakken schiet de telefoon net tekort en op weer een ander vlak loopt de Skyline juist voor op de concurrentie.

Om met dat laatste punt te beginnen: de HMD Skyline is de eerste Android-telefoon met ondersteuning voor de Qi2-standaard, waardoor je het toestel aan een geschikte magnetische oplader kunt hangen/leggen om met 15 watt draadloos op te laden. Qi2 zit in alle moderne iPhones, waardoor er heel wat Qi2-opladers te koop zijn. Gek genoeg laten op HMD na alle andere Android-fabrikanten Qi2 tot links liggen. Mooi dat HMD een soort koploper is.

Wel jammer dat de Skyline op veel andere punten minder goed meekomt met de concurrentie. Zo is de gebruikte Qualcomm-processor wat langzamer, houdt de 4600mAh-accu het net aan een lange dag vol en heeft de hoofdcamera moeite om bewegende situaties vast te leggen. Stilstaande situaties lukken wel goed. Je ziet het op onderstaande foto’s: de stilzittende kat staat er mooi op, maar als hij zijn hoofd beweegt, stelt de camera bij het vastleggen net niet goed scherp.

©Rens Blom

De kat staat er scherp op.

©Rens Blom

Op deze foto staat de bewegende kat net niet goed scherp.

Het oledscherm is het ook net niet. De maximale helderheid had hoger mogen zijn, kleuren komen minder realistisch over en wie snel last heeft van flikkeringen bij oledschermen, kan de HMD Skyline beter links laten liggen.

©Rens Blom

Het scherm is prima, maar in dit prijssegment niet goed genoeg.

Conclusie: HMD Skyline kopen?

De HMD Skyline is een aan de buitenkant opvallende smartphone die makkelijker te repareren is dan veel andere toestellen. Wel moet je er nog steeds wat moeite voor doen. Aan de binnenkant maakt het toestel minder indruk en vinden we de prijs vanaf 450 euro aan de hoge kant. In dit prijssegment vinden we de OnePlus Nord 4 en Google Pixel 8a interessanter. De nieuwe Motorola Edge 50 Neo (499 euro) lijkt op papier ook een gewaagd alternatief. 


▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.