ID.nl logo
Gebruik je iPad als afstandsbediening
© PXimport
Huis

Gebruik je iPad als afstandsbediening

Je iPad is een vast onderdeel van je huishouden geworden en ligt waarschijnlijk voor het grijpen op de bank of de salontafel. Door de vele draadloze communicatietechnieken in de tablet kun je de iPad op nog veel meer manieren inzetten.

De iPad is uitermate geschikt als centraal aansturingspunt voor verschillende apparaten in je huis. Niet in de laatste plaats omdat de tablet over een aantal protocollen beschikt om met andere apparaten te communiceren. De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om je entertainment-apparaten zoals de televisie, de versterker en de blu-ray-speler te bedienen met je iPad. Lees ook: Startersgids - Aan de slag met de iPad.

Maar ook het bedienen van allerlei domotica-producten is al goed mogelijk. Bovendien lees je hoe je speelgoed, drones en software op je computer aanstuurt door middel van veegbewegingen op de iPad.

©PXimport

Je kunt bijna alles in je huis op afstand besturen met je iPad.

Universele afstandsbediening

Naast een televisie heb je waarschijnlijk een settopbox van je televisie-aanbieder, een dvd- of blu-ray-speler en een home cinema-systeem. Je kunt natuurlijk een universele afstandsbediening voor een aantal tientjes kopen, maar het nadeel is dat deze afstandsbedieningen vaak erg onoverzichtelijk zijn doordat ze volgestopt zijn met knopjes die je nooit gebruikt. Een elegantere oplossing is de Harmony-afstandsbediening van Logitech, maar deze kost al 80 euro voor het goedkoopste model en dan heb je nog maar een klein schermpje tot je beschikking.

©PXimport

De Logitech Harmony is handig, maar kost ook aardig wat.

Om je iPad als afstandsbediening in te zetten, heb je een speciaal stukje hardware nodig, de meeste apparaten worden namelijk via infrarood bestuurd en de iPad heeft geen infrarood-zender aan boord. In de meeste gevallen koop je een speciaal kastje dat een wifi-signaal omzet naar een infrarood-signaal. De Tablet Remote van One For All kost zo'n 69 euro, voor die prijs krijg je een klein zwart kastje en kun je de gratis Nevo-app van het bedrijf downloaden. Configureer al je apparaten vanuit de app en bestuur in de toekomst je apparaten met het grote scherm van je iPad.

©PXimport

De Tablet remote is een kastje dat het wifi-signaal van je iPad omzet in een infrarood-signaal.

Draadloze protocollen van de iPad

Je iPad heeft een aantal draadloze protocollen aan boord waarmee de tablet kan communiceren met andere apparaten. Het bekendste is ongetwijfeld wifi, de techniek waarmee je je iPad met je thuisnetwerk verbindt. Wifi is snel en zeer geschikt voor dagelijks gebruik. De nieuwste iPad Air is eveneens uitgerust met een bluetooth4.0-module. Dit betekent dat je ook via bluetooth apparaten kunt besturen.

De iPad Air met simkaart heeft bovendien een 3G/LTE-module, zodat je middels een simkaart en data-abonnement onderweg verbinding kunt maken met het internet. Ook heeft deze iPad-versie een gps-module om je locatie ook zonder wifi-netwerk te kunnen bepalen.

©PXimport

De iPad Air kent verschillende draadloze communicatie-protocollen.

Thuisdeling

Apple heeft zelf een app waarmee je de iTunes-app op je computer kunt besturen. Heb je bijvoorbeeld je pc of Mac aan je stereo-installatie aangesloten, dan kun je met de gratis app Remote door je bibliotheek navigeren en liedjes starten en stoppen. Om de app te kunnen gebruiken, moet je de optie Thuisdeling in iTunes inschakelen, dit vind je op de Mac onder Archief / Thuisdeling en op de pc onder Bestand / Thuisdeling. Heb je een Apple TV in je huiskamer, dan weet je waarschijnlijk hoe lastig het is deze te besturen met de standaard Apple-afstandsbediening.

Vooral het invoeren van teksten om bijvoorbeeld een filmtitel te zoeken, is een hele opgave. Zodra je thuisdeling op de Apple TV hebt ingeschakeld en beide apparaten met elkaar hebt gesynchroniseerd, kun je het toetsenbord van de iPad gebruiken om titels in te geven.

©PXimport

Met Thuisdeling en de app Remote bespaar je jezelf gehannes met de standaard Apple-afstandsbediening.

AirPlay

Apple heeft zijn eigen draadloze communicatietaal ontwikkelt met de naam AirPlay. AirPlay is te vinden op alle Apple-producten zoals je iPad, iPhone, iPod touch en je Mac. AirPlay is bedoeld om audio en video door je huis te streamen. Op je iPad activeer je het bedieningspaneel door van beneden naar boven te slepen. In het grijze scherm vind je een AirPlay-icoontje. Tik erop en selecteer het apparaat waar je naartoe wilt streamen.

Dit kan bijvoorbeeld een Apple TV zijn die op je tv en stereo-installatie is aangesloten, maar ook een Airport Express die je op een stereo-installatie hebt aangesloten. Speel je nu bijvoorbeeld muziek van Spotify of de muziek-app, dan wordt dit draadloos naar de Apple TV of Airport Express gestuurd. Niet alleen Apple-producten zijn met het AirPlay-protocol uitgerust, ook veel luidsprekers kunnen muziek met behulp van AirPlay afspreken.

©PXimport

Vanuit Spotify stream je direct naar een Apple TV of AirPort Express.

Sonos

Een concurrerend systeem dat alleen op audio is gericht, is afkomstig van Sonos. De luidsprekers van Sonos zijn allemaal uitgerust met een wifi-ontvanger en met behulp van de Sonos Controller App bepaal je welke muziek naar welke luidspreker wordt gestreamd. Het systeem van Sonos is geoptimaliseerd voor geluid en maakt het ook mogelijk om een muziekstream tegelijkertijd naar meerdere luidsprekers in meerdere ruimtes te sturen.

Met het Sonos-systeem kun je eveneens verschillende liedjes naar verschillende ruimtes sturen. Om je huis volledig in te richten met Sonos-apparatuur moet je wel diep in de buidel tasten. De goedkoopste luidspreker, de Play:1 kost al 199 euro per stuk.

©PXimport

Sonos heeft een grote collectie luidsprekers.

Domotica

Niet alleen televisies en andere entertainment-apparaten zijn met je iPad te besturen. Zodra je lampen, gordijnen en schakelaars op afstand wilt bedienen, spreek je over domotica. Er zijn verschillende domotica-systemen op de markt, één van de bekendste is wellicht het KlikAanKlikUit-systeem.

Het systeem werkt met traditionele afstandsbedieningen, maar je kunt je iPad ook integreren in deze setup. Hiervoor heb je dan wel de ICS-1000 nodig, deze sluit je aan op je router en met de speciale app zorg je dat je iPad toegang tot alle KlikAanKlikUit-producten krijgt. Het bedrijf levert onder andere wandschakelaars, lampfittingen en bewegingsmelders. Het voordeel is dat de producten redelijk betaalbaar zijn, alleen voor de ICS-1000 moet je iets meer dan 150 euro betalen.

©PXimport

De ICS-1000 maakt het mogelijk om KlikAanKlikUit-producten met je iPad te besturen.

IP-control

Naast infrarood kunnen veel producten bestuurd worden via 'IP-control'. Dit betekent dat je een versterker of smart-televisie kunt besturen via zijn eigen unieke IP-adres. Voorwaarde is natuurlijk wel, dat deze apparaten aangesloten zijn op je thuisnetwerk. Een voordeel van IP-control ten opzichte van infrarood is dat het twee kanten op gaat, het apparaat kan niet alleen commando's ontvangen, maar kan ook informatie terugsturen.

Een handige app is Roomie Remote, voor 8,99 euro kun je twee apparaten in je huis bedienen, om meer te kunnen bedienen, moet je binnen de app upgraden. Wil je ook infrarood-apparaten kunnen besturen, koop dan voor een paar tientjes een infrarood-adapter. Het voordeel van een app als Roomie Remote is dat je een veel groter oppervlak hebt dan bij bijvoorbeeld de Harmony-afstandsbedieningen het geval is. Alternatieven voor het systeem van Roomie zijn iRule en Dijit.

©PXimport

Roomie Remote is een overzichtelijke app waarmee je allerlei apparaten kunt bedienen.

Drones

Je kunt je iPad uiteraard ook mee naar buiten nemen om daar van alles te besturen. Het leukste voorbeeld is het besturen van een drone. De bekendste drones zijn die van het bedrijf Parrot. Naast de bekende AR.drone 2.0 met zijn vier rotors brengt het bedrijf in de loop van het jaar de MiniDrone en de Jumping Sumo uit. De eerste is een evil-uitziend apparaat dat zowel kan vliegen als rollen door zijn twee grote wielen. De Jumping Sumo kan op keukenkastjes springen en zo de stuipen op het lijf van medebewoners jagen. De drones van Parrot zijn te besturen met je iPad via de gratis app FreeFlight.

Je beweegt de drone door je iPad te kantelen en terwijl je rondjes vliegt, kan de drone video-opnames maken in HD-kwaliteit. Op je iPad kun je ook zien welke route en afstand je drone heeft afgelegd en als je het contact met de drone even kwijt bent, schakelt het over op de automatische piloot. Het contact van de Parrot-drones verloopt via een speciale wifi-verbinding. Voordat je gaat vliegen, zorg je dat je iPad is aangemeld op het netwerk van de drone. Je hoeft dus niet in de buurt te zijn van je eigen router, alles verloopt via het aparte netwerk tussen de drone en je iPad.

©PXimport

De Parrot AR.Drone 2.0 wordt bestuurd middels de FreeFlight-app.

Lego

Drones zijn niet het enige speelgoed dat je met je iPad kunt besturen. Ook het Deense merk Lego laat je hun robotica-pakket Mindstorms besturen met je iPad of iPhone via de gratis app Lego Mindstorms Robot Commander (Android). Mindstorms is een soort Lego voor volwassenen: een combinatie van een speciale computer, de EV3 Intelligent Brick en normale technische Lego-steentjes. Omdat alle Lego-steentjes met elkaar te combineren zijn, kun je je oude Lego-modellen uit de kast halen en ze robotiseren met de onderdelen van Lego Mindstorms. De communicatie verloopt via bluetooth, maar het is ook mogelijk om je zelfgemaakte robots via wifi te besturen. Hiervoor heb je echter wel een aparte wifi-ontvanger nodig die je op de Intelligent Brick aansluit.

Het Mindstorms EV3-pakket kost een paar honderd euro, maar hiervoor krijg je naast de kleine programmeerbare computer ook een aantal sensoren en zo'n 700 Lego-steentjes.

©PXimport

De robots van Lego Mindstorms bestuur je eenvoudig met je iPad.

Muziek

Het populaire muziekprogramma GarageBand is zowel voor je iPad als voor de Mac beschikbaar. Als je de gratis Mac-versie van GarageBand gebruikt, weet je dat dit een krachtig programma is om muziek mee op te nemen en tracks mee te produceren. Apple heeft een speciale app uitgebracht zodat je de uitgebreide GarageBand-versie op je Mac kunt besturen met je iPad. De gratis app heet Logic Remote en kan eveneens worden gebruikt om de professionele software Logic Pro te bedienen.

Voor dj's die met Serato werken, is Serato Remote (17,99 euro) een te gekke oplossing. Zet je laptop in de hoek neer terwijl je aan het dj'en bent en bedien het softwareprogramma met je iPad. Het voordeel is dat je nu helemaal kunt focussen op een goede mix in plaats van steeds naar je computerscherm te staren en met de kleine trackpad nieuwe tracks in te laden.

©PXimport

Met de app van Serato bedien je op afstand je computer met de Serato-software.

Grafisch

Ook voor grafische toepassingen kun je je iPad inzetten. Gebruik je vaak Photoshop en ken je de mobiele variant Photoshop Touch, dan wens je af en toe een combinatie van de twee. Adobe heeft hier zelf gereedschap voor ontwikkeld, al is het een tijd geleden dat de app is geüpdatet. Adobe Nav for Photoshop kost je 1,79 euro en levert je de Photoshop-gereedschappen op je iPad-scherm.

De app werkt met CS5 en CS6. Een app die wel regelmatig wordt geüpdatet, is Actions. Deze app werkt niet alleen samen met Photoshop, ook programma's als Illustrator, Excel, Word en Safari kun je bedienen doordat de app en de te bedienen computer op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. De app bevat een aantal handige sjablonen voor verschillende programma's en is zowel met Mac-computers als met Windows-pc's te gebruiken. Actions kost je 3,59 euro.

©PXimport

Actions is een goede app om meerder programma's op je computer mee te bedienen.

VNC

Je moet wel een heel specifieke reden hebben om van afstand je pc of Mac vanaf de iPad te willen bedienen (immers, meestal is naar de computer toelopen toch sneller), maar goed, het ís mogelijk. Dit werkt middels het VNC-protocol. Op je computer moet je een VNC-server installeren en op je iPad installeer je een VNC-client. Voor de pc is TightVNC de makkelijkste oplossing, op de Mac hoef je geen aparte server te installeren aangezien deze functionaliteit standaard in OS X zit ingebakken.

Er zijn talloze VNC-clients in de App Store te vinden, de app Screens VNC (17,99 euro) een goede keus omdat het zeer gebruiksvriendelijk is en in de meeste gevallen een stabiele verbinding genereert. Zowel de computer als de iPad moeten op je thuisnetwerk zijn aangesloten. Met de app maak je verbinding met je computer en middels veegbewegingen bestuur je je computer.

©PXimport

Met Screens VNC bestuur je je pc of Mac op afstand.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.