ID.nl logo
Review Asus ROG Phone 9 Pro – De niche verfijnd
© Wesley Akkerman
Huis

Review Asus ROG Phone 9 Pro – De niche verfijnd

De Asus ROG Phone 9 Pro pakt het stokje over van de Asus ROG Phone 8 Pro, die vorig jaar de smartphone-ervaring binnen deze niche naar een hoger niveau tilde. Sterker nog: we durfden te stellen dat de 8 Pro de niche voorbij ging. Dit jaar is er sprake van een verfijning.

Uitstekend
Conclusie

Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers. Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.

Plus- en minpunten
  • Volwassen gamingsmartphone
  • Ingeperkt doch strak design
  • Specificaties
  • Schouderknoppen
  • Gamingsoftware
  • AniMe Vision
  • Twee jaar aan Android-upgrades
  • Camera kan nog beter
  • Forse prijs

Dezelfde behuizing, hetzelfde scherm, dezelfde resolutie, dezelfde schouderknoppen, dezelfde software, hetzelfde softwarebeleid en dezelfde configuratieopties. Ten opzichte van de Asus ROG Phone 8 Pro is er voor de Asus ROG Phone 9 in de basis dus niet veel veranderd. En dat terwijl de Taiwanese fabrikant toch gewoon 1299 euro rekent voor dit toestel. Gelukkig zijn er wel een aantal belangrijke dingen verbeterd, maar zoals gezegd hebben we over het algemeen te maken met een verfijning van de ervaring die we vorig jaar ervaren hebben.

De belangrijkste verbetering zit hem uiteraard in de processor. Net als in de OnePlus 13, die we eerder getest hebben, zit ook hier een Qualcomm Snapdragon 8 Elite in het apparaat. Dit is een enorm krachtige cpu die de meeste games op Android, of van andere spelcomputers, aankan. Vrijwel altijd in zestig frames per seconde op een resolutie van 1080p. Hoger hoeft niet, aangezien de smartphone met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels niet hoger aankan. De beeldverversing is overkill met 185 Hertz; alsof die 165 Hz op de 8 Pro niet genoeg was.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Warmteontwikkeling is niet oké

We hebben het in onze recensie van vorig jaar ook aangehaald: de warmteontwikkeling. Zodra je lekker aan het gamen bent, en ook wat meer van het toestel vraagt, dan kan de telefoon echt heet worden. Niet warm, zoals de OnePlus 13, maar héét. Vasthouden is dan onprettig en oncomfortabel, omdat de randen, de achterkant, het scherm en zelfs de cameramodule warm worden. OnePlus lijkt de warmteafvoer tot nu toe beter onder controle te hebben. Dit is best een kwalijke zaak voor een gespecialiseerde smartphone, bedoeld voor het spelen van games.

Nu kun je investeren in een iets duurdere versie van de Asus ROG Phone 9 Pro, de Pro Edition, waardoor je meer werkgeheugen en opslagruimte krijgt, evenals een AeroActive Cooler X-accessoire. Die moet het systeem afkoelen. Dit jaar hebben we de koeler niet kunnen testen, omdat Asus hem niet opstuurde – maar uit ervaring weten we dat deze koeler de smartphone daadwerkelijk kan afkoelen. Dat komt de prestaties en de accuduur ten goede. Bovendien biedt de accessoire extra knoppen aan, die handig kunnen zijn voor moderne Android-games.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Accu en opladen

Voor andere taken is de Asus ROG Phone 9 Pro, net als eigenlijk elke smartphone met de 8 Elite aan boord, overgekwalificeerd. Geen enkele app doet moeilijk en in op het gebied van multitasking laat het toestel niets te wensen over. Verder krijg je voor dit bedrag 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte tot je beschikking. In beide gevallen meer dan genoeg en ook meer dan je elders aantreft. Maar eerlijk is eerlijk: als je bijna 1300 euro neerlegt voor een mobiele telefoon, dan mag je dergelijke specificaties gewoon verwachten.

