Je iPhone-batterij zo veel mogelijk leeg laten lopen: Ja of nee?
Als je op het werk, tijdens school, of op andere momenten gedurende de dag de mogelijkheid hebt om je iPhone even snel op te laden, is de verleiding wellicht groot om hier meteen gebruik van te maken. Is dit goed voor je batterij? Of kun je hem beter leeg laten lopen gedurende de dag?
Als je je smartphone 's nachts aan de oplader legt, is hij vaak na een paar uur helemaal opgeladen. De rest van de nacht blijft hij aan de oplader liggen, ook al is de batterij vol. Dan doet je smartphone iets speciaals: als de batterij helemaal vol is, loopt hij langzaam leeg naar 97 procent, en laadt daarna weer helemaal op. Dit blijft je smartphone de hele nacht doen, tot je hem van de oplader haalt. Lees ook: Zo haal je het meest uit je smartphone-batterij.
Hier zie je als gebruiker helemaal niets van, omdat dit alleen maar verwarring op zou kunnen leveren (mensen zouden bijvoorbeeld kunnen denken dat hun batterij defect is). Je kunt hier wel iets van merken. Je herkent het vast wel: de ene keer loopt je batterij snel een stukje leeg vanaf honderd procent, en de andere keer lijkt hij eeuwen op honderd te blijven staan. Dit wordt hierdoor veroorzaakt.
iPhones en hun lithium-ionbatterij
Ondanks wat vroeger het geval was, is het tegenwoordig niet meer nodig om je batterij steeds helemaal leeg te laten lopen. Sterker nog: dit kan nadelige gevolgen hebben voor je batterij. Je smartphone heeft een zogenaamde lithium-ionbatterij. Deze batterij verminderd bij elke oplaad-cyclus (van honderd naar nul procent) in kwaliteit. Apple legt dit goed uit op hun website:
"Je kunt je Apple lithium-ionbatterij opladen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet eerst te wachten tot de batterij volledig leeg is. Apple lithium-ionbatterijen werken op basis van laadcycli. Je hebt één laadcyclus doorlopen als je 100% van de batterijcapaciteit hebt verbruikt, ongeacht het aantal keer dat je je apparaat tussendoor weer hebt opgeladen."
Met andere woorden: hoe vaak je je smartphone batterij oplaadt, heeft geen gevolgen voor de kwaliteit van je batterij op de lange termijn. Apple vervolgt:
"Stel dat je bijvoorbeeld op een dag 75% van de batterijcapaciteit verbruikt en je apparaat vervolgens 's nachts volledig oplaadt. Wanneer je dan de volgende dag de resterende 25% van de batterij hebt gebruikt, is dat in totaal 100%, oftewel één laadcyclus. Het kan dus best een paar dagen duren voordat de batterij een volledige laadcyclus heeft doorlopen."
©PXimport
De batterij-cyclus uitgelegd.
Conclusie
Het is wel verstandig je batterij eens in de twee weken tot ongeveer twintig procent leeg te laten lopen. Waarom tot ongeveer twintig procent? Omdat lithium-ionbatterijen er niet van houden om helemaal leeg te zijn.
Het maakt niet uit hoe vaak je je batterij oplaadt. Met het trucje dat je smartphone uithaalt als hij opgeladen aan je oplader ligt, omzeilt hij de batterij. Dit telt dus niet mee in de oplaad-cyclus. Je smartphone aan de oplader laten liggen als hij vol is, is dus niet zo'n groot probleem.