ID.nl logo
Online foto's delen
© PXimport
Huis

Online foto's delen

Voor de meeste mensen zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje staan. Tijd om uw herinneringen online te delen met uw familie en vrienden.

Foto's maken op vakantie, dat doen veel mensen om na die vakantie te kunnen laten zien wat ze beleefd hebben. Dat kan echter alleen wanneer u de beelden zelf met die mensen deelt. Dat kan over internet, of natuurlijk in een fotoboek. In deze cursus bespreken we hoe u uw foto's online deelt en bewaart. Wilt u een fotoboek maken van uw mooiste herinneringen, lees dan de cursus Fotoboek samenstellen.

Andere diensten

Op internet kunt u op talloze plaatsen uw foto's kwijt: als back-up, om te delen, of om te printen. In dit artikel moeten we een keuze maken. We gaan dieper in op het gebruik van de functies van vier bekende diensten: Flickr, Picasa, Hyves en Facebook. Naast deze aanbieders zijn er nog genoeg andere opties. Hieronder hebben we een paar opvallende diensten op een rijtje gezet.

- Zoom.nl: Geschikt voor de hobbyfotograaf om mooie beelden te delen met medefotografen.

- MijnAlbum.nl: Grote fotodienst om foto's op te slaan en te printen, beperkte gratis opslagcapaciteit.

- Photobucket: Een bekende site uit Amerika, waar u snel en simpel uw foto's kunt plaatsen.

- Dropbox: Echt een plek om foto's online te bewaren als back-up, niet heel geschikt om foto's te tonen.

1. Uw foto's ordenen

Voordat u begint met het uploaden van uw foto's, is het handig om een selectie te maken van de beelden die u online wilt plaatsen. Wanneer u de foto's wilt tonen aan anderen, selecteert u alleen de mooiste of leukste foto's. In Windows 7 kunt u eenvoudig uw foto's ordenen en een voorselectie maken. Kies een map waarin u de foto's wilt plaatsen en kopieer de bestanden vanaf uw geheugenkaartje naar deze map. Onder in de Verkenner kunt u uw foto's sterren geven, een tag meegeven en zelfs voorzien van een beschrijving. Dit kunt u voor één foto doen, of voor een selectie van meerdere beelden. Klik op Opslaan om uw wijzingen aan uw foto's toe te voegen. Zo kunt u later de beelden terugvinden op tags, op waardering of op beschrijving.

©PXimport

In Windows 7 kunt u al beginnen met het ordenen van uw foto's.

2. Flickr: uploaden

uw foto's goed te ordenen. Tegelijkertijd kunt u ze heel gemakkelijk exporteren naar Facebook. Surf naar Flickr. Hebt u nog geen account bij Flickr, Google of Facebook? Kies dan voor Sign Up en daarna voor Create Account. Nadat u een account hebt aangemaakt, kunt u inloggen op Flickr. Zodra u ingelogd bent krijgt u een scherm te zien met uw profiel. Klik rechtsboven op Upload Photos & Video om te beginnen met het uploaden van uw beelden. U kunt op uw computer bladeren naar foto's, door Shift ingedrukt te houden kunt u een reeks foto's selecteren, met Ctrl ingedrukt selecteert u los meerdere foto's. Kies vervolgens of uw foto's wilt laten zien aan familie, vrienden of iedereen. Wij kiezen hier voor Visible for Family.

©PXimport

Het uploadproces in Flickr is simpel. Foto's verwijdert u snel weer uit de lijst als u zich bedenkt.

3. Flickr: tonen

Als u een foto geplaatst hebt, klikt u op add a discription om een beschrijving en tags aan de foto toe te voegen. Klik nadat u een beschrijving heeft toegevoegd op Save. Als u de foto toch een andere naam wilt geven kunt u, als u ingelogd bent, klikken op de titel van een foto en deze wijzigen. Klik daarna wel op Save om de wijziging te bevestigen of druk op Enter. Zodra u terug bent op uw fotopagina kunt u klikken op de knop Slideshow. U krijgt nu een diavoorstelling van uw foto's op een zwarte achtergrond. Zo kunt u zelf genieten van uw foto's.

©PXimport

De diavoorstelling van Flickr is een mooie manier om uw foto's te bekijken.

4. Flickr: organiseren

Op Flickr organiseert en beheert u uw uploads via de knop Organize & Create boven in beeld. Als u een album wilt maken - in Flickr-termen een Set - sleept u de foto's naar het veld en klikt u boven in beeld op het pijltje naast Add to set en vervolgens op New set. U vult een naam in en uw album is klaar. Op deze plek kunt u nog veel meer dingen voor meerdere foto's tegelijk instellen. Voeg tags toe, pas data aan en beveilig uw foto's (via Permissions). Via de knop Map rechtsboven kunt u uw foto's op een wereldkaart plaatsen.

Zodra u rechtsboven op Your photostream klikt, bent u weer terug op uw profielpagina. U kunt ook vanaf uw bureaublad uw foto's uploaden naar uw Flickr-pagina. Surf naar www.flickr.com/tools en download de Flickr Uploadr. Wanneer u dit programmaatje geïnstalleerd hebt, moet u één keer inloggen en daarna voegt u heel eenvoudig foto's toe, simpelweg door de beelden naar het venster slepen.

Het is weliswaar wat verborgen, maar u kunt via Flickr uw foto's bewerken. Klik hiervoor op een foto en kies linksboven voor Actions / Edit photo in Picnik. Binnen de interface van Flickr wordt Picnik geopend, waarmee u diverse bewerkingen op uw foto kunt uitvoeren. Bent u klaar, dan klikt u rechtsboven op Save, vult u de gevraagde gegevens in, en slaat u de afbeelding op. Het gratis account van Picnik heeft beperkte mogelijkheden, een volledig account kost zo'n 5 dollar (3,55 euro) per maand of 25 dollar (17,80 euro) per jaar.

5. Flickr: afdrukken en downloaden

Flickr heeft een samenwerking met de fotoservice Snapfish, waar u foto's kunt bestellen en afdrukken. Vanuit uw webalbum is het heel simpel om losse foto's te bestellen bij Snapfish. Ga naar een foto, klik linksboven op Actions en kies Order prints and more. U kunt aangeven hoeveel prints u wilt bestellen. Om de bestelling af te ronden kiest u Add to cart en voor Proceed to Checkout. U wordt doorverwezen naar de website van Snapfish om uw bestelling verder af te handelen. U kunt ook een fotoboek of canvas maken van uw foto's. Ga naar Organize & Create, en klik op Print & Create. Sleep een aantal foto's naar het lege vlak, en kies of u bijvoorbeeld een album, canvas of losse foto's wilt afdrukken. U wordt weer doorverwezen naar Snapfish, en nadat u een account hebt gemaakt worden de foto's automatisch ingeladen in de webtool om een foto-album te maken. Houd er wel rekening mee dat u de foto's in hoge kwaliteit naar Flickr moet uploaden om een mooi album te maken.

U kunt uw foto's één voor één van Flickr downloaden. Klik op uw fotopagina op de gewenste foto en kies bij Actions voor View all sizes. Op de volgende pagina kunt u kiezen in welk formaat u de foto wilt downloaden.

©PXimport

De koppeling tussen Flickr en Snapfish is ideaal om snel foto's te bestellen en deze af te laten drukken. Daarbij is Snapfish heel voordelig.

6. Uw Flickr-foto's op Facebook

Het is heel simpel om uw foto's van Flickr ook te tonen op Facebook. Klik in het menu You op Your account en klik vervolgens op het tablad Share & Extending en klik op Connect to Facebook. Alle uploads die u nu doet worden ook meteen getoond op uw Facebook-pagina. Let er wel op dat u kiest voor openbare uploads (public) anders werkt de koppeling tussen de twee sites niet. Het duurt even voordat de update ook te zien is in uw Facebook-profiel. Het kan ook op een andere manier, u bepaalt dan zelf welke upload naar Facebook gaat. Klik bij een foto op het Facebook-pictogram rechts in beeld en klik op Post.

©PXimport

De integratie van Flickr op Facebook is ideaal. Daarmee maakt u gebruik van de uitgebreide opslagmogelijkheden van Flickr en het bereik onder uw vrienden van Facebook.

7. Facebook: uploaden

Ook zonder Flickr kunt u al uw foto's kwijt op Facebook. Log in op Facebook, of creëer eerst een account. U kunt ervoor kiezen om foto's stuk voor stuk te plaatsen of een hele set tegelijk te publiceren. Wij kiezen ervoor om een album met meerdere foto's te maken. Klik op uw profielpagina op Foto en kies daarna voor Een album maken en klik op Foto's selecteren. U kunt zelf kiezen of u één of meerdere foto's plaatst. U kunt nu de naam van het album invoeren, kiezen met wie u de foto's deelt. Bevestig met Album maken. Op het moment dat u de foto's hebt geplaatst, kunnen anderen de foto's zien. Facebook is minder geschikt als back-up-programma voor uw foto's, maar is vooral handig om uw beelden aan anderen te laten zien.

©PXimport

Ook op Facebook plaatst u heel gemakkelijk meerdere foto's tegelijk.

©PXimport

Hier kunt u al uw albums terugkijken.

8. Hyves: uploaden

Via Hyves deelt u ook heel eenvoudig uw foto's. Klik in uw profiel Foto's / Foto's en video's plaatsen. Klik op Voeg bestanden toe en selecteer één of meerdere bestanden. Door op Verstuur te klikken plaatst u de foto's echt op de site. Nu kunt u links in beeld ook nog kiezen met wie u de foto's wilt delen. Net als Facebook is Hyves niet bedoeld voor een back-up van uw foto's, maar is het voornamelijk handig om foto's met groepen vrienden te delen.

9. Picasa: uploaden

Picasa is inmiddels een oude bekende onder de fotodiensten, en is in handen van Google. De naam gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen. Of er ook inhoudelijk aan de software en de website gesleuteld wordt weten we niet.

Zowel online als in het fotoprogramma kunt u uw foto's bewaren en delen. In dit artikel bespreken we de online variant van Picasa. Via Picasaweb komt u binnen met een Google-account. Helaas is de online versie een heel mager alternatief voor het programma dat u kunt downloaden. Het grote voordeel van deze online versie is echter dat u het altijd en overal kunt gebruiken, en met behulp van een link de foto's ook kunt delen met anderen. U kunt foto's plaatsen door te klikken op Uploaden. Bedenk een titel voor het album en stel de zichtbaarheid in. Sleep nu foto's naar het witte vlak to, of klik op Foto's selecteren vanaf uw computer. U krijgt ongeveer 1 GB om online foto's op te slaan. Tegen betaling kunt u meer opslagruimte krijgen. Klik daarvoor rechtsboven op het instellingenicoon en kies voor Instellingen voor Foto's. Kies dan bij Opslag voor Upgrade uw opslag. Voor een paar euro per jaar hebt u 5 GB extra opslag.

©PXimport

Zodra u een foto hebt geplaatst op Picasa kunt u direct een aantal bewerkingen doen.

10. Picasa: bewerken

Vanuit Picasa kunt u ook foto's bewerken. Dit is geen functie van Picasa zelf, maar een koppeling met het online programma Picnik (net als bij Flickr). Zodra u op een foto klikt, ziet u hem terug in groot formaat. Klik op het kleine fotopictogram boven de foto. U wordt nu doorverwezen naar Picnik, hiermee kunt u uw foto's bewerken. Onder het tabblad Edit kunt u basisbewerkingen op de foto toepassen. Bij Create kunt u leuke effecten toevoegen. Als u klaar bent klikt u op de gele knop Toevoegen aan mijn album. U krijgt nog de keuze of u een kopie wilt opslaan of het bestaande bestand wilt overschrijven. Daarna keert u weer terug naar uw Picasa-album.

©PXimport

Bewerken gaat via een andere tool, maar u blijft in Picasa zodat u niet meteen de weg kwijt bent.

11. Picasa: downloaden

Picasa is een handige plek om een back-up van uw foto's te bewaren. Misschien is de gratis opslagruimte (1 GB) wat klein, maar u kunt wel heel gemakkelijk uw foto's weer in oorspronkelijk formaat downloaden. U kunt in de gratis versie elke foto weer in hoge resolutie op uw eigen computer opslaan. Klik bij de foto op Acties / Foto downloaden, u krijgt de foto in de oorspronkelijke resolutie. Het auteursrecht op uw foto's is ook geregeld. Rechts in beeld ziet u onder de kop Foto opnieuw gebruiken de link Bewerken staan. Hier kunt u aangeven of de foto gebruikt mag worden of niet. Met Opslaan bevestigt u de wijziging.

©PXimport

Uw foto's downloadt u eenvoudig weer in hoge resolutie. Rechts regelt u ook de auteursrechten van de foto.

12. Foto's verkleinen

Als u op Facebook, Picasa, Hyves of Flickr uw foto's plaatst, dan worden ze automatisch verkleind. Dat kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw beeld, en u hebt het niet zelf in de hand. Wanneer u vooraf de foto's verkleint, hebt u ook het voordeel dat u online opslagruimte bespaart, waardoor u langer gratis gebruik kunt maken van Flickr en Picasa. Met bijvoorbeeld FastStone Photo Resizer kunt u vooraf foto's verkleinen. Dit hoeft u niet foto voor foto te doen, maar wijzigingen kunt u in batches uitvoeren. Surf naar Faststone en download het programma. Na een korte installatieprocedure staat het programma op uw computer. Zoek in het linkervenster naar foto's op uw harde schijf, en voeg ze met Add toe aan de lijst. Op het eerste gezicht lijkt het een tool met heel weinig functionaliteit, maar schijn bedriegt. Zet rechtsonder een vinkje bij Use Advanced options en klik op de knop Advanced Options. Er opent zich een nieuw venster, bovenin ziet u allerlei tabs met wijzigingen die u kunt maken. Zodra u een vinkje zet bij Resize kunt u het nieuwe formaat van uw foto bepalen. U kunt kiezen of u het nieuwe formaat aangeeft in pixels, in een percentage, of dat u slechts de hoogte of breedte wilt aanpakken. Zodra u klikt op het icoontje met het vergrootglas ziet u een voorbeeld van uw wijzigingen.

©PXimport

FastStone Photo Resizer biedt veel mogelijkheden om in één keer een grote hoeveelheid foto's aan te pakken.

13. Een watermerk toevoegen

Om uw foto's te beschermen tegen kopiëren kunt u met Photo Resizer ook in één keer een watermerk toevoegen aan al uw beelden. Ga naar het tabblad Watermark en zet een vinkje voor Add-watermark. De eerste keer wordt een standaard watermerk aangeboden, maar u kunt ook zelf een watermerk zoeken in uw systeem. Door met het watermerk te schuiven bepaalt u zelf de positie op de foto. Standaard staat de Opacity (ondoorzichtigheid) op 100%, dat is natuurlijk niet echt een watermerk. Zodra u op het schuifje gaat staan en de waarde terugbrengt naar bijvoorbeeld 50%, dan wordt het watermerk-effect in een klap duidelijk. Met het vergrootglas kunt u een voorbeeld bekijken

©PXimport

Het watermerk voorkomt dat anderen zonder toestemming zomaar uw beeld kunnen gebruiken.

14. Tot slot

In dit artikel hebben we verschillende mogelijkheden laten zien om uw foto's online op te slaan en te delen. Door het gigantische aanbod kunnen we helaas niet volledig zijn, maar met de beschreven diensten hebt u genoeg mogelijkheden om uw vakantiefoto's online te tonen aan vrienden en familie. Zo blijven ze niet meer ongezien op uw geheugenkaartje of computer staan.

Delen of bewaren?

Iedere dienst die we in dit artikel beschrijven heeft zijn eigen functie en kwaliteiten. Facebook en Hyves zijn geweldige instrumenten om foto's te delen, maar niet geschikt als archief voor al uw foto's om ze later weer te downloaden. Flickr en Picasa lenen zich daar meer voor. Wanneer u het liever bij één service houdt en u Facebook hebt, is het handig om via apps vanuit Flickr of Picasa uw foto's op Facebook aan uw vrienden en familie te laten zien. Al uw vrienden een link naar uw Picasa of Flickr sturen kan natuurlijk ook.

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.