LineageOS installeren op oude smartphone

Android werkt vaak ook nog prima op een wat oudere of wat eenvoudigere smartphone. Met een goede en recente custom rom blaas je die smartphone of tablet nieuw leven in. Als uitgangspunt nemen we een tablet van Samsung uit 2013 die waarop we LineageOS installeren.

Mede door voortdurende optimalisaties van Google werken recente versies van Android prima op een toestel uit bijvoorbeeld 2012 of 2013. Is die toch wat traag, dan kan het recent uitgekomen Android Go nog uitkomst bieden. Dat is een verder afgeslankte Android-variant, speciaal voor low-end-smartphones. Hier verschijnen al mondjesmaat custom roms voor.

In deze workshop gaan we de tablet Samsung Galaxy Note 8.0 uit 2013 opknappen, die op Android 4.4.2 (KitKat) is blijven steken. Met zijn quadcore-processor van 1,6 GHz en 2 GB geheugen zit er genoeg in voor het draaien van een recentere Android-versie.

Goede voorbereiding

Het is belangrijk dat je met een opgeladen toestel begint. Installeer de algemene usb-drivers voor Windows voor je toestel, in dit geval van Samsung. En zorg ook dat je belangrijke gegevens die op het toestel staan veiligstelt, want je zult alles kwijtraken. Zorg ook voor een goede kwaliteit usb-kabel die je bij voorkeur rechtstreeks met de pc verbindt. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je een goede en recente rom voor je toestel kunt vinden.

Voor de zoektocht gebruiken we het forum op https://forum.xda-developers.com. In het subforum Android Development of Original Android Development voor ons toestel zien we welke opties er zijn, zowel officieel als niet-officieel. Let ook op de populariteit van de opties en lees de feedback om te zien wat er eventueel niet werkt. Voor deze tablet kiezen we de officiële LineageOS 14.1 met Android 7.1 (Nougat).

LineageOS 14.1 downloaden

Het forum helpt je meestal ook bij het verzamelen van de software. Zo toont de forumpagina van LineageOS 14.1 een verwijzing naar de downloadpagina van LineageOS waar je het laatste zip-bestand voor dit specifieke toestel ophaalt. Ook verwijst de forumpagina naar een andere forumpagina, waar je de Odin-software kunt ophalen voor het flashen van een toestel. We kiezen de meest recente versie.

Ook halen we via een link naar een Google Drive-pagina de custom recovery TWRP op voor dit specifieke toestel (kies het .tar-bestand). Soms kun je ook bij TWRP zelf terecht. De downloadpagina van LinegaeOS geeft nog aanvullende informatie, zoals recente veranderingen en installatie-instructies. Die laatste gaan uit van Heimdall, een opensource alternatief voor Odin. Wij kiezen Odin omdat de meeste gebruikers daar meer ervaring mee hebben.

Zet voordat je verder gaat het zip-bestand van LineageOS op een sd-kaart, samen met de gewenste Google-apps die je samenstelt op opengapps.org (we kiezen ARM, Android 7.1 en de variant mini). Voor root-opties kun je eventueel Magisk toevoegen. Plaats de geheugenkaart in het toestel.

Odin installeren

Start Odin onder Windows. Zet de tablet uit en druk daarna de knoppen volume omlaag en aan/uit gelijktijdig in, tot na enkele seconden een waarschuwing verschijnt. Druk dan op volume omhoog. Hiermee zal de tablet in Download-modus komen. Sluit nu de tablet aan op de pc. In Odin zie je nu de melding Added. Druk op de knop AP (PDA bij oudere versies) en voeg het .tar-bestand van de custom recovery TWRP toe.

LineageOS installeren

© PXimport

Zet op het tabje Options de optie Auto Reboot uit, zodat de tablet na het flashen niet automatisch opnieuw start. Als je dat nalaat, wordt TWRP namelijk weer overschreven door het origineel (en moet je opnieuw flashen). Start je meteen TWRP, dan ‘nestelt’ die zich in je tablet. Druk in Odin vervolgens op Start. Na een korte wachttijd zal Odin een Pass geven, ten teken dat TWRP is geïnstalleerd.

Verwijder nu de usb-kabel en zet de tablet uit door de aan/uit-knop lang ingedrukt te houden. Nu moet je meteen in TWRP zien te starten door volume omhoog en de aan/uit-knop gelijktijdig in te drukken tot voor de tweede keer het logo verschijnt. Laat dan de toetsen los en wacht tot TWRP verschijnt.

Wissen van partities

Veeg in TWRP Swipe to Allow Modifications weg om in het hoofdmenu te komen. Maak voordat je verdergaat eventueel een back-up, zodat je later eventueel terug naar het origineel kunt. Daarna kun je de tablet wissen. Ga hiervoor vanuit het hoofdmenu naar Wipe en kies Advanced Wipe.

Vink de opties Cache, System en Data aan en veeg Swipe to Wipe naar rechts. Nu de tablet is gewist kun je verdergaan met de installatie van LineageOS en eventuele extra’s.

LineageOS installeren

Voor de installatie van de custom rom ga je terug naar het hoofdmenu en kies je Install. Navigeer naar de geheugenkaart en selecteer het zip-bestand van in dit geval LineageOS. Veeg daarna Swipe to confirm Flash naar rechts en wacht tot het proces is voltooid. Kies ook Wipe cache/dalvik, hoewel dat niet strikt noodzakelijk is omdat die cache later ook opnieuw wordt opgebouwd.

Installeer nu ook gelijk het zip-bestand met de Google-apps, zodat je die meteen op de tablet hebt. Eventueel kun je Magisk installeren, al kan dat ook op een later moment op dezelfde manier. Kies ten slotte Reboot gevolgd door System om van Nougat te genieten.

LineageOS bevat een relatief eenvoudige launcher genaamd Trebuchet. Je bent vrij om een alternatief te installeren via Google Play, zoals Nova Launcher, Action Launcher of Google Now-launcher. Die laatste is, afhankelijk van je pakket met Google-apps, mogelijk al geïnstalleerd. Ook goed om te weten is dat je relatief eenvoudig updates kunt installeren. Zodra een nieuwe versie beschikbaar is, krijg je een melding en kun je de update downloaden. Daarna krijg je de mogelijkheid de tablet in Recovery-mode te starten om de update te installeren.

Dit laatste werkte in onze situatie niet volautomatisch maar wel handmatig: start in Recovery-mode, kies in TWRP voor Install, selecteer de Internal Storage (via Select Storage), blader naar /data/lineageos_updates en installeer via het gedownloade zip-bestand. Belangrijk om te onthouden is dat wissen bij een update van dezelfde rom niet nodig en zelfs ongewenst is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten