Mobile World Congress 2023: deze 10 smartphones vallen het meest op

© RB | ID.nl

Mobile World Congress 2023: deze 10 smartphones vallen het meest op

Smartphone & tablet

Geplaatst: 1 maart 2023 - 18:32

Aangepast: 4 maart 2023 - 15:33

Rens Blom

Op de jaarlijkse telecombeurs Mobile World Congress (MWC) zijn tientallen nieuwe smartphones gepresenteerd. Maar welke modellen vallen op? ID.nl is op de beursvloer aanwezig en bekijkt de nieuwe telefoons van dichtbij. Dit zijn de tien meest opvallende smartphones van MWC 2023.

1: De Realme GT3 laadt supersnel op

Realme, een zustermerk van Oppo en OnePlus, toont op MWC een smartphone die wel héél snel oplaadt. De nieuwe Realme GT3 met 4600mAh-accu doet er namelijk slechts 9,5 minuten over om van nul naar honderd procent op te laden. Dat komt door de zeer snelle (en overigens helemaal niet zo grote) 240 watt-oplader die in de doos zit. Er zijn geen smartphones die sneller kunnen opladen dan de Realme GT3, maar in de snel bewegende telecomwereld kan het oplaadrecord over een paar maanden zomaar alweer naar een ander toestel gaan.

De Realme GT3 is verder een fraaie smartphone met goede maar geen uitzonderlijke specificaties. Het toestel is binnenkort te koop vanaf omgerekend ruim 600 euro. Realme kan desgevraagd niet vertellen of de telefoon in Nederland uitkomt.

Bekijk alle Realme smartphones op Kieskeurig.nl

De Realme GT3 gezien van voren.

© RB | ID.nl

De zeer krachtige oplader, rechts, is nauwelijks groter dan een normale smartphone-oplader.

© RB | ID.nl

2: Nokia G22 is makkelijker te repareren

HMD Global, dat de merkrechten heeft om Nokia-smartphones te verkopen, wil het makkelijker maken om een kapotte telefoon te repareren. De nieuwe en slechts 199 euro kostende Nokia G22 bevat een scherm, usb-c-oplaadpoort en accu die makkelijker te vervangen zijn dan we in smartphoneland gewend zijn. Volgens HMD Global heb je geen speciale apparatuur nodig om deze drie onderdelen te vervangen. Wel heb je gereedschap en reparatiehandleidingen nodig. Die kun je bestellen via iFixit, een bekend reparatiebedrijf.

Een interessante keuze dus voor wie een duurzamere smartphone wil, helemaal omdat de Nokia G22 een achterkant heeft die bestaat uit honderd procent gerecycled plastic. Extra prettig: de telefoon komt met drie jaar garantie. Het updatebeleid van de smartphone is helaas niet zo duurzaam. Nokia brengt de G22 per direct uit met Android 12 uit 2021 (!) en belooft twee upgrades en drie jaar beveiligingsupdates.

Bekijk alle Nokia smartphones op Kieskeurig.nl

Twee kleuren waar de Nokia G22 in uitkomt.

© RB | ID.nl

Zo ziet de Nokia G22 er deels uit elkaar uit.

© RB | ID.nl

3: CAT S75 laat je sms’en via satellieten

CAT-smartphones staan bekend om hun extreem stevige ontwerp en zijn daarom vooral in trek bij bouwvakkers en gebruikers die de wildernis intrekken. Maar in de wildernis heb je niet altijd bereik, wat onhandig tot zelfs gevaarlijk kan zijn als je een (nood)bericht wilt sturen. De nieuwe CAT S75 pakt dit probleem op een praktische manier aan. De smartphone kan sms’jes sturen en ontvangen via satellieten. De eerste drie maanden – maximaal dertig satellietberichten – is dit gratis, daarna betaal je vijf euro per maand voor de functie.

De CAT S75 is verder een lekker robuuste smartphone. Zo moet hij een val van 1,80 meter hoogte op een stalen plaat overleven en is hij waterdicht tot vijf meter diepte. De smartphone heeft verder gemiddelde specificaties en is met zijn 6,6 inch scherm lastig met één hand te bedienen. Je kunt de CAT S75 kopen voor 599 euro.  

Bekijk alle CAT smartphones op Bol.com

De achterkant van de CAT S75 spreekt niet zo aan.

© RB | ID.nl

Via deze app op de CAT S75 kun je sms'en via satellieten.

© RB | ID.nl

4: Conceptsmartphone Motorola Rizr schuift uit

De meest vernieuwende smartphone van MWC 2023 vinden we de Motorola Rizr, helaas een conceptsmartphone waarvan het onduidelijk is of ‘ie ooit op de markt komt en zo ja in welke vorm. De Rizr heeft een compact 5 inch scherm dat met een druk op de zijknop gemotoriseerd verticaal uitschuift tot een 6,5 inch scherm. Je krijgt er dus een hoger smartphonescherm voor terug dat weer krimpt als je de telefoon in je broekzak stopt. Ook kan het scherm automatisch uitrollen, bijvoorbeeld als je een YouTube-video start. De Rizr heeft meer innovaties, die ons erg nieuwsgierig maken naar de toekomst van smartphones.

Bekijk alle Motorola smartphones op Kieskeurig.nl

De normale modus.

© RB | ID.nl

En uitgeschoven.

© RB | ID.nl

5: OnePlus 11 Concept valt op door koelingssysteem

Naast Motorola demonstreert ook OnePlus een concepttelefoon op MWC 2023. Deze OnePlus 11 Concept steelt de show met een geavanceerd koelingssysteem met vloeistofkoeling. De heel kleine leidingen (die dankzij de deels transparante achterkant zichtbaar zijn) kunnen koelvloeistof rondpompen via een minuscule pomp. Deze koelingsmethode moet de smartphone koeler houden tijdens het gamen (- 2,1 graden) en opladen (- 1,6 graden). Volgens OnePlus is deze conceptsmartphone echt een demonstratie van wat er mogelijk is en moet er ‘later’ daadwerkelijk een OnePlus-telefoon met deze koelingstechniek uitkomen.

Bekijk alle OnePlus smartphones op Kieskeurig.nl

De OnePlus 11 Concept.

© RB | ID.nl

De koeling ziet er tof uit.

© RB | ID.nl

6: De Oppo N2 Flip is een schattige klaptelefoon

Oppo heeft de N2 Flip vlak voor MWC officieel aangekondigd en toont de klapsmartphone op de beurs voor het eerst. De N2 Flip klapt verticaal open en is zo even groot als een reguliere smartphone. Dichtgeklapt is hij de helft kleiner, maar wel dikker. Naast het 6,8 inch scherm aan de binnenkant heeft de N2 Flip ook een 3,26 inch scherm aan de buitenkant. Dit scherm – ooit het formaat van een iPhone-scherm – toont de tijd, meldingen en dient als viewfinder als je selfies maakt. De N2 Flip komt goed ontworpen over en lijkt een echte concurrent voor Samsungs Galaxy Z Flip 4. Oppo lanceert de N2 Flip binnenkort voor 1099 euro in een aantal Europese landen, maar Nederland en België zitten er – helaas – nog niet bij.

Bekijk alle Oppo smartphones op Kieskeurig.nl

De Oppo N2 Flip lijkt een normale smartphone ...

© RB | ID.nl

... maar is dat zeker niet

© RB | ID.nl

Het scherm voorop kan onder andere de tijd tonen.

© RB | ID.nl

Het kleine scherm van de N2 Flip als het uitstaat

© RB | ID.nl

7: Xiaomi 13 Lite speciaal voor selfieliefhebbers

Selfieliefhebbers opgelet: de nieuwe Xiaomi 13 Lite richt zich op het maken van de beste selfies en vlogs. De smartphone heeft daarom niet één, maar twéé selfiecameras met aan beide zijkanten een flitser. Met de flitsers moet je gezicht beter zichtbaar zijn, met name in een donkere situatie.

Het toestel is ondanks zijn grote 6,55 inch scherm niet lomp of zwaar in de hand. Dat komt door de plastic behuizing van slechts 171 gram. Wel jammer is dat Xiaomi de 13 Lite uitbrengt met Android 12 uit 2021. Vrijwel alle nieuwe smartphones die nu uitkomen, draaien op Android 13 uit 2022. Xiaomi zegt Android 13 via een update naar de 13 Lite te brengen. De eveneens nieuwe Xiaomi 13 en 13 Pro debuteren wél met Android 13 en hebben betere specificaties en hogere prijzen.

Bekijk alle Xiaomi smartphones op Kieskeurig.nl

Tof: twee flitsers voor betere selfies en vlogs.

© RB | ID.nl

De flitsers zijn normaliter onzichtbaar.

© RB | ID.nl

Het ontwerp doet denken aan andere Xiaomi-smartphones.

© RB | ID.nl

8: Honor Magic 5 Pro zet in op fotograferen

Honor, ooit een dochtermerk van Huawei, presenteert de Honor Magic 5 Pro als nieuwe topsmartphone voor Europa. Daar is de prijs met 1199 euro ook naar. De Magic 5 Pro ziet er heel luxe uit, maar is ook zwaar (219 gram) en vanwege zijn grote scherm alleen met twee handen te bedienen. Het toestel heeft de beste specificaties van dit moment, waaronder 512 GB opslagruimte. Dat is evenveel als in de gemiddelde laptop. De Magic 5 Pro zet vooral in op zijn camera’s. Met de drie camera’s achterop kun je, geholpen door slimme software, tot honderd keer zoomen en beelden dertig keer uitvergroten (macromodus). Naar verwachting verschijnt de smartphone binnenkort ook in Nederland.

Bekijk alle Honor smartphones op Kieskeurig.nl

De Honor Magic 5 Pro is erg groot in de hand.

© RB | ID.nl

Het ontwerp valt op.

© RB | ID.nl

Honor pronkt met 100x zoom.

© RB | ID.nl

9: De Unihertz Luna geeft (ook) licht

Vorig jaar verscheen de Nothing Phone (1) met kleine lampjes op de achterkant. Die geven informatie over wie er belt, app-notificaties, de oplaadstatus van de accu en meer. Een aardig idee dat nu gekopieerd is door de Chinese smartphonemaker Unihertz. De nieuwe Unihertz Luna heeft nog meer lampjes en die knipperen bijvoorbeeld op de maat van de muziek die je afspeelt. De telefoon heeft gemiddelde specificaties en moet in maart uitkomen voor maximaal driehonderd euro. Grappig: de directeur van Nothing liep op MWC langs bij Unihertz en vergeleek de Phone (1) met de Chinese kopie.

Bekijk alle Unihertz smartphones op Bol.com

De Luna van voor en van achteren.

© RB | ID.nl

Een leuk gezicht, maar het vreet wel stroom.

© RB | ID.nl

10: De Honor Magic VS gaat Samsung achterna

Honor, eerder in dit overzicht al genoemd met de Magic 5 Pro, presenteert op MWC ook een vouwsmartphone voor Europa. De Magic VS werd eerder al in China uitgebracht en gaat in Europa 1599 euro kosten. Voor dat geld krijg je een smartphone met een aardig groot scherm op de voorkant en een 7,9 inch vouwbaar scherm aan de binnenkant. Het ontwerp en de specificaties van de Magic VS doen veel denken aan de Samsung Galaxy Z Fold 4, die een paar honderd euro goedkoper is.

Bekijk alle Honor smartphones op Kieskeurig.nl

Het scherm voorop.

© RB | ID.nl

De Magic VS vouwt als een boek open en dicht.

© RB | ID.nl

De achterkant en het scherm voorop.

© RB | ID.nl

Uitgevouwen.

© RB | ID.nl

Ook interessant voor jou: 5 echt goede smartphones - februari-update!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000