ID.nl logo
Lenovo IdeaPad Duet – De Chromebook als tablet
© PXimport
Huis

Lenovo IdeaPad Duet – De Chromebook als tablet

Lenovo brengt met de IdeaPad Duet een opvallend product op de markt. Niet alleen is het een tablet die draait op Chrome OS, maar je krijgt er voor nog geen driehonderd euro ook nog eens een toetsenbord en standaard bij waardoor je hem ook als laptopje kunt gebruiken. Te mooi om waar te zijn?

Bij de aankondiging viel de Lenovo IdeaPad Duet al op. Een Chromebook die is uitgevoerd als tablet en verkocht wordt inclusief toetsenbordhoes voor een scherpe (straat)prijs vanaf 269 euro klinkt namelijk erg interessant. Goedkope combinaties van een 10inch-tablet en bijbehorend toetsenbord zijn natuurlijk niet nieuw. Dat waren echter voornamelijk Android-tablets en Android was nooit bijzonder geschikt voor desktop-toepassingen. Zo was de implementatie van de muiscursor doorgaans hooguit matig te noemen. Voor Chrome OS geldt dat uiteraard niet en heeft Google de route eigenlijk andersom gelopen. Chrome OS is begonnen als desktopplatform waarbij aanraakbediening pas later is gekomen.

©PXimport

Hoes met standaard

Het concept van de Ideapad Duet doet denken aan een Surface: je hebt een tablet, uitklapbare standaard en een afneembaar toetsenbord. Er is echter wel een groot verschil, want de uitklapbare standaard is niet geïntegreerd in de tablet zelf. In plaats daarvan wordt de standaard magnetisch aan de achterkant bevestigd. De magneten zijn gelukkig sterk en de achterkant blijft goed plakken. De tablet wordt hier helaas wel een stuk dikker en zwaarder door, iets dat vooral vervelend is als je de tablet los wil gebruiken. De losse tablet weegt 450 gram en de standaard voegt daar 220 gram aan toe.

©PXimport

Irritanter is dat je voor het uitklappen van de standaard precies het juiste randje moet beetpakken. Regelmatig gebeurde het dat ik het randje daarachter pakte en hierdoor probeerde de hele hoes om te klappen. Gedurende de testperiode heeft dat niet tot problemen geleid, maar ik kan me voorstellen dat de hoes kapot gaat als je dat te vaak doet. Kortom, Lenovo zou er goed aan doen om in een volgende variant bijvoorbeeld een groter of duidelijke lipje toe te passen.

©PXimport

©PXimport

Toetsenbord

Naast de achterkant krijg je ook een toetsenbord. Deze klik je magnetisch vast aan de onderkant van de tablet. Dat toetsenbord is natuurlijk behoorlijk compact, maar tikt nog verrassend goed. De touchpad is logischerwijs aan de kleine kant, maar werkt op zich goed. Wel raad ik aan om er zeker van te zijn dat in de instellingen Tikken-voor-klikken en Tikken en slepen zijn uitgeschakeld. Hierdoor moet je om te klikken daadwerkelijk de touchpad indrukken (en voor slepen vasthouden) waarbij je een duidelijke klik als feedback voelt. Met tikken-voor-klikken ingeschakeld hoeft dat niet per se, maar dan reageert de touchpad af en toe niet zoals verwacht. Het toetsenbord is behoorlijk stevig, toch is het lastig om het geheel op schoot te gebruiken. De flap die het stevige toetsenbord aan de stevige tablet verbindt, is hier namelijk net wat te flexibel voor waardoor het geheel nog minder fijn op schoot staat als bijvoorbeeld een Surface.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de tablet is uitstekend. De achterkant is deels van aluminium en vermoedelijk vanwege de draadloze signalen deels van lichtblauw kunststof dat als je heel goed kijkt voorzien is van een fraai spikkeltje.

Qua aansluitingen heeft Lenovo alleen in het hoognodige voorzien, want als gebruiker krijg je naast de toetsenbordaansluiting alleen een usb-c-aansluiting. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt dus. Gelukkig is het uit de doos wel mogelijk om een bedrade koptelefoon aan te sluiten, want er wordt een adaptertje meegeleverd. Je kunt de tablet dan echter niet tegelijkertijd opladen. De usb-c-poort blijkt tegen mijn verwachting in zelfs multifunctioneel en je kunt een beeldscherm aansluiten, maar in 1080p is de verversingssnelheid slechts 30 Hz. Dat biedt niet de meest comfortabele werkervaring, maar het is voor een noodgeval of aansluiten op een tv om films op groot scherm te kijken leuk dat het kan.

©PXimport

©PXimport

Scherm

Het ips-scherm heeft een fysieke resolutie van 1920 x 1200 pixels en een opvallend hoge helderheid. Het is gewoon een prima aanraakscherm. Chrome OS voert standaard een schaling uit waardoor beeldelementen wat groter zijn en het eruit ziet als 1080 x 675. Je kunt de resolutie aanpassen om wat meer informatie tegelijkertijd in beeld te tonen. De volledige resolutie wordt wel heel erg klein, maar een tussenstap als 1350 x 844 is qua werkruimte wel prettig.

Camera’s

Lenovo heeft de IdeaPad Duet voorzien van twee camera's. Zowel de camera aan de achterkant als de camera aan de voorkant zijn niets bijzonders. Je kunt er beelden mee schieten en daar is alles mee gezegd. Verwacht niet dat je mooie foto’s kunt maken, foto’s zijn snel onder- of overbelicht en de gemiddelde smartphone schiet veel betere plaatjes. Nu zul je de fotocamera op een tablet waarschijnlijk alleen in nood gebruiken en zul je voornamelijk de voor videocalls bedoelde frontcamera gebruiken. Voor videogesprekken voldoet die camera ruimschoots. Alleen het witte ledje dat aangeeft dat de frontcamera actief is, is echt heel irritant fel.

Prestaties

De IdeaPad is voorzien van een MediaTek Helio P60T ARM-processor in combinatie met 4 GB ram. Vergeleken met andere moderne Chromebooks is die processor niet heel krachtig. In de benchmark CrXPRT scoort de IdeaPad 91 punten waar we met andere recent geteste Chromebooks scores van 162 en 244 punten zagen. Voor een tablet voelt het geheel echter vlot genoeg aan zolang je niet al teveel tabbladen tegelijkertijd opent en je je beperkt tot maximaal acht stuks. De accuduur is met een werktijd van bijna 11 uur uitstekend. Wel is de meegeleverde lader slechts een 10watt-lader en het duurt ongeveer vier uur om de tablet helemaal op te laden. Dat geldt ook voor het eerste stukje lading, dus na een uur laden heb je ongeveer 25 procent bijgeladen. In de praktijk is gezien de lange accuduur niet heel vervelend, maar wel iets om rekening mee te houden. Even snel volladen voordat je de deur uitstapt is er in ieder geval niet bij.

Chrome OS

Chrome OS is van oorsprong een desktop-besturingssysteem en biedt zolang je kunt leven met de beperkingen van Chrome OS een prima ervaring. Die beperking zit hem vooral in het feit dat je op Chrome OS geen ‘echte’ programma’s kunt installeren en dat je het beste Googles kantoorsuite kunt gebruiken. Hiermee kun je zowel online als offline aan je documenten werken. Je kunt tegenwoordig wel Linux-programma’s installeren zoals LibreOffice installeren, maar dat is nog altijd functionaliteit die meer bedoeld is voor als je van experimenteren houdt.

Chrome OS wordt naast een desktopbesturingssysteem langzaam aan ook steeds meer een tabletbesturingssysteem. Niet alleen heeft Google Chrome geschikt gemaakt voor aanraakschermen, je kunt ook Android-apps installeren. Bij de meeste apps werkt dit goed, maar je kutn apps tegenkomen die niet helemaal lekker werken onder de Android-variant in Chome OS. Behalve de geschiktheid voor aanraakbediening is een ander voordeel van Android-apps dat ze doorgaans ook offline volledig te gebruiken zijn.

Trek je het toetsenbord los, dan schakelt Chrome OS over naar een tabletmodus waarin alle applicaties vergelijkbaar met Android als pictogrammen op het bureaublad worden getoond. Sommige bedieningselementen zoals menu’s veranderen niet in de tabletmodus. Dus afhankelijk van de resolutie die je hebt ingesteld kan alles wat priegelig zijn voor bediening met je vingers. Gebruik je de tabletmodus veel, dan kun je resolutie het beste op de standaardinstelling laten staan.

Een voordeel van Chrome OS: Google is duidelijk over de ondersteuningsduur van apparaten en voorziet de IdeaPad Duet tot juni 2028 van updates.

Conclusie

Er zijn heus wel wat kritiekpuntjes te bedenken op de IdeaPad duet in vergelijking met iets als de Surface Go. Zo verdient de hoes met uitklapbare voet wellicht niet de schoonheidsprijs en is het toetsenbord wat wiebelig. Maar daar staat een heel groot voordeel tegenover: de IdeaPad Duet heb je op het moment van schrijven voor 269 euro (adviesprijs 299 euro) al in huis en dat is in tegenstelling tot bij veel andere soortgelijke apparaten al inclusief toetsenbord. Prettig is ook dat de bouwkwaliteit, het scherm en de accuduur uitstekend zijn. Omdat Android-tablets tegenwoordig weinig aandacht meer lijken te krijgen, is een apparaat als de IdeaPad Duet wat mij betreft dan ook de Google-tablet 2.0 met een hoop potentie. Als tablet is Chrome OS nog minder gepolijst als Android en zeker iPadOS, maar dit wordt volledig goed gemaakt door een uitstekende desktopervaring. Interessant is daarbij dat Apple iPadOS juist geschikter lijkt te maken voor desktoptoepassingen. Zoek je dus een klein apparaat waarmee je overal wat licht kantoorwerk kunt doen en die je als tablet kunt gebruiken voor entertainment, dan is de IdeaPad Duet een absolute aanrader.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 269,- (64 GB) of € 349,- (128 GB) **Processor** MediaTek Helio P60T octa-core **Geheugen** 4 GB (LPDDR4X) **Scherm** 10,1 inch IPS-aanraakscherm (1920x1200) **Opslag** 64 of 128 GB eMMC **Afmetingen** 24 x 16 x 0,7 cm (tablet), 24,5 x 16,9 x 1,8 cm (volledig pakket) **Gewicht** 450 gram (tablet), 920 gram (pakket) **Accu** 27,6 Wh **Aansluitingen** Usb-c (audio via adapter) **Draadloos** Wifi 5, Bluetooth 4.2 **Website** [www.lenovo.com](https://www.lenovo.com/nl/nl/laptops/lenovo/student-chromebooks/Lenovo-CT-X636/p/ZZICZCTCT1X)

Plus- en minpunten
  • Uitstekend scherm
  • Goede batterijduur
  • Scherpe prijs
  • Veel functionaliteit
  • Hoofdtelefoon-uitgang met usb-c-adapter
  • Fel ledje frontcamera
  • Wat lastige standaard
▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.