ID.nl logo
Korting, cashback en koopjes: deze 12 apps helpen je besparen
© yujawaffle
Huis

Korting, cashback en koopjes: deze 12 apps helpen je besparen

Hoge energietarieven, prijzige boodschappen en dure verzekeringen. Wegens de almaar oprukkende inflatie wordt het gewone leven steeds duurder. Gelukkig zijn er ook volop kansen om kosten te besparen. Je vindt hiervoor het juiste gereedschap in je broekzak, namelijk jouw smartphone. Deze twaalf apps zijn zeer goed voor je portemonnee.

In dit artikel laten we zien hoe je met behulp van je smartphone geld kunt besparen op allerlei dagelijkse uitgaven: • Ga op zoek naar de goedkoopste benzinepomp • Rijd samen en deel de benzinekosten • Blader door reclamefolders • Zoek naar tweedehands koopjes • Red een maaltijd van de vuilnisbak • Regel korting voor concerten, uitjes en producten uit de supermarkt

Lees ook: Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle

Goedkoopste benzinepomp

De benzineprijzen schieten tegenwoordig alle kanten op. Met de ANWB-app ANWB Onderweg & Wegenwacht bekijk je eenvoudig de literprijzen van nabijgelegen tankstations. Let vooral op de groene markeringen, want die zijn het goedkoopst! Je kunt ook de tarieven van pompen in het buitenland opvragen, al geldt deze optie alleen voor ANWB-leden.

In de rijmodus zie je de benzine-, diesel- en gasprijzen langs de route, zodat je nooit te veel betaalt. Bekijk daarnaast een overzicht van (betaalde) parkeerplekken en (vrije) laadpalen. Tot slot toont deze veelzijdige app de actuele file- en flitsgegevens.

Bekijk op de plattegrond waar je in de buurt betaalbaar tankt.

ANWB Onderweg & Wegenwacht

Samen rijden

Rijd je regelmatig in je eentje naar een beurs, sportwedstrijd of tentoonstelling? Via social media kun je wellicht andere geïnteresseerden uit jouw buurt vinden. Zo bespaar je geld door de brandstofkosten te delen. Je kunt als alternatief ook de app BlaBlaCar gebruiken.

Rijd je zelf? Dan geef je in deze app een start- en eindpunt op. Verder selecteer je op de beoogde route potentiële tussenstops. Je vergroot daarmee de kans dat er mensen met je kunnen meerijden. Voeg daarnaast een datum en tijdstip toe. BlaBlaCar vraagt ook voor hoeveel passagiers je plek hebt. Zodra iemand met je wil meerijden, ontvang je een bericht. Andersom kan trouwens ook. Wie weet vind je in de app iemand die al naar de beoogde bestemming rijdt.

Bepaal zelf tegen welke vergoeding mensen met je mogen meerijden. 

BlaBlaCar

Reclamefolders

Helaas bestaat er geen goede app waarmee je de prijzen van verschillende supermarkten kunt vergelijken. Het enige wat je kunt doen is ouderwets door reclamefolders bladeren om de beste aanbiedingen te scoren. Ontvang je deze niet in de brievenbus? Geen nood: in de app AlleFolders vind je de digitale versies van zo’n beetje alle bekende ketens.

Tik gewoon op de winkel waarvan je de huidige actiefolder wilt zien. Vervolgens veeg je langs alle pagina’s. Een handige optie is dat je de interessantste aanbiedingen kunt uitknippen. Je kunt een overzicht van de bewaarde producten op een prikbord bekijken. Naast supermarkten verzamelt deze app ook reclamekrantjes van onder meer bouwmarkten, elektronicazaken, warenhuizen, drogisterijen, slijterijen, kledingwinkels en dierenshops.

Met AlleFolders mis je nooit meer een aanbieding.

AlleFolders

Tweedehandskoopjes

Menigeen denkt bij tweedehandsspullen direct aan Marktplaats, maar met Vinted bestaat er een zeer interessant alternatief. De keuze is reuze, want dit platform is in vrijwel heel Europa actief. In eerste instantie richtte de Litouwse firma zich op het verhandelen van tweedehandskleding. Inmiddels kun je ook voor allerlei andere betaalbare goederen terecht, zoals horloges, sieraden, speelgoed, elektronica, boeken, films en muziek.

Transacties via Vinted zijn over het algemeen veilig. Het platform houdt het betaalde bedrag vast totdat de ontvanger het product heeft goedgekeurd. Tot slot vallen de (internationale) verzendkosten doorgaans mee, omdat je een pakket bij een afhaalpunt in de buurt kunt ophalen. Dat is goedkoper dan thuis laten bezorgen.

Ook fervente vinylverzamelaars kunnen op Vinted terecht.

Vinted

Digitale klantenpasjes

Zo’n beetje elke winkelketen geeft klantenpassen uit. Spaar daarmee bijvoorbeeld voor korting of gratis producten. Het is niet zo praktisch om pakweg twintig passen in je portemonnee te stoppen. Gebruik liever Stocard. Met behulp van de smartphonecamera maakt deze app vliegensvlug een kopie van elke klantenpas. Zodra je de naam van de plaatselijke supermarkt of drogisterij aantikt, komt de bijbehorende QR- of streepjescode tevoorschijn. Stocard activeert hierbij tijdelijk de maximale helderheid van het scherm, waarna je de klantenpas bij de kassa laat scannen. Je kunt de digitale pasjes eventueel met gezinsleden delen. Daarnaast bekijk je bij sommige winkels de huidige reclamefolder.

Zo heb je altijd en overal de klantenpasjes van jouw favoriete winkels bij de hand.

Stocard

Goedkope afhaalmaaltijden

Too Good To Go heeft slechts één doel en dat is het tegengaan van voedselverspilling. Restaurants, bakkerijen, supermarkten, snackbars en cafés kunnen zich bij deze app aansluiten. Tegen sterk gereduceerde tarieven bieden deze bedrijven overtollig voedsel aan. Je kunt zo eens iets anders uitproberen, terwijl je voorkomt dat er eten wordt weggegooid.

Op basis van je locatie verschijnt er een overzicht met geschikte adressen. Heb je een interessante aanbieder op het oog? Betaal in de app en haal jouw bestelling op het aangegeven tijdstip op. Wat je precies krijgt, is trouwens vaak een verrassing. De bedrijven weten tenslotte nog niet welke etenswaren er aan het einde van de dag overblijven.

Bepaal bij welk adres je een verrassingspakket wilt reserveren.

Too Good To Go

Overblijverspakket bij AH

Woon je vlak bij een Albert Heijn? In dat geval loont het de moeite om de gelijknamige app te installeren. In de nogal drukke gebruikersomgeving is het weliswaar even zoeken, maar via de tegel Overblijvers kun je zeer goedkope voedselpakketten bestellen. Alleen als ingelogde gebruiker zie je deze optie.

Nadat je een winkel hebt geselecteerd, kies je een zogenoemde overblijverspakket. Hierin zitten over het algemeen producten met een beperkte houdbaarheidsdatum. Je kiest tussen bakkerij-, vegetarisch of verrassingspakket. Reken een bestelling tijdens het ophalen af bij de servicebalie.

Je reserveert voor slechts een paar euro een overblijverspakket.

Albert Heijn supermarkt

Over overblijven gesproken

Met een noodpakket is de kans groter dat je een ramp overleeft

Supermarkt met restpartijen

Sommige partijen worden voortijdig uit de supermarkt geweerd. Er staat bijvoorbeeld een drukfout op de verpakking of er is een overschot. Foodello is een onlinesupermarkt die dergelijke partijen opkoopt en de producten met fikse kortingen aanbiedt. Sinds 2022 is het Finse initiatief ook in Nederland actief. Als je voor minimaal dertig euro aan boodschappen bestelt, laat Foodello de producten gratis bij je thuisbezorgen.

De openingspagina toont een overzicht van aanbiedingen. Daarnaast kun je het aanbod op categorie sorteren en gericht zoeken. Verder vind je er grootverpakkingen. Deze online supermarkt van restpartijen verkoopt voornamelijk goederen van A-merken.

Wie regelmatig producten van bekende merken koopt, kan met Foodello veel geld besparen.

Foodello

Betaalbare concerten

TicketSwap is een handelsplatform voor concert- en festivaltickets. Het bedrijf hanteert diverse criteria, waardoor je redelijk veilig een kaartje van iemand kunt overnemen. Is de reguliere voorverkoop van een populair evenement uitverkocht? Je betaalt dan op TicketSwap maximaal twintig procent bovenop de oorspronkelijke prijs.

Toch kun je met dit platform wel degelijk geld besparen. Tickets voor niet-uitverkochte concerten en festivals worden namelijk geregeld tegen dumpprijzen aangeboden. Heb je op korte termijn zin in livemuziek? Typ een plaats- of artiestnaam en zie voor welke optredens je (spot)goedkope tickets kunt scoren. De aangeschafte toegangsbewijzen zijn meteen in de app beschikbaar.

Zoek met TicketSwap in de concertagenda naar betaalbare tickets.

TicketSwap

Ga je naar een concert?

Vergeet dan geen oordopjes mee te nemen!

Uitjes met korting

Toegegeven, bij het openen van deze app straalt de commercie ervan af. Laat je hierdoor niet meteen afschrikken, want met Social Deal kun je behoorlijk besparen. Bedrijven kunnen zich bij dit initiatief aansluiten en hun diensten bij een groot publiek introduceren. Dat doen ze veelal met gereduceerde tarieven.

Op basis van je locatie zie je welke uitjes er met korting in jouw buurt worden aangeboden. Dat kan van alles zijn, zoals een sauna, restaurant, hotelovernachting, excursie of dierentuin. Sorteer eventueel het aanbod door bovenaan op een categorie te tikken. Er is ook een zoekfunctie beschikbaar. Als je iets leuks hebt gevonden, schaf je de afgeprijsde kaartjes direct in de app aan.

Social Deal is volgepropt met betaalbare uitjes.

Social Deal

Cashback op producten

Scoupy is een zogenoemde cashback-app. Zodra je in een fysieke winkel of webshop een product uit het Scoupy-assortiment aanschaft, ontvang je een bedrag retour. Het is niet zoveel werk, want je hoeft alleen maar een foto van de kassabon te maken. Bekijk in de app voor welke actieproducten er momenteel cashbackacties gelden. Let ook op welke winkels er meedoen. Wie Scoupy consequent gebruikt, bespaart op jaarbasis een aanzienlijk bedrag. Scoupy maakt het bedrag automatisch over naar het gekoppelde rekeningnummer.

Verzilver cashbackacties door in Scoupy een kassabon in te sturen.

Scoupy

Vliegtickets vergelijken

Doorgaans vliegen er verschillende luchtvaartmaatschappijen naar populaire reisbestemmingen. Dat maakt het behoorlijk lastig om betaalbare tickets te vinden. Bovendien maakt het nogal uit op welke datum en tijd je vliegt. Met Skyscanner vergelijk je in één klap vluchten van een heleboel aanbieders.

Je vult eerst de gevraagde gegevens in, zoals de bestemming en reisdata. Je ziet vervolgens uit welke vluchten je kunt kiezen. Met behulp van filters rangschik je de resultaten naar eigen wens. Zo verschijnen op jouw verzoek de goedkoopste of snelste vluchten bovenaan. Wanneer je geschikte tickets hebt gevonden, stuurt Skyscanner je door naar een verkooppagina van de gekozen aanbieder.

Zin in een weekendtrip naar Londen? In Skyscanner zie je hoe je zo goedkoop mogelijk heen en weer vliegt.

Skyscanner

Even ertussenuit?

Bij bol vind je alles voor een vlekkeloze vakantie
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING