© PXimport

Online foto's delen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 9 november 2011 - 08:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie

Voor de meeste mensen zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje staan. Tijd om uw herinneringen online te delen met uw familie en vrienden.

Foto's maken op vakantie, dat doen veel mensen om na die vakantie te kunnen laten zien wat ze beleefd hebben. Dat kan echter alleen wanneer u de beelden zelf met die mensen deelt. Dat kan over internet, of natuurlijk in een fotoboek. In deze cursus bespreken we hoe u uw foto's online deelt en bewaart. Wilt u een fotoboek maken van uw mooiste herinneringen, lees dan de cursus Fotoboek samenstellen.

Andere diensten

Op internet kunt u op talloze plaatsen uw foto's kwijt: als back-up, om te delen, of om te printen. In dit artikel moeten we een keuze maken. We gaan dieper in op het gebruik van de functies van vier bekende diensten: Flickr, Picasa, Hyves en Facebook. Naast deze aanbieders zijn er nog genoeg andere opties. Hieronder hebben we een paar opvallende diensten op een rijtje gezet.

- Zoom.nl: Geschikt voor de hobbyfotograaf om mooie beelden te delen met medefotografen.

- MijnAlbum.nl: Grote fotodienst om foto's op te slaan en te printen, beperkte gratis opslagcapaciteit.

- Photobucket: Een bekende site uit Amerika, waar u snel en simpel uw foto's kunt plaatsen.

- Dropbox: Echt een plek om foto's online te bewaren als back-up, niet heel geschikt om foto's te tonen.

1. Uw foto's ordenen

Voordat u begint met het uploaden van uw foto's, is het handig om een selectie te maken van de beelden die u online wilt plaatsen. Wanneer u de foto's wilt tonen aan anderen, selecteert u alleen de mooiste of leukste foto's. In Windows 7 kunt u eenvoudig uw foto's ordenen en een voorselectie maken. Kies een map waarin u de foto's wilt plaatsen en kopieer de bestanden vanaf uw geheugenkaartje naar deze map. Onder in de Verkenner kunt u uw foto's sterren geven, een tag meegeven en zelfs voorzien van een beschrijving. Dit kunt u voor één foto doen, of voor een selectie van meerdere beelden. Klik op Opslaan om uw wijzingen aan uw foto's toe te voegen. Zo kunt u later de beelden terugvinden op tags, op waardering of op beschrijving.

© PXimport

In Windows 7 kunt u al beginnen met het ordenen van uw foto's.

2. Flickr: uploaden

uw foto's goed te ordenen. Tegelijkertijd kunt u ze heel gemakkelijk exporteren naar Facebook. Surf naar Flickr. Hebt u nog geen account bij Flickr, Google of Facebook? Kies dan voor Sign Up en daarna voor Create Account. Nadat u een account hebt aangemaakt, kunt u inloggen op Flickr. Zodra u ingelogd bent krijgt u een scherm te zien met uw profiel. Klik rechtsboven op Upload Photos & Video om te beginnen met het uploaden van uw beelden. U kunt op uw computer bladeren naar foto's, door Shift ingedrukt te houden kunt u een reeks foto's selecteren, met Ctrl ingedrukt selecteert u los meerdere foto's. Kies vervolgens of uw foto's wilt laten zien aan familie, vrienden of iedereen. Wij kiezen hier voor Visible for Family.

© PXimport

Het uploadproces in Flickr is simpel. Foto's verwijdert u snel weer uit de lijst als u zich bedenkt.

3. Flickr: tonen

Als u een foto geplaatst hebt, klikt u op add a discription om een beschrijving en tags aan de foto toe te voegen. Klik nadat u een beschrijving heeft toegevoegd op Save. Als u de foto toch een andere naam wilt geven kunt u, als u ingelogd bent, klikken op de titel van een foto en deze wijzigen. Klik daarna wel op Save om de wijziging te bevestigen of druk op Enter. Zodra u terug bent op uw fotopagina kunt u klikken op de knop Slideshow. U krijgt nu een diavoorstelling van uw foto's op een zwarte achtergrond. Zo kunt u zelf genieten van uw foto's.

