ID.nl logo
Korting, cashback en koopjes: deze 12 apps helpen je besparen
© yujawaffle
Huis

Korting, cashback en koopjes: deze 12 apps helpen je besparen

Hoge energietarieven, prijzige boodschappen en dure verzekeringen. Wegens de almaar oprukkende inflatie wordt het gewone leven steeds duurder. Gelukkig zijn er ook volop kansen om kosten te besparen. Je vindt hiervoor het juiste gereedschap in je broekzak, namelijk jouw smartphone. Deze twaalf apps zijn zeer goed voor je portemonnee.

In dit artikel laten we zien hoe je met behulp van je smartphone geld kunt besparen op allerlei dagelijkse uitgaven: • Ga op zoek naar de goedkoopste benzinepomp • Rijd samen en deel de benzinekosten • Blader door reclamefolders • Zoek naar tweedehands koopjes • Red een maaltijd van de vuilnisbak • Regel korting voor concerten, uitjes en producten uit de supermarkt

Lees ook: Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle

Goedkoopste benzinepomp

De benzineprijzen schieten tegenwoordig alle kanten op. Met de ANWB-app ANWB Onderweg & Wegenwacht bekijk je eenvoudig de literprijzen van nabijgelegen tankstations. Let vooral op de groene markeringen, want die zijn het goedkoopst! Je kunt ook de tarieven van pompen in het buitenland opvragen, al geldt deze optie alleen voor ANWB-leden.

In de rijmodus zie je de benzine-, diesel- en gasprijzen langs de route, zodat je nooit te veel betaalt. Bekijk daarnaast een overzicht van (betaalde) parkeerplekken en (vrije) laadpalen. Tot slot toont deze veelzijdige app de actuele file- en flitsgegevens.

Bekijk op de plattegrond waar je in de buurt betaalbaar tankt.

ANWB Onderweg & Wegenwacht

Samen rijden

Rijd je regelmatig in je eentje naar een beurs, sportwedstrijd of tentoonstelling? Via social media kun je wellicht andere geïnteresseerden uit jouw buurt vinden. Zo bespaar je geld door de brandstofkosten te delen. Je kunt als alternatief ook de app BlaBlaCar gebruiken.

Rijd je zelf? Dan geef je in deze app een start- en eindpunt op. Verder selecteer je op de beoogde route potentiële tussenstops. Je vergroot daarmee de kans dat er mensen met je kunnen meerijden. Voeg daarnaast een datum en tijdstip toe. BlaBlaCar vraagt ook voor hoeveel passagiers je plek hebt. Zodra iemand met je wil meerijden, ontvang je een bericht. Andersom kan trouwens ook. Wie weet vind je in de app iemand die al naar de beoogde bestemming rijdt.

Bepaal zelf tegen welke vergoeding mensen met je mogen meerijden. 

BlaBlaCar

Reclamefolders

Helaas bestaat er geen goede app waarmee je de prijzen van verschillende supermarkten kunt vergelijken. Het enige wat je kunt doen is ouderwets door reclamefolders bladeren om de beste aanbiedingen te scoren. Ontvang je deze niet in de brievenbus? Geen nood: in de app AlleFolders vind je de digitale versies van zo’n beetje alle bekende ketens.

Tik gewoon op de winkel waarvan je de huidige actiefolder wilt zien. Vervolgens veeg je langs alle pagina’s. Een handige optie is dat je de interessantste aanbiedingen kunt uitknippen. Je kunt een overzicht van de bewaarde producten op een prikbord bekijken. Naast supermarkten verzamelt deze app ook reclamekrantjes van onder meer bouwmarkten, elektronicazaken, warenhuizen, drogisterijen, slijterijen, kledingwinkels en dierenshops.

Met AlleFolders mis je nooit meer een aanbieding.

AlleFolders

Tweedehandskoopjes

Menigeen denkt bij tweedehandsspullen direct aan Marktplaats, maar met Vinted bestaat er een zeer interessant alternatief. De keuze is reuze, want dit platform is in vrijwel heel Europa actief. In eerste instantie richtte de Litouwse firma zich op het verhandelen van tweedehandskleding. Inmiddels kun je ook voor allerlei andere betaalbare goederen terecht, zoals horloges, sieraden, speelgoed, elektronica, boeken, films en muziek.

Transacties via Vinted zijn over het algemeen veilig. Het platform houdt het betaalde bedrag vast totdat de ontvanger het product heeft goedgekeurd. Tot slot vallen de (internationale) verzendkosten doorgaans mee, omdat je een pakket bij een afhaalpunt in de buurt kunt ophalen. Dat is goedkoper dan thuis laten bezorgen.

Ook fervente vinylverzamelaars kunnen op Vinted terecht.

Vinted

Digitale klantenpasjes

Zo’n beetje elke winkelketen geeft klantenpassen uit. Spaar daarmee bijvoorbeeld voor korting of gratis producten. Het is niet zo praktisch om pakweg twintig passen in je portemonnee te stoppen. Gebruik liever Stocard. Met behulp van de smartphonecamera maakt deze app vliegensvlug een kopie van elke klantenpas. Zodra je de naam van de plaatselijke supermarkt of drogisterij aantikt, komt de bijbehorende QR- of streepjescode tevoorschijn. Stocard activeert hierbij tijdelijk de maximale helderheid van het scherm, waarna je de klantenpas bij de kassa laat scannen. Je kunt de digitale pasjes eventueel met gezinsleden delen. Daarnaast bekijk je bij sommige winkels de huidige reclamefolder.

Zo heb je altijd en overal de klantenpasjes van jouw favoriete winkels bij de hand.

Stocard

Goedkope afhaalmaaltijden

Too Good To Go heeft slechts één doel en dat is het tegengaan van voedselverspilling. Restaurants, bakkerijen, supermarkten, snackbars en cafés kunnen zich bij deze app aansluiten. Tegen sterk gereduceerde tarieven bieden deze bedrijven overtollig voedsel aan. Je kunt zo eens iets anders uitproberen, terwijl je voorkomt dat er eten wordt weggegooid.

Op basis van je locatie verschijnt er een overzicht met geschikte adressen. Heb je een interessante aanbieder op het oog? Betaal in de app en haal jouw bestelling op het aangegeven tijdstip op. Wat je precies krijgt, is trouwens vaak een verrassing. De bedrijven weten tenslotte nog niet welke etenswaren er aan het einde van de dag overblijven.

Bepaal bij welk adres je een verrassingspakket wilt reserveren.

Too Good To Go

Overblijverspakket bij AH

Woon je vlak bij een Albert Heijn? In dat geval loont het de moeite om de gelijknamige app te installeren. In de nogal drukke gebruikersomgeving is het weliswaar even zoeken, maar via de tegel Overblijvers kun je zeer goedkope voedselpakketten bestellen. Alleen als ingelogde gebruiker zie je deze optie.

Nadat je een winkel hebt geselecteerd, kies je een zogenoemde overblijverspakket. Hierin zitten over het algemeen producten met een beperkte houdbaarheidsdatum. Je kiest tussen bakkerij-, vegetarisch of verrassingspakket. Reken een bestelling tijdens het ophalen af bij de servicebalie.

Je reserveert voor slechts een paar euro een overblijverspakket.

Albert Heijn supermarkt

Over overblijven gesproken

Met een noodpakket is de kans groter dat je een ramp overleeft

Supermarkt met restpartijen

Sommige partijen worden voortijdig uit de supermarkt geweerd. Er staat bijvoorbeeld een drukfout op de verpakking of er is een overschot. Foodello is een onlinesupermarkt die dergelijke partijen opkoopt en de producten met fikse kortingen aanbiedt. Sinds 2022 is het Finse initiatief ook in Nederland actief. Als je voor minimaal dertig euro aan boodschappen bestelt, laat Foodello de producten gratis bij je thuisbezorgen.

De openingspagina toont een overzicht van aanbiedingen. Daarnaast kun je het aanbod op categorie sorteren en gericht zoeken. Verder vind je er grootverpakkingen. Deze online supermarkt van restpartijen verkoopt voornamelijk goederen van A-merken.

Wie regelmatig producten van bekende merken koopt, kan met Foodello veel geld besparen.

Foodello

Betaalbare concerten

TicketSwap is een handelsplatform voor concert- en festivaltickets. Het bedrijf hanteert diverse criteria, waardoor je redelijk veilig een kaartje van iemand kunt overnemen. Is de reguliere voorverkoop van een populair evenement uitverkocht? Je betaalt dan op TicketSwap maximaal twintig procent bovenop de oorspronkelijke prijs.

Toch kun je met dit platform wel degelijk geld besparen. Tickets voor niet-uitverkochte concerten en festivals worden namelijk geregeld tegen dumpprijzen aangeboden. Heb je op korte termijn zin in livemuziek? Typ een plaats- of artiestnaam en zie voor welke optredens je (spot)goedkope tickets kunt scoren. De aangeschafte toegangsbewijzen zijn meteen in de app beschikbaar.

Zoek met TicketSwap in de concertagenda naar betaalbare tickets.

TicketSwap

Ga je naar een concert?

Vergeet dan geen oordopjes mee te nemen!

Uitjes met korting

Toegegeven, bij het openen van deze app straalt de commercie ervan af. Laat je hierdoor niet meteen afschrikken, want met Social Deal kun je behoorlijk besparen. Bedrijven kunnen zich bij dit initiatief aansluiten en hun diensten bij een groot publiek introduceren. Dat doen ze veelal met gereduceerde tarieven.

Op basis van je locatie zie je welke uitjes er met korting in jouw buurt worden aangeboden. Dat kan van alles zijn, zoals een sauna, restaurant, hotelovernachting, excursie of dierentuin. Sorteer eventueel het aanbod door bovenaan op een categorie te tikken. Er is ook een zoekfunctie beschikbaar. Als je iets leuks hebt gevonden, schaf je de afgeprijsde kaartjes direct in de app aan.

Social Deal is volgepropt met betaalbare uitjes.

Social Deal

Cashback op producten

Scoupy is een zogenoemde cashback-app. Zodra je in een fysieke winkel of webshop een product uit het Scoupy-assortiment aanschaft, ontvang je een bedrag retour. Het is niet zoveel werk, want je hoeft alleen maar een foto van de kassabon te maken. Bekijk in de app voor welke actieproducten er momenteel cashbackacties gelden. Let ook op welke winkels er meedoen. Wie Scoupy consequent gebruikt, bespaart op jaarbasis een aanzienlijk bedrag. Scoupy maakt het bedrag automatisch over naar het gekoppelde rekeningnummer.

Verzilver cashbackacties door in Scoupy een kassabon in te sturen.

Scoupy

Vliegtickets vergelijken

Doorgaans vliegen er verschillende luchtvaartmaatschappijen naar populaire reisbestemmingen. Dat maakt het behoorlijk lastig om betaalbare tickets te vinden. Bovendien maakt het nogal uit op welke datum en tijd je vliegt. Met Skyscanner vergelijk je in één klap vluchten van een heleboel aanbieders.

Je vult eerst de gevraagde gegevens in, zoals de bestemming en reisdata. Je ziet vervolgens uit welke vluchten je kunt kiezen. Met behulp van filters rangschik je de resultaten naar eigen wens. Zo verschijnen op jouw verzoek de goedkoopste of snelste vluchten bovenaan. Wanneer je geschikte tickets hebt gevonden, stuurt Skyscanner je door naar een verkooppagina van de gekozen aanbieder.

Zin in een weekendtrip naar Londen? In Skyscanner zie je hoe je zo goedkoop mogelijk heen en weer vliegt.

Skyscanner

Even ertussenuit?

Bij bol vind je alles voor een vlekkeloze vakantie
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review LG OLED EVO 65G56LS – Opnieuw de grens verlegd
Huis

Review LG OLED EVO 65G56LS – Opnieuw de grens verlegd

LG blijft verbetert de oled-techniek nog veel verder en dat werpt dit jaar eindelijk zijn vruchten af. De LG OLED EVO 65G56LS is uitgerust met een nieuw type oled-paneel dat aanzienlijk meer piekhelderheid en kleurbereik levert. Daarnaast heeft LG webOS 25 uitgerust met een aantal AI-functies die het gebruiksgemak moeten verbeteren.

Fantastisch
Conclusie

LG toont met de G5 dat er nog flink wat vooruitgang geboekt kan worden in oled-technologie. Perfect is deze tv echter nog niet, vooral in heel donkere beelden moet LG de software nog aanpassen om ruis en zichtbare gradaties te vermijden.  De LG OLED EVO 65G56LS haalt uit het nieuwe oled-paneel echter wel een indrukwekkende piekhelderheid, en erg ruim kleurvolume. We durven bijna zover gaan om te zeggen dat hij de klassieke zwakke punten van oled elimineert. Samen met de uitstekende kalibratie geniet je zo in Filmmaker Mode van bijna referentie beeldkwaliteit. De ingebouwde luidsprekers leveren een aangename klank, wel jammer dat LG DTS-ondersteuning geschrapt heeft. De nieuwe AI-features in webOS 25 moeten duidelijk nog verder rijpen, voorlopig leveren ze geen meerwaarde, maar webOS blijft wel erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe afstandsbediening sluit aan bij de moderne trend met minder toetsen. Gamers tot slot vinden op de G5 alles wat ze maar kunnen wensen. Dit is een topmodel, met een bijhorend prijskaartje, maar hij is het zeker waard.

Plus- en minpunten
  • Alpha11-processor met uitstekende beeldverwerking
  • Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision
  • Goede kijkhoek en anti-reflectie
  • WebOS 25, met vijf jaar lang nieuwe versies
  • Advertenties op het Home-scherm
  • Geen ondersteuning voor HDR10+ en DTS
  • Voorlopig weinig meerwaarde met AI

 

LG OLED EVO 65G56LS (2025)

  • Adviesprijs: 3,299 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 165 Hz W-OLED-tv
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x usb, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, Wifi 6 (802.11ax), ethernet, Bluetooth 5.3, WiSA
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, webOS 25, AirPlay 2, Google Cast, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 11 gen2 processor
  • Afmetingen: 1.441 x 910 x 263 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 26,6 kg (incl. voet)
  • Verbruik (per 1000 uur): SDR 85 kWh (E) / HDR 222 kWh (G) 

De nieuwe G-serie van LG is verkrijgbaar in twee versies. Een met een centrale voet in doos zoals ons testmodel, te herkennen aan de letters ‘LS’ achteraan en een model met een meegeleverde wandbeugel, die modellen hebben de letters ‘LW’ achteraan. De G-reeks mikt nog steeds in eerste instantie op wandmontage. Het toestel zelf is 24mm diep, dat lijkt misschien veel, maar die dikte heeft het wel over het hele oppervlak. Er is geen behuizing voor elektronica die verder uitsteekt. De rand is afgewerkt met een zilverkleurige strip, en dat geeft deze tv van opzij bekeken echt een premium look. De wandbeugel is verstelbaar, je kunt het toestel beperkt links en rechts draaien. De voet kun je monteren in twee posities, hoog en laag, in de hoge positie is er ruim plaats voor een soundbar. Het moet gezegd ook op een tv-meubel ziet hij er prima uit, wandmontage is zeker geen verplichting. 

Aansluitingen

De selectie aansluitingen die LG gebruikt is al enige tijd onveranderd gebleven, maar is dan ook erg goed. Met vier hdmi-poorten die allemaal de maximale hdmi 2.1-bandbreedte (48Gbps) leveren, zitten gamers in ieder geval gebeiteld. Verdere gamingfuncties zijn ALLM, 4K120 en VRR (AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync). PC-gamers kunnen zelfs tot 4K165 gaan, dat is een duidelijke upgrade ten opzichte van vorig jaar. Input-lag is altijd een sterk punt geweest bij LG, dat is dit jaar niet anders, in 4K60 meten we 10,5ms, in 2K120 zelfs maar 5,5ms. Op poort 2 kan je ARC/eARC gebruiken, gamers die een soundbar willen aansluiten, houden nog steeds drie volwaardige HDMI-poorten over. 

Wil je de opstelling zo netjes mogelijk houden, altijd mooi bij een premium tv, dan kun je de bijgeleverde IR-blaster gebruiken om brontoestellen te besturen met de LG-afstandsbediening, ook als die apparaten bijvoorbeeld in een kast staan. De G5 ondersteunt het WiSA-protocol (Wireless Speaker and Audio Association), maar is beperkt tot 2.1-configuraties. Daarmee is jammer genoeg geen draadloze surroundopstelling mogelijk. Alle kabels kun je via twee clips en twee verzonken kanalen wegleiden naar de voet. 

Nieuw oled-paneel, nieuw record

Nieuwe ontwikkeling op vlak van oled-technologie zijn niet uitzonderlijk. Twee jaar geleden introduceerde LG bijvoorbeeld oled-panelen met een laag microlenzen die voor een mooie verbetering in helderheid zorgden. Die microlenzen zijn op de G5 echter niet meer aanwezig. In ruil gebruikt dit model een gloednieuw paneel dat een andere opbouw van de oled-materialen gebruikt. Onder de naam OLED evo Met Brightness Booster Ultimate belooft de G5 hogere piekhelderheid en een breder kleurbereik. En dat blijken geen loze beloftes. Op het 10%-venster haalt de G5 2409 nits, en op een volledig wit beeld zelfs 356 nits. 

Lees ook: Zo testen we televisies

Dat alles gemeten in de uitstekend gekalibreerde HDR Filmmaker mode. Ter verduidelijking, dat is een 50 procent verbetering tegenover de G4 van vorig jaar, en voldoende om de kop van het oled-peloton aan te voeren. Vooral de verbetering op het volledig wit veld is impressionant. Daardoor moet de G5 nu de helderheid veel minder laten dalen als het beeld veel wit bevat, iets wat op vorige generaties nog merkbaar was. Ook het kleurbereik is weer groter geworden, en met 99,9% P3 is de G5 perfect uitgerust voor prachtige HDR-beelden. Het paneel had een uitstekende uniformiteit en weert zeer goed reflecties. De kijkhoek is prima.

De Filmmaker Mode is er voor wie minimale beeldverwerking wil, en de mooiste beelden getrouw aan de intentie. In SDR laat dat prachtige resultaten zien, maar de echte pracht van de G5 komt tevoorschijn bij HDR-beelden. Ook hier is de kalibratie nagenoeg perfect met enorm veel witdetail, intense kleuren, en dankzij de hoge piekhelderheid tintelende lichtaccenten. Kleuren worden goed bewaard als ze zeer helder zijn, dat dankt de tv aan het nieuwe paneel. Enkel in de donkerste beelden laat de G5 wat steken vallen. Er is veel schaduwdetail, maar in sommige beelden merken we veel ruis die het beeld ruw maakt en detail verbergt. In een ander geval was er wat blokvorming en bandvorming zichtbaar. We hopen dat LG nog wat aan de software kan sleutelen. 

Prima beeldverwerking

De Alpha11 beeldprocessor is aan zijn tweede generatie toe, maar nieuwe features lijken er niet te zijn. De upscaling en ruisonderdrukking zijn erg goed. In deinterlacing van 1080i-beeld merkten we op een testpatroon opnieuw een foutje waardoor kamvorming zichtbaar was, al bleek dat bij de meeste content niet tot problemen te leiden. Kleurstroken in zachte gradiënten elimineer je met de Vloeiende Gradatie-instelling, maar activeer die enkel als je het echt nodig acht, en dan alleen in de laagste stand. In een van onze testclips veegde die instelling ook wolken uit de lucht. Ook de dynamische tonemapping waar we gebruikelijk erg tevreden over zijn, laat je op dit model beter uit inactief.

Die maakte het beeld te helder, waardoor het aan contrast en impact verliest. Bovendien levert de G5 ook zonder dynamische tonemapping knap beeld. Goede punten waren er voor de bewegingsscherpte. Het oled-paneel laat nauwelijks of geen dubbele rand optekenen rond bewegende voorwerpen. Wie in 24Hz-filmmateriaal te veel last heeft van judder bij snelle camerabewegingen, activeert best TruMotion, bijvoorbeeld in ‘Cinematografische Beweging’ als je minimale invloed wenst. Maar ook hogere instellingen leverden goede resultaten, en de G5 toonde erg weinig beeldfouten zelfs met TruMotion in de Vloeiend-stand. 

Geen DTS-ondersteuning meer

Het is jammer, maar de G5 ondersteunt alleen nog maar Dolby Atmos, geen DTS meer. Vooral voor mensen met een uitgebreide bibliotheek Blu-ray schijven is dat een tegenvaller. Streaming gebruikt overwegend Dolby Atmos, dus daar weegt dat gebrek minder. De 60 Watt 4.2 kanaalsoplossing leek ons onveranderd. De klank is goed gebalanceerd, met een warm karakter en duidelijke baslijn. Zelfs surround is goed hoorbaar. Voor veel mensen zal dit volstaan, maar voor echte bioscoop audio zal een soundbar toch vereist zijn. Nieuw dit jaar is de Personal Sound Wizard. Die laat je een aantal keer in groepen van vier fragmenten horen met verschillende geluidsinstellingen, jij duidt aan wat je het best vindt klinken. Na de test bepaalt de processor op basis van je keuzes je geprefereerde klankinstellingen. Iets gelijkaardig bestond vorig jaar al voor beeld, maar we vinden dat je daar beter voor Filmmaker Mode of Cinema beeldmode kiest. Bij audio mogen persoonlijke voorkeuren wat meer doorwegen. 

WebOS 25, AI als persoonlijk hulpje

Kunstmatige intelligentie moet de nieuwe troef zijn van webOS 25, maar al deze nieuwe functies bleken niet te werken in het Nederlands. Voice ID, waarbij de tv je herkent op basis van je stem is nog niet beschikbaar in Nederlands. Maar ook andere functies, zoals de AI Chatbot die je moet helpen bij eenvoudige vragen zoals het aanpassen van beeldkwaliteit of aanbevelingen geven voor content, leek zelden te weten wat hij met onze vragen moest doen. LG kondigde ook generatieve kunst aan die je kan gebruiken in de screensaver, maar ook dit was nog niet beschikbaar. Nu missen we die AI-functies wel niet, de G5 is zo ook gebruiksvriendelijk, maar we hopen toch dat dit via software updates verbeterd wordt. 

In dit overzichtsartikel vind je alle informatie over webOS. WebOS 25 is van uitzicht niet echt veranderd op wat details na. Zo kan je live tv en HDMI-ingangen nu als tegels toevoegen in de rij met apps op het Home-scherm. Apps en Quick Cards die je niet gebruikt, kan je verbergen. Het app-aanbod is erg ruim en de G5 ondersteunt Airplay2 en Google Cast. LG toont helaas reclame op het Home-scherm en in de screensaver, lees in dit artikel hoe je reclame verwijdert.

De ‘Magic Remote’ heeft een nieuw ontwerp gekregen. Een rechthoekige vorm met afgeronde hoeken, en vooral minder toetsen. Weg zijn de cijfer- en kleurtoetsen, de volume- en kanaaltoetsen zijn nu kanteltoetsen. De mute-toets is verdwenen, muten doe je door de volume knop lang naar beneden te duwen. De ingangen-toets is vervangen door een Home Hub-toets, maar wanneer je die lang indrukt, toont de tv de ingangen. De aanwijsfunctie is gebleven, je kan de cursor op het scherm besturen door de afstandsbediening te bewegen. De afstandsbediening oogt moderner, en het gebruiksgemak is prima, maar we zouden hem niet beter noemen dan de oude versie. 

Conclusie

LG toont met de G5 dat er nog flink wat vooruitgang geboekt kan worden in oled-technologie. Perfect is deze tv echter nog niet, vooral in heel donkere beelden moet LG de software nog aanpassen om ruis en zichtbare gradaties te vermijden.  De OLED65G56LS haalt uit het nieuwe oled-paneel echter wel een indrukwekkende piekhelderheid, en erg ruim kleurvolume. We durven bijna zover gaan om te zeggen dat hij de klassieke zwakke punten van oled elimineert. Samen met de uitstekende kalibratie geniet je zo in Filmmaker Mode van bijna referentie beeldkwaliteit.

De ingebouwde luidsprekers leveren een aangename klank, wel jammer dat LG DTS-ondersteuning geschrapt heeft. De nieuwe AI-features in webOS 25 moeten duidelijk nog verder rijpen, voorlopig leveren ze geen meerwaarde, maar webOS blijft wel erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe afstandsbediening sluit aan bij de moderne trend met minder toetsen. Gamers tot slot vinden op de G5 alles wat ze maar kunnen wensen. Dit is een topmodel, met een bijhorend prijskaartje, maar hij is het zeker waard.

▼ Volgende artikel
Tekst kopiëren en plakken? Zo krijg je toegang tot het klembord op Android
Huis

Tekst kopiëren en plakken? Zo krijg je toegang tot het klembord op Android

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook Android heeft – net als Windows – een klembord. Daarmee kun je gemakkelijk tekst kopiëren van de ene app naar de andere. Maar hoe open je dat klembord eigenlijk? En waar vind je wat erop staat? Je leest het in dit artikel!

Wat gaan we doen?

In dit artikel leggen we uit hoe kopiëren en plakken in Android precies werkt. Dat geldt voor zowel Android-smartphones en Android-tablets.

  • Zo werkt kopiëren, knippen en plakken
  • Knippen en plakken vanuit toetsenbord
  • Verbeteringen dankzij Android 13

Wil je meer weten over de veiligheid van Android? Lees dan het artikel Alles wat je moet weten over Android-beveiliging

Tekst of afbeeldingen kopiëren en plakken: het is een van de basisfuncties van elk besturingssysteem. Ook Android ondersteunt dit natuurlijk. Je kunt iets kopiëren in de ene app en het vervolgens plakken in een andere. Maar het Android-klembord kan meer dan alleen dat. Alles wat je kopieert, wordt daar namelijk tijdelijk opgeslagen. Handig als je per ongeluk iets hebt weggehaald, iets wilt terugvinden of gewoon even wilt kijken wat je allemaal hebt gekopieerd.

Let wel: hoe je precies bij het klembord komt, hangt af van je toestel en de Android-versie die je gebruikt. Zo hebben merken als Samsung en LG hun eigen klembordfunctie ingebouwd. Andere toestellen vereisen meestal een specifieke toetsenbord-app om het klembord te kunnen openen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet met zo’n toetsenbord-app.

Klembord binnen toetsenbord-apps

Om toegang te krijgen tot het klembord, heb je een toetsenbord-app nodig die die functie ondersteunt. Populaire keuzes zijn Gboard van Google en SwiftKey van Microsoft. Beide bieden vergelijkbare klembordfuncties, dus je kunt zelf kiezen welke je het prettigst vindt. Download en installeer de app, en stel deze daarna in als je standaard toetsenbord.

©PXimport

Met een ander toetsenbord in Android heb je meer mogelijkheden.

Dat instellen doe je via het instellingenmenu van je Android-telefoon. Gebruik het zoekveld bovenin het scherm en typ 'toetsenbord'. Je krijgt dan een lijst met resultaten. Kies de optie waarmee je het standaard toetsenbord kunt wijzigen en tik daarop.

Kies vervolgens de toetsenbord-app die je net hebt geïnstalleerd, zoals Gboard of SwiftKey. Let op: de vormgeving van de instellingen kan per toestel verschillen. Gebruik je liever een andere toetsenbord-app met klembordfunctie? Geen probleem – zolang je maar de juiste app selecteert bij het instellen.

Tekst kopiëren en plakken

Het klembord werkt meestal alleen met tekst. Wil je iets kopiëren naar een andere app? Selecteer dan een stuk tekst en kopieer het. Open bijvoorbeeld WhatsApp, ga naar een chat en houd het tekstveld even ingedrukt om de tekst direct te plakken. Soms zie je ook een klembordsymbooltje verschijnen, net boven het toetsenbord en onder het tekstveld. Tik daarop om het volledige klembord te openen.

Zie je dat symbooltje niet meteen? Dan krijg je waarschijnlijk eerst de suggestie om alleen de laatst gekopieerde tekst te plakken. Tik in dat geval op het witte rondje met het pijltje naar rechts – zo krijg je alle opties te zien.

Onder het kopje Recent zie je een lijstje met wat je als laatste hebt gekopieerd. Tik op een item om het direct in het tekstveld te plakken. Let wel: deze lijst wordt na een tijdje automatisch geleegd. Gebruik je vaak dezelfde tekst? Dan kun je die vastpinnen, zodat hij bewaard blijft. Zowel Gboard als SwiftKey ondersteunen deze functie: houd het item ingedrukt en kies voor Vastpinnen.

Klembord sinds Android 13

Sinds Android 13 is het klembord flink verbeterd. De basis is nog steeds hetzelfde: je kopieert tekst of een afbeelding in de ene app en plakt die in een andere. Maar de manier waarop je het klembord gebruikt, is een stuk handiger en overzichtelijker geworden. Dat maakt het werken met meerdere fragmenten tegelijk een stuk efficiënter.

Een van de grootste vernieuwingen is dat je nu meerdere items kunt bewaren – zowel tekst als afbeeldingen. Alles wat je kopieert, verschijnt in een nieuw klembordpaneel. Je opent dat paneel via het meldingscentrum of door een tekstveld lang ingedrukt te houden. Daar kun je door je gekopieerde items bladeren, kiezen wat je wilt plakken, en dingen die je niet meer nodig hebt, direct verwijderen. Je kunt zelfs een tekstfragment nog aanpassen voordat je het plakt.

Het klembordpaneel dat in Android 13 zijn intrede heeft gemaakt.

Met de komst van Android 13 werden er ook meteen een aantal nieuwe privacyfuncties voor het klembord geïntroduceerd. In eerdere versies konden apps op de achtergrond soms ongemerkt meelezen wat je had gekopieerd – met alle risico’s van dien. Nu heb je als gebruiker veel meer controle. Zo is er een nieuwe toestemmingsvraag voor klembordtoegang én krijg je een melding als een app probeert mee te kijken. Een stuk veiliger dus.