En hoewel het fijn is dat de accu beschikt over 5800 mAh aan vermogen (wat 300 mAh meer is dan vorig jaar), is het tegelijkertijd zo dat de ROG Phone 7 nog steeds de kroon spant met 6000 mAh. De accu houdt het, onder normale omstandigheden, redelijk lang uit. Soms hoef je pas na twee volle dagen het toestel opnieuw op te laden. Ga je erop gamen, dan wordt de accu leeggeslurpt en moet je logischerwijs eerder opladen. Opladen gaat met 65 watt relatief snel. Binnen 45 minuten moet het toestel opgeladen zijn. Draadloos opladen is eveneens aanwezig, op 15 watt.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Meer leds op de achterkant

Een andere verfijning treffen we aan op de achterkant. De Asus ROG Phone 9 Pro biedt namelijk meer led-lampjes dan ooit aan. Daar waar de voorganger het bij informatieverstrekking laat, gaat de 9 Pro een flinke stap verder door je er ook simpele spelletjes op te laten spelen. De AniMe Vision, zoals Asus de verzameling leds noemt, beschikt nu over 648 lampjes. Ze kunnen nog steeds zaken als accupercentage, de klok en meer laten zien, en nu zelfs in kleur. Als je dan toch iets unieks aanbiedt, ga er dan ook voor – dit is wat de ROG Phone immers uniek maakt.

Als je daar allemaal geen interesse hebt, geen nood. Want je kunt de lampjes gewoon uitschakelen. Dan zie je er helemaal niets van terug en oogt de Asus ROG Phone 9 Pro als een strak vormgegeven, premium smartphone (net zoals zijn voorganger). De cameramodule wijkt af van de ontwerpen die we elders tegenkomen, maar ook dat geeft de telefoon zijn eigen karakter mee. Zonder hoesje ligt het apparaat wel flink scheef op een bureau of bank, maar gelukkig glijdt het toestel niet zomaar ergens van af. Belangrijker is echter hoe de camera presteert, natuurlijk.

Goed camerasysteem, maar…

Ook bij het camerasysteem is er sprake van een herhaling van wat de voorganger aan boord had – maar wel eentje met kleine verbeteringen. Pas wanneer je dieper de specificatielijst in duikt, zie je dat er nu een verfijnde Sony-sensor in de hoofdlens zit, met een ietwat verbeterde gimbalstabilisatie. Voor de rest is het systeem identiek aan het model van vorig jaar. Zo is er nog altijd een dertien megapixel ultragroothoeklens en een telelens van 32 megapixel die tot drie keer optisch kan inzoomen. Voorop treffen we een selfiecamera aan van 32 megapixel. Het systeem maakt over het algemeen geen slechte foto's, laat dat duidelijk zijn.

Maar we kunnen tegelijkertijd niet stellen dat Asus in de buurt komt van de concurrentie, die ongeveer dezelfde prijs rekent voor zijn smartphones. Het is deels appels en peren vergelijken, omdat de focus van de ROG Phone-serie nou eenmaal ergens anders op ligt, maar dat zal iemand die op zoek is naar een goede smartphone worst wezen. De ROG Phone 9 Pro is in elk geval in staat foto's realistisch weer te geven, met een prettig contrast en fijne detailverwerking. De upgrade is niet bijster groot, maar door het meer natuurlijke karakter wat ons betreft wel welkom.

Tegenvallend updatebeleid

Het grootste struikelblok voor de Asus ROG Phone 9 Pro is echter het updatebeleid. Het toestel wordt dan wel geleverd met Android 15, maar kan daarna rekenen op slechts twee Android-upgrades. In een tijd waarin OnePlus minimaal vier en zowel Samsung als Google zeven jaar aan upgrades aanbieden, is dat meer dan ondermaats te noemen. Gelukkig krijg je wel vijf jaar aan beveiligingsupdates, maar uit het updatebeleid spreekt verder weinig vertrouwen. Alsof de toestellen de investering niet meer waard zijn nadat ze de twee jaar gepasseerd zijn.

Verder zijn we tevreden over de software. Er worden wat apps vooraf geïnstalleerd, maar die kun je veelal verwijderen. Daarnaast zijn er wat AI-opties. Zo kun je achtergronden aanmaken en gebruikmaken van Circle to Search. Ook kun je voor games bepaalde handelingen automatiseren of bijzondere momenten laten vastleggen. En met AI Grabber kun je teksten uit games overnemen, waardoor je bijvoorbeeld sneller een tutorial kunt vinden. Al die opties staan in de exclusieve Armory Crate-app, waar je ook de triggers en AniMe Vision instelt.

Asus ROG Phone 9 Pro kopen?

Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers.

Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.

▼ Volgende artikel
Lekkende vaatwasser? Zo los je het op!
© Ilja
Huis

Lekkende vaatwasser? Zo los je het op!

Een lekkende vaatwasser is geen pretje. Het is niet goed voor het apparaat zelf, en ook niet voor je keukenvloer. Voor je meteen je telefoon pakt en een monteur laat komen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te kijken of je het zelf op kunt lossen. Dit zijn ze.

In dit artikel lees je: • Hoe het komt dat je vaatwasser overloopt • Welke onderdelen dat kunnen veroorzaken • Hoe je het zelf oplost

Lees ook: 7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen

⚠️ Let op: haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact voor je met gereedschap aan de slag gaat. 

Deurrubber

Een van de meest voorkomende redenen voor een lekkende vaatwasser is verouderd deurrubber. Dat rubber zorgt ervoor dat de deur goed sluit en dat er geen water naar buiten kan komen, maar bij oude rubbers kan dat minder goed werken. 

De deurrubbers vervangen kun je prima zelf. Meestal staat er in de handleiding van je vaatwasser hoe je dat kunt doen, maar waarschijnlijk moet je de binnenkant van de deur losmaken voor je erbij kunt. De rubbers zelf kun je bestellen op de website van de fabrikant van je vaatwasser. 

Afvoerpomp

Een andere veel voorkomende reden is een verstopte afvoerpomp. Als er etensresten of ander vuil in de afvoer komen, kan er een laag water in je vaatwasser komen te staan, en dat kan onderaan de deur gaan lekken. 

Met een beetje mazzel zit er alleen vuil vast, dat je met je vingers of een schroevendraaier los kunt maken, net als bij het doucheputje of de gootsteen. Dikke kans dat hij daarna gewoon weer doorloopt. Als dat niet het geval is, moet je waarschijnlijk de afvoerpomp vervangen. Dat is een klusje dat je in principe zelf kunt uitvoeren, maar met twee linkerhanden is het waarschijnlijk beter om een monteur te bellen. 

©Nadezhda

Sproeiarmen

Een andere mogelijkheid is een defecte sproeiarm. Die arm sproeit het water door je vaatwasser tijdens het wasprogramma. Het kan zijn dat de arm kapot is en daardoor water de verkeerde kant op spuit, of het kan zijn dat hij deels is losgekomen. Als je pech hebt, kan het water dan door de deur naar buiten komen, zodat het lijkt alsof je een lekkende vaatwasser hebt, terwijl dat in werkelijkheid wel meevalt. 

De sproeiarm kun je prima zelf checken. Kijk even of de plastic behuizing nog intact is, en of er geen rare buigingen in zitten. Check ook of de arm nog goed op zijn plek zit en of hij nog op een normale manier in de rondte kunt draaien. 

Als je sproeiarm kapot is, kun je gewoon een nieuwe aanschaffen. Hoe je de arm losmaakt hangt van je vaatwasser af, maar dat vind je wel in de handleiding, of je kunt het gewoon zien als je de rekken uit de machine haalt. Dat scheelt weer een belletje naar de monteur. 

Vaatwasseronderdelen nodig?

Bestel ze bij bol.

Leidingen

In een wat minder prettig scenario kan het probleem ook in de leidingen zitten. Die kunnen verkeerd zijn geïnstalleerd, of ze kunnen verstopt zitten. Hetzelfde geldt voor de sifon, de zwanenhals die ervoor zorgt dat het water niet terug de vaatwasser in kan lopen en nare luchtjes tegenhoudt. 

Tenzij je zelf een loodgieter bent, is het lastig om dat met eigen handen op te lossen. Als het probleem in de leidingen zit, is het dus wel een belletje waard. 

Conclusie

Een lekkende vaatwasser hoeft helemaal niet te betekenen dat het apparaat kapot is. Het kan prima zijn dat de afvoer verstopt zit, of dat er iets mis is met een simpel te vervangen onderdeel, zoals de sproeiarm. Hoe ouder de vaatwasser, des te groter de kans dat het deurrubber niet meer precies werkt zoals het zou moeten doen. 

Check dus eerst even of je het zelf kunt oplossen voor je meteen de telefoon grijpt. Als de tips hierboven niet werken, en je hebt nog steeds last van een lekkende deur of een laag water na het wasprogramma, dan is een monteur misschien geen overbodige luxe. 

▼ Volgende artikel
Zo houd je grip op je Android-notificaties
© Wesley Akkerman
Huis

Zo houd je grip op je Android-notificaties

Notificaties op je Android-smartphone kunnen ontzettend handig zijn. Als iemand een bericht stuurt, weet je dat meteen. Is er iets met de robotstofzuiger? Dan loop je nooit achter de feiten aan. To-do-lijstjes bijhouden, geen probleem. In dit artikel lees je er alles over!

Als je vindt dat je Android-apparaat je te veel meldingen stuurt, kan het handig zijn om naar een van de onderstaande opties te kijken.

  • Niet-storen-modus gebruiken
  • Notificaties snoozen
  • Notificaties op stil zetten of uitschakelen
  • Categorieën beheren

Maar eerlijk is eerlijk: al die notificaties kunnen soms meer een vloek zijn dan een zege. Helemaal nu we steeds meer apparaten slim maken en die ons ook allerlei dingen willen vertellen. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere apps gehad, zoals voor mails, muziekbediening, brekend nieuws, et cetera. Het kan dus handig zijn om meer grip te krijgen op al die meldingen door je Android-toestel goed in te stellen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Niet storen aub

Een van de meest effectieve methoden om het aantal notificaties terug te dringen, is de niet-storen-modus. Dan word je, zoals de naam al doet vermoeden, voor een bepaalde tijd niet gestoord. Je ontvangt dan geen enkele melding of telefoongesprek (al kun je binnen de instellingen aangeven dat bepaalde mensen je wél mogen bellen). Na het opheffen van deze modus staan alle meldingen weer netjes in beeld – maar dan ben je in elk geval niet gestoord.

Meldingen snoozen (voor later)

Dit gebeurde onlangs nog op de redactie: we kregen een melding dat de batterijen van de Nuki Opener bijna leeg zijn. Maar dat krijgen we dan zondagavond te horen. Dan kunnen we er niets mee, want we hebben geen vervangers in huis. Dan is het goed om te weten dat je meldingen kunt snoozen en later kunt laten terugkeren. Die optie staat in de melding zelf. Is dat niet het geval, dan stel je dat in via Instellingen > Meldingen > Snoozen van meldingen toestaan.

Notificaties op stil zetten of uitschakelen

Het is sowieso altijd goed om even kritisch te kijken naar de apps die überhaupt meldingen mogen versturen. Winkel-apps of apps met digitale aankopen hebben namelijk de neiging om je lastig te vallen met aanbiedingen. Bovendien proberen games je altijd terug te halen met promoties of speciale evenementen. Erg attent natuurlijk, maar daar hebben we niet altijd tijd voor. Binnen de app-instellingen kun je mogelijk de meldingen aanpassen of uitschakelen.

Als dat niet het geval is, kunnen we dat binnen een ander menu regelen. Houd de app in kwestie kort ingedrukt en ga naar App-info (of het rondje met de i erin). Daar vind je het onderdeel Meldingen. Tik daarop en zet bijvoorbeeld alle meldingen in één keer uit. Maar je kunt ook kijken naar specifieke onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Discord instellen dat je alleen meldingen van bepaalde kanalen of alleen privéberichten wilt ontvangen.

Een andere optie is om meldingen stil binnen te laten komen. Dat kun je via de notificatie zelf regelen door hem even ingedrukt te houden. Of je gaat naar App-info > Meldingen en daarna het onderdeel dat je zonder geluid of trilling binnen wilt laten komen. In dit voorbeeld gebruiken we WhatsApp. We tikken op Berichten. Of je dat nu via de melding of via App-info regelt, maakt niet uit: je komt in beide gevallen uit in een menu waar je kunt kiezen uit Standaard of Stil. Selecteer hier de tweede optie.

Categorieën beheren

Tot slot kijken we naar meldingscategorieën. Binnen Android worden notificaties ingedeeld in categorieën die je in één keer kunt beheren. Ook dit regel je binnen App-info. Ga naar Meldingen en vervolgens naar het onderdeel waar je liever geen notificatie van krijgt. Je kunt helemaal bovenaan de schuifregelaar naast Meldingen tonen omzetten. Dan krijg je in het vervolg niets meer van deze app. Check meteen op dezelfde pagina of er wellicht andere instellingen zijn die bij je voorkeur passen.