© PXimport

De diavoorstelling van Flickr is een mooie manier om uw foto's te bekijken.

4. Flickr: organiseren

Op Flickr organiseert en beheert u uw uploads via de knop Organize & Create boven in beeld. Als u een album wilt maken - in Flickr-termen een Set - sleept u de foto's naar het veld en klikt u boven in beeld op het pijltje naast Add to set en vervolgens op New set. U vult een naam in en uw album is klaar. Op deze plek kunt u nog veel meer dingen voor meerdere foto's tegelijk instellen. Voeg tags toe, pas data aan en beveilig uw foto's (via Permissions). Via de knop Map rechtsboven kunt u uw foto's op een wereldkaart plaatsen.

Zodra u rechtsboven op Your photostream klikt, bent u weer terug op uw profielpagina. U kunt ook vanaf uw bureaublad uw foto's uploaden naar uw Flickr-pagina. Surf naar www.flickr.com/tools en download de Flickr Uploadr. Wanneer u dit programmaatje geïnstalleerd hebt, moet u één keer inloggen en daarna voegt u heel eenvoudig foto's toe, simpelweg door de beelden naar het venster slepen.

Het is weliswaar wat verborgen, maar u kunt via Flickr uw foto's bewerken. Klik hiervoor op een foto en kies linksboven voor Actions / Edit photo in Picnik. Binnen de interface van Flickr wordt Picnik geopend, waarmee u diverse bewerkingen op uw foto kunt uitvoeren. Bent u klaar, dan klikt u rechtsboven op Save, vult u de gevraagde gegevens in, en slaat u de afbeelding op. Het gratis account van Picnik heeft beperkte mogelijkheden, een volledig account kost zo'n 5 dollar (3,55 euro) per maand of 25 dollar (17,80 euro) per jaar.

5. Flickr: afdrukken en downloaden

Flickr heeft een samenwerking met de fotoservice Snapfish, waar u foto's kunt bestellen en afdrukken. Vanuit uw webalbum is het heel simpel om losse foto's te bestellen bij Snapfish. Ga naar een foto, klik linksboven op Actions en kies Order prints and more. U kunt aangeven hoeveel prints u wilt bestellen. Om de bestelling af te ronden kiest u Add to cart en voor Proceed to Checkout. U wordt doorverwezen naar de website van Snapfish om uw bestelling verder af te handelen. U kunt ook een fotoboek of canvas maken van uw foto's. Ga naar Organize & Create, en klik op Print & Create. Sleep een aantal foto's naar het lege vlak, en kies of u bijvoorbeeld een album, canvas of losse foto's wilt afdrukken. U wordt weer doorverwezen naar Snapfish, en nadat u een account hebt gemaakt worden de foto's automatisch ingeladen in de webtool om een foto-album te maken. Houd er wel rekening mee dat u de foto's in hoge kwaliteit naar Flickr moet uploaden om een mooi album te maken.

U kunt uw foto's één voor één van Flickr downloaden. Klik op uw fotopagina op de gewenste foto en kies bij Actions voor View all sizes. Op de volgende pagina kunt u kiezen in welk formaat u de foto wilt downloaden.

© PXimport

De koppeling tussen Flickr en Snapfish is ideaal om snel foto's te bestellen en deze af te laten drukken. Daarbij is Snapfish heel voordelig.

6. Uw Flickr-foto's op Facebook

Het is heel simpel om uw foto's van Flickr ook te tonen op Facebook. Klik in het menu You op Your account en klik vervolgens op het tablad Share & Extending en klik op Connect to Facebook. Alle uploads die u nu doet worden ook meteen getoond op uw Facebook-pagina. Let er wel op dat u kiest voor openbare uploads (public) anders werkt de koppeling tussen de twee sites niet. Het duurt even voordat de update ook te zien is in uw Facebook-profiel. Het kan ook op een andere manier, u bepaalt dan zelf welke upload naar Facebook gaat. Klik bij een foto op het Facebook-pictogram rechts in beeld en klik op Post.

© PXimport

De integratie van Flickr op Facebook is ideaal. Daarmee maakt u gebruik van de uitgebreide opslagmogelijkheden van Flickr en het bereik onder uw vrienden van Facebook.

7. Facebook: uploaden

Ook zonder Flickr kunt u al uw foto's kwijt op Facebook. Log in op Facebook, of creëer eerst een account. U kunt ervoor kiezen om foto's stuk voor stuk te plaatsen of een hele set tegelijk te publiceren. Wij kiezen ervoor om een album met meerdere foto's te maken. Klik op uw profielpagina op Foto en kies daarna voor Een album maken en klik op Foto's selecteren. U kunt zelf kiezen of u één of meerdere foto's plaatst. U kunt nu de naam van het album invoeren, kiezen met wie u de foto's deelt. Bevestig met Album maken. Op het moment dat u de foto's hebt geplaatst, kunnen anderen de foto's zien. Facebook is minder geschikt als back-up-programma voor uw foto's, maar is vooral handig om uw beelden aan anderen te laten zien.

© PXimport

Ook op Facebook plaatst u heel gemakkelijk meerdere foto's tegelijk.

© PXimport

Hier kunt u al uw albums terugkijken.

8. Hyves: uploaden

Via Hyves deelt u ook heel eenvoudig uw foto's. Klik in uw profiel Foto's / Foto's en video's plaatsen. Klik op Voeg bestanden toe en selecteer één of meerdere bestanden. Door op Verstuur te klikken plaatst u de foto's echt op de site. Nu kunt u links in beeld ook nog kiezen met wie u de foto's wilt delen. Net als Facebook is Hyves niet bedoeld voor een back-up van uw foto's, maar is het voornamelijk handig om foto's met groepen vrienden te delen.

9. Picasa: uploaden

Picasa is inmiddels een oude bekende onder de fotodiensten, en is in handen van Google. De naam gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen. Of er ook inhoudelijk aan de software en de website gesleuteld wordt weten we niet.

Zowel online als in het fotoprogramma kunt u uw foto's bewaren en delen. In dit artikel bespreken we de online variant van Picasa. Via Picasaweb komt u binnen met een Google-account. Helaas is de online versie een heel mager alternatief voor het programma dat u kunt downloaden. Het grote voordeel van deze online versie is echter dat u het altijd en overal kunt gebruiken, en met behulp van een link de foto's ook kunt delen met anderen. U kunt foto's plaatsen door te klikken op Uploaden. Bedenk een titel voor het album en stel de zichtbaarheid in. Sleep nu foto's naar het witte vlak to, of klik op Foto's selecteren vanaf uw computer. U krijgt ongeveer 1 GB om online foto's op te slaan. Tegen betaling kunt u meer opslagruimte krijgen. Klik daarvoor rechtsboven op het instellingenicoon en kies voor Instellingen voor Foto's. Kies dan bij Opslag voor Upgrade uw opslag. Voor een paar euro per jaar hebt u 5 GB extra opslag.

© PXimport

Zodra u een foto hebt geplaatst op Picasa kunt u direct een aantal bewerkingen doen.

10. Picasa: bewerken

Vanuit Picasa kunt u ook foto's bewerken. Dit is geen functie van Picasa zelf, maar een koppeling met het online programma Picnik (net als bij Flickr). Zodra u op een foto klikt, ziet u hem terug in groot formaat. Klik op het kleine fotopictogram boven de foto. U wordt nu doorverwezen naar Picnik, hiermee kunt u uw foto's bewerken. Onder het tabblad Edit kunt u basisbewerkingen op de foto toepassen. Bij Create kunt u leuke effecten toevoegen. Als u klaar bent klikt u op de gele knop Toevoegen aan mijn album. U krijgt nog de keuze of u een kopie wilt opslaan of het bestaande bestand wilt overschrijven. Daarna keert u weer terug naar uw Picasa-album.

© PXimport

Bewerken gaat via een andere tool, maar u blijft in Picasa zodat u niet meteen de weg kwijt bent.

11. Picasa: downloaden

Picasa is een handige plek om een back-up van uw foto's te bewaren. Misschien is de gratis opslagruimte (1 GB) wat klein, maar u kunt wel heel gemakkelijk uw foto's weer in oorspronkelijk formaat downloaden. U kunt in de gratis versie elke foto weer in hoge resolutie op uw eigen computer opslaan. Klik bij de foto op Acties / Foto downloaden, u krijgt de foto in de oorspronkelijke resolutie. Het auteursrecht op uw foto's is ook geregeld. Rechts in beeld ziet u onder de kop Foto opnieuw gebruiken de link Bewerken staan. Hier kunt u aangeven of de foto gebruikt mag worden of niet. Met Opslaan bevestigt u de wijziging.

© PXimport

Uw foto's downloadt u eenvoudig weer in hoge resolutie. Rechts regelt u ook de auteursrechten van de foto.

12. Foto's verkleinen

Als u op Facebook, Picasa, Hyves of Flickr uw foto's plaatst, dan worden ze automatisch verkleind. Dat kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw beeld, en u hebt het niet zelf in de hand. Wanneer u vooraf de foto's verkleint, hebt u ook het voordeel dat u online opslagruimte bespaart, waardoor u langer gratis gebruik kunt maken van Flickr en Picasa. Met bijvoorbeeld FastStone Photo Resizer kunt u vooraf foto's verkleinen. Dit hoeft u niet foto voor foto te doen, maar wijzigingen kunt u in batches uitvoeren. Surf naar Faststone en download het programma. Na een korte installatieprocedure staat het programma op uw computer. Zoek in het linkervenster naar foto's op uw harde schijf, en voeg ze met Add toe aan de lijst. Op het eerste gezicht lijkt het een tool met heel weinig functionaliteit, maar schijn bedriegt. Zet rechtsonder een vinkje bij Use Advanced options en klik op de knop Advanced Options. Er opent zich een nieuw venster, bovenin ziet u allerlei tabs met wijzigingen die u kunt maken. Zodra u een vinkje zet bij Resize kunt u het nieuwe formaat van uw foto bepalen. U kunt kiezen of u het nieuwe formaat aangeeft in pixels, in een percentage, of dat u slechts de hoogte of breedte wilt aanpakken. Zodra u klikt op het icoontje met het vergrootglas ziet u een voorbeeld van uw wijzigingen.

© PXimport

FastStone Photo Resizer biedt veel mogelijkheden om in één keer een grote hoeveelheid foto's aan te pakken.

13. Een watermerk toevoegen

Om uw foto's te beschermen tegen kopiëren kunt u met Photo Resizer ook in één keer een watermerk toevoegen aan al uw beelden. Ga naar het tabblad Watermark en zet een vinkje voor Add-watermark. De eerste keer wordt een standaard watermerk aangeboden, maar u kunt ook zelf een watermerk zoeken in uw systeem. Door met het watermerk te schuiven bepaalt u zelf de positie op de foto. Standaard staat de Opacity (ondoorzichtigheid) op 100%, dat is natuurlijk niet echt een watermerk. Zodra u op het schuifje gaat staan en de waarde terugbrengt naar bijvoorbeeld 50%, dan wordt het watermerk-effect in een klap duidelijk. Met het vergrootglas kunt u een voorbeeld bekijken

© PXimport

Het watermerk voorkomt dat anderen zonder toestemming zomaar uw beeld kunnen gebruiken.

14. Tot slot

In dit artikel hebben we verschillende mogelijkheden laten zien om uw foto's online op te slaan en te delen. Door het gigantische aanbod kunnen we helaas niet volledig zijn, maar met de beschreven diensten hebt u genoeg mogelijkheden om uw vakantiefoto's online te tonen aan vrienden en familie. Zo blijven ze niet meer ongezien op uw geheugenkaartje of computer staan.

Delen of bewaren?

Iedere dienst die we in dit artikel beschrijven heeft zijn eigen functie en kwaliteiten. Facebook en Hyves zijn geweldige instrumenten om foto's te delen, maar niet geschikt als archief voor al uw foto's om ze later weer te downloaden. Flickr en Picasa lenen zich daar meer voor. Wanneer u het liever bij één service houdt en u Facebook hebt, is het handig om via apps vanuit Flickr of Picasa uw foto's op Facebook aan uw vrienden en familie te laten zien. Al uw vrienden een link naar uw Picasa of Flickr sturen kan natuurlijk ook.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000