ID.nl logo
Maak de mooiste timelapse met je iPad
© PXimport
Huis

Maak de mooiste timelapse met je iPad

Timelapse is een speciale filmtechniek waarmee je een versnelde weergaven van de werkelijkheid toont. Vroeger had je hier dure apparatuur en erg veel geduld voor nodig, vandaag de dag volstaat een iPad in combinatie met de juiste app. Wij gaan aan de slag met Hyperlapse en Lapse it Pro.

Een timelapse-filmpje bestaat uit een uitgebreide reeks foto's of een filmfragment dat je versneld monteert. Een zonsondergang, dreigende wolkenpartijen of druk verkeer krijgt op die manier een extra dimensie. Wie veel geduld heeft, kan met een timelapse-filmpje zelfs een ontluikende bloem versneld tonen. Oefening baart kunst. Wij reiken je in deze cursus een aantal tips en hulpmiddeltjes aan. Lees ook: Zo neem je de perfecte winterfoto.

Geen app nodig

We zeggen wel dat je een speciale app nodig hebt, maar dat is eigenlijk een beetje gelogen. Sinds iOS 8 zit er standaard al een timelapse-functie in je iPad (en iPhone). Om deze functie te gebruiken open je de standaard Camera-app en veeg je aan de rechterzijde naar beneden tot je Tijdsverloop tegenkomt. Richt je iPad - liefst gemonteerd op een standaard of op een stabiele ondergrond - op iets wat beweegt en druk één keer op de rode knop om de opname te starten.

Laat de opname minimaal 20 seconden duren en tik daarna nog een keer op de rode knop om de opname te stoppen. Als je het fragment nu bekijkt, zul je zien dat het versneld afgespeeld wordt. De ingebakken timelapse-functie van iOS 8 is leuk, maar veel te beperkt om er echt leuke dingen mee te doen. Je hebt de afspeelsnelheid bijvoorbeeld niet zelf in de hand, dat kan met andere apps wel.

©PXimport

Een windmolen die rustig draait, krijgt een totaal andere dynamiek als je het versneld ziet.

Hyperlapse

Score: ****

Prijs: Gratis

Omvang: 12 MB

Hyperlapse biedt meer

Om iets meer mogelijkheden te hebben zonder een cent uit te geven, heb je Hyperlapse nodig. Deze app is van dezelfde makers als Instagram en werkt zowel op een iPhone als je iPad. Een account is niet nodig. Bij het starten van de app moet je eenmalig even toegang geven tot je camera en microfoon. Vervolgens kun je aan de slag en je eerste Hyperlapse-fragment maken.

Met de grote knop in het midden start en stop je een opname, de andere ronde knop dient om te wisselen tussen de voorste en achterste camera. Zodra je fragment klaar is, kun je zelf aangeven met welke snelheid je filmpje afgespeeld moet worden. Je hebt de keuze uit 1x, 2x, 4x, 6x, 8x, 10x en 12x. Met het groene vinkje bevestig je je keuze. Hyperlapse slaat het fragment op in je filmrol. Met één druk op de knop kun je je creatie ook delen op Facebook of Instagram.

©PXimport

Een kopje koffie is met een versnelling van 12x in twee seconden klaar!

Stabiel

Het opnemen van een timelapse-filmpje neemt wel wat tijd in beslag. Bij het zetten van een kopje koffie reken je op pakweg 20 of 30 seconden, maar als je dreigende wolkenpartijen of een onrustige zee wilt vastleggen, kan het minutenlang duren. Uit de hand filmen is dus onverstandig want dat geeft een schokkerig en dus lelijk resultaat. Er bestaan speciale covers waarmee je de iPad op een statief kunt bevestigen. Een simpele standaard voor je iPad levert trouwens ook al mooie resultaten. Heb je dat niet, wees dan inventief en klem je iPad tussen twee zware voorwerpen of laat 'm leunen tegen een rugzak, muurtje of ander voorwerp.

Wil je nog meer dynamiek? Als je je iPad tijdens de opname langzaam laat draaien, krijg je een spectaculair effect. Heel wat iPhone-gebruikers bevestigen hun telefoon op een kookwekker tijdens het opnemen van een timelapse-filmpje om heel langzaam een pan-effect te krijgen. Een iPad is natuurlijk veel te groot en zwaar. Maar Veho heeft wel een gelijkaardig accessoire op de markt gebracht. De MUVI X-Lapse (39,95 euro) is een robuuste houder met motor die 360 graden in het rond kan draaien.

©PXimport

De Mika van Bluelounge (39,99 euro) is een compacte standaard voor je iPad.

Lapse It Pro

Score: *****

Prijs: € 1,99

Omvang: 15,1 MB

Interval en resolutie instellen

Op zoek naar een professionele app? Lapse It Pro is een echte aanrader omdat je alles zelf kunt instellen. Wanneer je de opnamemodus start, kun je bijvoorbeeld zelf een interval instellen. Standaard wordt er elke 2 seconden een foto gemaakt, maar je kunt dat veranderen in x milliseconden, x seconden of x minuten. Voor iets dat snel beweegt - bijvoorbeeld een windturbine of het verkeer op een druk kruispunt - stel je best een interval van enkele (milli)seconden in.

Wil je een volledige zonsondergang in enkele seconden samenvatten, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld elke 30 seconden of elke minuut een beeldje vast te leggen. Ook handig aan Lapse It Pro is dat je zelf de resolutie kunt instellen. Hier heb je keuze uit 360p, 480p, 720p of 1080p. Let wel, als je in de hoogste resolutie lange opnames maakt, vergt dat ook heel wat opslagruimte.

©PXimport

Zorg dat je voldoende vrije opslagruimte hebt als je een opname in 1080p wilt maken.

Dynamisch of vast?

Andere troeven van Lapse It Pro? Je kunt de belichting of focus vastzetten, de ISO-waarde veranderen, de witbalans handmatig instellen en de kleurtemperatuur wijzigen. Hiervoor ga je in opnamemodus naar More. Vervolgens kun je met de schuifbalkjes spelen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Bij Exposure kun je bijvoorbeeld kiezen voor Locked, Dynamic, Manual of Touch. Tik je onderaan op de knop met het viziertje, dan kun je de Focus instellen en met de knop met de druppel kun je de Whitebalance handmatig kiezen.

Zoomen doe je met het vergrootglas en met de knop met de drie puntjes kun je onder andere de instellingen voor het geluid, de flitser en het raster wijzigen. Wil je bepaalde instellingen vastzetten voor alle opnames in de toekomst? Dan ga je in het startscherm naar Settings.

©PXimport

In tegenstelling tot de ingebakken iOS 8-functie of gratis app Hyperlapse kun je hier alles manueel instellen.

Opname maken

Bij zo'n professionele tool als Lapse It Pro neemt het instellen wel wat tijd in beslag, maar het resultaat is dan ook een stuk beter. Om de opname daadwerkelijk te starten, tik je simpelweg op de rode Capture-knop. De app toont subtiel de tijdsduur en het aantal gemaakte frames. Als je één keer tikt, krijg je extra knoppen in beeld en kun je de opname pauzeren of stopzetten.

©PXimport

Het is zelfs mogelijk met Lapse It Pro om de opname even te pauzeren.

Finishing touch

Zodra je de opname voltooid hebt, houd je je iPad in portretmodus om de Project details te zien. Bovenaan in beeld krijg je een previewvenster, daaronder staan een heleboel knoppen en nog flink wat informatie. Op het tabblad Info kun je onder andere de naam van je project wijzigen. Om verder te gaan met je opname tik je op resume capture.

Wil je de duur van het fragment te veranderen? Dan tik je op adjust duration en vervolgens geef je een tijdsduur in of wijzig je het aantal frames per seconde. Andere interessante features op dit tabblad: een loop maken met loop preview of het fragment omkeren met inverted playback.

Op het tabblad Trim kun je bepaalde frames verwijderen, dit werkt hetzelfde als in andere montageprogramma's. Via Effects krijg je toegang tot tientallen videofilters die bijvoorbeeld de kleuren versterken of het fragment een oude look geven. Tevreden met het resultaat? Dan kun je op het tabblad Music nog een soundtrack uit je eigen iTunes-bibliotheek kiezen om onder het videofragment te plakken.

Renderen en delen

Alles naar wens ingesteld? Tik dan op Render en vink copy to photo roll aan. Standaard zal Lapse It Pro een mp4-bestand aanmaken. Wil je liever een fragment in mov-formaat, dat tik je op adjust settings en tik je op encoder onder render settings. Geef het beestje ten slotte nog een naam en tik op Render. Enkele ogenblikken later is je fragment opgeslagen en kun je het bekijken (watch) of delen (publish) via sociale netwerken.

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

Bekijk hier andere Bowers & Wilkins-producten op Kieskeurig.nl: