ID.nl logo
Move The Turtle, programmeren voor kids op de iPad
© PXimport
Huis

Move The Turtle, programmeren voor kids op de iPad

Move The Turtle is een app die vooral op een tablet goed tot z’n recht komt. Programmeren voor kids op de iPad, in een eenvoudige en leuke vorm.

Mocht het concept van Move The Turtle(officiële homepage alhier)je in de verte bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. In het verleden – jaren tachtig vorige eeuw – was er op veel homecomputers namelijk een andere educatieve programmeertaal in omloop: Logo (overigens al in 1967 uitgebracht!). Logo maakte echter gebruik van handgetikte code, zoals gebruikelijk in die dagen. Het idee was dat je hier middels je code een – sterk gestileerde – schildpad aanstuurde. Je kon op die manier mooie tekeningen maken, bijvoorbeeld. En dat zonder diepgravende kennis over machinecode, die voor dat soort klussen nogal eens nodig was. Zelf (weer) eens proberen? Check dan deze pagina. Move The Turtle voor iOS/iPadOS is feitelijk een upgrade naar 2020, waarbij gebruik gemaakt wordt van codeblokken. Dat trucje kennen we bijvoorbeeld ook van het populaire Scratch (de officiële opvolger van Logo). Waar overigens voor iOS/iPadsOS óók een speciale versie voor de allerjongsten beschikbaar is met de naam Scratch Jr. Al dit soort programmeer-apps komen trouwens het best tot hun recht op het grotere scherm van de iPad.

©PXimport

Spelenderwijs leren

Move The Turtle is een alleraardigste educatieve programmeertaal. Start de app en tik in het hoofdscherm op Play. Je belandt dan in een soort spelmodus waarin je spelenderwijs leert programmeren met de app. Door het afronden van een level ontsluit je hogere niveaus enzovoort. Het eerste level is simpel: probeer een diamant te pakken met de – in deze tijd gelukkig wél echt ogende – schildpad. Daarvoor moet je een move-commando toevoegen via de plus-knop in de programmalijst links.

Vervolgens kun je de afstand die het Move-commando moet overbruggen middels een schuifregelaar instellen. Alles wordt keurig uitgelegd, de gebruiker wordt dus echt bij het handje genomen. Om je – nu nog extreem simpele – programma uit te voeren klik je op Play. Net als bij dat al eerder genoemde Logo kun je de schildpad z’n sporen laten tekenen (standaardgedrag). De lijnkleur kan aangepast worden met een daarvoor bedoeld commandoblok, maar ook pen up en pen down zijn beschikbaar.

Gaandeweg worden steeds meer mogelijkheden ontsloten. Repeat-procedures, bijvoorbeeld. Waarmee natuurlijk al snel meer complexe graphics zijn te ontsluiten. Je kunt je programma’s – ook tijdens de game – opslaan zodat je ze later weer in je eigen programma kunt (her)gebruiken. Zo’n programmastukje heet een procedure die je later weer kunt aanroepen. Op die manier bouw je dus je eigen libraries!

©PXimport

Voorbeelden

Heb je de introductielessen doorlopen en wil je zelf aan de slag, dan kan dat vanzelfsprekend. Klik op Menu linksboven in beeld. Het is aardig om eerst eens naar de demo-programma’s te kijken. Daar zitten alleraardigste dingen tussen en bovendien leer je natuurlijk van de al voorgebakken code in die demo’s (onder Projects). Voor de gevorderden vinden we zelfs demo’s waarmee fractals getekend worden, als is dat voor de allerjongsten wellicht een brug te ver. Bekijk ze middels een klik en dan View. Gelukkig zijn er ook veel simpeler demo’s zoals het tekenen van een cirkel. Omdat Move The Turtle geen native opdracht voor het tekenen van zo’n cirkel kent, moet er even nagedacht worden. De oplossing is simpelweg de schildpad een klein stukje vooruit te bewegen, een paar graden te draaien, weer te bewegen enzovoort. Hoeveel vooruit en hoeveel draaien? Dat is weer een leuk wiskundevraagstukje! De democode verklapt het alvast een beetje.

En oh ja: als je de waarde 10 (de draaihoek) verandert in het vraagteken ? (wat staat voor random waarden) verandert, krijg je gegarandeerd een creatieve chaos als eindresultaat. Altijd lollig. Oh ja: mocht je een programma wel erg traag vinden draaien, dan vind je rechtsonder het schoolbord (het speelveld van de schildpad) drie snelheidsknoppen. De hoogste snelheid is handig voor het binnen afzienbare tijd bekijken van meer complexe tekeningen bijvoorbeeld. Terwijl de traagste instelling perfect is om te zien wat je programma nou precies doet.

©PXimport

Muzikaal

Het is niet alleen beeld wat onze virtuele schildpad kan produceren, hij (zij?) blijkt ook muzikaal te zijn. Open de voorbeeld-app OctaveSounds maar eens via View. Als je het programma start hoor je een toonladder. Je snapt het al: op deze manier kun je natuurlijk je eigen liedjes programmeren. Als instrument wordt trouwens een piano ingezet, dus dat is altijd goed (en een flinke verbetering ten opzichte van de bliepjes en piepjes uit de Logo-tijd).

©PXimport

Helemaal zelf aan de slag

Wil je helemaal van nul af aan je eigen programma maken, dan tik je eerst weer linksboven net zo vaak als nodig om terug te keren in het hoofdvenster van Move The Turtle. Tik vervolgens op Compose. Je bent nu geheel op jezelf aangewezen. Het is – eerlijk is eerlijk – uitermate lollig om hier een poosje mee te spelen. Ook als volwassene trouwens, al bevelen we je dan uiteindelijk Scratch op iets als een Raspberry aan, omdat je daarmee ook wat dingen (LED’s, een motortje via een buffer enzovoorts) kunt aansturen. Bij Move The Turtle zit je vast aan het schoolbord. Maar zeker voor kinderen is het goed voor uren speel- en leerplezier.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik