Minder afleiding door smartphone: Check deze instellingen

Minder afleiding door smartphone: Check deze instellingen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 1 december 2022 - 08:32

Aangepast: 2 december 2022 - 09:43

Kees Krick

Zodra een geluid of trilsignaal een bericht op je telefoon aankondigt, is het verleidelijk om meteen even een kijkje te nemen. Terwijl het meestal helemaal niet nodig is om direct te reageren. Sterker, het geeft juist enorm veel rust als je niet doorlopend onderbroken wordt tijdens je bezigheden. De hoogste tijd dus om onze telefoons te gaan (her)opvoeden.

Een groeiend aantal mensen ontdekt dat ze veel meer van hun dagelijkse bezigheden of vrije tijd genieten, zodra ze minder met hun telefoon bezig zijn. Op een terrasje lekker ontspannen achteroverleunen en een beetje om je heen kijken. In de trein genieten van de afwisselende omgeving die achter het glas voorbijtrekt. Of af en toe gewoon een beetje dagdromen, wegzakken in je eigen gemijmer. Om dat te doen in plaats van altijd maar weer over een schermpje te vegen, blijkt nog best een uitdaging, want die telefoon zeurt voortdurend om aandacht.

Terug naar af?

Sommigen kiezen een wel heel radicale oplossing; zoals bewust geen databundel nemen, zodat je buiten je wifi-bereik van alle afleidingen en prikkels verlost bent. Een enkeling kiest er zelfs voor de smartphone in te ruilen voor een retro-telefoon waarmee je alleen kunt bellen of hooguit een sms kunt versturen.

Toegegeven, je wordt dan niet meer om de haverklap belaagd door talloze vaak onnodige meldingen, maar je smartphone of databundel volledig opgeven is, een wel erg radicale stap, en voor de meesten van ons ook geen realistische. Gelukkig zijn er genoeg andere en veel laagdrempeligere manieren waarmee je ‘stoorzenders’ alsnog de mond kunt snoeren. Want hoe je het ook wendt of keert, het heeft nu eenmaal ook veel voordelen dat je altijd en overal van deze slimme zakcomputer gebruik kunt maken!

Mobiel signaal

Vind je het lastig om je nieuwsgierigheid te bedwingen zodra je een notificatie krijgt? Een eenvoudige manier om zodra je de deur uitstapt in één klap van alle binnenkomende afleidingen verlost te zijn, is door het mobiele signaal op je telefoontoestel tijdelijk uit te schakelen.

Op een Android-telefoon is dat in een tel gebeurd door vanaf de bovenzijde van het scherm omlaag te vegen en het meldingenvenster te openen. Tik daar op de knop Mobiele gegevens zodat het icoontje grijs kleurt. Standaard zie je maar een handvol pictogrammen, trek het venster verder omlaag en veeg eventueel opzij om alle overige knoppen te zien.

Op een iPhone sleep je rechts naast de inkeping omlaag om het bedieningspaneel te openen en tik je het groene zendmastpictogram uit. Heb je een iPhone die nog een thuisknop heeft? Veeg dan vanaf de onderzijde omhoog.

Zonder mobiele data ben je buiten de deur van alle notificaties verlost.

Wifi

Zodra je thuiskomt of bijvoorbeeld op je werk arriveert, heb je meteen weer de beschikking over internet, omdat telefoons (standaard) automatisch verbinding maken met bekende wifi-netwerken (eentje waarmee je eerder verbonden bent geweest). Wil je ook thuis af en toe een paar uurtjes rust hebben? Schakel dan aanvullend tijdelijk de wifi-verbinding van je telefoon uit. Ook dit werkt weer het snelst via het meldingenvenster (Android) of bedieningspaneel (iPhone).

Let wel: met zowel wifi als mobiele data uitgeschakeld, of onderweg zonder mobiele data, is jouw smartphone volledig van het internet afgesloten. Je krijgt geen meldingen meer, maar kunt dus ook niet even snel iets opzoeken of een berichtje op Facebook of Instagram plaatsen. Foto’s of filmpjes bekijken of een spelletje spelen dat volledig lokaal op jouw telefoon draait, kan dan weer wel. Ook kun je bellen en gebeld worden.

Vliegtuigstand

Lekker stil

Nadeel van het uitschakelen van mobiele data, is dus dat je buiten de deur niet meer het internet op kunt. Prima als je jezelf wilt dwingen om gedurende de dag zo min mogelijk met je telefoon in de weer te zijn, maar niet als het jou alleen gaat om het tegenhouden van externe onderbrekingen. In dat geval kun je er beter voor kiezen om je telefoon volledig op stil te zetten. Met alle geluiden en trilsignalen uitgeschakeld, heb je van niets of niemand meer last en kun je alsnog ongestoord van je dag genieten.

Op Android houd je het luidsprekertje in het meldingenvenster eventjes ingedrukt en kiest daarna voor Stil of eventueel Trillen. iPhone heeft hier een fysieke schakelaar voor, waarmee je wisselt tussen geluid of trillen. Het trilsignaal uitschakelen kan via de Instellingen-app: Horen en voelen en dan Trillen bij geluid uit uitschakelen.

Om zeker te weten dat je niets belangrijks mist, kun je op gezette tijden even de notificaties in het meldingenscherm nalopen. Denk aan het begin of einde van een dagdeel, elke paar uur, of misschien zelfs elk uur. Kies bij voorkeur een moment waarop je in de gelegenheid bent om in ieder geval op de meest belangrijke en dringende zaken te reageren. De rest kan vast wel wachten tot je (bijvoorbeeld) weer thuis bent.

Niet storen

Dit kun je verder verfijnen door alleen meldingen van de grootste stoorzenders te onderdrukken, terwijl alles wat mogelijk wel interessant of urgent is, gewoon binnenkomt. Want als een gezinslid of familielid jou dringend nodig heeft, of er is paniek op het werk, dan wil je dat natuurlijk wel direct weten.

Daar gebruik je op een Android-telefoon de stand ‘Niet-storen’ voor. Handige hieraan is dat je zelf aangeeft van welke apps je nog wel meldingen wilt ontvangen en ook wie jou wel of niet kan bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld alle socialmedia-apps blokkeren, terwijl WhatsApp-berichten en telefoontjes van jouw favoriete contacten nog wel doorkomen. Je ziet het daardoor meteen als je partner of kind belt, maar de kapper die wil informeren wanneer je eindelijk weer eens langskomt, vangt bot.

Om dit te activeren, open je weer het meldingenvenster van je Android-telefoon en tik je op Niet storen. Of je houdt het knopje even ingedrukt om het bijbehorende instellingenscherm te openen. Daar vind je verschillende mogelijkheden om aan te geven welke apps en personen je uitzondert van de radiostilte. Een tijdsduur instellen kan ook, zodat je niet vergeet om het weer uit te schakelen. Standaard worden meldingen alleen stilgehouden; dus je telefoon piept of trilt niet, maar het bericht wordt wel (kort) op het scherm getoond. Via Meldingen verbergen is ook dat te onderdrukken.

Via Niet storen snoer je alles, of alleen specifieke apps en personen de mond.

In focus

Selectieve stilte

Zijn er apps waarvan je liever nooit meldingen ontvangt? Dat regel je eenvoudig via de app Instellingen van je telefoon. Op een Android-toestel ga je naar Apps, je kiest de app uit waar het om gaat en geeft bij Meldingen aan of notificaties zijn toegestaan en zo ja, of dat met dan wel zonder geluid of trilsignaal is.

Op een iPhone kies je Berichtgeving en selecteer je de app, of je bladert eerst een flink stuk omlaag tot je de betreffende app tegenkomt, selecteert het en tikt daarna op Meldingen. Vervolgens geef je aan welke berichtsoorten je wel of niet wilt ontvangen, of je blokkeert in één keer de complete berichtgeving van deze app.

Behalve dat, kun je doorgaans ook veel afvangen in een app zelf. Schakel in socialmedia-apps bijvoorbeeld alle berichtcategorieën uit die weinig meerwaarde hebben voor jou, en dus alleen maar afleiden van wat je aan het doen bent. Denk aan meldingen voor iedere like die je krijgt en suggesties voor accounts die je kunt gaan volgen. Terwijl je eventueel wel toestaat dat je een melding krijgt mocht een volger jou een persoonlijk bericht sturen.

Op die manier krijg je alleen nog meldingen van apps waar je echt wat aan hebt en dat scheelt je al een hoop ongewenste verstoringen. Je wordt niet meer de hele dag, avond en misschien zelfs ‘s nacht doorlopend herinnerd aan dingen waar je op dat moment niets mee hoeft te doen. Dit zorgt voor enorm veel rust. Want je weet het, de algoritmen van veel platformen proberen je bewust te verleiden om zo vaak en zo lang mogelijk naar het telefoonscherm te staren.

Via de algemene instellingen is voor elke app te regelen of en zo ja, welke notificaties je krijgt.

WhatsOff

Ieuw-mail

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000