ID.nl logo
'Native app verdwijnt in twee jaar tijd'
© CIDimport
Huis

'Native app verdwijnt in twee jaar tijd'

Interne apps en appstores groeien in populariteit. Een vraag die al snel om de hoek komt kijken, is of je 'native' of in HTML5 gaat ontwikkelen. Beide manieren kennen allebei hun voor- en nadelen, maar CEO Paulo Rosado van OutSystems weet het zeker: native apps zullen snel verdwijnen.

Wil je als organisatie optimaal gebruik maken van aanwezige mobiele apparatuur, dan zul je uiteindelijk naar een eigen applicatiewinkel moeten werken. In zo'n virtuele winkel worden door de IT-manager goedgekeurde apps aangeboden die veilig en verantwoord op tablets en smartphones door medewerkers gebruikt kunnen worden. IT heeft hiermee een goed overzicht wat er binnen de organisatie (en op het bedrijfsnetwerk) gebruikt wordt, kan dit controleren en vermindert hiermee ook kosten van ondersteuning van zakelijke gebruikte software. Vooral grotere organisaties zullen ook zelf aan de slag moeten om applicaties voor hun medewerkers te ontwikkelen.

Kies je bij de bouw van apps in dat geval voor het universele (appstore-onafhankelijke) HTML5 of voor het apparaat-specifieke native-model? Zakelijke ontwikkelaars zullen in vrijwel alle gevallen voor HTML5 / JavaScript moeten kiezen, vindt Paulo Rosado, CEO van leverancier van ontwikkelsoftware OutSystems. "Wij merken dat het ontzettend lastig is om de kosten van de bouw en het onderhoud van native apps te rechtvaardigen. Wat je steeds vaker ziet is dat native apps gepoort worden naar bredere webapps die op ieder platform te gebruiken zijn."

'Zakelijke apps vragen minder functionaliteit'

Zeker voor zakelijk gebruik is native onnodig: "Voor games en apps met enorm veel functionaliteit aan boord blijft native handig, maar voor enterprise apps gaat het meestal 'slechts' om het benaderen van data en het werken met workflows. Voor zulke zaken is het moeilijk een native app te rechtvaardigen. Ik verwacht dat zakelijke native apps over twee jaar niet langer zullen bestaan", aldus de CEO.

"Het probleem met native apps is dat het tot tien keer zo lang duurt om ze te bouwen", constateert Rosado. "Voor veel bedrijven maakt dat niet uit, want het is ook een stukje branding en marketing om zo'n app te kunnen tonen. Het grote probleem is echter dat zo'n native app altijd achterloopt. Je zult altijd updates moeten doorvoeren die via een appstore goedgekeurd moeten worden. Dat kost tijd. En veel geld. Zeker als je dat bij meerdere apparaten moet doen."

Als je toch voor native kiest, moet je goed weten waarom je dat doet. Rosado: "Het is vaak behoorlijk nutteloos om alleen een app te schrijven die de mobiele versie van de website laat zien. Natuurlijk zijn er ook genoeg apps die wel native moeten omdat ze niet in HTML5 geschreven kunnen worden. Zelf heb ik ook de apps van Twitter en Facebook geïnstalleerd staan omdat deze makkelijker werken dan een mobiel site."

Het feit dat HTML5 nog volop in ontwikkeling is, houdt de echte doorbraak van de technologie nog tegen. Dat onderkent OutSytems ook. "Met HTML5 kun je momenteel alleen nog gebruik maken van de GPS-functionaliteit van het apparaat. En je kunt ermee telefoonfunctionaliteit als bellen aanroepen. Maar als je de camera of gyroscoop wil gebruiken, moet je op dit moment wel native gaan."

Een applicatie hoeft dan ook niet volledig op een apparaat toegerust te worden. Dat kan ook voor een gedeelte. "Wij adviseren klanten om apps te bouwen met een dunne laag native voor deze mogelijkheden, terwijl alle functionaliteit aangeroepen wordt via HTML5 en JavaScript. Op deze manier ben je voorbereid op de toekomst, al zijn er nog wel veel security-obstakels. Zo zullen Google en Apple het niet snel toe gaan staan dat een HTML5-site bestanden op het toestel aanroept of een zomaar een foto kan maken. Hoe dit zich gaat ontwikkelen, valt nog te bezien. Maar native apps zijn daarin ook niet perfect. Zij kunnen een virus met zich meedragen of zonder toestemming van de gebruiker functionaliteit aanroepen en gegevens doorsturen of processen verstoren."

'R.I.P. Flash, Silverlight en AIR'

Rosado ziet ook andere populaire technologieën wegzakken. "Flash, Silverlight en Adobe AIR zijn voorbeelden van fat-client frameworks en zullen de evolutie van de browser niet overleven. Ik denk dat het voornamelijk gaat draaien om de browser, HTML5 en JavaScript. Ajax zal de dominerende factor voor user-interfaces op het web blijven. Flash, Silverlight en Air sterven uit of worden langzaamaan uitgefaseerd."

Naast de kwestie over technologieën voor development, is ook cloud computing bij OutSystems een 'hot topic'. "Waar we veel vragen over krijgen, is over 'cloud sprawl': de transformatie van business applicaties van on-premises datacenters richting de publieke cloud", zegt Rosado. "Dit komt omdat IT volgens de business te traag reageert en niet flexibel genoeg. Voorheen gebeurde er vervolgens niets of gingen de businessprofessionals zelf aan de slag in programmatuur als Microsoft Access. Tegenwoordig melden ze zich zelf aan bij een cloudapplicatie. Daarmee brengen ze ook bedrijfsdata naar de cloud."

'Veel cloudleveranciers nog niet volwassen'

Bedrijfsdata in de cloud brengt risico's met zich mee. Volgens Rosado weten veel cloudleveranciers nog niet goed waar ze mee bezig zijn. "Deze cloudproviders schieten tekort in compliance, betrouwbaarheid en bieden te weinig controlemogelijkheden. Onze oplossing biedt een eigen, private platform waarop IT nog controle kan uitoefenen. We zijn op dit moment bezig met partners te zoeken in de publieke cloud, zodat we naar hybride oplossingen kunnen waarbij apps van de on-premises omgeving naar de publieke cloud overgezet kunnen worden. Zo hoef je niet meer te kiezen, omdat je de gecreëerde software naar wens privaat of publiek kunt gebruiken. De vraag wordt of IT de app controle van de app durft uit te besteden aan de cloud, of dat het liever zelf intern gebeurt."

"Het nadeel van SharePoint is dat je als businessmanager daarin niet kunt gaan ontwikkelen", zegt Rosado. "Wil je buiten de geijkte paden treden, dan zul je dat in C# moeten doen. Moderne bedrijven willen dat niet. Die willen apps kunnen maken net zo makkelijk als dat ze in Access iets ontwerpen. Met software als de onze kan dat. Je kunt zonder kennis van programmeren beginnen met aan applicatie. Wil je uitgebreidere functionaliteit, dan zal daar (uiteraard) wel de hulp van developers moeten worden ingeroepen."

'Dood pc hangt af van interfaces'

Wat gaat er in de toekomst gebeuren? Ook over de veelbesproken 'dood van de pc' heeft Rosado een mening. "We zien een toenemend gebruik van tablets. Of de desktop gaat verdwijnen, zal afhangen of we

desktopinteracties zullen krijgen. Dat is lastig te voorspellen. Veel zal afhangen van de ontwikkeling van interfaces. Wat de iPhone tot een succes maakte, was het gebrek van een pointer en de interface die met meerdere vingers te besturen was. De iPad borduurt daarop voort."

Rosado: "Toch zie ik de iPad de laptop niet verstoten. Ieder apparaat dient een bepaalde functie. In bepaalde gevallen zul je veel moeten typen en gewoon een laptop tot je beschikking willen hebben. Dat verandert niet. Wel zullen er allerlei hybride tussenvormen gaan komen. Software zal daarop voorbereid moeten zijn en HTML5 is daarvoor de weg naar de toekomst."

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: