ID.nl logo
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro - Tablet en projector in één
© PXimport
Huis

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro - Tablet en projector in één

Lenovo's Yoga Tablet 2 Pro draait nu eindelijk op Android 4.4 (KitKat) en dat is een fijne stap voorwaarts voor deze enorme tablet met ingebouwde projector. We hebben de tablet al eens eerder onder de loep genomen, maar nemen nog eens een kijkje nu de nieuwe software beschikbaar is.

De Yoga Tablet 2 Pro-review verscheen oorspronkelijk op 12 februari 2015.

De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro is buitengewoon. Hij is met 13 inch niet veel groter dan de meeste Android-tablets, maar hij heeft een picoprojector ingebed in het scharnier. Daarnaast heeft hij een goede standaard zodat je hem kan neerzetten hoe je wil. Lees ook: Het beste van 2014: 10 tablets die je blij maken.

Met zijn 500 dollar is de Yoga Tablet 2 Pro veel goedkoper dan wanneer je zowel een tablet als een projector zou moeten kopen, maar dat is een schrale troost als je te maken krijgt met Lenovo's verschrikkelijke aanpassingen aan de Android-interface. Deze enorme, op productiviteit gerichte tablet heeft veel voordelen, maar de slordige Android-aanpassingen vormen uiteindelijk een hindernis.

©PXimport

Android KitKat is een goede verbetering, maar de hoeveelheid overbodige apps is er niet veel kleiner op geworden.

Tablet of laptop?

Als je de gigantische omvang negeert is de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro best een stijlvolle tablet. Het heeft een gladde aluminium afwerking rond de randen en op de achterzijde, waardoor het er zakelijk uitziet. De naar achteren gerichte standaard is ook van aluminium, en gelukkig is hij minder lastig neer te zetten dan eerdere Yoga Tablet-modellen. Hij komt ook gemakkelijker los met een druk op een knop, zodat je hem niet meer hoeft los te pulken.

©PXimport

Een Nexus 7, met daaronder een Nexus 9 met daaronder de Yoga Tablet 2 Pro.

Ik had er nooit aan gedacht om een Android-tablet als werkmachine te gebruiken, maar het is met dit apparaat goed mogelijk. Het 13.3 inch Quad HD IPS-scherm is niet alleen ideaal om je Hulu-afspeellijst aan te pakken, het is ook geweldig voor multitasking. Ik gebruik de tablet samen met een Logitech bluetooth/toetsenbord en kreeg een heleboel werk gedaan met apps als Google Docs en Microsoft OneNote. Het voelde bijna aan alsof ik op een gewone laptop bezig was, behalve dan dat ik het scherm aan moest raken om de interface te gebruiken in plaats van de muis te gebruiken.

Natuurlijk zal het formaat uiteindelijk een probleem worden. Het is niet alleen breder dan mijn 13 inch MacBook Air, het paste ook niet in de grote tassen waar ik normaal gesproken mijn laptop in doe. Erger nog, ik moest het apparaat laten zien om door de beveiliging op het vliegveld te komen, en ik moest het opbergen tijdens de landing. Ik had niet de moeite genomen om uit te leggen dat het een Android-tablet was, omdat ik niet dacht dat iemand me zou geloven.

©PXimport

In het vliegtuig is het niet de handigste tablet van allemaal.

Het gebruik ervan in het vliegtuig was wat lastig. Apps die de landschapsmodus niet ondersteunen, vereisten dat ik de tablet verticaal gebruikte, zodat het lastig vast te houden was in een smalle vliegtuigstoel. Ik kon het grotere scherm wel waarderen voor het lezen van dingen zoals digitale tijdschriften, maar het extra gewicht van het scharnier en de bult van de projector op de achterkant maakten het lastig om het apparaat met één hand vast te houden, of het op mijn schoot te leggen. Ik had hetzelfde probleem tijdens het reizen van en naar mijn werk.

Maar als je er eenmaal aan gewend raakt, lijkt het formaat niet al te erg. Althans, als je niet ook nog elke dag een laptop mee moet zeulen.

Projecteren

De picoprojector die is ingebouwd in de Yoga Tablet 2 Pro is in staat om een 50 inch breed beeld op bijna elke muur te projecteren. Hij komt tot leven met een druk op de knop aan de zijkant van het apparaat, en je kunt scherpstellen door middel van een schuifknop op de achterkant. Het scherm wordt dan na een vooraf bepaalde tijdsduur uitgeschakeld om energie te besparen.

©PXimport

Erg scherp is het beeld niet, maar het verslaat genoeg gewone projectoren.

Ik ben geen typische projectorgebruiker, maar de ingebouwde projector van de Yoga Tablet 2 Pro leek beter te presteren dan de 3M Streaming Projector die ik nog ergens heb liggen. Hoe verder hij weg stond, hoe groter de projectie, hoewel het beeld dan niet erg gedetailleerd was. Het is goed genoeg om een afspeellijst van muziekvideo's tijdens een feestje te laten zien, of om een Powerpointpresentatie te projecteren tijdens een belangrijke vergadering, maar niet als je van plan bent om een filmavond in je achtertuin te organiseren.

Lenovo heeft ook een aantal softwareaanpassingen gebundeld om het projectiebeeld te verbeteren zodat het niet wazig of vervormd wordt weergegeven. Omdat de projector zelf al zo klein is, maakten die aanpassingen nauwelijks een verschil.

©PXimport

Overal yoga'en is een makkie met de Yoga Tablet 2 Pro.

Persoonlijk gebruikte ik de Yoga Tablet 2 Pro om yoga te beoefenen in een hotelkamer en thuis in mijn kleine werkruimte. Het werkte beter dan een laptop of een kleinere tablet omdat ik de standaard zo kon aanpassen dat de projector op ooghoogte vanaf een tafel hogerop kon worden geplaatst, terwijl ik op de vloer yoga aan het beoefenen was. Dit maakte het eenvoudiger om mee te doen aan online yogalessen, en de stereospeakers van de Yoga Tablet 2 Pro waren luid en duidelijk genoeg om goed te kunnen verstaan wat ik moest doen terwijl een ander apparaat mijn Spotify-afspeellijst liet horen. Mijn yogavrienden vonden het ook cool.

Onthoud wel dat de projector niet aan gaat als de batterij bijna leeg is, zelfs niet wanneer het apparaat is ingeplugd en aan het opladen is. Het projectorgedeelte van de behuizing wordt tijdens het gebruik ook een beetje warm, maar zeker niet zo heet als een projector van volledig formaat.

Lange batterijduur, trage interface

Lenovo zegt dat de Yoga Tablet 2 Pro maximaal 15 uur meegaat met de 9,600mAh-batterij, maar dat hangt af van het gebruik. Na twee dagen variërend gebruik - waaronder een tijd op stand-by - moest het apparaat pas worden opgeladen. Toen ik het eindelijk ingeplugd had duurde het wel erg lang voordat het volledig was opgeladen.

©PXimport

De Yoga Tablet 2 Pro heeft een ingebouwde projector.

De batterij wordt aangestuurd door een 1.86GHz quad-core Intel Atom Z3745-processor met 2GB aan RAM, wat voor een apparaat van dit kaliber voldoende zou moeten zijn. De prestaties waren echter niet wat ik gewend was van een gloednieuwe smartphone of tablet. Het duurde een week voordat ik eindelijk een beetje gewend was aan de aangepaste Android-overlay van Lenovo, en de software bleef regelmatig hangen. Ik heb een aantal keer het scherm aan en uit moeten zetten om het te verversen omdat het geen input wilde herkennen.

Er zit een 8 megapixelcamera op de achterkant en een 1.6 megapixelcamera op de voorkant voor videochats en snelle kiekjes. De Yoga Tablet 2 Pro heeft ook 32GB aan opslagruimte, maar slechts 24GB is direct voor jou beschikbaar. Voor meer ruimte zal je een MicroSD-kaart in de sleuf op de achterzijde moeten stoppen.

Waarom lijkt het op een iPad?

Als er Razzie Awards waren voor Android-softwarelagen, dan zou Lenovo's interface glansrijk winnen als slechtste vertolking van Android ooit.

©PXimport

De interface lijkt nogal op die van de iPad.

Lenovo's Android-interface is één van de ingewikkeldste versies van Android die ik ooit gebruikt heb. Het is bovenop Android 4.4 KitKat gebouwd - en de interface van de Yoga Tablet 2 Pro is zo ontworpen dat deze lijkt op die van de iPad, inclusief de vervelende mappen en apps die je niet van het thuisscherm kunt verwijderen.

©PXimport

Apps moeten allemaal in mapjes worden weggestopt.

De rest van de interface is niet intuïtief. Bijvoorbeeld, de Quick Settings-shade staat onderaan het scherm, waardoor je van onder naar boven moet swipen in plaats van andersom. Verder is er een aparte notificaties-shade met een ingebedde Settings-knop die je specifiek naar het instellingenpaneel van de notificaties-shade brengt in plaats dan de algemene lijst met instellingen. Het is verbijsterend.

©PXimport

Ook over de Quick Settings is niet helemaal goed nagedacht.

Hoewel er een aantal nuttige functies is - zoals een multitaskingmodus en wat opties om een aantal van de vervelendste aspecten van de interface uit te schakelen - is het een heel gedoe om het meteen uit de doos te gebruiken. De Yoga Tablet 2 Pro mag dan een leuk stukje hardware zijn, maar van de interface alleen zal je al op de vlucht slaan.

©PXimport

Een grote tablet met een handig stukje hardware.

Conclusie

Als je erover nadenkt een tablet en projector in één te gebruiken, dan denk ik dat ik het juiste apparaat voor je gevonden heb. Je zult een andere launcher moeten installeren om die vreselijke interface weg te werken, maar over het algemeen is de Yoga Tablet 2 Pro een solide apparaat. Na een tijdje raakte ik ook aan het formaat gewend. Ik was veel productiever met Android op een groter scherm, en hoewel het een beetje lastig was om onderweg en op het vliegtuig te gebruiken, kon ik, toen ik eenmaal mijn draai gevonden had, veel werk gedaan krijgen.

Lenovo weet wat professionals willen, omdat het al jaren apparatuur voor die specifieke groep maakt. Ik hoop wel dat de vreselijke launcher en 'crapware' niet in de Android-productenlijn blijft druppelen. Motorola kan het bedrijf een aantal dingen leren over hoe je een innovatief apparaat maakt zonder basisversie van Android te verstikken met vervelende overlays en verwarrende functies.

Oké
Conclusie

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro ------------------------ **Prijs:** Vanaf € 499,- **Besturingssysteem:** Android 4.4 KitKat **Geheugen:** 2GB **Schermgrootte:** 13,3 inch **Opslagcapaciteit:** 32GB **Connectiviteit:** Wifi 802.11n, Bluetooth 4.0, 3G, 4G **Camera:** 8MP (voor), 1,6MP (achter) **Accu:** 9.600mAh **Gewicht:** 950 gram

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Handige projector
  • Grootte
  • Interface[/plusmin]
▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: