ID.nl logo
Minder afleiding door smartphone: Check deze instellingen
Huis

Minder afleiding door smartphone: Check deze instellingen

Zodra een geluid of trilsignaal een bericht op je telefoon aankondigt, is het verleidelijk om meteen even een kijkje te nemen. Terwijl het meestal helemaal niet nodig is om direct te reageren. Sterker, het geeft juist enorm veel rust als je niet doorlopend onderbroken wordt tijdens je bezigheden. De hoogste tijd dus om onze telefoons te gaan (her)opvoeden.

Smartphones hebben instellingen, waarmee je minder afgeleid wordt door meldingen en andere prikkels. In dit artikel helpen we je deze goed in te stellen.

  • Hoe leidt een smartphone je af?
  • Internet en vliegtuigstand gebruiken
  • Niet storen-modus
  • Speciale apps
  • Wil je je smartphone verder goed instellen, lees dan Smartphone beveiligen doe je zo

Een groeiend aantal mensen ontdekt dat ze veel meer van hun dagelijkse bezigheden of vrije tijd genieten, zodra ze minder met hun telefoon bezig zijn. Op een terrasje lekker ontspannen achteroverleunen en een beetje om je heen kijken. In de trein genieten van de afwisselende omgeving die achter het glas voorbijtrekt. Of af en toe gewoon een beetje dagdromen, wegzakken in je eigen gemijmer. Om dat te doen in plaats van altijd maar weer over een schermpje te vegen, blijkt nog best een uitdaging, want die telefoon zeurt voortdurend om aandacht.

Terug naar af?

Sommigen kiezen een wel heel radicale oplossing; zoals bewust geen databundel nemen, zodat je buiten je wifi-bereik van alle afleidingen en prikkels verlost bent. Een enkeling kiest er zelfs voor de smartphone in te ruilen voor een retro-telefoon waarmee je alleen kunt bellen of hooguit een sms kunt versturen.

Toegegeven, je wordt dan niet meer om de haverklap belaagd door talloze vaak onnodige meldingen, maar je smartphone of databundel volledig opgeven is, een wel erg radicale stap, en voor de meesten van ons ook geen realistische. Gelukkig zijn er genoeg andere en veel laagdrempeligere manieren waarmee je ‘stoorzenders’ alsnog de mond kunt snoeren. Want hoe je het ook wendt of keert, het heeft nu eenmaal ook veel voordelen dat je altijd en overal van deze slimme zakcomputer gebruik kunt maken!

Mobiel signaal

Vind je het lastig om je nieuwsgierigheid te bedwingen zodra je een notificatie krijgt? Een eenvoudige manier om zodra je de deur uitstapt in één klap van alle binnenkomende afleidingen verlost te zijn, is door het mobiele signaal op je telefoontoestel tijdelijk uit te schakelen.

Op een Android-telefoon is dat in een tel gebeurd door vanaf de bovenzijde van het scherm omlaag te vegen en het meldingenvenster te openen. Tik daar op de knop Mobiele gegevens zodat het icoontje grijs kleurt. Standaard zie je maar een handvol pictogrammen, trek het venster verder omlaag en veeg eventueel opzij om alle overige knoppen te zien.

Op een iPhone sleep je rechts naast de inkeping omlaag om het bedieningspaneel te openen en tik je het groene zendmastpictogram uit. Heb je een iPhone die nog een thuisknop heeft? Veeg dan vanaf de onderzijde omhoog.

Zonder mobiele data ben je buiten de deur van alle notificaties verlost.

Wifi

Zodra je thuiskomt of bijvoorbeeld op je werk arriveert, heb je meteen weer de beschikking over internet, omdat telefoons (standaard) automatisch verbinding maken met bekende wifi-netwerken (eentje waarmee je eerder verbonden bent geweest). Wil je ook thuis af en toe een paar uurtjes rust hebben? Schakel dan aanvullend tijdelijk de wifi-verbinding van je telefoon uit. Ook dit werkt weer het snelst via het meldingenvenster (Android) of bedieningspaneel (iPhone).

Let wel: met zowel wifi als mobiele data uitgeschakeld, of onderweg zonder mobiele data, is jouw smartphone volledig van het internet afgesloten. Je krijgt geen meldingen meer, maar kunt dus ook niet even snel iets opzoeken of een berichtje op Facebook of Instagram plaatsen. Foto’s of filmpjes bekijken of een spelletje spelen dat volledig lokaal op jouw telefoon draait, kan dan weer wel. Ook kun je bellen en gebeld worden.

Vliegtuigstand

Wil je in één keer de navelstreng met de buitenwereld doorknippen? Gebruik dan de zogeheten vliegtuigstand. In het meldingenvenster (Android) of bedieningspaneel (iPhone) aangegeven met een vliegtuigpictogram. Dit is maar één handeling en daarmee een stukje sneller dan mobiele data en wifi separaat uitschakelen. De vliegtuigstand is ook ideaal om te voorkomen dat de accu van je smartphone ‘s nachts onnodig leegloopt, terwijl je die bijvoorbeeld ‘s avonds net hebt opgeladen. Doe dit wel alleen als je niet bereikbaar hoeft te zijn op dit toestel, want in de vliegtuigstand kun je ook niet meer bellen of gebeld worden. Je wekkers gaan wel gewoon af. Extra handig: de vliegtuigstand tik je in één keer weer uit en is daarmee vele malen sneller dan dagelijks je toestel uitschakelen en weer inschakelen.

Lekker stil

Nadeel van het uitschakelen van mobiele data, is dus dat je buiten de deur niet meer het internet op kunt. Prima als je jezelf wilt dwingen om gedurende de dag zo min mogelijk met je telefoon in de weer te zijn, maar niet als het jou alleen gaat om het tegenhouden van externe onderbrekingen. In dat geval kun je er beter voor kiezen om je telefoon volledig op stil te zetten. Met alle geluiden en trilsignalen uitgeschakeld, heb je van niets of niemand meer last en kun je alsnog ongestoord van je dag genieten.

Op Android houd je het luidsprekertje in het meldingenvenster eventjes ingedrukt en kiest daarna voor Stil of eventueel Trillen. iPhone heeft hier een fysieke schakelaar voor, waarmee je wisselt tussen geluid of trillen. Het trilsignaal uitschakelen kan via de Instellingen-app: Horen en voelen en dan Trillen bij geluid uit uitschakelen.

Om zeker te weten dat je niets belangrijks mist, kun je op gezette tijden even de notificaties in het meldingenscherm nalopen. Denk aan het begin of einde van een dagdeel, elke paar uur, of misschien zelfs elk uur. Kies bij voorkeur een moment waarop je in de gelegenheid bent om in ieder geval op de meest belangrijke en dringende zaken te reageren. De rest kan vast wel wachten tot je (bijvoorbeeld) weer thuis bent.

Niet storen

Dit kun je verder verfijnen door alleen meldingen van de grootste stoorzenders te onderdrukken, terwijl alles wat mogelijk wel interessant of urgent is, gewoon binnenkomt. Want als een gezinslid of familielid jou dringend nodig heeft, of er is paniek op het werk, dan wil je dat natuurlijk wel direct weten.

Daar gebruik je op een Android-telefoon de stand ‘Niet-storen’ voor. Handige hieraan is dat je zelf aangeeft van welke apps je nog wel meldingen wilt ontvangen en ook wie jou wel of niet kan bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld alle socialmedia-apps blokkeren, terwijl WhatsApp-berichten en telefoontjes van jouw favoriete contacten nog wel doorkomen. Je ziet het daardoor meteen als je partner of kind belt, maar de kapper die wil informeren wanneer je eindelijk weer eens langskomt, vangt bot.

Om dit te activeren, open je weer het meldingenvenster van je Android-telefoon en tik je op Niet storen. Of je houdt het knopje even ingedrukt om het bijbehorende instellingenscherm te openen. Daar vind je verschillende mogelijkheden om aan te geven welke apps en personen je uitzondert van de radiostilte. Een tijdsduur instellen kan ook, zodat je niet vergeet om het weer uit te schakelen. Standaard worden meldingen alleen stilgehouden; dus je telefoon piept of trilt niet, maar het bericht wordt wel (kort) op het scherm getoond. Via Meldingen verbergen is ook dat te onderdrukken.

Via Niet storen snoer je alles, of alleen specifieke apps en personen de mond.

In focus

Waar Android een niet-storen-stand heeft, kent de iPhone meerdere focusstanden, zoals Niet storen, Werk en Slaap. Ook kun je eigen focusstanden toevoegen.

Tik in het bedieningspaneel op het focuspictogram om de laatst gebruikte focusstand te activeren. Of tik op de tekst Focus om aan te geven welke focusstand dat moet zijn. Tik hier op de drie puntjes achter een focusnaam om de details ervan te bekijken, of deze via Instellingen naar wens aan te passen. Zo kun je aangeven van welke apps en personen je nog wel meldingen krijgt en kunnen focusstanden automatisch actief worden op een bepaald tijdstip, zolang jij je op een specifieke locatie bevindt, of als je een bepaalde app gebruikt. Zowel op Android als iPhone vind je de niet-storen-stand dan wel focusstand ook terug in de instellingen-app op het hoofdscherm.

Selectieve stilte

Zijn er apps waarvan je liever nooit meldingen ontvangt? Dat regel je eenvoudig via de app Instellingen van je telefoon. Op een Android-toestel ga je naar Apps, je kiest de app uit waar het om gaat en geeft bij Meldingen aan of notificaties zijn toegestaan en zo ja, of dat met dan wel zonder geluid of trilsignaal is.

Op een iPhone kies je Berichtgeving en selecteer je de app, of je bladert eerst een flink stuk omlaag tot je de betreffende app tegenkomt, selecteert het en tikt daarna op Meldingen. Vervolgens geef je aan welke berichtsoorten je wel of niet wilt ontvangen, of je blokkeert in één keer de complete berichtgeving van deze app.

Behalve dat, kun je doorgaans ook veel afvangen in een app zelf. Schakel in socialmedia-apps bijvoorbeeld alle berichtcategorieën uit die weinig meerwaarde hebben voor jou, en dus alleen maar afleiden van wat je aan het doen bent. Denk aan meldingen voor iedere like die je krijgt en suggesties voor accounts die je kunt gaan volgen. Terwijl je eventueel wel toestaat dat je een melding krijgt mocht een volger jou een persoonlijk bericht sturen.

Op die manier krijg je alleen nog meldingen van apps waar je echt wat aan hebt en dat scheelt je al een hoop ongewenste verstoringen. Je wordt niet meer de hele dag, avond en misschien zelfs ‘s nacht doorlopend herinnerd aan dingen waar je op dat moment niets mee hoeft te doen. Dit zorgt voor enorm veel rust. Want je weet het, de algoritmen van veel platformen proberen je bewust te verleiden om zo vaak en zo lang mogelijk naar het telefoonscherm te staren.

Via de algemene instellingen is voor elke app te regelen of en zo ja, welke notificaties je krijgt.

WhatsOff

Zelfs bij een berichtendienst als Whatsapp kun je voor rust zorgen door chats waar je (momenteel) niet direct bij betrokken bent, of die je eigenlijk niet zo interessant vindt, te laten sluimeren. Niemand die het merkt en je kunt zodra je tijd en zin hebt nog steeds naar de chat gaan om snel even bij te lezen. Je krijgt er alleen tijdelijk geen notificaties meer van. Dat kan echt een verademing zijn, vooral bij chats waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Open een chat, tik op de kopregel en geef bij Demp aan hoelang je meldingen wilt sluimeren. Je kunt het op elk moment handmatig weer ongedaan maken.

Ieuw-mail

Ben je net lekker aan het werk of aan het sporten, krijg je ineens een e-mail over een productaanbieding. Ook al zie je alleen de notificatie en open je het bericht niet, je bent toch even uit je concentratie gehaald. Weg focus!

Een oplossing is het automatisch ophalen van e-mail op je telefoon te wijzigen in handmatig, of een vaste interval te kiezen zoals eens per uur. Dat regel je bij Android via de app waarmee je de e-mail afhandelt en op een iPhone met de instellingen-app. Je doet dat bij de accountinstellingen.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube